Friday, March 8, 2013

ၾကက္ဥ အုန္းႏုိ႕ဆီျပန္ဟင္း


Egg curry in coconut milk

Ingredients :
  1. Egg - 10 boiled and peeled ( make some slashes in it )
  2. Peanut oil, for sauteing and deep frying
  3. Red onion - 1 finely chopped
  4. Ginger - 1 tbsp
  5. Garlic - 4 cloves, finely chopped
  6. Coriander leaves/ Cliantro - 1/4 cup finely chopped
  7. Chilli powder - 1 tsp
  8. Salt - 1 tsp, to taste
  9. Sugar - 1 tsp
  10. Fish sauce - 1 tbsp
  11. Coconut milk - 1 can
  12. Water - 1/2 cup
  • Fill a large sauce pan halfway with water and bring to a boil. Gently add the eggs. Cook for 30 minutes.
  • Allow the eggs to cool for a few minutes, then peel the eggs, make some slashes in it.
  • Heat peanut oil, fry the boiled eggs until golden brown.
  • Add the onion, garlic and ginger, and cook until golden brown.
  • Add chilli powder in it.
  • Add some salt, sugar and fish sauce and mix well. Cook this for a minute.
  • Pour 1 can coconut milk and water bring this to a boil.
  • Add in fried cooked eggs, then cover and simmer for 15 minutes.
  • Gently stir in a generous handful of coriander leaves. Be mindful of the eggs.

ၾကက္ဥ အုန္းႏုိ႕ဆီျပန္ဟင္း


ပါ၀င္ပစည္းမ်ား
  1. ၾကက္ဥျပဳတ္ ( ၁၀ ) လံုး .. ၾကက္ဥျပဳတ္ ေဘးပတ္ပတ္လည္ကုိ ဓါးျဖင့္ ရာေပးထားပါ။
  2. ပဲဆီ - ၾကက္ဥျပဳတ္ ေၾကာ္ဖုိ႕အတြက္ ႏွင့္ ဟင္းအႏွစ္ဖတ္မ်ား ဆီသတ္ေၾကာ္ဖုိ႕ ပဲဆီ ခြက္ တ၀က္ သာသာ
  3. ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး တစ္လံုးကုိ ၾကိတ္စက္ျဖင့္ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ငရုတ္ဆံုျဖင့္ ေထာင္းထားပါ။
  4. ဂ်င္း - လက္တဆစ္ ( တစ္လက္မ )
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ မႊာ ကုိ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းတုိ႕ႏွင့္ အတူ ေထာင္းထား ( ၾကိတ္စက္ျဖင့္ ၾကိတ္ထားပါ )
  6. နံနံပင္ - လက္တစ္ဆုပ္စာ
  7. ငရုတ္သီးမႈန္႕ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. ဆား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. သၾကား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. အုန္းႏုိ႕ - သံဗူး ၁ ဗူး
  12. ေရ - ခြက္ တ၀က္

  • ၾကက္ဥ ( ၁၀ ) လံုးကုိ အုိးထဲမွာ ေရ တ၀က္ျဖည့္ျပီး မိနစ္ ၃၀ ေက်ာ္ေလာက္ က်က္ေနေအာင္ ျပဳတ္ထားပါ။
  • ရလာေသာ ၾကက္ဥျပဳတ္မ်ားကုိ အေအးခံျပီး အခြံခြါထားပါ။ ( ၾကက္ဥျပဳတ္ အခြံခြါရ လြယ္ေအာင္ ၾကက္ဥျပဳတ္သည့္အခ်ိန္မွာ ဆား အနည္းငယ္ ထည့္ျပီး ျပဳတ္လုိ႕လည္း ရပါသည္။ ) အခြံခြါပီးသား ၾကက္ဥျပဳတ္မ်ားကုိ ေဘး ပတ္ပတ္လည္မွာ ဓါးရာ ေပးထားပါ။
  • ပဲဆီကုိ မီးအပူေပးျပီး ၾကက္ဥျပဳတ္မ်ားကုိ ေရႊအုိေရာင္ ရသည့္အထိ ေၾကာ္ပါ။
  • ေၾကာ္ျပီး ၾကက္ဥျပဳတ္မ်ားကုိ ဆယ္ထားျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္း ထည့္ ဆီသတ္ေၾကာ္ပါ။
  • ေရႊအုိေရာင္ ရသည့္အထိ ဆီသတ္ေၾကာ္ျပီးပါက ငရုတ္သီးမႈန္႕ ထည့္ေရာေၾကာ္ပါ။
  • ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္ ထည့္ေရာေၾကာ္ပါ။ မိနစ္ အနည္းငယ္ေလာက္ ေမႊေပးထားပါ။
  • အုန္းႏုိ႕ သံဗူး ၁ ဗူး ထည့္၊ ေရ ခြက္ တ၀က္ေလာက္ ထည့္ပါ။ မိနစ္ အနည္းငယ္ေလာက္မွ ပြက္ပြက္ဆူလာပါလိမ္႕မယ္။
  • အဲဒီ အခါမွာ ေရႊအုိေရာင္ ၾကက္ဥျပဳတ္ေၾကာ္မ်ားကုိ ထည့္ပီး ေမႊပါ။ အုန္းႏုိ႕ႏွင့္ ၾကက္ဥမ်ား အႏွစ္ဖတ္မ်ား ႏွံစပ္ေနေအာင္ ေမႊျပီးမွ အဖံုးအုပ္ပီး ၁၅ မိနစ္ ေက်ာ္ေလာက္ မီးေျမးေျမး ျဖင့္ ခ်က္ပါ။ ဆီျပန္လာခါနီး အခ်ိန္မွာ မီးကုိ နံပါတ္ ၂ ေလာက္အထိ ေလွ်ာ့ခ်ျပီး မီး ခပ္ေျမးေျမးေလးျဖင့္ ၾကက္ဥ ဓါးေပါက္ရာမ်ား အတြင္း အုန္းႏုိ႕ႏွင့္ အႏွစ္မ်ား ၀င္ေအာင္ ခ်က္ပါက ပုိစားေကာင္းပါသည္။
  • နံနံပင္ လက္တစ္ဆုပ္စာေလာက္ကုိ ပါးပါးလွီးပီး ထည့္ပါ။


အုန္းႏုိ႕ အႏွစ္မ်ားမ်ားျဖင့္ စားလုိ႕ေကာင္းေသာ ၾကက္ဥဆီျပန္ဟင္း


ဟင္းအုိး


မီး ခပ္ေျမးေျမးျဖင့္ဆီျပန္ေနေအာင္ ခ်က္လုိက္ေတာ့ ဒီလုိမ်ဳိး အုန္းႏုိ႕ ေ၀႕ေနတဲ႕ ပံုစံ မ်ဳိး ျဖစ္ေနလိမ္႕မယ္။ အဲဒီ အခါ အုိး ကုိင္း ၂ ဖက္ကုိ ကုိင္ပီး အုိးလႈပ္ေပးလုိက္ရင္ ...


အုန္းႏုိ႕စိမ္႔စိမ္႕ ၾကက္ဥ ဆီျပန္ဟင္းအုိး အေရာင္လွသြားပါျပီ။

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



ဂုဏ္ယူပါတယ္ သမီးေလး စစ္လြန္း .. အနာဂတ္မွာလည္း ေအာင္ျမင္မႈ႕ေပါင္းေျမာက္မ်ားစြာကုိ ရယူပုိင္ဆုိင္ႏုိင္ပါေစ ....


Credit image : Aroma

 ကုိယ္ .. အဲဒီ ျပိဳင္ပြဲ အေၾကာင္းကုိ အစ ပထမတုန္းက သိပ္ မသိဘူး။ 
မင္းသမီး ထက္ထက္မုိးဦး Fan Page မွာ ေတြ႕ေတာ့မွ သတိထားမိတာပါ။ 
အဲဒီ ျပိဳင္ပြဲကုိ " စစ္လြန္း " သာ ၀င္မျပိဳင္ရင္ သတိေတာင္ ထားမိမွာ မဟုတ္ပါဘူး။

စစ္လြန္း ဓာတ္ပံုကုိ ေတြ႕လုိက္ေတာ့ ကုိယ္ အရမ္း သေဘာက်သြားတယ္။ ဒီေလာက္ ခ်စ္စရာေကာင္းတဲ႕ ကေလး ေလးက We love aroma အတြက္ .. သူ႕ကုိယ္သူ ေၾကာ္ျငာတာ မဟုတ္ပဲ .. Aroma ကုိ ခ်စ္ေၾကာင္း သဘာ၀က်က် အမူအရာေလးနဲ႕ သရုပ္ေဆာင္ပီး ဓာတ္ပံု ရုိက္ထားတာေလးကုိ သေဘာက်တာပါ။ 

ျမန္မာ့ရုိးရာ သဘာ၀ သနပ္ခါးေရက်ဲေလးကုိ ကေလး သဘာ၀ အတုိင္း လိမ္းထားတဲ႕ အျပစ္ကင္းစင္တဲ႕ ကေလးမ်က္ႏွာေလးနဲ႕ ဒီေန႕ ေခတ္ ကေလးမ်ား၏ သေကၤတ " ခ်စ္တယ္ " ဆုိတဲ႕ အမူအရာေလးကုိ လက္ကေလးနဲ႕ ေခါင္းေပၚမွာ တင္ထားတဲ႕ အမူအရာေလးကုိ သေဘာက်တာပါ။ 

ဒါေၾကာင့္မုိ႕လုိ႕ .. ကုိယ့္ရဲ႕ Personal Facebook account မွာ .. သူငယ္ခ်င္းေတြကုိ .. Like ႏွိပ္ေပးဖုိ႕ အကူအညီ ေတာင္းခဲ႕ပါေသးတယ္။ ေဖေဖာ္၀ါရီ ၂၅ ရက္ေန႕ကတည္းကပါ။

" Help Like and this picture. Natural beauty, child with traditional thanaka paste on her face and foot. " 

ျပိဳင္ပြဲ ျပီးခါနီး တစ္ရက္၊ ႏွစ္ရက္ အလုိက်မွ ဒီျပိဳင္ပြဲမွာ တစ္ဖက္ႏွင့္ တစ္ဖက္ ျပသနာေတြ တက္ေနတယ္ ဆုိတာကုိ သိလုိက္ရတယ္။ စိတ္မေကာင္းပါဘူး။ ကုိယ့္ အျမင္က ဒီျပိဳင္ပြဲဟာ " We Love Aroma ".. Aroma ကုိ ကုိယ္တုိ႕ ခ်စ္ပါတယ္ဆုိတဲ႕ သရုပ္ေဆာင္ အမူအရာ - ဓာတ္ပံု ျပိဳင္ပြဲ မဟုတ္ဘူးလား ...
ခ်စ္စရာေကာင္းတဲ႕ ကေလး ျပိဳင္ပြဲလား ဆုိတာေတာင္ နည္းနည္း ဇေ၀ ဇ၀ါ ျဖစ္သြားတယ္။ ျပိဳင္တဲ႕လူေတြကလည္း လူငယ္ေတြ ႏွင့္ ကေလးေတြ ... 

Facebook မွာ  ခ်စ္စရာ အေကာင္းဆံုး ကေလး ဓာတ္ပံုကုိ ေရႊးေပးပါ ဆုိပီး Like လုပ္တဲ႕ ဓာတ္ပံုျပိဳင္ပြဲမ်ားလည္း ရွိပါတယ္။ 

ဒါေပမယ့္ ဒီ ျပိဳင္ပြဲက We Love Aroma ျပိဳင္ပြဲမုိ႕ ကုိယ့္ ႏွင့္ ကုိယ္၏ သူငယ္ခ်င္းမ်ားက စစ္လြန္း၏ အမူအရာေလးက ဓာတ္ပံု ျပိဳင္ပြဲ ေခါင္းစဥ္ႏွင့္လည္း လုိက္ဖက္ညီတယ္။ သဘာ၀က်လြန္းတာမုိ႕ Vote ေပးထားတာပါ။ 
အခု စာဖတ္သူနဲ႕ ကုိယ္နဲ႕ ေတာ္ေတာ္ေလးကုိ လႊဲေနလိမ္႕မယ္ေနာ္။ ဘာျဖစ္လုိ႕လည္းဆုိရင္ အားလံုးက တျခားဘက္မွာ ရွိေနၾကလုိ႕ပဲ ... ခ်စ္စရာအေကာင္းဆံုး ကေလးျပိဳင္ပြဲ ဆုိရင္ ရုိးရာ ၀တ္စံု ၀တ္ဆင္ထားျပီး အသက္ - ၉လႏွင့္ မတ္တပ္ရပ္ေနတဲ႕ သားသားေလးကုိ ေရႊးမိမွာ အမွန္ပါပဲ ... 

စကားမစပ္ ။   ။ ကုိယ့္ ဒီေန႕ ျမန္မာ ေဖ႕ဘြတ္ အေကာင့္မွာ unfriend တစ္ေယာက္ လုပ္လုိက္မိတယ္။ ဒီျပိဳင္ပြဲကုိ မေက် မနပ္ႏုိင္ျဖစ္ျပီး သူတပါး၏ ကုိယ္ေရးကုိယ္တာကုိ ေဘာင္ေက်ာ္ျပီး ၾကီးၾကီးက်ယ္က်ယ္ေတြ ေျပာေနလုိ႕ unfriend လုပ္လုိက္မိတာပါ။ ေဆာရီးပါ။ ကုိယ့္ကုိ စိတ္မဆုိးပါႏွင့္။ 

ကုိယ္မွာ ဖတ္စရာေတြက မ်ားေနရတဲ႕ အထဲ .. အားတဲ႕ အခ်ိန္ကလည္း နည္း .. သူ႕ရဲ႕ ၾကီးမားတဲ႕ စကားၾကီး၊ စကားက်ယ္ေတြပဲ Facebook မွာ New Feed တက္လာလုိ႕ ရႈပ္လုိက္တာဆုိပီး unfriend လုပ္လုိက္တယ္။ ကုိယ့္ unfriend လုပ္လုိက္တာ အဲဒီ တစ္ေယာက္ မသိေလာက္ဘူး။ :D


3 comments :

Anonymous said...

Congratulations, Sis Loon!

With love,
Ma Ma Aye Thuzar

Rehana said...

Wow! You're so clever & the dish look super delicious.Thanks for uploading I am going to try this one today :D.
PS: love the idea of using coconut milk plus frying the eggs prior cooking (Yum!)

သီရိရတနာ said...

@ Aye Thuzar - Thanks for visiting!

@ Rehana - Awww...Thanks so much for the kind word!

အခုမွ အိမ္ျပန္ေရာက္တယ္။ ဒီမွာ Spring Season ေရာက္ေတာ့မွာမုိ႕ ရာသီဥတုက ေကာင္း၊ ကေလးေတြ ေက်ာင္းပိတ္ရက္ ... ကစားကြင္းလုိက္ပုိ႕ ... အခု ပိုစ္႕အသစ္တင္ဖုိ႕ အခ်ိန္ ေနာက္က်သြားျပီ .. မနက္ျဖန္မွ ပုိစ္႕ အသစ္ တင္ပါေတာ့မည္။ ဒီေန႕ည သန္းေခါင္ေက်ာ္ ည - ၂ နာရီမွာ အေမရိကား အေရွ႕ဘက္ကမ္းမွာ ေနတဲ႕ ကုိယ္တုိ႕ေတြ နာရီ ၁ နာရီ အေရွ႕ကုိ တုိးသြားမွာပါ။ မႏွစ္က အမွတ္တရအေနနဲ႕ ပုိစ္႕တင္ဖူးတယ္။ Chocolate chip cookie ပုိစ္႕ပါ။ အခုေတာ့ ဒီႏွစ္ နာ၇ီ အေရွ႕တုိးသြားတဲ႕ daylight saving time ( Forward ) ညမွာ ပုိစ္႕ အသစ္ မတင္ႏုိင္ေတာ့ဘူး။

တႏွစ္ တႏွစ္ ေျပာင္းလဲသြားတဲ႕ ကုိယ့္ရဲ႕ အမွတ္တရ မွတ္တမ္းေလးေတြပါပဲ ..

မႏွစ္ကႏွင့္ ဒီႏွစ္ နည္းနည္းေလး ေျပာင္းလဲသြားတယ္။ အခ်ိန္အားတာ နည္းသြားတယ္။

Good luck to you all!