Wednesday, April 10, 2013

အီကလဲယားမုန္႕


Cream puffs


အီကလဲယား  ( Eclair )


Cream puffs



Ingredients for dough
  1. 1 cup - Water
  2. 1 stick of butter ( 1/2 cup )
  3. 1/2 tsp of salt
  4. 1 cup - flour
  5. 4 eggs
Preheat oven 400ºF 30 minutes ~ 35 minutes



Preheat oven 400ºF
  • အရင္ဆံုး oven ကုိ ၾကိဳဖြင့္ထားပါ -- ၄၀၀ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟုိက္
  • မီးဖုိေပၚမွာ အရင္ဆံုး ေထာပတ္ တစ္တံုးကုိ အရည္ေဖ်ာ္ပါ။ ( မီးေျမးေျမး အေနအထား )
  • ဆား ထည့္၊ ေရ ထည့္
  • ေရ ပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိတာႏွင့္ ဂ်ဳံမႈန္႕ ထည့္ ေမႊ ( အဆက္မျပတ္ေမႊပါ )
  • ဂ်ဳံမ်ား အုိးမကပ္တဲ႕အထိ .. ဂ်ဳံလံုး ( ဂ်ဳံေဘာလံုး ) ပံုစံ ရတဲ႕ အထိ ေမႊျပီးတာႏွင့္
  • မီးဖုိ မီး ခလုတ္ကုိ ပိတ္ -- အျပင္မွာ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ အေအးခံပါ။
  • ပီးလွ်င္ ၾကက္ဥ တစ္လံုးခ်င္းစီ ေဖာက္ထည့္ျပီး ႏွယ္သြားပါ။
  • အေပၚက ဓာတ္ပံုက ၾကက္ဥ ေလးလံုး ေဖာက္ထည့္ ေမႊျပီး ပံု --



 
  • ဂ်ဳံ ( cream puffs dough ) ဒုိးမ်ားကုိ မိမိ ၾကိဳက္ႏွစ္သလုိ ပံုစံ ေဖာ္ျပီး မုန္႕ဖုတ္ပါ။
  • ျမင္ေနက် အီကလဲယားလုိမ်ဳိး ရွည္ရွည္ေမွ်ာေမွ်ာ ပံုစံလည္း ရပါတယ္။ ကုိယ့္ အလြယ္တကူ ေရခဲမုန္႕ ခပ္သည့္ ဇြန္းျဖင့္ ခပ္ျပီး မုန္႕ဖုတ္ထားပါတယ္။
  • ျပီးရင္ ၾကိဳတင္ ပူေနေအာင္ ဖြင့္ထားေသာ Oven ထဲမွာ
  • Preheat oven 400 ºF - 30 minutes ~ 35 minutes
 

Ingredients for Pastry Cream ( အီကလဲယား မုန္႕ထဲ ထည့္ေသာ အစာသြပ္ခရမ္ အတြက္ )
  1. 1/2 cup - sugar
  2. 3 tbsp - flour
  3. 3 tbsp - corn flour
  4. 2 cups - milk
  5. 4 egg yolks
  6. 1 tsp - vanilla extract
  • အရင္ဦးဆံုး ၾကက္ဥ အႏွစ္ ေလးလံုးကုိ သၾကားျဖင့္ ေမႊထားပါ။
  • ပီးလွ်င္ ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ေကာ္မႈန္႕ ထည့္ေရာေမႊပါ။
  • ႏုိ႕ ၂ ခြက္ ထည့္ေမႊျပီးမွ
  • မီးဖုိေပၚမွာ Medium heat အလယ္မီးျဖင့္ အဆက္မျပတ္ေမႊထားေပးပါ။
  • ခပ္ျပစ္ျပစ္ေလး ျဖစ္လာျပီ ဆုိမွ အုိးကုိ မီးဖုိေပၚမွ ခ်ပါ။
  • ခဏေလာက္ အေအးခံပါ။
  • ေအးသြားျပီ ဆုိမွ vanilla extract သစ္ခြ အနံ အေမႊးဆီကုိ လက္ဘက္ရည္ တစ္ဇြန္း ထည့္ေရာေမႊပါ။
  • ပီးရင္ ေရခဲေသတာထဲမွာ ၂ နာရီေလာက္ ထားပါ။

Cream puffs ရလာလွ်င္ ခဏ အေအးခံျပီးမွ -

 



အလယ္ကုိ ဓါးျဖင့္ လွီးပါ။ တဖက္ အနားသား မျပတ္သည့္ အထိ ခပ္ဖြဖြ လွီးရုံပါပဲ ..


ဟေနတဲ႕ ၾကားထဲကုိ ခရမ္မ်ား ထည့္ပါ။


ဒီပံုစံမ်ဳိးဆုိရင္ cream puffs


အေပၚမွာ ေခ်ာကလက္ရည္ မဆမ္းထားေသာ cream puffs
အထဲမွာ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ blueberry .. raspberry ထည့္လုိ႕ ရေသးတယ္။


အီကလဲယား လုိ ပံုစံမ်ဳိးဆုိရင္ အေပၚမွာ ေခ်ာကလက္ရည္ ဆမ္းေပးျပီး ေရခဲေသတာထဲမွာ ေခ်ာကလက္ရည္ ခဲသည့္ အထိ အေအးခံပီးမွ စားပါ။

 


 


 


 


ဒီဓာတ္ပံုကေတာ့ ရန္ကုန္မွာ ေနတုန္းက ေရႊပုစြန္က ၀ယ္စားေသာ အီကလဲယားမုန္႕ ျဖစ္ပါတယ္။ ၂၀၀၉ ခုႏွစ္တုန္းကပါ။ 
ေနာက္တေခါက္မွ ဒီလုိ ရွည္ရွည္ ေမွ်ာေမွ်ာ ပံုစံ အီကလဲယားမုန္႕ဖုတ္မည္။
ေလာေလာဆယ္ မုန္႕ဖုတ္ထားတဲ႕ ပံုစံက Giant Cream puff ပံုစံမ်ဳိး :) 
အရသာ ႏွင့္ အထဲမွာ အဆာသြပ္ထားေသာ ခရမ္ အရသာ အတူတူပါပဲ .. 
အစာသြပ္ထားတာ ပူတင္းအရသာမ်ဳိးပါ ..

5 comments :

Theingi said...

မေရဒီအီးကလဲယားမုန့္ေလးအရမ္းလုပ္စားခ်င္လို့ မမသံုးတဲ့ခြက္ကဘာဆိုဒ္ကိုသံုးလဲမမ
ml အခ်ိန္လား gramအခ်ိန္လားမမ မမသံုးတဲ့ခ်ိန္တြယ္တဲ့ဆိုဒ္ေလးေျပာျပေပးပါေနာ္

Theingi said...

မမေရ ဒီအီကလဲယားမုန့္ေလးကိုအရမ္းလုပ္စားခ်င္လို့ပါ မမသံုးတဲ့ခြက္ရဲ့ဆိုဒ္ေလးကိုေျပာျပေပးပါေနာ္ ml အခ်ိန္ျဖစ္ျဖစ္ gramခ်ိန္ျဖစ္ျဖစ္ေျပာျပေပးပါေနာ္ မသံုးတဲ့အခ်ိန္အတြယ္ေလးပါ

သီရိရတနာ said...

@ Theingi - မီလီမီတာ ml လည္း မဟုတ္ဘူး။ Gram လည္း မဟုတ္ပါဘူး

Cup ႏွင့္ teaspoon / table teaspoon ပါ

US အခ်ိန္အတြယ္က Cup/tsp/tbsp ကုိပဲ သံုးပါတယ္။
အမ အဲဒီ အခ်ိန္အတြယ္ႏွင့္ ခ်က္ျပဳတ္ရတာ အဆင္ေျပပါတယ္။

အေမရိကားက ေစ်းေတြမွာ ၀ယ္လုိ႕ ရပါတယ္။
ဒီပုိစ္႕မွာ အမ မီးဖုိေခ်ာင္သံုး Cup/tsp/tbsp အခ်ိန္အတြယ္ ခြက္၊ ဇြန္း ဓာတ္ပံု ရွိပါတယ္။ ခြက္ တတြဲလံုး ကုိ တစ္ေဒၚလာပါ။ ဇြန္း - တတြဲလံုးကုိလည္း တစ္ေဒၚလာပဲ ေပးရပါတယ္။

Chocolate Chip Cookie

ဒီပုိစ္႕မွာက်ေတာ့ အီကလဲယားကုိ ျမန္မာက အီကလဲယားလုိမ်ဳိး ရွည္ရွည္ေမွ်ာေမွ်ာေလး ပံုေဖာ္ထားပါတယ္။


အစံု

Theingi said...

မေန့ကအီကလဲယားေလးလုပ္စားျဖစ္တယ္ ေတာ္ေတာ္ကိုေကာင္းတာ.....ခုမွပထမဆံုးဆိုေတာ့ မုန့္ပံုစံကသိပ္ေတာ့မလွေသးပါဘူး အရသာကေကာင္းမွေကာင္း...ညီမ FB မွာတင္ထားတာ Credit ေပးခ်င္လို့နာမည္ေလးေျပာျပေပးပါေနာ္

သီရိရတနာ said...

@ Theingi - ညီမ လုပ္ထားတဲ႕ မုန္႕မလား။ အမကုိ credit မေပးလည္း ရပါတယ္။

မုန္႕လုပ္တာ အဆင္ေျပသြားတာ ၀မ္းသာပါတယ္။

အမ ပထမဦးဆံုး တေခါက္ အီကလဲယားက ေရခဲမုန္႕ ခတ္တဲ႕ ဇြန္းျဖင့္ မုန္႕ကုိ လုပ္ပါတယ္။ မုန္႕သား ( ဂ်ဳံ ေထာပတ္ ႏွယ္ျပီးမွ ၾကက္ဥကုိ တစ္လံုးခ်င္းစီ ႏွယ္ထားတဲ႕ မုန္႕သားမုိ႕ )
bake လုပ္လုိက္ရင္ မုန္႕ အရြယ္အစား ၂ ဆ နီးပါးေလာက္ ၾကီးပါတယ္။ ၾကက္ဥပါလုိ႕ puff အတြင္းပုိင္းသား ေခါင္းေပါက္ၾကီးပါ။ အဲဒီထဲကုိ cream ထည့္စားတာေပါ႔ေနာ္။

မုန္႕ပံုစံအတြက္က ေရခဲမုန္႕ ခပ္သည့္ဇြန္းကုိ သံုးရင္ မုန္႕ပံုစံ အ၀ုိင္း ပံုစံမ်ဳိး

ပလပ္စတစ္အိတ္ထဲ မုန္႕သား ထည့္ျပီး ရွည္ရွည္ေမွ်ာေမွ်ာ အေနအထား ဆုိရင္ ျမန္မာက ျမင္ေနက် အီကလဲယား မုန္႕လုိမ်ဳိး ရွည္ရွည္ေမွ်ာေမွ်ာေလး ရပါမယ္။

မုန္႕ဖုတ္လုိက္ရင္ေတာ့ ပြတက္လာတာမုိ႕ ခပ္ေသးေသးေလးပဲ မုန္႕သား ထည့္ပီး မုန္႕ဖုတ္ရုံပါပဲ။