Wednesday, April 10, 2013

ရခုိင္မုန္႕တီ ( အာပူ လွ်ာပူ )၊ အစံုသုပ္၊ ဗယာေၾကာ္


ရခုိင္မုန္႕တီ ( အာပူ လွ်ာပူ )
 

ပုစြန္ငါးပိ


ပဒဲေကာ



ပဒဲေကာ

  • ငါး အသားလႊာကုိ တံုးျပီး ပုစြန္ငါးပိ၊ ဆား အနည္းငယ္ ခတ္ျပီး ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ပါ။
  • ငါး ႏူးလာလွ်င္ ငါး အသားတံုးမ်ားကုိ ဆယ္ယူပါ။
  • ( အရုိးပါေသာ ငါး ဆုိလွ်င္ ဇကာျဖင့္ ငါးကုိ ဆယ္ယူပါ )
  • ငါးျပဳတ္ရည္ထဲတြင္ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာ .. ပဒဲေကာ ( မရွိလွ်င္ - ဂ်င္း )၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္၊ ဆား ၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ႕ကုိ ေလွာ္ျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္ေကာင္းေစ႕ အမႈန္႕ ကုိ ထည့္ပီး ဟင္းရည္ တည္ပါ။
  • ငါးျပဳတ္ကုိ ဒယ္အုိးထဲတြင္ ဆီ အနည္းငယ္ ထည့္ျပီး နံနံပင္ အနည္းငယ္ႏွင့္ အတူ ေလွာ္ေပးထားပါ။
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကုိ ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆီအုိးတည္ျပီး ဆီပူျပီ ဆုိတာႏွင့္ မီးပိတ္ - ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားထည့္၊ ဆႏြင္းမႈန္႕ ထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ခ်က္ထားပါ။
  • ငရုတ္သီး ဆီခ်က္ အတြက္ ဆီအုိးတည္ျပီး ဆီပူျပီတာႏွင့္ မီးပိတ္ -  ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕ကုိ ထည့္ေၾကာ္ျပီး ငရုတ္သီး ဆီခ်က္ ခ်က္ထားပါ။
  • မန္းက်ည္းသီးမွည့္ အတြက္ မန္းက်ည္းသီးမွည့္ အနည္းငယ္ကုိ ေရေႏြးေႏြးတြင္ ၁၅ မိနစ္ခန္႕ စိမ္ထားပါ။
  • မီးဖုိေပၚမွာ ေရတခြက္စာေလာက္ ပြက္ပြက္ဆူေနေအာင္ တည္ျပီး ပုစြန္ငါးပိ ထည့္ပါ။ ဆား အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ပုစြန္ငါးပိ က်ဳိထားပါ။
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းျပီး ေရ အနည္းငယ္ စိမ္ေပးထားပါ။
  • နံနံပင္၊ ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕ အက်က္မႈန္႕၊


Rice stick




 

မုန္႕ဟင္းခါး မုန္႕ဖတ္
 

ငါး အသားဖတ္
 

မန္းက်ည္းမွည့္ရည္ ( အသုပ္ အတြက္ )
 

ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ( အာပူ လွ်ာပူ အရည္ ႏွင့္ အသုပ္ .. အတြက္ )
 

နံနံပင္ ( အာပူ လွ်ာပူ အရည္ ႏွင့္ အသုပ္ .. အတြက္ )
 

ငရုတ္သီးစိမ္း ( အရည္ အတြက္ )
 

ပုစြန္ငါးပိရည္က်ဳိ ( အရည္ အတြက္ )
 

ငံျပာရည္ ( အာပူ လွ်ာပူ အရည္ ႏွင့္ အသုပ္ .. အတြက္ )
 

ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕ ( အာပူ လွ်ာပူ  အသုပ္ .. အတြက္ )
 

ငရုတ္သီး ဆီခ်က္ ( အာပူ လွ်ာပူ အသုပ္ .. အတြက္ )
 

ပဲမႈန္႕ - အက်က္မႈန္႕ ( အာပူ လွ်ာပူ အသုပ္ .. အတြက္ )
 



ဟင္းရည္
 

တညေလာက္ ကုလားပဲ ကုိ ဆုိဒါမႈန္႕ျဖင့္ ေရစိမ္ျပီး မနက္က်မွ မုန္႕ႏွစ္မွာ ဆန္မႈန္႕ တမ်ဳိးတည္း ထည့္ထားပါတယ္။ ဆုိဒါမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဆား ထည့္ျပီး ေၾကာ္ထားေသာ ပဲေၾကာ္
 

ပဲေၾကာ္
 
  • အာပူ လွ်ာပူ အသုပ္ အတြက္ -- မုန္႕ဖတ္ ထည့္ပါ။ ငံျပာရည္ ထည့္ပါ။ ငါး အသားဖတ္ ထည့္ပါ။ နံနံပင္၊ ပဲမႈန္႕၊ ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕၊ မန္းက်ည္းသီးမွည့္ အရည္ ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီး ဆီခ်က္ ထည့္ပါ။ 

  • အာပူ လွ်ာပူ အရည္ အတြက္ -- မုန္႕ဖတ္ ထည့္ပါ။ ငံျပာရည္ ထည့္ပါ။ ငါး အသားဖတ္ ထည့္ပါ။ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီး ေရစိမ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ပုစြန္ငါးပိရည္က်ဳိ ထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ ေလာင္းထည့္ပါ။ 

ပဲေၾကာ္ ၾကိဳက္တတ္လွ်င္ ပဲေၾကာ္ပါ ထည့္စားပါ။
 

အစံုသုပ္
 

ေခါက္ဆြဲဖတ္၊ ပဲၾကာဇံျပဳတ္၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမႈန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီးဆီခ်က္၊ ထမင္းနီ၊ ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ မန္းက်ည္းမွည့္ရည္ ( ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္၊ ေရေႏြးေဖ်ာ္ ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲျပားေၾကာ္၊ အားလူးျပဳတ္ )
 




သားသားအတြက္ - ေခါက္ဆြဲ အစိမ္႕သုပ္၊ ေခါက္ဆြဲဖတ္၊ ပဲမႈန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္ နည္းနည္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ၾကက္ဥျပဳတ္
 

၀က္ေပါင္ေျခာက္ ငံျပာရည္ေၾကာ္
 



သခြါးသီး တုိ႕စရာ၊ တညင္းသီး၊ ငါးပိရည္က်ဳိ၊ ၾကက္ေပါင္ေၾကာ္၊ ပဲနီေလး ပဲၾကာဇံ ဟင္းခ်ဳိ၊ ၀က္ေပါင္ေျခာက္ ငံျပာရည္ေၾကာ္
 

ငါးဟင္းဆီျပန္
 

  1. ကုလားပဲ
  2. ၾကက္သြန္နီ
  3. ငရုတ္သီးစိမ္း၊ 
  4. ဆား
  • ကုလားပဲျခမ္းကုိ ေရစင္ၾကယ္စြာ ေဆးပါ။ တညေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ။ 
  • ရွစ္နာရီၾကာ ေရစိမ္ျပီးလွ်င္ ၾကိတ္စက္ျဖင့္ ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ပါ။
  • ၾကိတ္ထားေသာ ကုလားပဲ အႏွစ္မ်ားကုိ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆား၊ မဆလာအမႈန္႕ အနည္းငယ္ ထည့္ျပီး နီေရာင္ သန္းလာသည္ အထိ ေၾကာ္စားပါ။

ေဘးဘယာေတြ ကင္းေ၀းေစဖုိ႕ ဗယာေၾကာ္
 

ကေလးမ်ားအတြက္ ဗယာေၾကာ္ ( အခ်ဳိ ) ငရုတ္သီးစိမ္း မပါ
 

စေတာ္ဘယ္ရီကိတ္ မဖုတ္ခင္
 

မုန္႕ဖုတ္ျပီး ( မုန္႕ က်က္မက်က္ စမ္းထားေသာ သြားၾကားထုိးတံ အေပါက္ေလးႏွင့္ )
 

စေတာ္ဘယ္ရီသီးမ်ားႏွင့္ ခရမ္မ်ား တင္အျပီး ... ကုိယ့္နာမည္ TND ေရးထားတယ္။
 

5 comments :

maynyeinchan said...


ျမန္မာျပည္ကို မလြမ္းဘူးလား။သႀကၤန္က်ေတာ႕မယ္ေလ။မနက္ျဖန္ဆိုရုံးပိတ္ျပီ။အရင္ေန႔က ပို႕လိုက္တာ မေရာက္ဘူးလားဟင္။
ေမျငိမ္း

maynyeinchan said...


ေမျငိမ္းပို႕တာေတြေရာက္လား ေျပာေပးပါဦး။

သီရိရတနာ said...

@ May Nyein Chan - ျမန္မာျပည္ကုိ ေန႕တုိင္း သတိရပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေဖေဖကုိပါ ..

သၾကၤန္ကုိေတာ့ မလြမ္းပါဘူး။ သၾကၤန္ဆုိ အမတုိ႕ သားအမိေတြက အိမ္မွာပဲ .. သမီး ႏွင့္ သားသားက အစ ... ေရပက္တာထက္ အိိမ္မွာ ေနတာ ပုိၾကိဳက္ၾကတယ္။ ၂၀၀၇၊ ၂၀၀၈၊ ၂၀၀၉၊ ၂၀၁၀ သၾကၤန္ေတြတုန္းက မီးလည္း မွန္၊ အဲဒီ ရက္ေတြဆုိ အင္တာနက္ ကြန္နက္ရွင္ေတြက ေကာင္း၊ Channel 5 က ရုပ္ရွင္ကားေတြက ေကာင္း ေတာ့ အမတုိ႕ သားအမိေတြ အိမ္မွာ သၾကၤန္႕မုန္႕ေတြ စားရင္း ေပ်ာ္ေနၾကတာေပါ႔ ..

အရင္ေန႕ေတြက ပုိ႕လုိက္တာ ဆုိတာ ကြန္မန္႕ေတြကုိ ေျပာတာလား ...

မုန္႕ဆီေၾကာ္ ပုိစ္႕ ႏွင့္ အေမရိကားကုိ ေရာက္တာ ၂ ႏွစ္ရွိျပီ ပုိစ္႕ေတြမွာ ေမျငိမ္းခ်မ္း ပုိ႕လုိက္တဲ႕ ကြန္မန္႕ေတြ ရတယ္ေလ .. အမလည္း ကြန္႕မန္႕ စာ ျပန္ျပီးပါျပီ .. က်န္တာေတာ့ ဘာမွ မေရာက္ပါဘူး။

" ေပ်ာ္ရႊင္ဖြယ္ ျမန္မာႏွစ္သစ္မွာ ... မဂၤလာ အေပါင္းႏွင့္ ျပည့္စံုျပီး က်န္းမာျခင္း၊ ခ်မ္းသာျခင္း၊ လာဘ္လာဘမ်ား ရရွိပါေစ၊ ေဘးရန္ကင္းပါေစ .. လုိအင္ဆႏၵမ်ား တစ္လံုးတ၀တည္း ျပည့္စံုပါေစ " ... လုိ႕ အမတုိ႕ မိသားစု မွ ဆုေတာင္း ေမတၱာပုိ႕သလုိက္ပါတယ္။

Theingi said...

ရခိုင္မုန့္တီခ်က္နည္းကိုုခုမွသိရလို့ ေက်းဇူးပါေနာ္...မေရပဲမွုန့္ကို ေလွာ္ျပီးသား၀ယ္လို့ရလားဟင္ ဒါမွမဟုတ္ ကိုယ္တိုင္ေလွာ္ရင္ ေလွာ္နည္းေလးမွ်ပါေနာ္ ညီမေလွာ္ရင္ တူးရင္တူး မတူးရင္မက်က္နဲ့ ဘယ္ေတာ့မွအဆင္မေျပလို့ပါ..
သၾကၤန္မွာေတာ့မနဲ့ညီမကတူတူပဲ အိမ္မွာပဲ မုန့္စားလိုက္ တီဗီၾကည့္လိုက္ ေကာင္းမွေကာင္း

သီရိရတနာ said...

@ Theingi - India ဆုိင္မွာေလ - ပဲမႈန္႕ ( Chickpea powder ) အက်က္မႈန္႕လည္း ရတတ္သလုိ .. အစိမ္းမႈန္႕လည္း ရတတ္ပါတယ္။ အစိမ္းမႈန္႕ ပဲ ၀ယ္လုိ႕ ရလည္း အဆင္ေျပပါတယ္။

မီးဖုိေပၚမွာ ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႕ကုိ မီးေျမးေျမး နဲ႕ ေလွာ္ေပးလုိက္ရင္ ကုလားပဲ အက်က္မႈန္႕ ရပါတယ္။ ေယာင္းမ ျဖင့္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးေပါ႔ေနာ္။ အဲဒါဆုိ လံုး၀ကုိ မတူး ႏုိင္ပါဘူး။

ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႕ေတြကုိေလ .. မီးကုိ အလယ္မီး ေနရာထက္ တစ္ထစ္ေလာက္ ေလွ်ာ့ျပီး ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႕ကုိ ေလွာ္ပါ။ ခဏေလာက္ ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႕ကုိ ေလွာ္ေပးရုံနဲ႕ ကုလားပဲ အနံေလး ေမႊးတက္လာျပီး ကုလားပဲ အက်က္မႈန္႕ကုိ ရလာမွာပါ။

သၾကၤန္တြင္းက ရန္ကုန္မွာ ေနတုန္းက အိမ္မွာပဲ ေနတယ္။ အျပင္ထြက္ရင္ လမ္းေတြ ပိတ္ေနလုိ႕ အျပင္ သိပ္မထြက္ျဖစ္ဘူး။ ကားလမ္းေတြက မနက္ အေစာၾကီး နဲ႕ ည ၉ နာရီေလာက္မွ ကားေတြ ျပန္ရွင္းတာမုိ႕ အိမ္မွာပဲ ေနတယ္။ အျပင္ မထြက္ျဖစ္ဘူး။

ရန္ကုန္မွာက မုန္႕ဟင္းခါး၊ အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆြဲ ခ်က္ရင္ ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႕ကုိ ေလွာ္ျပီးမွ ခ်က္တတ္ၾကပါတယ္။

ကုလားပဲ အက်က္မႈန္႕ ရွိတယ္ဆုိရင္ အက်က္မႈန္႕ကုိ ေဖ်ာ္ျပီး ခ်က္တတ္ပါတယ္။

ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႕ကုိ ထည့္ခ်က္ရင္ ပဲ ေစာ္ နံတတ္လုိ႕ပါ။
တခ်ဳိ႕ အထက္ျမန္မာျပည္ ဘက္ျခမ္းမွာေတာ့ ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႕ျဖင့္ ခပ္ျပစ္ျပစ္ေလး ခ်က္စားတတ္တာကုိ ေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။

ကုလားပဲမႈန္႕ကုိ chickpea powder, chickpea flour ( Fine )