" Fall in Leaves "

I love fall season. Fall season like colorful pictures. It's the most colorful time of the year. The leaves are beginning to turn, with trees taking on golden, amber and scarlet hues.

Shwe Kyi Sa Nywin Makin

( "Shwe Kyi Sa Nywin Makin" include Cashew Nuts, Raisins, Walnut, Almond, Coconut Cream, Butter and ..... I can only eat a little, because after I took about 5 bites, I feel full already.) My son like "Shwe Kyi Sa Nywin Makin" because there are mix nuts .... My son also likes poppy seeds that are on the "Shwe Kyi Sa Nywin Makin" very much, that's why I have to give my son extra poppy seeds about 1 small cup.

မုန္႕ဟင္းခါး ....

blog မွာ ပုိစ္႕ မတင္ျဖစ္တာ ၾကာေနျပီမုိ႕ ... ဘေလာ့လည္း အသက္သြင္းရင္း ... ဘာေရးရမွန္းလည္း မသိျဖစ္ရင္း ... ထံုးစံ အတုိင္း ဓာတ္ပံုပဲ တင္လုိက္ပါတယ္။ ... ဓါတ္ပံုကေတာ့ ...

Have a lucky and wonderful 2014!

Happy new year everyone! Wishing you all a healthy, prosperous, and love filled new year. May the New Year bring to you warmth of love, and illuminates your path of life towards a positive direction.

ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ အတြက္ ၾကက္သား အုန္းႏုိ႕ခ်က္

ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ေသာ . . . အန္တီစု စကားလံုး - ကၽြန္မအခက္အခဲေတြ ၾကံဳေတြ႕ခဲ႕ရတဲ႕ အခါမွာ တာ၀န္ထဲမွာ စိတ္ႏွစ္ထားတာထက္ ဘ၀မွာ အေရးၾကီးတာ မရွိဘူးဆုိတဲ႕ ခံယူခ်က္နဲ႕ အားတင္းခဲ႕ပါတယ္။ အဲဒီစိတ္ေၾကာင့္ ကၽြန္မ ေရွ႕ဆက္ႏုိင္ခဲ႕တာပါ။

Saturday, April 27, 2013

ယင္ေကာင္ဖမ္း ေထာင္ေခ်ာက္ ( Home made fly trap )


( ၁ ) ။   ။

  1. ၂ လီတာ ... ကုိကာကုိလာ အေအးဗူး အေဟာင္းကုိ အေပၚထိပ္ ၄ပံု ၁ ပံု ျဖတ္ပါ။
  2. ထိပ္ပုိင္း ျပတ္ေနေသာ ကုိကာကုိလာဗူး ေအာက္ေျခ ေပၚမွာ ျဖတ္စ ထိပ္ဗူး ကုိ ပက္လက္လန္ေပးျပီး စပ္ထားလုိက္။
  3. အထဲမွာ သၾကားရည္ ၁ လက္မ အျမင့္ ျဖည့္ျပီး အသားတံုး ထည့္ထားလုိက္ပါ။ ( Ham အသားတံုး ျဖစ္ျဖစ္၊ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသားတုံး ျဖစ္ျဖစ္ သၾကားရည္ႏွင့္ စိမ္ျပီး ထည့္ထားလုိက္ပါ။
  4. ျပီးရင္ ျဖတ္စ ဗူး ၂ ပုိင္း ဆက္ေၾကာင္း ေနရာမွာ တိတ္ျဖင့္ ကပ္ထားလုိက္ပါ။

ျခင္ဖမ္း ေထာင္ေျခာက္ လုပ္ပံု လုပ္နည္း ထဲက ဗူး ျဖတ္ပံု ျဖတ္နည္း အတုိင္းပါပဲ ...

၂ လီတာ ကုိကာကုိလာ အေအးဗူး အေဟာင္း မရွိရင္ သံုးျပီးသား ဖန္ပုလင္းလြတ္ အေဟာင္း - အ၀မွာ စကၠဴကုိ ကန္ေတာ့ပံုစံ ေခါက္ျပီး ပုလင္း၀မွာ တပ္ထားေပးလုိက္ပါ။

အထဲမွာေတာ့ သၾကားရည္ ႏွင့္ အသားတံုး စိမ္ထားလုိက္ပါ။

၂ လီတာ ဗူးလည္း မရွိဘူး၊ ပုလင္းလည္း မရွိရင္ ပန္းကန္ျပား ေမာက္ေမာက္ထဲသာ ဆပ္ျပာပူေပါင္းမႈတ္ေသာ bubble juice အရည္သာ ထည့္ထားလုိက္ပါ။ ယင္ေကာင္မ်ားက ဆပ္ျပာရည္လည္း ၾကိဳက္လုိ႕ လာနားျပီး မပ်ံႏုိင္ၾကေတာ့ပါဘူး။


( ၂ ) ။  ။

  1. ေရ - 2 cups
  2. သၾကား - 1/2 cup 
  3. ရွာလကာရည္ ( ဗီနီဂါ ) - 1/2 cup 
အေပၚမွာ ေရးထားတဲ႕ အတုိင္းပါပဲ .. ၂ လီတာ ဆုိဒါ အေအးဗူးအေဟာင္းပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ ပုလင္း ႏွင့္ စကၠဴကန္ေတာ့ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အထဲမွာ ေဖ်ာ္စပ္ေသာ အရည္ ေဖ်ာ္စပ္ပံု ေဖ်ာ္စပ္နည္း ( မိမိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ေဖ်ာ္စပ္ႏုိင္သည္။ )

( ၃ ) ။   ။

  1. 2 လီတာ ဆုိဒါ အေအးဗူး အခြံ
  2. ရွာလကာရည္ ( ဗီနီဂါ ) - 1 cup 
  3. သၾကား - 1 cup
  4. ဌက္ေပ်ာ္သီး အခြံ - 1 ခု
  5. ၾကိဳး
ကုိကာကုိလာဗူး အေဟာင္း ကုိ ၂ ပုိင္းျဖတ္၊ ကန္ေတာ့ကုိ ပက္လက္လန္၊ ေရာစပ္ထားေသာ ရွာလကာရည္ႏွင့္ သၾကားရည္ ထဲမွာ ဌက္ေပ်ာ္သီး အခြံကုိ ထည့္ ... ပုလင္း အ၀ကုိ အေပါက္ ၂ ေပါက္ ေဖာက္ျပီး ၾကိဳးျဖင့္ ခ်ည္ .. သစ္ပင္ မွာ ခ်ိတ္ .. ေျမျပင္မွ ၄ ~ ၅ေပ အကြာမွာ ခ်ိတ္ထားပါ။

( ၄ ) ။   ။
  1. 2 လီတာ ပက္စီ၊ ကုိကာကုိလာ - ဆုိဒါ အေအးဗူး အေဟာင္း ( အဖံုး မလုိပါ ) 
  2. ယုိ ( သုိ႕မဟုတ္ ) ပ်ားရည္
  3. ကတ္ေၾကး
  4. ေရ
  5. ရွာလကာရည္

credit image : Thrifty Fun 

 ( ၅ ) ။   ။


  1. ႏုိ႕ဗူး အေဟာင္း - ၁ ဗူး ( 1 milk jug )
  2. သၾကား - 1/2 ခြက္
  3. ရွာလကာရည္ - 1 cup
  4. ဌက္ေပ်ာ္သီး အခြံ - ၁ ခု
  5. ေရ

 

credit Youtube : Home made fly trap

အကယ္လုိ႕ သစ္ပင္စုိက္တာ ၀ါသနာပါရင္ - venus fly trap အပင္ကုိ ၀ယ္စုိက္လုိက္ .. ဒီမွာေတာ့ ယင္ေကာင္ စားတဲ႕ အပင္ကုိ ၉ ေဒၚလာကေန ေဒၚလာ ၃၀ ထိ ရွိတယ္။ 

အဲဒီ အပင္ မျမင္ဘူးရင္ google image မွာ ရွာၾကည့္လုိက္ပါ။




Wednesday, April 24, 2013

ျခင္ႏုိင္ေဆး ( Home made Mosquito Repellent )


credit image : Essante Organics

ဓာတ္ပံုထဲက အခ်ဳိးအစား အတုိင္း ေပါင္းစပ္ျပီး ျခင္ႏုိင္ေဆး လုပ္လုိ႕လည္း ရပါသည္။


Homemade Mosquito Repellent

  1. 15 drops of lavender oil
  2. 3-4 Tbsp of vanilla extract
  3. 1/4 cup lemon juice.

Put in a 16 oz bottle fill bottle with water; shake to combine ingredients and spray away.


Lavender essential oil က ရန္ကုန္  shopping mall ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ေရာင္းတဲ႕ ... ဖေယာင္းခြက္ မွာ အနံေမႊးေအာင္ ထည့္ရေသာ အေမႊးဆီ ေရာင္းတဲ႕ ဆုိင္ေတြမွာ အလြယ္တကူ ၀ယ္လုိ႕ ရပါတယ္။ 

၂၀၁၁ ခုႏွစ္ေလာက္က lavender oil အေမႊးဆီ ပုလင္း ေသးေသးေလးမွ တပုလင္းကုိ ၁၅၀၀ က်ပ္ ႏွင့္ ၁၈၀၀ က်ပ္ ပတ္၀န္းက်င္ေလာက္ ရွိပါတယ္။

( ၁ ) Lavender oil - ၁၅ စက္
( ၂ ) Vanilla extract - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
( ၃ ) သံပုရာရည္ - ခြက္၏ ေလးပံု ၁ ပံု
( ၄ ) ေရ - 2 cups ( 16 Oz )

စပေရးဗူး အေဟာင္းထဲ ထည့္ျပီး သမေနေအာင္ shake လုပ္ေပးလုိက္ပါ။

ဒီနည္းက ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ားအတြက္ အလြယ္ကူဆံုး နည္းလမ္းပါ။

ေနာက္တနည္းက - 


credit image : Jillee

  1. 2 cups witch hazel
  2. 15 drops citronella essential oil
  3. 15 drops lemongrass essential oil
  4. 5 drops lavender essential oil
  5. 5 drops peppermint essential oil
 အားလံုး ေရာစပ္ျပီး စပေရးဗူးထဲထည့္ shake လုပ္ျပီး သံုးရုံပါပဲ .. လူ .. မ်က္ႏွာ နားကုိ မျဖန္းမိပါေစႏွင့္ ...
  •  ေဟဇယ္ အေမႊးဆီက တပုလင္းကုိ ၆ ေဒၚလာေလာက္ ရွိပါတယ္။
  • citronella essential oil - ၃ ေဒၚလာကေန ၉ ေဒၚလာအထိ ရွိပါတယ္။
  • စပါးလင္ အေမႊးဆီက ေလးေဒၚလာ သာသာေလာက္
  • ခရမ္းျပာႏုေရာင္ လာဗင္ဒါ အေမႊးဆီက ပုလင္း အေသးဆံုးေလးကုိ ေလးေဒၚလာ
  • ပင္စိမ္းအနံ - ပူရွိန္း အနံ အေမႊးဆီက ပုလင္း အေသးဆံုးေလးကုိ ေျခာက္ေဒၚလာခြဲ 

ျခင္ႏုိင္ စပေရးဗူးက အေမရိကားမွာ တဗူးကုိ အမ်ားဆံုး ၆ ေဒၚလာေလာက္ပဲ ရွိေတာ့ အလြယ္တကူ ဗူးေတြပဲ ၀ယ္သံုးၾကပါတယ္ .. တခ်ဳိ႕ကလည္း အိမ္တြင္း ျပဳလုပ္ေသာ ျခင္ႏုိင္ စပေရးဗူးကုိ ပုိၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။

ကုိယ္ကေတာ့ လာဗင္ဒါ အနံလည္း ၾကိဳက္တယ္။ သံပုရာ အနံလည္း ၾကိဳက္လုိ႕ ျခင္ႏွင္ဖုိ႕ မဟုတ္ဘူး။ အခန္း ေမႊးဖုိ႕ နာရီ၀က္ တၾကိမ္ေလာက္ အခန္းမွာ ဖ်န္းမိမလားပဲ .. 


တရားသေဘာႏွင့္ ၾကည့္ရင္ .. ျခင္သတ္တဲ႕ ေဆးေတြပဲ .. မလုပ္ေတာ့ပါဘူး။ ျခင္ေတြကုိ သတ္ဖုိ႕ ေဆးေတြ စီရင္ေနရအံုးမယ္။ အကုသုိလ္မ်ားပါတယ္ .. ကြယ္ ... :D

စကားမစပ္ ပါ .. ကုိယ့္၏ သူငယ္ခ်င္း ... ေဖ႕ဘြတ္မွာ အလူးအလိမ္႕ ႏွိပ္ကြပ္ခံရလုိ႕ သူ .. သြားျပန္ေျပာတဲ႕အခါမွာ ..  တဖက္လူက ဘာသာေရး အေၾကာင္းျပျပီး ဘုရား .. တရားစာမ်ားျဖင့္ ... သူေတာ္ေကာင္းလုပ္သြားပါတယ္။

ကုိယ့္အတြက္ေတာ့ ရီစရာၾကီးပါပဲ ... အဲဒီ တဖက္လူက ကုိယ့္ကုိ မသိပါဘူး။ သူတုိ႕ အခ်င္းခ်င္း ဖုိက္ေနၾကတာ .. ကုိယ့္က ဇာတ္ေၾကာင္းစံု သိေတာ့ တကယ္႔ကုိ ရီစရာၾကီး ..

ေဖ႕ဘြတ္ကလည္း လူေတြ စိတ္ထြက္ေပါက္ အေနျဖင့္ သံုးစြဲေနၾကေတာ့ တေန႕တမ်ဳိး မရုိးႏုိင္ေအာင္ ေဖာက္ခြဲမႈ႕ အမ်ဳိးအစား အစံုအလင္ျဖင့္ ခင္းက်င္း ျပသထားသလုိမ်ဳိးပဲ ..

ကုိယ့္ သူငယ္ခ်င္းမ်ားကုိ အၾကံေပးသလုိ အၾကံေပးမယ္ေနာ္ .. ေဖ႕ဘြတ္က သံုးတတ္ရင္ တကယ္႔ အက်ဳိးရွိတာပါ။ update မုိ႕ အရမ္းလည္း ျမန္သလုိ .. sharing ေၾကာင့္ ဗဟုသုတလည္း အမ်ားၾကီး တုိးပြားပါတယ္။ ( စိတ္ဓါတ္ မေကာင္းတဲ႕ လူစားမ်ဳိးက်ေတာ့ sharing ကုိ အသံုးခ်ျပီး မဟုတ္တဲ႕ သတင္းေတြ ဖြတဲ႕ ေနရာမွာ သံုးတယ္။ လူတုိင္း တခ်ိန္ မဟုတ္ တခ်ိန္ ကုိယ္စုိက္သည့္အတုိင္း ကုိယ္ျပန္ရိတ္သိမ္းရမွာပါပဲ ... )

အခု ျခင္ႏုိင္ေဆးေတြက ေဖ႕ဘြတ္က US - သူငယ္ခ်င္းေတြ ရွယ္ထားတဲ႕ DIY ေတြပါ ...
ဒီဘက္မွာေတာ့ DIY က အရမ္း ေခတ္စားတယ္။ တခ်ဳိ႕ဟာေလးေတြေတာ့ သိပ္မၾကိဳက္ဘူး။ အခ်ိန္ကုန္တယ္။ လက္၀င္တယ္။ အျပင္မွာ ၀ယ္လုိက္ရင္ ဘာမွ မေပးရတဲ႕ ပစည္းမ်ဳိးေတြေပါ႔ ... အဲဒါကု ိရွည္လ်ား .. ေထြျပား .. စိတ္ကူးမ်ားျဖင့္ ကြန္႕ေနၾကတယ္။

Tuesday, April 23, 2013

သုိးသား ကုလားပဲဟင္း၊ ပလာတာ၊ ပူစီနံ အခ်ဥ္၊ ၀က္ေခါက္ကင္၊ ထမင္းေၾကာ္၊ ေရခဲမုန္႕၊ မႈိ ငပိေထာင္းသုပ္၊ မႈိ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္

  
သုိးသားေတြကုိ အရင္ဆံုး ေရႏွင့္ ေသခ်ာေဆးပါ။ 
မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသားတံုး လွီးျဖတ္ထားလုိက္ပါ။ 
ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ရွာလကာရည္ျဖင့္ ၁ နာရီၾကာမွ် စိမ္ထားပါ။
 ျပီးလွ်င္ သုိးသားေတြကုိ ( မပူမေအး )  ေရေႏြးေႏြးျဖင့္ ၃ ၾကိမ္ ေလာက္ ေဆးခ်လုိက္ပါ။

သန္႕စင္ျပီး သုိးသားမ်ားကုိ ဆား၊ ဆႏြင္းမႈန္႕၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕တုိ႕ျဖင့္ ႏွယ္ပါ။
မီးဖုိေပၚမွာ ဆီကုိ အပူေပးပီး -
သစ္ၾကားပုိးေခါက္ထည့္၊ ကရေ၀းရြက္ထည့္ ဆီသတ္ပါ။
ငရုတ္သီးေတာင့္ ( ေျခာက္ ) ထည့္ ဆီသတ္ပါ။
ျပီးမွ ၾကိတ္ထား ( ေထာင္းထား ) ေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းတုိ႕ကုိ ထည့္ ဆီသတ္ျပီး
သုိးသားမ်ားကုိ ထည့္ေမႊပါ။
သုိးသားမ်ားႏွင့္ ဟင္း အႏွစ္ဖတ္မ်ား ႏွံစပ္ေနေအာင္ ( အသားက်စ္သည့္အထိ ) ဆီျပန္လာသည့္အထိ ဟင္းအုိးတည္ထားျပီးမွ ေရစိမ္ထားေသာ ကုလားပဲမ်ားကုိ ထည့္ပါ။
ေရကုိ လုိသေလာက္ ျဖည့္ပါ။ 

သုိးသား ကုလားပဲရည္ဆမ္း စားမည္ ဆုိလွ်င္ ေရခပ္မ်ားမ်ား ထည့္ျပီး။ ဆီျပန္ရုံ ခ်က္မည္ဆုိလွ်င္ ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး ၂ လံုးစာ ( အသားမ်ား ျမဳပ္ရုံေလာက္ ေရထည့္ရင္ ရပါျပီ )။

ၾကိဳက္ႏွစ္သက္လွ်င္ မန္းက်ည္းမွည့္ရည္ ထည့္ခ်က္လုိ႕လည္း ရသလုိ၊ ကရေ၀းရြက္ ပါေပမယ့္လည္း ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္ရြက္ကုိ ထည့္ခ်က္လုိ႕ ရပါေသးတယ္။



သုိးသားက ဆိတ္သားထက္ အရသာ ပုိေကာင္းတယ္လုိ႕ တခ်ဳိ႕က မွတ္ခ်က္ေပးသလုိ ...
သုိးသား အရသာလည္း စားလုိ႕ တမ်ဳိး ေကာင္းသလုိ .. 
ဆိတ္သား အရသာလည္း စားလုိ႕ တမ်ဳိးေကာင္းပါတယ္။
သုိးသားေကာ၊ ဆိတ္သားေကာ မညီွေအာင္ ခ်က္စားၾကည့္ပါ။ 

အဓိက က - အသား အစိမ္းကုိ ရွာလကာရည္ သုိ႕မဟုတ္ သံပုရာရည္ျဖင့္ စိမ္ျပီး ေရေဆးခ်ပါ။

အိမ္မွာ ေမေမကေတာ႔ ဆိတ္သားကုိ သံပုရာသီး ၃ လံုးေလာက္ ကုန္ပါတယ္။ ဆိတ္သား ၄၀ သားကုိ ... သံပုရာသီး တစ္လံုးခ်င္းစီ ညစ္ထည့္ျပီး အသားတံုး အေနေတာ္ တံုးထားေသာ အသားတံုးမ်ားကုိ လက္ျဖင့္ ဆုပ္ႏွယ္ျပီးတာႏွင့္ ေရေဆးခ်တယ္။ သံပုရာရည္ျဖင့္ ၃ ၾကိမ္ေလာက္ ေရေဆးခ်တာ။

 ျပီးရင္ ေရစိမ္ထားတဲ႕ ငရုတ္ပြေတာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ အလံုးတုိ႕ကုိ ႏႊင္ထားတဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းတုိ႕ ႏွင့္ အတူ ငရုတ္ဆုံမွာ ေထာင္းပါတယ္။

ငရုတ္ပြေတာင့္ကုိ အညွာေျခြျပီး အရင္ေထာင္း၊ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊ ေလးစိတ္ျခမ္း ၾကက္သြန္နီ ႏွင့္ ဂ်င္းထည့္ေထာင္းပါတယ္။

ငရုတ္ပြျဖင့္ ခ်က္ထားေသာ ဆိတ္သားဟင္းမုိ႕ ဟင္းအေရာင္လည္း လွသလုိ .. အစပ္ေလး ပါေတာ့ ခံတြင္းလည္း လုိက္တယ္။

ကုိယ့္လက္ထက္ ငရုတ္ပြကုိ ရုိးရုိးေရပဲ စိမ္စိမ္၊ ေရေႏြးျဖင့္ပဲ ျပဳတ္ျပဳတ္၊ ေရေႏြးျဖင့္ပဲ စိမ္စိမ္ .. ေန႕တုိင္း မလုပ္ျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။ ငရုတ္ပြ ေနရာမွာ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕ ( Chilli Powder ) သံုးတဲ႕ အခါ သံုးသလုိ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕ ( Paprika Powder ) ထည့္ ခ်က္တဲ႕အခါလည္း ထည့္ခ်က္ပါတယ္။

ကုိယ့္ အေမ လက္ထက္က ျမန္မာဟင္းခ်က္နည္းေတြက ေတာ္ေတာ္ေလး လက္၀င္ပါတယ္။

ကုိယ္တုိ႕ေခတ္က်ေတာ့ အျမန္ခ်က္ရတာ။ ဒီဟင္းဆုိရင္ ခ်က္တာ လြန္ေရာ ကၽြံေရာ နာရီ၀က္၊ တစ္နာရီေလာက္ပဲ ၾကာပါတယ္။

ကုိယ္ေသခ်ာ ျပန္ေျပာျပမယ္။

အရင္ဆံုး  သုိးသား ေပါင္သားကုိ အရုိးနားကေန ကပ္ျပီး အသားတံုး လွီးျဖတ္၊ အဲဒီ အသားတံုးကေနမွ အသားတံုး ေသးေသးေလးေတြ လွီးစိတ္လုိက္တယ္။
ျပီးရင္ ဇလံုထဲမွာ ရွာလကာရည္နဲ႕ သုိးသားတံုးေတြကုိ ရွာလကာရည္ထဲမွာ လက္နဲ႕ ဆုပ္ႏွယ္ေပးျပီး ျမဳပ္ေနေအာင္ စိမ္ထားလုိက္တယ္။
ျပီးတာႏွင့္ ကုလားပဲ ကုိ ေရေဆးျပီး ေရစိမ္ထားလုိက္တယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းကုိ အခြံသင္ျပီး ၾကိတ္စက္ျဖင့္ ၾကိတ္လုိက္တယ္။
အဲဒီ ၾကားခ်ိန္မွာ ထမင္းအုိးတည္တာ၊ အခ်ဥ္အတြက္ ေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပူစီနံ၊ Fridge ထဲက လုိတာေလးေတြ ထုတ္ျပီး ပါးပါးလွီးခၽြတ္၊ သံပုရာသီးထည့္။ သၾကားနည္းနည္း၊ ဆားနည္းနည္းထည့္ ...

ျပီးမွ စိမ္ထားေသာ ရွာလကာရည္ေတြကုိ သြန္ခ်ပလုိက္ျပီး။ ေဘစင္မွာ ေရပူ ဘက္ ခလုတ္ကုိ မ်ားမ်ားဖြင့္၊ ေရေအးဘက္ကုိ နည္းနည္းဖြင့္ ေရေႏြးေႏြး စပ္ျပီး သုိးသား ဇလံုထဲ ျဖည့္။ လက္ျဖင့္ ဆုပ္ႏွယ္.. ေရေတြ သြန္ခ် .. ( သံုးၾကိမ္ ေလာက္ လုပ္တယ္။ )

ျပီးမွ အေပၚမွာ ေျပာထားသလုိပဲ အဲဒီ ခ်က္နည္း အဆင့္ဆင့္ျဖင့္ ခ်က္တာ ...
Pressure cooker ျဖင့္ မီးေျမးေျမး ( medium heat ) ၂၀ မိနစ္ပဲ ခ်က္ပါတယ္။ 

ပလာတာ ေၾကာ္တာလည္း ၃ မိနစ္ေလာက္ပဲ ၾကာတာပါ။

( ေၾကာ္ေလွာ္ ခ်က္ျပဳတ္တာ .. အိမ္ရွင္မေတြ ဆံပင္မွာ ဟင္းအနံ မစြဲေစဖုိ႕ ေခါင္းစြပ္ ( သုိ႔မဟုတ္ ) မ်က္ႏွာသုတ္ပု၀ါကုိ ေခါင္းမွာ ပတ္ထားေပါ႔ ) ဒါမွ မဟုတ္ ေခါင္းေလွ်ာ္ပါ။ :)

အိမ္က ေကာ္ေဇာေတြက အေမႊးအနံပါေသာ ေကာ္ေဇာ သန္႕စင္ေသာ ေပါင္ဒါမႈန္႕ကုိ တစ္နာရီေလာက္ ျဖဴးျပီး ဖုန္စုပ္စက္ျဖင့္ ဖုန္စုပ္တယ္။ အဲဒီ ေပါင္ဒါမႈန္႕ မရွိရင္  baking soda ကုိ အစားထုိးလုိ႕လည္း ရသည္။

အေမရိကားမွာ baking soda ဘူးက တစ္ဘူးကုိ ၉၉ ျပားပဲ ရွိပါတယ္။ အဲဒီ ပါကင္ဘူး ေဖာက္ျပီးရင္ တစ္လ အတြင္း သံုးရတာပါ။ တခါတေလ ဆုိဒါမႈန္႕က တစ္လ အတြင္း မကုန္ဘူး။ ဘူးေဖာက္ျပီးရင္ ဘူးမွာ ရက္စြဲ တပ္ရတယ္ေလ။ မီးဖုိေခ်ာင္မွာ permanent marker တစ္ေခ်ာင္းထားထားတယ္။ အဖံုးဖြင့္ျပီးသား ပုလင္းေတြကုိ ရက္စြဲတပ္ဖုိ႕။ တလအတြင္းမကုန္ေသာ ၉၉ ျပားတန္ ဆုိဒါမႈန္႕ ေတြ ကုိ ေကာ္ေဇာေပၚမွာ ျဖဴးခ် .. တနာရီေလာက္ ျဖစ္ျဖစ္ နာရီ၀က္ေလာက္ ထားျပီးမွ ဖုန္စုပ္ခ်လုိက္ရင္ ဟင္းခ်က္လုိက္လုိ႕ ဟင္းအနံစြဲေနေသာ ေကာ္ေဇာ မဆလာ အနံေလး ေပ်ာက္သြားပါေတာ့တယ္။ 

ရန္ကုန္အိမ္မွာတုန္းက ဧည့္ခန္းကုိ ေကာ္ေဇာ အျပည့္ခင္းထားတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္မုိ႕ ေကာ္ေဇာကုိ သန္႕ရွင္းတဲ႕ေနရာမွာေတာ့ ကုိယ္ ေတာ္ေတာ္ကၽြမ္းေနတာ ...

ရုံးမွာတုန္းကလည္း အဲယားကြန္းအခန္း၊ ေကာ္ေဇာ အျပည့္ခင္းထားတဲ႕ ၁၅ေပ ပတ္လည္ အခန္းဆုိရင္ ရုံးခန္းထဲမွာ ထမင္းစားရင္  အနံ အရမ္းစြဲတာ။  ၂၅ ေပ ပတ္လည္ အခန္းက ေတာ္ေသးတယ္။ 

ဒါေၾကာင့္ ေကာ္ေဇာ သန္႕စင္တဲ႕ ေပါင္ဒါမႈန္႕တုိ႕ ေကာ္ေဇာ အေရာင္စြန္းရင္ ခၽြတ္တဲ႕ ေဆး၊ ေကာ္ေဇာေပၚ အရည္က်ရင္ သန္႕စင္ျပီး အျမန္ေျခာက္တဲ႕ ဘူးေတြ ရန္ကုန္က စီးတီးမတ္တုိ႕ ေရွာ႔ပင္းေမာလ္တုိ႕မွာ ၀ယ္ျပီး သံုးဖူးပါတယ္။

" ေၾသာ္ ..  Pressure cooker ကုိ ဟင္းပဲ ခ်က္လုိ႕ရမယ္ထင္တာ .. အခုမွပဲ ဗံုးပါ ခြဲလုိ႕ရမွန္း သိေတာ့တယ္။ "


သုိးသား ကုလားပဲဟင္း




သခြါးသီး အေသး၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ေဂၚဖီ၊ ပူစီနံ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သံပုရာသီး၊ သၾကားနည္းနည္း၊ ဆားနည္းနည္း ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထည့္လုိ႕လည္း ရသည္။




သရက္သီးသနပ္ႏွင့္ တြဲစားလုိ႕လည္း ရသည္။








ျပည္ ပလာတာသုပ္လုိမ်ဳိး စားခ်င္ရင္ သုိးသား ( ၾကက္သား၊ ဆိတ္သား ) ကုလားပဲဟင္းရည္ ခ်က္ပါ။ ကုလားပဲကုိ ေခ်ျပီး ကုလားပဲ အႏွစ္ဟင္းရည္ ခ်က္ပါ။  ပလာတာကုိ ဖြျပီး ႏႊင္ထားေသာ ပလာတာ အမွ်င္ ႏွင့္ အတူ ေဘးနားက အခ်ဥ္ ပန္းကန္ထဲက အခ်ဥ္ေတြ ထည့္၊ ပဲရည္ဆမ္းျပီး သုပ္စားရင္ ျပည္ပလာတာသုပ္လုိမ်ဳိးပါပဲ .. အခ်ဥ္ အေနျဖင့္ ၾကိဳက္္တတ္လွ်င္ သံပုရာရည္ အစား မန္းက်ည္းမွည့္ရည္ ထည့္သုပ္စားလုိ႕လည္း ရပါသည္။

ျပည္ပလာတာသုပ္ ႏွင့္ လုိက္ဖက္တာက လက္ဖက္ရည္ - က်စိမ္႕ပါ ...

လက္ဘက္ေျခာက္ ( အခ်ဳိေျခာက္ ) ( ေရေႏြးၾကမ္း လက္ဖက္ေျခာက္ အခါးေျခာက္ မဟုတ္ပါဘူး ) ကုိ အ၀တ္ပါးထဲ ထည့္ျပီး ထုတ္ပါ။

 လက္ဖက္ေျခာက္ အခ်ဳိ ထုပ္ကုိ ေရေႏြးအုိးထဲ ထည့္စိမ္ပါ။

ပိတ္ေရစစ္ျဖင့္လည္း ေရေႏြးအုိး အေပါက္၀မွာ ထားျပီး လက္ဖက္ေျခာက္ ႏွပ္လုိ႕ ရပါသည္။

ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲမွာ ထည့္ျပီး လက္ဖက္ေျခာက္ အခ်ဳိ ႏွပ္ပါ။
ပထမ တစ္ေရ ကုိ သပ္သပ္ထားပါ။
ေနာက္ထပ္ ေရေႏြးအုိး ထဲသုိ႕ ပထမ ႏွပ္ျပီးသား လက္ဖက္ေျခာက္ ( အခ်ဳိ ) ေရစစ္ကုိ ခပ္ၾကာၾကာေလး စိမ္ ႏွပ္ထားပါ။

အဲလုိ ႏွပ္ထားတဲ႕ အခါးရည္ကုိ သၾကား၊ ႏုိ႕စိမ္း၊ ႏုိ႕ဆီျဖင့္ ခပ္က်က်ေလး၊ ခပ္စိမ္႕စိမ္႕ေလး ေဖ်ာ္ပါ။

လက္ဖက္ရည္ ခပ္က်က် လုိခ်င္ရင္ ပထမ တစ္ေရက အခါးရည္ကုိ ထပ္ထည့္ ..
ခ်ဳိ ခ်ဳိေလးဆုိ သၾကားထည့္၊ ႏုိ႕ဆီထည့္ ..
အစိမ္႕ အရသာဆုိရင္ ႏုိ႕စိမ္းမ်ားမ်ားထည့္ .. လက္ဖက္ရည္ကုိ ေဖ်ာ္ျပီးရင္ ႏုိ႕စိမ္းမ်ားမ်ားထည့္ ..

လက္ဖက္ရည္ကုိ ခြက္ .. ၂ ခြက္ ျဖင့္ တခြက္ထဲမွ အရည္ကုိ ေနာက္တခြက္ထဲ ထည့္ျပီး ဆြဲ ေဖ်ာ္သြားရင္ ပုိျပီး ေသာက္လုိ႕ေကာင္းတယ္။ ဇြန္းျဖင့္ ေမႊေဖ်ာ္တာထက္ ပုိေကာင္းတယ္။


Facebook style - eating dinner


ေကာ္ဖီပူပူေလး ႏွင့္ တြဲဖက္စားလုိ႕လည္း ရသည္။






၀က္ေခါက္ကင္ 
( ၀က္ေခါက္ကင္ ခ်က္နည္း ပုိစ္႕ ေရးျပီးပါျပီ ) 
ဘေလာ့ - side bar -  Search ဆုိတဲ႕ ေနရာမွာ ၀က္ေခါက္ကင္ လုိ႕ ေရးျပီး ရွာၾကည့္လုိက္ပါ။






၀က္ေခါက္ကင္ ႏွင့္ ထမင္းေၾကာ္







- eating ice cream 







ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ ခ်က္တုန္းက က်န္ေနေသးေသာ မႈိ၊ ပဲပင္ေပါက္ ကုိ ငပိေထာင္း ႏွင့္ အတူ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးျပီး သုပ္ထားေသာ မႈိ ငပိေထာင္းသုပ္



ေရေႏြးေဖ်ာ ပဲပင္ေပါက္၊ မႈိျပဳတ္၊ ငပိေထာင္း၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ သံပုရာသီး



ငပိေထာင္းက ထမင္းႏွင့္ ႏွယ္စားတာ မဟုတ္ဘဲ မႈိ ျဖင့္ ခပ္ပါးပါးႏွယ္စားတာ ဆုိေတာ့  ( ေတာ္ေတာ္စပ္တယ္။ ) 




မႈိ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္



Saturday, April 20, 2013

ေမြးေန႕မွစ သက္ဆံုးတုိင္ သားသား၊ မီးမီးႏွင့္ ေပ်ာ္ရႊင္ရပါလုိ၏


Birthday cake


ပထမဦးဆံုး .. ကုိယ့္ကုိ လူေလာကထဲေရာက္ေအာင္ ေမြးဖြားေပးခဲ႕ေသာ ေက်းဇူးရွင္ ေမေမ ေကာင္းရာသုဂတိ လားပါေစ ... 

ဒီေန႕ ျမန္မာျပကၡဒိန္ - တန္ခူးလဆန္း ( ၁၀ ) ရက္ေန႕ - ေက်းဇူးရွင္ ေဖေဖ၏ ( ၇၈ ) ႏွစ္ျပည့္ ေမြးေန႕  ႏွင့္ အဂၤလိပ္ျပကၡဒိန္ ၂၀၁၃ - ဧျပီလ ( ၂၀ ) ရက္ေန႕ - ကုိယ္၏ ( ၄၀ ) ႏွစ္ျပည့္ ေမြးေန႕ သြားတုိက္ဆုိင္ေနပါေသာေၾကာင့္ ဒီႏွစ္က အမွတ္တရ အရွိဆံုး ေမြးေန႕ ရက္ျမတ္ပါ။

ေဖေဖ .. က်န္းမာပါေစ .. ေဖေဖ .. ကုိယ္၊ စိတ္ ႏွစ္ျဖာ က်န္းမာ၊ ခ်မ္းသာျပီး ေဘးဥပါဒ္ အႏ ၱရာယ္ ကင္းရွင္းပါေစ ... ေဖေဖ .. အသက္ရာေက်ာ္ပါေစ ...

ေဖေဖကုိ ေလလႈိင္း ဆက္သြယ္မႈ႕ကေန ရွိခုိးကန္ေတာ့ျပီးပါျပီ။ အျမဲတမ္း သတိရပါတယ္။ ေမေမကုိလည္း သတိရတယ္။ အေ၀းေရာက္ေအာင္ ပုိ႕လုိက္တဲ႕ ကံဇာတာကုိလည္း ျပင္ခ်င္တယ္။


သမီးေလး မုန္႕ဖုတ္ေပးေသာ ေမြးေန႕ကိတ္


Google's birthday wish home page


Thanks * lot for Birthday wish, Google Team!


ေမြးေန႕ကိတ္ ေပၚမွာ cursor ထားလုိက္ရင္ " Happy Birthday Thet "


ေပၚလာတယ္။


Google Plus

Facebook က ကုိယ့္ကုိ Birthday wish မလုပ္ေပးဘူး။ Google Plus က ကုိယ့္ကုိ Birthday wish လုပ္ေပးတယ္။ ေမြးေန႕ကိတ္ပံုစံ Google sign ကုိ ႏွိပ္လုိက္ရင္ ကုိယ့္ရဲ႕ Google plus - Profile ကုိ ေရာက္လာပါတယ္။


Whipping cream
Chocolate
Cocoa Powder
Milk


9 3/4 in - Spring Form Pan


ေဘးက ကလစ္ကုိ ျဖဳတ္လုိ႕ရတယ္။


ေအာက္ခံ အ၀ုိင္း



Cocoa Powder

ေခ်ာကလက္ကိတ္မွာ ပါ၀င္ပစည္းေတြက -

  1. 1 tbsp - butter
  2. 2 cup - sugar
  3. 1 3/4 cup - Flour
  4. 3/4 cup - Cocoa Powder
  5. 1 1/2 tsp - baking powder
  6. 1 1/2 tsp - baking soda
  7. 1 tsp - salt
  8. 2 - egg
  9. 1 cup - milk
  10. 1/2 cup - oil
  11. 2 tsp - vanilla extract
  12. 1 cup - hot coffee

  • Preheat oven - 350ºF - 30 min ~ 35 min ( For 2 cakes )
  • Preheat oven - 350ºF - 50 min ~ 55 min ( For 1 cake )


အရင္ဦးဆံုး -

  • ၾကက္ဥ ၂ လံုးကုိ ေမႊစက္ျဖင့္ ေမႊပါ
  • ေထာပတ္ ( ထမင္းစားဇြန္း - ၁ ဇြန္း ) ထည့္ေမႊပါ။
  • သၾကား - ၂ ခြက္ ထည့္ေမႊပါ။
  • Cocoa Powder / Baking powder / Baking Soda / salt / Flour / Milk ထည့္ေမႊပါ။
  • ဆီ၊ ဗီနီလာ အေမႊးဆီ ထည့္ေမႊျပီးပါက 
  • ေနာက္ဆံုးမွာ ေကာ္ဖီ တခြက္ကုိ ထည့္ေမႊပါ။
  • မုန္႕သား ညက္ေနေအာင္ ၅ မိနစ္ ေက်ာ္ေလာက္ ေမႊပါ။

  • ၉ လက္မ ကိတ္မုန္႕ဖုတ္ေသာ အ၀ုိင္းထဲမွာ ေခ်ာကလက္ကိတ္ကုိ ကိတ္မုန္႕သား ၂ တံုး ဖုတ္မည္ဆုိလွ်င္ ခြက္ ၂ ခု လုိပါသည္။ 

  • ခြက္ထဲမွာ တ၀က္ စီ မုန္႕ႏွစ္ရည္ ထည့္ျပီး ကိတ္မုန္႕ ႏွစ္ခုစာ မုန္႕ဖုတ္လုိ႕ရပါတယ္။

  • ပူေနေအာင္ ၾကိဳတင္ဖြင့္ထားေသာ Preheat oven မွာ 350ºF - 30 မိနစ္ မွ 35 မိနစ္ထိ ကိတ္မုန္႕ဖုတ္ပါ။ ( ကိတ္မုန္႕ ၂ ခု စာ အတြက္ ) 

  • မုန္႕ႏွစ္ရည္ အားလံုးကုိ ကိတ္မုန္႕ တစ္ခု စာ အတြက္ပဲ ဆုိလွ်င္ Preheat oven - 350ºF - မိနစ္ ၅၀ ေလာက္ ကိတ္မုန္႕ ဖုတ္ရပါမည္။

  • ကိတ္မုန္႕သားက်က္၊ မက်က္ကုိ သြားၾကားထုိးတံ ျဖင့္ မုန္႕၏ ခလယ္ေကာင္ ေနရာကုိ ထုိးျပီး မုန္႕ႏွစ္ရည္မ်ား သြားၾကားထုိးတံမွာ ကပ္ပါလာတယ္ ဆုိလွ်င္ မုန္႕သား မက်က္ေသးပါဘူး။ မကပ္ပါလာဘူးဆုိလွ်င္ မုန္႕သားက်က္ပါျပီ ...


မုန္႕ဖုတ္အျပီး Pan ၏ ကလစ္ကုိ သားသား ျဖဳတ္ေနတာ။


ေအာက္ခံ အ၀ုိင္း သပ္သပ္၊ ေဘး အ၀ုိင္း သပ္သပ္မုိ႕ ကိတ္မုန္႕ လွလွပပ ..


ကိတ္သား ေဖာင္းေဖာင္းၾကြၾကြ


ဓါးျဖင့္ ရွပ္ျပီး လွီးျဖတ္လုိက္တယ္။
လွီးျဖတ္လုိက္ေသာ ကိတ္သားကုိ သားသား၊ မီးမီး ခ်က္ခ်င္း စားလုိ႕ ရပါျပီ ...


မ်က္ႏွာျပင္ ညီညီညာညာေလး


ေခ်ာကလက္တံုးကုိ ဓါးျဖင့္ ရွပ္ျပီး ခပ္ပါးပါးလွီး 
ဇြန္း ေသးေသးျဖင့္ ေခ်ာကလက္တံုးကုိ အုန္းသီးျခစ္သလုိမ်ဳိး ျခစ္လုိ႕လည္း ရသည္။ 
အဲဒါဆုိရင္ ႏွင္းဆီပြင့္ဖတ္ ေခ်ာကလက္ အလႊာအခ်ပ္ ပံုစံမ်ဳိး ျဖစ္ေနလိမ္႕မည္။


ေခ်ာကလက္ အမွ်င္၊ ေသးေသးမွ်င္မ်ား



ေၾကြဇလံုထဲထည့္


သၾကား - 1/2 cup 
ခ်ဳိတာ ၾကိဳက္လည္း - 3/4 cup ေလာက္ ထည့္လုိ႕ရသည္။

ေမႊစက္ျဖင့္ အရင္ဆံုး heavy wipping cream ကုိ တမိနစ္ေလာက္ high speed ျဖင့္ ေမႊပါ။
တစ္မိနစ္ျခားဆီ သၾကားကုိ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းေက်ာ္ေလာက္ ထည့္ ထည့္ျပီး ေမႊစက္ျဖင့္ ဆက္တုိက္ ေမႊသြားပါ။
၇ မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးလွ်င္ ကိတ္မုန္႕ေပၚမွာ သုပ္ေသာ cream ကုိ ရရွိႏုိင္ပါသည္။
အေရာင္ ထည့္လုိ႕လည္း ရပါသည္။


ရလာေသာ ကိတ္ ခရမ္ကုိ သမီးက ကိတ္မုန္႕ ေပၚမွာ သုပ္ေနတာ 


 ေဘးဖက္ေတြလည္း လုိက္သုပ္


ကိတ္မုန္႕သား အ၀ုိင္း ေဘးပတ္ပတ္လည္လည္ကုိ ခရမ္ကုိ ပလပ္စတစ္အိတ္ထဲထည့္ျပီး လက္ကို ေကာက္ေၾကာင္းေရးရင္ တြန္႕သလုိမ်ဳိး လုိက္တြန္႕ျပီး ကိတ္ ပတ္ပတ္လည္လည္ ခရမ္ ေရးဆြဲထားျပီး
အလယ္မွာ ေခ်ာကလက္မွ်င္မ်ား ျဖဴးေနေသာ သမီး




ဒီအရသာ ေခ်ာကလက္ ကိတ္ကုိ ၾကိဳက္တာမုိ႕ ေခ်ာကလက္မ်ားမ်ား၊ ခရမ္မ်ားမ်ား



Black forest cake ႏွင့္ တူသြားေအာင္ ခ်ယ္ရီသီးမ်ား ထည့္ 
ခ်ယ္ရီက ဒီအခ်ိန္ မေပၚဘူး။
ဒါေၾကာင့္ ေရခဲရုိက္ ခ်ယ္ရီသီး


ေမြးေန႕ - ေကာ္ရည္


ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ


ေကာ္ရည္ ဟင္းအုိး




အသက္ ( ၄၀ )  ျပည့္ ေမြးေန႕ရွင္


မာမီေဘးနားမွာ တခ်ိန္လံုး ေနေပးေသာ သားသား ႏွင့္ သမီး


ေပ်ာ္ေပ်ာ္ေနတတ္ေသာ သားသားႏွင့္ အတူ


အေမကုိ အရမ္း သိတတ္၊ လိမၼာေသာ သမီးေလးႏွင့္ အတူ


သက္ဆံုးတုိင္ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္ ေနရပါလုိ၏ ...
စိတ္၏ ခ်မ္းသာျခင္း၊ ကုိယ္၏ က်န္းမာျခင္းမ်ားျဖင့္ ျပည့္စံုရပါလုိ၏ ...
သြားေလရာ .. လာေလရာ အရပ္ရွစ္မ်က္ႏွာတုိင္းမွာ ... သူေတာ္ေကာင္း၊ သူျမတ္ေလာင္းမ်ားႏွင့္သာ ေတြ႕ဆံုရပါလုိ၏ ...
ေဘးဥပါဒ္ အႏ ၱရာယ္ ခပ္သိမ္း ကင္းေ၀းရပါလုိ၏ ...


ေမြးေန႕ရွင္ ႏွင့္ ေမြးေန႕ကိတ္




ေမြးေန႕ကိတ္ ႏွင့္ ေမြးေန႕ ေကာ္ရည္ ေခါက္ဆြဲ


ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲဖတ္ ( WONTON ) ၊ မႈိျပဳတ္၊ ကန္စြန္းရြက္ျပဳတ္၊ ေရေႏြးေဖ်ာ ပဲပင္ေပါက္၊ ၀က္နံရုိး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ငပိေထာင္း


ပဲပင္ေပါက္ကုိ အမွ်င္ သင္ျပီး ေရေႏြး ေဖ်ာ ရုံေလးပဲ.. 
မျပဳတ္ဘူး။ အဲဒါမွ စားေကာင္းတာ