Saturday, April 13, 2013

သၾကၤန္ထမင္း


ေရခဲေရ၊ ထမင္း၊ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္၊ သရက္သီး၊ ငရုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္
 

သၾကၤန္ထမင္း


ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္


ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္


ဒီေန႕ ေကၽြးမယ့္ စတုဒိတာကေတာ့ သၾကၤန္ထမင္း ျဖစ္ပါတယ္။












ေရဆမ္းထားေသာ ... ခပ္ဖြယ္ဖြယ္ျဖစ္ေနေသာ သၾကၤန္ထမင္းကုိ ခ်ဥ္ေသာ သရက္သီးစိတ္ ႏွင့္ အတူ ငံေသာ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္၊ စပ္ေသာ ငရုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္တုိ႕ျဖင့္ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ အရသာ ... ရာသီ သၾကၤန္အစာ ျဖစ္ပါတယ္။


ပြက္ပြက္ဆူေနေအာင္ တည္ျပီး ခ်က္ထားေသာ ထမင္းကုိ ေရခဲေရ ဆမ္းထားေသာ သၾကၤန္ထမင္းႏွင့္ သရက္သီး၊ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္၊ ငရုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္


ျမန္မာထမင္း - ထမင္းရည္ ဌဲ႕ခ်က္ပံု ခ်က္နည္းက - 
ဆန္မ်ားကုိ ေရေသခ်ာေဆးျပီး အုိးတစ္လံုးထဲ ထည့္ .. ေရပါ ျဖည့္ျပီး အုိးအဖံုးကုိ တစ္၀က္ေလာက္ ဟထားျပီး ခ်က္တတ္ၾကပါတယ္။
ထမင္းအုိး ေ၀က်ျပီဆုိမွ ထမင္းရည္ဌဲ႕ခ်က္တတ္ၾကပါတယ္။

ကုိယ္ ခ်က္ပံု ခ်က္နည္းက .. အုိးထဲကုိ ေရတ၀က္ျဖည့္၊ မီးဖုိေပၚတင္၊ ေရပြက္ပြက္ဆူေတာ့မွ ေရေသခ်ာေဆးထားေသာ ဆန္မ်ားထည့္၊ အဖံုးဖြင့္ျပီး ခ်က္ပါတယ္။ ( တခ်က္ .. တခ်က္ .. ေယာင္းမျဖင့္ ေမႊျပီး ခ်က္ပါတယ္။ ) 

၁၅ မိနစ္ေလာက္ ခ်က္လုိက္ရင္ ဆန္ေစ႕ကြဲျပီး ထမင္းႏွပ္ျပီမုိ႕ ဇကာထဲ ေလာင္းခ်လုိက္ျပီး ေရေအး ေလာင္းခ်ေပးလုိက္ပါ။

( ထမင္းရည္ လုိခ်င္တယ္ဆုိရင္ ေလာင္းခ်မယ့္ ဇကာေအာက္မွာ ဇလံု တစ္ခုကုိ ထားေပးထားပါ ) 

ႏွပ္ေနေသာ ထမင္းေပၚကုိ ေရေအးေလာင္းခ်ျပီးတာႏွင့္ ဇကာျဖင့္ ထမင္းမ်ားကုိ ေရစင္ေနေအာင္ စစ္ထားပါ။

သၾကၤန္ထမင္းကုိ ေရခဲေရ ေအးေအးေလး ဆမ္းျပီး စားပါ။

ၾကိဳက္တတ္လွ်င္ ဖေယာင္းခ်က္ အနံေလး ထည့္ျပီး စားသံုးပါ။



ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ ႏွင့္ သၾကၤန္ ထမင္း လုိက္ဖက္ပါတယ္။ 

ငါးေျခာက္ကုိ ေရေသခ်ာေဆးပါ။
ငါးေျခာက္ကုိ ေရေႏြးေႏြးျဖင့္ ငါးေျခာက္ ျမဳပ္ရုံေလး ေရျဖည့္ျပီး ၄ ~ ၅ နာရီၾကာေလာက္ စိမ္ထားပါက ငါးေျခာက္မ်ား အသားပြတက္လာပါလိမ္႕မယ္။
ငါးေျခာက္ အသားပုိမ်ားသြားတာေပါ႔ ...
အဲဒီ ငါးေျခာက္ကုိ ေရခမ္းျပဳတ္ထားပါ။
အရုိးပါေသာ ငါးရံေျခာက္ဆုိလွ်င္ ျပဳတ္ျပီးပါက .. အရုိးထြင္ထားပါ။

ဆီပူအုိးထဲမွာ အရင္ဆံုး ငရုတ္သီးေျခာက္ကုိ အရင္ေၾကာ္ပီး ဆယ္ထားပါ။
ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ဆႏြင္းမႈန္႕ပါ ထည့္ ... ပီးလွ်င္ ဆယ္ယူထားျပီး
ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီမ်ား ထည့္ေၾကာ္ပါ။
ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားရရင္ ဆယ္ထားလုိက္ပါ။
ႏႊင္ထားေသာ ငါးေျခာက္မ်ား ထည့္ေၾကာ္ .. အုိး မကပ္ေအာင္ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ ထည့္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားျပီးေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ငရုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္မ်ား ျဖဴးေပးရုံပါပဲ။
ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ ႏွင့္ အတူ မရမ္းသီးေထာင္း၊ သရက္သီးေထာင္းလည္း ထည့္ေရာေၾကာ္စားလုိ႕ ရပါတယ္။ 


 
 ငရုတ္သီးေတာင့္ေျခာက္

 
 ထမင္းရည္

 
 မေသာက္တာၾကာေနလုိ႕ .. ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ့ ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ျပီး ဆားထည့္ျပီး ေသာက္တယ္။ အခု အေမရိကားမွာ ထမင္းရည္ကုိ မတ္ခြက္ထဲ ဒီအတုိင္း - ပလိန္းေသာက္တယ္။ ၾကိဳက္တယ္။


သရက္သီး


သရက္သီးစိတ္ 

( ဓါးေပါက္ သရက္သီးစိတ္မ်ားျဖင့္လည္း သၾကၤန္ထမင္းက လုိက္ဖက္ပါတယ္။ )

သရက္သီးကုိ တျခမ္းစီ လက္ဖ၀ါးထဲ သရက္သီး အလံုးလုိက္ထည့္ျပီး ဓါးျဖင့္ ခပ္စိတ္စိတ္ေလး ေပါက္ .. ျပီးတာႏွင့္ သရက္ေစ႕နားကေန ကပ္ျပီး လီွးခ်လုိက္ရင္ ဓါးေပါက္ သရက္သီးမ်ား ရႏုိင္ပါတယ္။

 ေၾသာ္ .. အပူမကန္ေအာင္ သရက္သီးကုိ ထိပ္ပုိင္း အညွာ နည္းနည္း ျဖတ္ျပီး ေရျဖင့္ တနာရီေလာက္ အရင္စိမ္ျပီးမွ သရက္သီးကုိ ခြဲစားပါ။ ဒါဆုိ သရက္သီးစားလုိ႕ အပူမကန္ေတာ့ပါဘူး။ 

 
 ငရုတ္သီးေတာင့္ေျခာက္ေၾကာ္




 ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္

0 comments :