Friday, April 12, 2013

ေရာင္စံု မုန္႕လံုးေရေပၚ၊ ၀က္သား မန္က်ည္းသီးမွည့္ခ်ဥ္ ဆီျပန္ဟင္း၊ ငပိေထာင္း၊ ၾကက္သြန္နီကြင္းေၾကာ္၊ ဌက္ေပ်ာ္သီး ကြတ္ကီး



ေရာင္စံု မုန္႕လံုးေရေပၚ



ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ ( Glutinous Rice Flour ) : ဆန္မႈန္႕ ( Rice Flour )

ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ = 2 : ဆန္မႈန္႕ = 1 ( ျဖစ္ျဖစ္)
ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ = 3 : ဆန္မႈန္႕ = 1 ( ျဖစ္ျဖစ္)
ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ = 4 : ဆန္မႈန္႕ = 1 ( ျဖစ္ျဖစ္)

ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ေသာ အမႈန္႕ အခ်ဳိးအစားမ်ားႏွင့္ ...  မုန္႕လံုးေရေပၚ လံုးလုိ႕ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ...

ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ တမ်ဳိးထဲကုိပဲ ေရ နဲ႕ ႏွယ္ပီး မုန္႕လံုးေရေပၚ ခ်က္စားလုိ႕လည္းရပါတယ္ ...


ထညက္ခဲ၊ ဆန္မႈန္႕၊ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕၊ ၾကံသကာ


ထညက္ခဲ ( Jaggery )


ၾကံသကာ ( Brown sugar )


ေကာက္ညွင္းမႈန္႕၊ ဆန္မႈန္႕ကုိ မုန္လံုးေရေပၚ လံုးလုိ႕ ရတဲ႕ အထိ ေရထည့္ျပီး ႏွယ္ပါ။
ထညက္ခဲကုိ အတံုး ေသးေသး စိတ္ထားပါ။
မုန္႕လံုးေရေပၚ လံုးဖုိ႕ အဆင့္သင့္ ...


ထညက္ခဲ 

မုန္႕သားထဲ ထညက္ခဲ ထည့္ျပီး လံုး ...
ေရေႏြးေႏြးပြက္ပြက္ဆူ ထဲ ထည့္ ..
အုိးေပၚတက္လာေသာ မုန္႕လံုးေရေပၚမ်ားကုိ ဆယ္ ..
ေရေအးထဲမွာ ပူေနေသာ မုန္႕လံုးေရေပၚမ်ားကုိ ခဏထည့္ ..
ပီးရင္ ဇကာနဲ႕ ေရစင္ေအာင္စစ္ျပီး ပန္းကန္ျပားေပၚတင္ ..
အုန္းသီးျခစ္မ်ား အေပၚမွာ ျဖဴးျပီး မုန္႕လံုးေရေပၚမ်ား ႏွစ္သစ္ကူး ျမန္မာ့ရုိးရာ အစားအစာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီရွင္ ~~~


အုန္းသီးျခစ္



 အုန္းသီးျခစ္













၀က္သားလံုး ဆီျပန္ဟင္း


ဌက္ေပ်ာ္သီး ကြန္ကီး

 
 ဌက္ေပ်ာ္သီး ကြန္ကီး




စေတာ္ဘယ္ရီ ကြတ္ကီး




သၾကားအုပ္ - စေတာ္ဘယ္ရီ ကြတ္ကီး


အမဲသားကုိ ဆား၊ ဆႏြင္းမႈန္႕ ထည့္ႏွယ္ပီး pressure cooker ထဲမွာ အသားေတြကုိ အုိးပူတုိက္ပီးတာနဲ႕ ေရထည့္ .. မီးေျမးေျမးနဲ႕ နာရီ၀က္ ေလာက္ အမဲသားကုိ အသား ႏူးေအာင္ ျပဳပ္ထားပါ။

 ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႕ကုိ ေရေအးနဲ႕ အရင္ေဖ်ာ္ပီး မီးဖုိေပၚမွာ ဆႏြင္းမႈန္႕ နည္းနည္းထည့္၊ ဆား နည္းနည္းထည့္ ... မီးေျမးေျမးျဖင့္ ကုလားပဲရည္ မျပစ္မက်ဲ ခ်က္ပါ။

အမဲသားျပဳတ္ကုိ ပါးပါးလွီးထားပါ။

ေဂၚဖီ၊ ပူစီနံ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုရာသီး ( သုိ႕မဟုတ္ ) ေရွာက္သီး၊ ကုလားေလး မဆလာ အမႈန္႕၊ ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕ ( အက်က္မႈန္႕ )၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီး ဆီခ်က္၊ ကုလားပဲရည္ မ်ားမ်ားဆမ္းပီး၊ ဆား ( သို႕မဟုတ္ ) ဟင္းခတ္မႈန္႕ ( သုိ႕မဟုတ္ ) အခ်ဳိမႈန္႕ နည္းနည္းထည့္ပီး ... ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ သုပ္စားပါ။


အမဲသား ကုလားပဲရည္သုပ္


အမဲသား ကုလားပဲရည္သုပ္


အမဲသားကင္၊ ေဘကြန္




၀က္သား မန္က်ည္းသီးမွည့္ခ်ဥ္ ဆီျပန္ဟင္း

၀က္သားကုိ ဆား၊ ဆႏြင္းမႈန္႕၊ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕တုိ႕ျဖင့္ ႏွယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းတုိ႕ကုိ ေထာင္းထားပါ။
မန္းက်ည္းသီးမွည့္ကုိ ေရေႏြးေႏြးျဖင့္ ခြက္ တခြက္စာေလာက္ စိမ္ထားပါ။
ခ်က္မယ့္အုိးမွာ ဆီကုိ အပူေပးျပီးတာႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္း မ်ားကုိ ဆီသတ္၊
ျပီးတာႏွင့္ ႏွပ္ထားေသာ ၀က္သားမ်ားကုိ ဆီသတ္ထားေသာ ဟင္းအႏွစ္ဖတ္မ်ားႏွင့္ သမေအာင္ ေမႊ ခ်က္ျပီးတာႏွင့္
မန္းက်ည္းသီးမွည့္ရည္ ခြက္ တခြက္စာေလာက္ကုိ ထည့္ေမႊ ခ်က္ပါ။
ဟင္းအုိးဆူလာျပီ ဆုိမွ ေရ ျဖည့္ပါ။
ေနာက္ဆံုးတစ္ေရ ဟင္းႏူးလာခါနီးမွာ ေဖ်ာ္ထားေသာ ပုစြန္ငါးပိ ကုိ ေလာင္းထည့္ 
ဆီျပန္ေနေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ၀က္သားမန္းက်ည္းသီးမွည့္ခ်ဥ္ ဆီျပန္ဟင္း ( ၀က္သားကုိ နံရုိးပါေသာ အသားတံုး ခ်က္ထားပါတယ္ ) အရသာက ခ်ဥ္ခ်ဥ္၊ ငံငံ ေလး .. ငရုတ္သီးစိမ္း ထက္ျခမ္းခြဲ ထည့္ခ်က္လုိ႕ ရပါေသးတယ္။


ငပိေထာင္း၊ ၀က္သားမန္းက်ည္းသီးမွည့္ ခ်ဥ္ ဆီျပန္ဟင္း



 
 ငပိဖုတ္၊ ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ ( နည္းနည္း ) သံပုရာသီး ျဖင့္ ေထာင္းထားေသာ ငပိေထာင္း

 
ဇန္န၀ါရီလက ခ်က္စားေသာ မန္းက်ည္းသီးမွည့္ ငပိေၾကာ္

( ဓာတ္ပံုေတြက စီဒီ ထဲ ထည့္လုိက္ျပီမုိ႕ အခု ကြန္ျပဴတာ စက္ထဲမွာ မရွိဘူး .. Facebook ကေန သြားျပန္ယူလာရပါတယ္ )


 

ငပိေၾကာ္၊ ငပိခ်က္ေတြကေတာ့ အမ်ားၾကီးပါပဲ။

  • မန္က်ည္းသီးစိမ္း ငပိခ်က္၊
  • မရမ္းသီး ငပိခ်က္၊
  • ခရမ္းသီး ငပိခ်က္၊
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငပိခ်က္၊
  • ဒန္သလြန္သီး ငပိခ်က္ အမ်ဳိးမ်ဳိး ပါပဲ။

  • ငါးပိလိမာခ်က္ 

  • ငပိေၾကာ္
  • ေဂြးသီး ငပိေၾကာ္
  • တညင္းသီး ငပိေၾကာ္
  • မရမ္းသီး ငပိေၾကာ္
  • ပန္းသီး အစိမ္း ငပိေၾကာ္
  • မန္းက်ည္းသီးေထာင္း ငပိေၾကာ္
  • မန္းက်ည္းသီးမွည့္ အႏွစ္ ငပိေၾကာ္
  • သံပုရာသီး ငပိေၾကာ္
  • ေရွာက္သီး ငပိေၾကာ္

( ေ၇ွာက္သီးသုပ္ရင္ ေရွာက္သီးဖတ္ေတြ ႏႊင္သလုိမ်ဳိး .. အဲဒီ ေရွာက္သီးဖတ္ေတြကုိ ငပိေၾကာ္ထဲ ထည့္ပီး ေရာေၾကာ္ထားေသာ ငပိေၾကာ္လုိမ်ဳိး ...

ကုိယ့္က ငပိေၾကာ္ကုိ အခြံပါး သံပုရာသီး အစိမ္း .. ကုိ ပါးပါး ေသးေသးေလးလွီး စိတ္ပီး ငပိေၾကာ္ ႏွင့္ ႏွယ္ထားေသာ ထမင္းထဲမွာ ျမဳပ္ပီး စားတတ္ပါတယ္ .. သံပုရာအခြံပါ တခါတည္း ၀ါးစားတတ္တာေလ ) 

( ခ်ဥ္တဲ႕ အသီး  မွန္သမွ် ... ငံေသာ အရသာ ရွိေသာ ငပိေၾကာ္ႏွင့္ ေရာ ေၾကာ္စားတတ္ၾကပါတယ္။ )

ခ်က္ပံုခ်က္နည္း သေဘာတရားကေတာ့ အတူတူၾကီးပါပဲ။ အဓိက ကေတာ့ ခံတြင္းလုိက္တဲ႕ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ အရသာမ်ဳိး။

 
 ၾကက္ဥ ဓါးေပါက္ ဆီျပန္ဟင္း

 
 အမဲသား စပါးလင္ ဆီျပန္ဟင္း

 
 ဆန္မႈန္႕၊ ဆုိဒါမႈန္႕၊ ဆား မုန္႕ႏွစ္ျဖင့္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီကြင္းေၾကာ္


2011 ေလာက္က ပုိစ္႕တင္ထားေသာ အမဲအူ တန္ပူရာေၾကာ္ ပုိစ္႕မွာ onion ring ေၾကာ္နည္း ေရးထားဖူးပါေသးတယ္။

ပုိစ္႕က ဒီေနရာကုိ ႏွိပ္ျပီး ဖတ္ၾကည့္ပါ။

  1. ဆန္မႈန္႕ - 1 1/2 ခြက္
  2. Baking powder - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
  3. Baking soda - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
  4. ၾကက္ဥ - ၁ လံုး
  5. ဘီယာ - ၁ ခြက္
  6.  ဆား -လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  7. ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္ နဲ႕
  • မီးေျမးေျမး ... ဆီႏွစ္ပီး ေၾကာ္ပါ ..







4 comments :

Anonymous said...

အမ... အုန္းသီးေျခာက္မွုန္႔ကို စိုစိုေလးျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္ရလဲ ဟင္...



ေနာင္ဂ်ိန္

သီရိရတနာ said...

@ ေနာင္ဂ်ိန္ - အမ ၀ယ္ေနက် အုန္းသီးျခစ္ အဖတ္ေတြက ေရခဲရုိက္ အုန္းသီးျခစ္ ေတြပါ .. ေရခဲေသတာ အေပၚထပ္ ေရခဲခန္း ( အသားေတြ ခဲတဲ႕ အခန္း ) မွာ ထားရပါတယ္။

စားခါနီးမွ အျပင္ထုပ္ျပီး အုန္းသီးျခစ္ေတြကို ေရခဲ အရည္ေပ်ာ္ေစတာပါ။

အဲလုိမ်ဳိးဆုိရင္ မူလ အုန္းသီးျခစ္ဖတ္လုိမ်ဳိး အရသာ ရွိပါတယ္။

အုန္းသီးေျခာက္ ဆုိတာက အမ ထမနဲ ပုိစ္႕မွာ အုန္းသီးဖတ္ကုိ ကုလားဆုိင္က အုန္းသီးဖတ္ အေျခာက္ ၀ယ္ျပီး ထမႏွဲ ထုိးထားပါတယ္။ အဲလုိ အုန္းသီးေျခာက္ဖတ္က်ေတာ့ ဗီဒုိထဲ ထည့္သိမ္းထားလုိ႕ ရပါတယ္။ သူ႕က်ေတာ့ ေၾကာ္စားတယ္။ ေကာက္ညွင္းႏွင့္ အတူ ေရာပီး မီးႏွင့္ အတူ ေပါင္းစားလုိ႕ လည္း ရပါတယ္။

ေနာင္ဂ်ိန္ေျပာေသာ အုန္းသီးေျခာက္ - မႈန္႕ ဆုိေတာ့ အုန္းသီးဖတ္ေတြကုိ တာရွည္ခံေအာင္ အေျခာက္ခံထားတာႏွင့္ တူပါတယ္။

" How to Moisten Dry Coconut Flakes "

Instructions

1.Put a pan of water on the stove and bring to the boil. Do not add any salt or other flavouring to the water.

2. Pour the dried coconut flakes into the sieve or colander and place over the boiling water.

3. Leave the flakes on top of the boiling water for a few minutes, remove and pat dry with some kitchen towel.

" အုန္းသီးေျခာက္မႈန္႕ကုိ စုိေအာင္ ျပဳလုပ္နည္း "

၁။ မီးဖုိေပၚမွာ အုိးတစ္လံုးကို ေရျဖည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေနေအာင္ အပူေပးပါ။

၂။ ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူပီ ဆုိတာႏွင့္ ေရစစ္ ဇကာ၊ အပူ ခံႏုိင္ေသာ စတီး ေရစစ္ ဇကာထဲမွာ အုန္းသီးေျခာက္မႈန္႕မ်ားကုိ ထည့္ပီး ေရေႏြး၏ အေပၚနားမွာ ထားျပီး အုန္းသီးေျခာက္မႈန္႕ကုိ ေပါင္း ပါ။ ( ေကာက္ညွင္းေပါင္း၊ ၀က္သားဟင္းထုပ္၊ ေပါက္ဆီ ေပါင္းသလုိမ်ဳိးပါ )

၃။ အုန္းသီးဖတ္ နဂုိ အစုိ ရရွိသြားျပီ ဆုိလွ်င္ အ၀တ္ေပၚတင္ျပီး ေရစစ္ခ်ပါ။

Anonymous said...

Thanks,AMA. I ll test it. And I try to search freeze also.

ng

သီရိရတနာ said...

@ ေနာင္ဂ်ိန္ - ေပ်ာ္ရႊင္ဖြယ္ ျမန္မာႏွစ္သစ္ကူးမွာ မိသားစု အားလံုး မဂၤလာအေပါင္းႏွင့္ ျပည့္စံုႏုိင္ၾကပါေစ ....