Tuesday, April 23, 2013

သုိးသား ကုလားပဲဟင္း၊ ပလာတာ၊ ပူစီနံ အခ်ဥ္၊ ၀က္ေခါက္ကင္၊ ထမင္းေၾကာ္၊ ေရခဲမုန္႕၊ မႈိ ငပိေထာင္းသုပ္၊ မႈိ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္

  
သုိးသားေတြကုိ အရင္ဆံုး ေရႏွင့္ ေသခ်ာေဆးပါ။ 
မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသားတံုး လွီးျဖတ္ထားလုိက္ပါ။ 
ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ရွာလကာရည္ျဖင့္ ၁ နာရီၾကာမွ် စိမ္ထားပါ။
 ျပီးလွ်င္ သုိးသားေတြကုိ ( မပူမေအး )  ေရေႏြးေႏြးျဖင့္ ၃ ၾကိမ္ ေလာက္ ေဆးခ်လုိက္ပါ။

သန္႕စင္ျပီး သုိးသားမ်ားကုိ ဆား၊ ဆႏြင္းမႈန္႕၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕တုိ႕ျဖင့္ ႏွယ္ပါ။
မီးဖုိေပၚမွာ ဆီကုိ အပူေပးပီး -
သစ္ၾကားပုိးေခါက္ထည့္၊ ကရေ၀းရြက္ထည့္ ဆီသတ္ပါ။
ငရုတ္သီးေတာင့္ ( ေျခာက္ ) ထည့္ ဆီသတ္ပါ။
ျပီးမွ ၾကိတ္ထား ( ေထာင္းထား ) ေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းတုိ႕ကုိ ထည့္ ဆီသတ္ျပီး
သုိးသားမ်ားကုိ ထည့္ေမႊပါ။
သုိးသားမ်ားႏွင့္ ဟင္း အႏွစ္ဖတ္မ်ား ႏွံစပ္ေနေအာင္ ( အသားက်စ္သည့္အထိ ) ဆီျပန္လာသည့္အထိ ဟင္းအုိးတည္ထားျပီးမွ ေရစိမ္ထားေသာ ကုလားပဲမ်ားကုိ ထည့္ပါ။
ေရကုိ လုိသေလာက္ ျဖည့္ပါ။ 

သုိးသား ကုလားပဲရည္ဆမ္း စားမည္ ဆုိလွ်င္ ေရခပ္မ်ားမ်ား ထည့္ျပီး။ ဆီျပန္ရုံ ခ်က္မည္ဆုိလွ်င္ ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး ၂ လံုးစာ ( အသားမ်ား ျမဳပ္ရုံေလာက္ ေရထည့္ရင္ ရပါျပီ )။

ၾကိဳက္ႏွစ္သက္လွ်င္ မန္းက်ည္းမွည့္ရည္ ထည့္ခ်က္လုိ႕လည္း ရသလုိ၊ ကရေ၀းရြက္ ပါေပမယ့္လည္း ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္ရြက္ကုိ ထည့္ခ်က္လုိ႕ ရပါေသးတယ္။



သုိးသားက ဆိတ္သားထက္ အရသာ ပုိေကာင္းတယ္လုိ႕ တခ်ဳိ႕က မွတ္ခ်က္ေပးသလုိ ...
သုိးသား အရသာလည္း စားလုိ႕ တမ်ဳိး ေကာင္းသလုိ .. 
ဆိတ္သား အရသာလည္း စားလုိ႕ တမ်ဳိးေကာင္းပါတယ္။
သုိးသားေကာ၊ ဆိတ္သားေကာ မညီွေအာင္ ခ်က္စားၾကည့္ပါ။ 

အဓိက က - အသား အစိမ္းကုိ ရွာလကာရည္ သုိ႕မဟုတ္ သံပုရာရည္ျဖင့္ စိမ္ျပီး ေရေဆးခ်ပါ။

အိမ္မွာ ေမေမကေတာ႔ ဆိတ္သားကုိ သံပုရာသီး ၃ လံုးေလာက္ ကုန္ပါတယ္။ ဆိတ္သား ၄၀ သားကုိ ... သံပုရာသီး တစ္လံုးခ်င္းစီ ညစ္ထည့္ျပီး အသားတံုး အေနေတာ္ တံုးထားေသာ အသားတံုးမ်ားကုိ လက္ျဖင့္ ဆုပ္ႏွယ္ျပီးတာႏွင့္ ေရေဆးခ်တယ္။ သံပုရာရည္ျဖင့္ ၃ ၾကိမ္ေလာက္ ေရေဆးခ်တာ။

 ျပီးရင္ ေရစိမ္ထားတဲ႕ ငရုတ္ပြေတာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ အလံုးတုိ႕ကုိ ႏႊင္ထားတဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းတုိ႕ ႏွင့္ အတူ ငရုတ္ဆုံမွာ ေထာင္းပါတယ္။

ငရုတ္ပြေတာင့္ကုိ အညွာေျခြျပီး အရင္ေထာင္း၊ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊ ေလးစိတ္ျခမ္း ၾကက္သြန္နီ ႏွင့္ ဂ်င္းထည့္ေထာင္းပါတယ္။

ငရုတ္ပြျဖင့္ ခ်က္ထားေသာ ဆိတ္သားဟင္းမုိ႕ ဟင္းအေရာင္လည္း လွသလုိ .. အစပ္ေလး ပါေတာ့ ခံတြင္းလည္း လုိက္တယ္။

ကုိယ့္လက္ထက္ ငရုတ္ပြကုိ ရုိးရုိးေရပဲ စိမ္စိမ္၊ ေရေႏြးျဖင့္ပဲ ျပဳတ္ျပဳတ္၊ ေရေႏြးျဖင့္ပဲ စိမ္စိမ္ .. ေန႕တုိင္း မလုပ္ျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။ ငရုတ္ပြ ေနရာမွာ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕ ( Chilli Powder ) သံုးတဲ႕ အခါ သံုးသလုိ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕ ( Paprika Powder ) ထည့္ ခ်က္တဲ႕အခါလည္း ထည့္ခ်က္ပါတယ္။

ကုိယ့္ အေမ လက္ထက္က ျမန္မာဟင္းခ်က္နည္းေတြက ေတာ္ေတာ္ေလး လက္၀င္ပါတယ္။

ကုိယ္တုိ႕ေခတ္က်ေတာ့ အျမန္ခ်က္ရတာ။ ဒီဟင္းဆုိရင္ ခ်က္တာ လြန္ေရာ ကၽြံေရာ နာရီ၀က္၊ တစ္နာရီေလာက္ပဲ ၾကာပါတယ္။

ကုိယ္ေသခ်ာ ျပန္ေျပာျပမယ္။

အရင္ဆံုး  သုိးသား ေပါင္သားကုိ အရုိးနားကေန ကပ္ျပီး အသားတံုး လွီးျဖတ္၊ အဲဒီ အသားတံုးကေနမွ အသားတံုး ေသးေသးေလးေတြ လွီးစိတ္လုိက္တယ္။
ျပီးရင္ ဇလံုထဲမွာ ရွာလကာရည္နဲ႕ သုိးသားတံုးေတြကုိ ရွာလကာရည္ထဲမွာ လက္နဲ႕ ဆုပ္ႏွယ္ေပးျပီး ျမဳပ္ေနေအာင္ စိမ္ထားလုိက္တယ္။
ျပီးတာႏွင့္ ကုလားပဲ ကုိ ေရေဆးျပီး ေရစိမ္ထားလုိက္တယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းကုိ အခြံသင္ျပီး ၾကိတ္စက္ျဖင့္ ၾကိတ္လုိက္တယ္။
အဲဒီ ၾကားခ်ိန္မွာ ထမင္းအုိးတည္တာ၊ အခ်ဥ္အတြက္ ေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပူစီနံ၊ Fridge ထဲက လုိတာေလးေတြ ထုတ္ျပီး ပါးပါးလွီးခၽြတ္၊ သံပုရာသီးထည့္။ သၾကားနည္းနည္း၊ ဆားနည္းနည္းထည့္ ...

ျပီးမွ စိမ္ထားေသာ ရွာလကာရည္ေတြကုိ သြန္ခ်ပလုိက္ျပီး။ ေဘစင္မွာ ေရပူ ဘက္ ခလုတ္ကုိ မ်ားမ်ားဖြင့္၊ ေရေအးဘက္ကုိ နည္းနည္းဖြင့္ ေရေႏြးေႏြး စပ္ျပီး သုိးသား ဇလံုထဲ ျဖည့္။ လက္ျဖင့္ ဆုပ္ႏွယ္.. ေရေတြ သြန္ခ် .. ( သံုးၾကိမ္ ေလာက္ လုပ္တယ္။ )

ျပီးမွ အေပၚမွာ ေျပာထားသလုိပဲ အဲဒီ ခ်က္နည္း အဆင့္ဆင့္ျဖင့္ ခ်က္တာ ...
Pressure cooker ျဖင့္ မီးေျမးေျမး ( medium heat ) ၂၀ မိနစ္ပဲ ခ်က္ပါတယ္။ 

ပလာတာ ေၾကာ္တာလည္း ၃ မိနစ္ေလာက္ပဲ ၾကာတာပါ။

( ေၾကာ္ေလွာ္ ခ်က္ျပဳတ္တာ .. အိမ္ရွင္မေတြ ဆံပင္မွာ ဟင္းအနံ မစြဲေစဖုိ႕ ေခါင္းစြပ္ ( သုိ႔မဟုတ္ ) မ်က္ႏွာသုတ္ပု၀ါကုိ ေခါင္းမွာ ပတ္ထားေပါ႔ ) ဒါမွ မဟုတ္ ေခါင္းေလွ်ာ္ပါ။ :)

အိမ္က ေကာ္ေဇာေတြက အေမႊးအနံပါေသာ ေကာ္ေဇာ သန္႕စင္ေသာ ေပါင္ဒါမႈန္႕ကုိ တစ္နာရီေလာက္ ျဖဴးျပီး ဖုန္စုပ္စက္ျဖင့္ ဖုန္စုပ္တယ္။ အဲဒီ ေပါင္ဒါမႈန္႕ မရွိရင္  baking soda ကုိ အစားထုိးလုိ႕လည္း ရသည္။

အေမရိကားမွာ baking soda ဘူးက တစ္ဘူးကုိ ၉၉ ျပားပဲ ရွိပါတယ္။ အဲဒီ ပါကင္ဘူး ေဖာက္ျပီးရင္ တစ္လ အတြင္း သံုးရတာပါ။ တခါတေလ ဆုိဒါမႈန္႕က တစ္လ အတြင္း မကုန္ဘူး။ ဘူးေဖာက္ျပီးရင္ ဘူးမွာ ရက္စြဲ တပ္ရတယ္ေလ။ မီးဖုိေခ်ာင္မွာ permanent marker တစ္ေခ်ာင္းထားထားတယ္။ အဖံုးဖြင့္ျပီးသား ပုလင္းေတြကုိ ရက္စြဲတပ္ဖုိ႕။ တလအတြင္းမကုန္ေသာ ၉၉ ျပားတန္ ဆုိဒါမႈန္႕ ေတြ ကုိ ေကာ္ေဇာေပၚမွာ ျဖဴးခ် .. တနာရီေလာက္ ျဖစ္ျဖစ္ နာရီ၀က္ေလာက္ ထားျပီးမွ ဖုန္စုပ္ခ်လုိက္ရင္ ဟင္းခ်က္လုိက္လုိ႕ ဟင္းအနံစြဲေနေသာ ေကာ္ေဇာ မဆလာ အနံေလး ေပ်ာက္သြားပါေတာ့တယ္။ 

ရန္ကုန္အိမ္မွာတုန္းက ဧည့္ခန္းကုိ ေကာ္ေဇာ အျပည့္ခင္းထားတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္မုိ႕ ေကာ္ေဇာကုိ သန္႕ရွင္းတဲ႕ေနရာမွာေတာ့ ကုိယ္ ေတာ္ေတာ္ကၽြမ္းေနတာ ...

ရုံးမွာတုန္းကလည္း အဲယားကြန္းအခန္း၊ ေကာ္ေဇာ အျပည့္ခင္းထားတဲ႕ ၁၅ေပ ပတ္လည္ အခန္းဆုိရင္ ရုံးခန္းထဲမွာ ထမင္းစားရင္  အနံ အရမ္းစြဲတာ။  ၂၅ ေပ ပတ္လည္ အခန္းက ေတာ္ေသးတယ္။ 

ဒါေၾကာင့္ ေကာ္ေဇာ သန္႕စင္တဲ႕ ေပါင္ဒါမႈန္႕တုိ႕ ေကာ္ေဇာ အေရာင္စြန္းရင္ ခၽြတ္တဲ႕ ေဆး၊ ေကာ္ေဇာေပၚ အရည္က်ရင္ သန္႕စင္ျပီး အျမန္ေျခာက္တဲ႕ ဘူးေတြ ရန္ကုန္က စီးတီးမတ္တုိ႕ ေရွာ႔ပင္းေမာလ္တုိ႕မွာ ၀ယ္ျပီး သံုးဖူးပါတယ္။

" ေၾသာ္ ..  Pressure cooker ကုိ ဟင္းပဲ ခ်က္လုိ႕ရမယ္ထင္တာ .. အခုမွပဲ ဗံုးပါ ခြဲလုိ႕ရမွန္း သိေတာ့တယ္။ "


သုိးသား ကုလားပဲဟင္း




သခြါးသီး အေသး၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ေဂၚဖီ၊ ပူစီနံ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သံပုရာသီး၊ သၾကားနည္းနည္း၊ ဆားနည္းနည္း ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထည့္လုိ႕လည္း ရသည္။




သရက္သီးသနပ္ႏွင့္ တြဲစားလုိ႕လည္း ရသည္။








ျပည္ ပလာတာသုပ္လုိမ်ဳိး စားခ်င္ရင္ သုိးသား ( ၾကက္သား၊ ဆိတ္သား ) ကုလားပဲဟင္းရည္ ခ်က္ပါ။ ကုလားပဲကုိ ေခ်ျပီး ကုလားပဲ အႏွစ္ဟင္းရည္ ခ်က္ပါ။  ပလာတာကုိ ဖြျပီး ႏႊင္ထားေသာ ပလာတာ အမွ်င္ ႏွင့္ အတူ ေဘးနားက အခ်ဥ္ ပန္းကန္ထဲက အခ်ဥ္ေတြ ထည့္၊ ပဲရည္ဆမ္းျပီး သုပ္စားရင္ ျပည္ပလာတာသုပ္လုိမ်ဳိးပါပဲ .. အခ်ဥ္ အေနျဖင့္ ၾကိဳက္္တတ္လွ်င္ သံပုရာရည္ အစား မန္းက်ည္းမွည့္ရည္ ထည့္သုပ္စားလုိ႕လည္း ရပါသည္။

ျပည္ပလာတာသုပ္ ႏွင့္ လုိက္ဖက္တာက လက္ဖက္ရည္ - က်စိမ္႕ပါ ...

လက္ဘက္ေျခာက္ ( အခ်ဳိေျခာက္ ) ( ေရေႏြးၾကမ္း လက္ဖက္ေျခာက္ အခါးေျခာက္ မဟုတ္ပါဘူး ) ကုိ အ၀တ္ပါးထဲ ထည့္ျပီး ထုတ္ပါ။

 လက္ဖက္ေျခာက္ အခ်ဳိ ထုပ္ကုိ ေရေႏြးအုိးထဲ ထည့္စိမ္ပါ။

ပိတ္ေရစစ္ျဖင့္လည္း ေရေႏြးအုိး အေပါက္၀မွာ ထားျပီး လက္ဖက္ေျခာက္ ႏွပ္လုိ႕ ရပါသည္။

ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲမွာ ထည့္ျပီး လက္ဖက္ေျခာက္ အခ်ဳိ ႏွပ္ပါ။
ပထမ တစ္ေရ ကုိ သပ္သပ္ထားပါ။
ေနာက္ထပ္ ေရေႏြးအုိး ထဲသုိ႕ ပထမ ႏွပ္ျပီးသား လက္ဖက္ေျခာက္ ( အခ်ဳိ ) ေရစစ္ကုိ ခပ္ၾကာၾကာေလး စိမ္ ႏွပ္ထားပါ။

အဲလုိ ႏွပ္ထားတဲ႕ အခါးရည္ကုိ သၾကား၊ ႏုိ႕စိမ္း၊ ႏုိ႕ဆီျဖင့္ ခပ္က်က်ေလး၊ ခပ္စိမ္႕စိမ္႕ေလး ေဖ်ာ္ပါ။

လက္ဖက္ရည္ ခပ္က်က် လုိခ်င္ရင္ ပထမ တစ္ေရက အခါးရည္ကုိ ထပ္ထည့္ ..
ခ်ဳိ ခ်ဳိေလးဆုိ သၾကားထည့္၊ ႏုိ႕ဆီထည့္ ..
အစိမ္႕ အရသာဆုိရင္ ႏုိ႕စိမ္းမ်ားမ်ားထည့္ .. လက္ဖက္ရည္ကုိ ေဖ်ာ္ျပီးရင္ ႏုိ႕စိမ္းမ်ားမ်ားထည့္ ..

လက္ဖက္ရည္ကုိ ခြက္ .. ၂ ခြက္ ျဖင့္ တခြက္ထဲမွ အရည္ကုိ ေနာက္တခြက္ထဲ ထည့္ျပီး ဆြဲ ေဖ်ာ္သြားရင္ ပုိျပီး ေသာက္လုိ႕ေကာင္းတယ္။ ဇြန္းျဖင့္ ေမႊေဖ်ာ္တာထက္ ပုိေကာင္းတယ္။


Facebook style - eating dinner


ေကာ္ဖီပူပူေလး ႏွင့္ တြဲဖက္စားလုိ႕လည္း ရသည္။






၀က္ေခါက္ကင္ 
( ၀က္ေခါက္ကင္ ခ်က္နည္း ပုိစ္႕ ေရးျပီးပါျပီ ) 
ဘေလာ့ - side bar -  Search ဆုိတဲ႕ ေနရာမွာ ၀က္ေခါက္ကင္ လုိ႕ ေရးျပီး ရွာၾကည့္လုိက္ပါ။






၀က္ေခါက္ကင္ ႏွင့္ ထမင္းေၾကာ္







- eating ice cream 







ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ ခ်က္တုန္းက က်န္ေနေသးေသာ မႈိ၊ ပဲပင္ေပါက္ ကုိ ငပိေထာင္း ႏွင့္ အတူ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးျပီး သုပ္ထားေသာ မႈိ ငပိေထာင္းသုပ္



ေရေႏြးေဖ်ာ ပဲပင္ေပါက္၊ မႈိျပဳတ္၊ ငပိေထာင္း၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ သံပုရာသီး



ငပိေထာင္းက ထမင္းႏွင့္ ႏွယ္စားတာ မဟုတ္ဘဲ မႈိ ျဖင့္ ခပ္ပါးပါးႏွယ္စားတာ ဆုိေတာ့  ( ေတာ္ေတာ္စပ္တယ္။ ) 




မႈိ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္



0 comments :