Sunday, April 7, 2013

မုန္႕ဆီေၾကာ္

ဒီေန႕ အေမရိကားမွာ ကေလးေတြ ေက်ာင္းလာတက္တာ ( ၂ ) ႏွစ္ျပည့္တဲ႕ေန႕ ...
မိသားစု ( ၄ ) ေယာက္ စုစုစည္းစည္း ျပန္ဆံုတာလည္း ( ၂ ) ႏွစ္ ျပည့္တဲ႕ေန႕ျဖစ္သလုိ ...
ေက်းဇူးရွင္ ေဖေဖ ႏွင့္ ကုိကုိ၊ အစ္မမ်ား .. ေဆြမ်ဳိး အားလံုးနဲ႕ မေတြ႕ျဖစ္တာ ( ၂ ) ႏွစ္ျပည့္တဲ႕ ေန႕ပါပဲ ...


အစ ပထမ .. ေဘးဘယာေတြ ေ၀းကြာေစဖုိ႕ ဘယာေၾကာ္ .. ေၾကာ္စားမလုိ႕ပဲ ...
ဒါေပမယ့္ စိတ္ေျပာင္းသြားလုိ႕ .. မုန္႕ဆီေၾကာ္ .. ေၾကာ္စားျဖစ္ပါတယ္။

မုန္႕ဆီေၾကာ္

ပါ၀င္ပစည္းမ်ားက -

  1. ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ - 2 cups
  2. ဆန္မႈန္႕ - 1/2 cup
  3. ေရ - 1 1/2 cup
  4. ဆား - အနည္းငယ္
  5. ဆုိဒါမႈန္႕ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ေလးပံု ၁ ပံု
  6. ထန္းလ်က္ရည္ ျပစ္ျပစ္ - 1/3 cup
  7. ႏွမ္းေလွာ္ - အနည္းငယ္
  8. အုန္းသီးျခစ္ - အနည္းငယ္


ေကာက္ညင္းမႈန္႕ ( Glutinous rice flour ) - 2 cup
ဆန္မႈန္႕ ( Rice flour ) - 1/2 cup
ေရ - 1 1/2 cup


soda - 1/4 tsp


ထညက္ခဲတံုးမ်ားကုိ ေရ ထည့္ပီး မီးဖုိမီးျဖင့္ မျပစ္မက်ဲ ထညက္ရည္ က်ဳိထားပါ။


ထညက္ရည္ ျပစ္ျပစ္ - 1/3 cup


ဆား အနည္းငယ္ ထည့္ျပီး မုန္႕ႏွစ္ရည္ကုိ မပ်စ္မက်ဲေလး ေဖ်ာ္ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ အဖံုး ဖံုးပီး ႏွပ္ထားပါ။


  • မီးဖုိေပၚမွာ pancake pan ထဲ ဆီမ်ားမ်ား ထည့္ျပီး အပူေပးပါ။
  • ဆီပူေသာအခါ မုန္႕ႏွစ္ရည္မ်ားကုိ ေမႊျပီး Pan ထဲ ေလာင္းထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။
  • Pan cake ေၾကာ္သလုိမ်ဳိးပါပဲ .. 
  • တျခမ္းပဲ ေၾကာ္ေပးရုံပါပဲ ..
  • အလယ္သားမ်ား ေဖာင္းတက္လာပါလိမ္႕မယ္။ 
  • အလယ္သားေပၚမွာ မီးေျမးေျမးျဖင့္ ေလွာ္ထားျပီးေသာ္ ႏွမ္းေလွာ္ ႏွင့္ အုန္းသီးျခစ္မ်ား ထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။
  • ေဘးသားမ်ား ၾကြပ္ျပီ ဆုိလွ်င္ ဆယ္ယူျပီး ဆီစုပ္ တစ္သွ်ဴးေပၚမွာ မုန္႕မွ ဆီမ်ားကုိ စုပ္ပါ။

* *  မီးဖုိမီး ( အလယ္မီး - နံပါတ္ ၅ )၊ ( အလယ္မီး တစ္ထစ္ေလွ်ာ့ - နံပါတ္ ၄ )၊ ( အလယ္မီး တစ္ထစ္တုိး - နံပါတ္ ၆ ) ျဖင့္ မီးကစားျပီး ေၾကာ္စားပါ။

မီးအရွိန္တက္လာရင္ နံပါတ္ တစ္ထစ္ေလွ်ာ့ .. မီး အရွိန္နည္းသြားရင္ နံပါတ္ တစ္ထစ္တုိးျပီး မီးကစားသြားပါက မုန္႕မ်ား အဆင္ေျပေျပျဖင့္ ေၾကာ္စားႏုိင္ပါလိမ္႕မယ္။



( ရန္ကုန္မွာ ေနသူမ်ားကေတာ့ အလြယ္တကူ ၀ယ္စားလုိ႕ ရသလုိ .. ေကာက္ညွင္းဆန္ ႏွင့္ ဆန္ၾကမ္းကုိ ေစ်းထဲမွာ သြားျပီး မုန္႕ၾကိတ္လုိ႕လည္း ရပါတယ္။ ႏုိင္ငံရပ္ျခား - ေရျခား၊ ေျမျခား ေရာက္ရွိေနသူမ်ားကေတာ့ အလြယ္တကူ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ ( Glutinous rice flour ) ႏွင့္ ဆန္မႈန္႕ ( Rice flour ) ၀ယ္လုိ႕ရလွ်င္ မုန္႕ဆီေၾကာ္ ေၾကာ္စားလုိ႕ ရပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ ၊ ဆန္မႈန္႕ အလြယ္တကူ မရႏုိင္တဲ႕ ေနရာဆုိလွ်င္ ကုိယ့္ဘာသာကုိယ္ ၾကိတ္စက္ျဖင့္ ၾကိတ္လုိ႕ ရပါတယ္။
၂၀၁၁ ခုႏွစ္တုန္းက ဒီဘေလာ့မွာ ဆန္မႈန္႕ ၾကိတ္နည္း ေရးခဲ႕ဖူးပါေသးတယ္။
စိတ္ကူး မုန္႕ဟင္းခါး ပုိစ္႕မွာပါ။ ဖတ္ခ်င္လွ်င္ ဒီေနရာမွာ ကလစ္ႏွိပ္ျပီး သြားဖတ္ႏုိင္ပါတယ္။ ) 







ကုိယ္ေၾကာ္စားတာ မုန္႕ဆီေၾကာ္ ပလိန္းပါ .. ႏွမ္းေလွာ္ မပါသလုိ .. အုန္းသီးျခစ္ဖတ္ မပါ ပါဘူး။

အိမ္မွာ ႏွမ္းမ်ားက ေပါင္မုန္႕ ( Buns ) မ်ားေပၚ ေရာက္သြားလုိ႕ ကုန္ေနသလို ..
အုန္းသီးျခစ္က ကုလားဆုိင္ မေရာက္ျဖစ္ေသးလုိ႕ ကုန္ေနပါတယ္။

မုန္႕ဆီေၾကာ္၏ ေဘးနား ၾကြပ္ၾကြပ္မ်ားက သားသား အလြန္ၾကိဳက္သလုိ .. မုန္႕ဆီေၾကာ္၏ အလယ္သား ထညက္ရည္ ခ်ဳိခ်ဳိ မုန္႕သားေပ်ာ့ေပ်ာ့မ်ားက ကုိယ္ အလြန္ၾကိဳက္ပါတယ္။

ထညက္ရည္ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕သား ကုိ ေကာ္ဖီခါးခါး ႏွင့္ အတူ တြဲစားရတာ ပုိၾကိဳက္ပါတယ္။ ကုိယ့္ အတြက္ မုန္႕ဆီေၾကာ္ တစ္ခုေလာက္ စားရရင္ ေတာ္ေတာ္ ဗုိက္၀ သြားပါျပီ ...


13 comments :

maynyeinchan said...

အစ္မ
အစ္မရဲ႔စာေတြကို ဖတ္ျဖစ္တာ ႀကာေနျပီေပမဲ႔ တစ္ခါမွမေရးဖူးဘူး။သားတို႕သမီးတို႕ အေၾကာင္းေရးထားတာဖတ္ရတာကို အရမ္းႏွစ္သက္တယ္။အစ္မ အမ်ားႀကီးေရးႏိုင္ပါေစ။
ေမျငိမ္း

maynyeinchan said...

အစ္မ
အစ္မရဲ႔စာေတြကို ဖတ္ျဖစ္တာ ႀကာေနျပီေပမဲ႔ တစ္ခါမွမေရးဖူးဘူး။သားတို႕သမီးတို႕ အေၾကာင္းေရးထားတာဖတ္ရတာကို အရမ္းႏွစ္သက္တယ္။အစ္မ အမ်ားႀကီးေရးႏိုင္ပါေစ။
ေမျငိမ္း

maynyeinchan said...

အစ္မ
အစ္မရဲ႔စာေတြကို ဖတ္ျဖစ္တာ ႀကာေနျပီေပမဲ႔ တစ္ခါမွမေရးဖူးဘူး။သားတို႕သမီးတို႕ အေၾကာင္းေရးထားတာဖတ္ရတာကို အရမ္းႏွစ္သက္တယ္။အစ္မ အမ်ားႀကီးေရးႏိုင္ပါေစ။
ေမျငိမ္း

maynyeinchan said...

အစ္မ
အစ္မရဲ႔စာေတြကို ဖတ္ျဖစ္တာ ႀကာေနျပီေပမဲ႔ တစ္ခါမွမေရးဖူးဘူး။သားတို႕သမီးတို႕ အေၾကာင္းေရးထားတာဖတ္ရတာကို အရမ္းႏွစ္သက္တယ္။အစ္မ အမ်ားႀကီးေရးႏိုင္ပါေစ။
ေမျငိမ္း

သီရိရတနာ said...

@ May Nyein Chan - သီရိရတနာ မိသားစုအိမ္ကုိ လာလည္တာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ...

ကြန္မန္႕ေတြက ေရးျပီးရင္ Publish ႏွိပ္လုိက္တာႏွင့္ save ျဖစ္သြားပါတယ္။ အမရဲ႕ Blog ေပၚကုိ Auto မတက္လာပါဘူး။

အမရဲ႕ Blog မွာ Comment Moderation? ( On ) ထားလုိ႕ပါ ...

တျခား ဘေလာ့ေတြမွာ Comment Moderation? ( Off ) လုပ္ထားရင္ ဘေလာ့ကုိ လာလည္ေသာ ဧည့္သည္က ကြန္မန္႕ေပးလုိက္တာႏွင့္ ဘေလာ့ေပၚကုိ ခ်က္ခ်င္းတက္ပါတယ္။

Blogspot မွာက တခါတရံမွာ ေၾကာ္ျငာမ်ားပါေသာ ကြန္႕မန္႕ ႏွင့္ ဘေလာ့ပ်က္ေအာင္ လုပ္ေသာ Spam comments မ်ား ရွိတာမုိ႕ ကြန္မန္႕ကုိ အမက Moderation လုပ္ျပီးမွ ကြန္မန္႕ေတြကုိ Approve လုပ္ေပးတာပါ။

Comment ကုိ လူတုိင္းေပးလုိ႕ရေအာင္ Anonymous ပါ ဖြင့္ေပးထားပါတယ္။

ကြန္မန္႕ အမွတ္တရ ေျခရာခ်န္ျပီး ေရးေပးသြားတာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္ ~~~

Theingi said...

မေရဒါေလးလဲေၾကာ္စားအံုးမယ္ ဟိုရက္ကေတာ့ မုန့္လက္ေကာက္ေၾကာ္တာ အမနည္းနဲ့ေတာ္ေတာ္ကိုေကာင္းတယ္ ဒီကိုေရာက္တည္းကမုန့္လက္ေကာက္လုပ္တာ အဆင္ကိုမေျပဘူး ခုေတာ့မနည္းနဲ့လုပ္တာ တအားေကာင္းတာပဲ....ေက်းဇူးေနာ္မမ
ထန္းလ်က္ရည္မရေတာ့ မုန့္ဆီေၾကာ္ကို ၾကံသကာနဲ့လုပ္လို့ရမလားမမ

သီရိရတနာ said...

@ Theingi - ၾကံသကာနဲ႕ လုပ္မယ္ဆုိလည္း ရပါတယ္။

Palm jaggery ( ထညက္ခဲ ) -
Brown sugar ( ၾကံသကာ ) အမ မုန္႕လံုးေရေပၚ မုန္႕လံုးေရေပၚ ပုိစ္႕မွာ ဓာတ္ပံုေလးေတြနဲ႕ ေရးေပးထားပါတယ္။

ၾကံသကာက ဗီယက္နမ္ဆုိင္မွာ ၀ယ္ျပီး ထညက္ခဲက ကုလားဆုိင္မွာ ၀ယ္တာပါ။

ဒါက wiki မွ ထညက္ အေၾကာင္း ရွင္းျပထားတာ ..
Jaggery - wiki

maynyeinchan said...

အစ္မ
အစ္မရဲ႔စာေတြကို ဖတ္ျဖစ္တာ ႀကာေနျပီေပမဲ႔ တစ္ခါမွမေရးဖူးဘူး။သားတို႕သမီးတို႕ အေၾကာင္းေရးထားတာဖတ္ရတာကို အရမ္းႏွစ္သက္တယ္။အစ္မ အမ်ားႀကီးေရးႏိုင္ပါေစ။
ေမျငိမ္း

maynyeinchan said...

အစ္မ
အစ္မရဲ႔စာေတြကို ဖတ္ျဖစ္တာ ႀကာေနျပီေပမဲ႔ တစ္ခါမွမေရးဖူးဘူး။သားတို႕သမီးတို႕ အေၾကာင္းေရးထားတာဖတ္ရတာကို အရမ္းႏွစ္သက္တယ္။အစ္မ အမ်ားႀကီးေရးႏိုင္ပါေစ။
ေမျငိမ္း

maynyeinchan said...

အစ္မ
မသိပါဘူးအစ္မရယ္။ေပၚလာတာမေတြ႔တာနဲ႔ ေတာက္ေလွ်ာက္ပို႔ေနတယ္။ေခၽြးေတာင္ျပန္သြားတယ္။ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။ရွင္းျပေပးလို႕။အစ္မရဲ႕ ဘ၀ကိုအရမ္းအားက်တယ္။ေန႕တိုင္း အစ္မ blog မွာ အသစ္ဘာတင္လဲဆိုတာ အရင္ဆုံးဖြင္႔ၾကည္႔တယ္။အစားအေသာက္အေၾကာင္းေရးတာထက္ ကေလးေလးေတြအေၾကာင္းေရးထားတာဖတ္ရတာကို ပိုႏွစ္သက္တယ္။ဖတ္ေနရင္း သိဂၤါရ ရသ ေတြခံစားရတယ္။အစ္မတို႔ မိသားစုဘ၀ ထာ၀ရ ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ႔ပါေစ။

သီရိရတနာ said...

@ May Nyein Chan - အား ... ပါး .. ပါး .. အေရးအသားက ျမင့္သြားျပီ .. သိဂၤါရ ရသ တဲ႕ ...

အမေတာင္ ဘေလာ့ေရးတာ ရသ အေၾကာင္း တစ္လံုးမွ မေရးဘူးဖူး ... :)

စာေပ ရသ ( ၉ ) ပါး -

(၁) သိဂၤါရ ရသ (ခ်စ္ခင္ျခင္း)

(၂) ဟသာရသ (ၿပံဳးရယ္ျခင္း ၊ ရႊင္လန္းျခင္း)

(၃) ႐ုဒၶရသ (႐ုန္႔ရင္းၾကမ္းတမ္းျခင္း)

(၄) က႐ုဏာရသ (သနားၾကင္နာျခင္း)

(၅) ၀ီရရသ (ရဲရင့္ျခင္း ၊ တက္ၾကြျခင္း)

(၆) ၀ိဘစၳရသ (ရြံ႕ရွာစက္ဆုတ္ျခင္း)

(၇) ဘယာနကရသ (ေၾကာက္ရြံ႕ထိတ္လန္႔ျခင္း)

(၈) အဗၻဳတရသ (အံ့ၾသျခင္း)

(၉) သႏၱရသ (တည္ၿငိမ္ရင့္က်က္ျခင္း ၊ ေအးခ်မ္းျခင္း)

သီရိရတနာ မိသားစု ဘေလာ့အိမ္ကုိ အျမဲ လာလည္တယ္ဆုိလုိ႕ ေက်းဇူးပါေနာ္။

အခုလုိ အမွတ္တရ .. မွတ္ခ်က္ေပးသြားတာကုိလည္း အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

ဘေလာ့မွာက တစ္ေန႕ကုိ ေထာင္ခ်ီ နီးပါးေလာက္ ဧည့္သည္ရွိေပမယ့္ .. လာလည္တဲ႕ ႏုိင္ငံ အရည္အတြက္ ႏွင့္ ဧည့္သည္၏ တည္ေနရာ ISP ေလာက္ပဲ သိရွိႏုိင္တာပါ။

ဒီလုိမ်ဳိး ခင္မင္မႈ႕ျဖင့္ ေရးေသာ မွတ္ခ်က္ .. ( သုိ႕မဟုတ္ ) ေမးျမန္းခ်င္တာမ်ဳိး .. ဧည့္သည္က တုံျပန္မွပဲ ဘေလာ့ပုိင္ရွင္က သိပါတယ္။ ႏုိ႕မုိ႕ဆုိရင္ ဘယ္သူ႕ေတြ လာဖတ္မွန္း သိပ္မသိၾကပါဘူး။

Theingi said...

မေရဒီေန့ပဲ ေဂ်ဂရီရွာပံုေတာ္ဖြင့္လိုက္တာ ရသြားျပီ...ေက်းဇူးေနာ္ ထလ်က္မွအစစ္ပဲ သဲေလးေတာင္တရွပ္ရွပ္နဲ့ အာရဗ္ဆိုင္ကရခဲ့တာ

သီရိရတနာ said...

@Theingi - ၀မ္းသာလုိက္တာ .. သၾကၤန္ မုန္႕ေတြအတြက္ပါ အဆင္ေျပသြားျပီ ... :)