Tuesday, April 2, 2013

Meringue cookie


Meringue cookie

Ingredients -
  1. Egg white - 5
  2. Sugar - 1/2 cup ( 8 tbsp )
  • Baking tray
  • Baking paper
  • Preheat the oven 200ºF
  • 200ºF - 45 minutes
  • in turned-off oven for 1 hour

မာရိန္း ကြတ္ကီး

လွ်ာေပၚတင္လုိက္ရင္ သၾကားခဲလုိမ်ဳိး မြမြေလး နဲ႕ စားလုိ႕ ေကာင္းေသာ လွ်ာေပၚခဲ အရသာမ်ဳိးပါပဲ ...
ကိတ္မုန္႕ေပၚမွာ တင္ေသာ ခရမ္ကုိ oven နဲ႕ မုန္႕ဖုတ္ထားတာပါ။
ကိတ္မုန္႕ေပၚမွာ တင္ေသာ ခရမ္ကုိ ခဲေစဖုိ႕ ေရခဲေသတာမွာ ၂ နာရီေလာက္ ထားျပီး ကိတ္မုန္႕ေပၚမွ ခရမ္မ်ားကုိ ခဲေစ ရပါတယ္။
အခု ခရမ္ေတြက်ေတာ့ oven ထဲမွာ မီး အရမ္းေႏွးေႏွးေလးျဖင့္ မုန္႕ဖုတ္ရပါတယ္။
အရမ္းစားလုိ႕ ေကာင္းပါတယ္။
အိမ္က ကေလး ၂ေယာက္လံုး ၾကိဳက္ၾကတယ္။
ဒီေန႕ အဲဒီမုန္႕ ဖုတ္ - ဒီေန႕ ကုန္ပါတယ္။
လွ်ာေပၚမွာ သၾကားခဲ အရသာမ်ဳိးမုိ႕ လွ်ာေပၚခဲ --



Meringue cookie

မာရိန္း ကြတ္ကီး လုပ္ဖုိ႕ လုိတာက
ၾကက္ဥ အကာ - ၅ လံုးႏွင့္
သၾကား - ခြက္ တ၀က္
ပါပဲ ...
  • ၾကက္ဥ အကာ ၅ လံုးကုိ ေမြစက္ျဖင့္ High Speed ထားျပီး ေမႊပါ။
  • ၁မိနစ္ ျခားစီ စက္ျဖင့္ ေမႊျပီး အၾကာမွာ သၾကား ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲစီ ထည့္သြားပါ။
  • ေမႊစက္ျဖင့္ ၾကက္ဥအကာကုိ ၁ မိနစ္ျခားစီ သၾကား တစ္ဇြန္းခြဲစီ ထည့္ျပီး ၆ မိနစ္ အၾကာမွာ ခရမ္အေနအထား ျပစ္ျပစ္ ကုိ ရလာပါလိမ္႕မယ္။
  • ေၾကြပန္းကန္လံုးကုိ ေမာက္ျပီး ၾကည့္လုိက္ပါ။ ၾကက္ဥအကာ ( ခရမ္ )မ်ား ေအာက္ကုိ ျပဳပ္မက်လာတဲ႕ အေနအထားကုိ ရေနပါျပီ။
  • ဆက္ေမႊခ်င္ေသးရင္ ၈ မိနစ္ေလာက္အထိ မြေနေအာင္ ေမႊလုိ႕ရပါတယ္။
  • အေရာင္ထည့္ခ်င္ရင္ Food colour - 1 drop ထည့္လုိ႕ရပါတယ္။
  • ပီးရင္ baking tray ေပၚမွာ တင္ထားေသာ baking paper ေပၚမွာ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၁ ဇြန္း ျခင္းစီ ပံုေပးပါ ...
  • ဇြန္းျဖင့္ ပံုျပီးတာႏွင့္ ခရမ္ေပၚမွာ ၀ လံုး ေရသလုိမ်ဳိး ဇြန္းျဖင့္ ခရမ္ကုိ ၀ုိက္ဆြဲလုိက္ပါ။ အဲဒါဆုိရင္ ကိတ္ ခရမ္ေတြက အမွ်င္ သန္းျပီး အေပၚနားမွာ အခၽြန္၊ အတက္ ပံုစံေလးျဖင့္ ခ်စ္စရာ ပံုစံ ထြက္ေနပါလိမ္႕မယ္။
  • တစ္ခု ႏွင့္ တခုကုိ ၁ လက္မ စီေလာက္ ေနရာ အကြာ ထားပါ။
  • Preheat oven 200 ºF - 45 minutes မုန္႕ဖုတ္ပီးတာႏွင့္
  • oven ကုိ ခလုတ္ပိတ္လုိက္ပါ။
  • မီးပိတ္ထားေသာ oven ထဲမွာ ၁ နာရီေလာက္ ဒီအတုိင္းပဲ ထားလုိက္ပါ။
  • ခရမ္ေတြကုိ မီးေႏွးေႏွးျဖင့္ သၾကားခဲလုိမ်ဳိး ခဲေအာင္ မုန္႕ဖုတ္ထားတာပါ။
  • ၂၅၀ ဖာရင္ဟုိက္ ေလာက္ မုန္႕ဖုတ္လုိက္ရင္ ခရမ္ ခဲေတြ က ေရႊအုိေရာင္ သုိ႕မဟုတ္ အညုိေရာင္ သန္းသြားပါလိမ္႕မယ္။ မီးေႏွးေႏွးပါပဲ ..
  • ပီးရင္ ခဏေလာက္ အေအးခံျပီး တခုေလာက္ ယူစားၾကည့္ပါ။
  • စားလုိ႕ ေကာင္းတာကုိ ေတြ႕ရမွာပါ။
  • ထညက္ ၾကိဳက္တတ္ရင္ .. သၾကားလံုး ၾကိဳက္တတ္ရင္ .. အာတာပူစီ ၾကိဳက္္တတ္ရင္ .. ဘီစကစ္ အေသးေလးေပၚမွာ သၾကားခဲ တင္ထားေသာ မုန္႕ ေသးေသးေလး ၾကိဳက္တတ္ရင္ .. ဒီ မာရိန္း ကြတ္ကီးကုိ ၾကိဳက္မွာ အမွန္ပါပဲ ...
  • ကုိယ့္တုိ႕ဆီမွာ ထညက္ခဲ အစစ္ မရပါဘူး။ ၾကံသကာ ပဲ ရပါတယ္။
  • အဲဒီ အတြက္ အစားထုိး အေနျဖင့္ ဒီ လွ်ာေပၚခဲကုိပဲ ေကာ္ဖီခါးခါးေလး ေသာက္ရင္း စားပါတယ္။
  • ဒီဇုိင္း အလွဆင္ခ်င္လည္း ရတယ္။ အဲဒီ အေပၚမွာ chocolate rice ေလးေတြ လုိက္ျဖဴးေပးလုိ႕လည္း ရသလုိ .. အေရာင္ေလးေတြနဲ႕ မ်က္လံုးေလးေတြ ပံုစံ အမ်ဳိးမ်ဳိး ေဖာ္ျပီး မုန္႕ဖုတ္လုိ႕လည္း ရပါတယ္။
  • ပန္းပံုစံ ခရမ္ညစ္တဲ႕ဟာနဲ႕ ပန္းပံုစံ ႏွင္းဆီပန္းပံုစံလည္း ပံုေဖာ္လုိ႕ ရပါေသးတယ္။

vanilla extract - 1 tsp ထည့္ျပီး မုန္႕ဖုတ္လုိ႕လည္း ရပါတယ္။


မာရိန္း ကြတ္ကီး

 


2 comments :

Anonymous said...

ဟားဟား
ဒီမုန္႔ကိုေတာ့ ဒီတိုင္းမစားနိုင္ဘူး..
ခ်ိဳလြန္းလို႔...
စေတာ္ဘယ္ရီစားရင္ေျခထည့္စားတယ္..။
စေတာ္ဘယ္ရီတအားစားလြန္းေတာ့
မနွစ္က ခရီးသြားေတာ့ m/sက
ဝယ္လာေသးတယ္....ဘူးၾကီး ၃..၄ ဘူး
အျဖဴေရာင္ေတြ



ေပါက္

သီရိရတနာ said...

@ ေပါက္ - အျဖဴေရာင္ meringue cookie ဆုိ သမီးေလးက snow ball ဆုိျပီး အေပၚမွာ သူ႕က သၾကား အမႈန္႕ အနီေရာင္ေတြ ကပ္ခုိင္းတယ္။

သူ႕ထဲကုိ mint အနံအရသာ ထည့္ျပီး ကြတ္ကီးမုန္႕ဖုတ္ရင္လည္း စားလုိ႕ ေကာင္းတယ္။

peppermint extract အေမႊးနံသာဆီ ထည့္ပီး မုန္႕ဖုတ္လုိ႕ ရွိရင္ ပူရွိန္း အရသာကြတ္ကီးမုိ႕ စားလုိ႕လည္း ေကာင္းတယ္။

vanilla extract အေမြးဆီ ထည့္ရင္ေတာ့ ပုိခ်ဳိလုိ႕ သၾကား ေလွ်ာ့ထည့္တယ္။

အိမ္က ကေလးေတြက အရမ္းၾကိဳက္တာ။

ခ်ဳိရင္ သၾကားေလွ်ာ့လုိ႕ ရပါတယ္။ သက္လည္း ၾကိဳက္တယ္။

စေတာ္ဘယ္ရီကေလ ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႕၊ သၾကား၊ ဆား အမႈန္႕ စပ္ထားတဲ႕ ရသာမႈန္႕နဲ႕ တုိ႕စားတာကုိ ပိုၾကိဳက္တယ္ --

အဲဒီ ရသာမႈန္႕နဲ႕ မာလကာသီး၊ ကၽြဲေကာ္သီး၊ သစ္ေတာ္သီး ၊ သရက္သီး၊ နာနတ္သီး အရမ္းၾကိဳက္မွ ၾကိဳက္။

ရန္ကုန္ ကုန္ေစ်းတန္းမွာ ႏြယ္ခ်ဳိ ၀ယ္လုိ႕ရတယ္။ ဒီက အိႏိယဆုိင္မွာလည္း ရတယ္။

သၾကားေနရာမွာ ႏြယ္ခ်ဳိနဲ႕ဆုိ တုိ႕စားလုိ႕ ေကာင္းမွ ေကာင္းပဲ ...

:D