Wednesday, March 6, 2013

ယုန္ပံုစံ ေပါင္မုန္႕


Easter bunny buns


Ingredients :
  1. All purpose flour - 2 1/3 cup
  2. Yeast - 7g  ( 1/4 oz )
  3. Salt - 1/8 tsp
  4. butter -  1 Oz
  5. Sugar - 1/8 cup = 1 oz
  6. Milk - 275 ml ( 1 cup )
  7. 1 egg
  8. 50 g / 1.8 oz flour ( for dusting )
  9. 1 egg beaten with 2 tbsps milk
  10. 0.5 tbsp - rock salt
  11. 1 tbsp - sesame seeds
Seasame seeds on the top.
  • Mix the flour, sugar, salt, egg and instant yeast in a bowl.
  • Mix the milk, butter into the mix.
  • Knead 1-2 times, form into a ball.
  • Cover with a damp kitchen towel and let rise in a warm, draft-free place for 1 hour to 2 hours depending on how warm your room is. The dough should double in size.
  • You can shape your bunny's how ever you want.
  • Preheat oven to 375ºF .
  • Make egg yolk and the 2 teaspoon milk and brush the bunnies, add a seasame seeds and decorate with the salt if desired.
  • Let rise in a warm palace. Bake at 375ºF - 12 minutes, or until bunnies are golden brown and firm to the touch.
  • Let cool on a wire rack. Serve at room temperature, or reheated.

  1. ဂ်ဳံမႈန္႕ - 18 ေအာင္စ ( 2 1/3 cups )
  2. ဆား - အနည္းငယ္
  3. ေထာပတ္ - 1 ေအာင္စ .. သာသာေလာက္
  4. သၾကား - 1/8 cup
  5. Yeast - 1/4 oz
  6. ၾကက္ဥ အႏွစ္ - ၁ လံုး
  7. ႏြားႏုိ႕ - 275 ml ( 1 cup ေက်ာ္ေက်ာ္ )
  8. ဂ်ဳံ လံုး ႏွယ္ဖုိ႕ ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္
  9. ၾကက္ဥ တလံုးကုိ ႏြားႏုိ႕ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း ႏွင့္ အတူ ၾကက္ဥ ေခါက္ထားပါ ...
  10. ဆား အနည္းငယ္
  11. ႏွမ္း အနည္းငယ္

ေၾကြဇလံု ထဲမွာ ..
ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ဆား၊ ေထာပတ္၊ သၾကား၊ Yeast၊ ၾကက္ဥ အႏွစ္ ထည့္ပါ ...
ေနာက္ပိတ္ဆံုးမွ ႏြားႏုိ႕ ထည့္ပါ ...
 ေမႊစက္ ျဖင့္ ...
၅ မိနစ္ slow speed ေမႊေပးပါ ...
၅ မိနစ္ ျပည့္ရင္ ခဏေလာက္ ရပ္လုိက္ပီး ေမႊတဲ႕ အေခ်ာင္းမွာ ကပ္ေနတဲ႕ ဂ်ဳံေတြကုိ ခြါခ်ပီး ...
medium speed နဲ႕ ၃ မိနစ္ေလာက္ေမႊေပးပါ ...
ေမႊစက္ ျဖင့္ ေမႊပီးတဲ႕ ဂ်ဳံသားေတြကုိ ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္ေလးပဲ ျဖဴးထားတဲ႕ စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံသား ညက္ေအာင္ လက္ဖေနာင့္ျဖင့္ ဖိ .. ႏွယ္ေပးပီး ညက္ေနတဲ႕ ဂ်ဳံလုံးကုိ ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ ...
ေရစုိလက္ကုိင္ပု၀ါ ျဖင့္ ၁နာရီ မွ ၂ နာရီ ေလာက္ အုပ္ထားေပးပါ ...
လက္ကုိင္ပု၀ါ ျဖင့္ တစ္နာရီေလာက္ အုပ္ေပးထားလုိက္ရင္ ဂ်ဳံသားေတြက Yeast တန္ခုိး နဲ႕ ေဖာင္းၾကြေနပါလိမ္႕မယ္ ...
ဂ်ဳံသားထဲမွာ ခုိေနေသာ ေလမ်ား ထြက္သြားေအာင္ လက္သီးျဖင့္  ထုိးလုိက္ပီး ဂ်ဳံမ်ားကုိ ပန္းကန္လံုးထဲမွ ထုတ္လုိက္ပါ ...
ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္ေလးပဲ ျဖဴးထားေသာ စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံမ်ားကုိ အလံုးကေန ... အလ်ားရွည္ လုပ္လုိက္ပါ ...
တ၀က္ ၀က္ .. တ၀က္ကေန ၄ ျဖတ္ေလာက္ ျဖတ္လုိက္ပီး ...
 ဂ်ဳံ ၁၀ ပုိင္းေလာက္ ျဖတ္ထားပါ ...
ဂ်ဳံ ၁ တံုးကုိ ဂ်ဳံ အေခ်ာင္း ရွည္ ရွည္ လက္ ၂ ဖက္ျဖင့္ လိမ္႕ လိမ္႕ေပးပီး ေနာက္ ...
မိမိႏွစ္သက္ရာ ယုန္ပံုစံ ျပဳလုပ္ပါ။
မုန္႕ဖုတ္ဗန္းေပၚက  မုန္႕ဖုတ္စကူေပၚ တင္ ပီးလွ်င္ လက္ကုိင္ပု၀ါျဖင့္  မိနစ္ ၃၀  ေလာက္ အုပ္ထားပါ ...
( တနာရီေလာက္ လက္ကုိင္ပု၀ါ .. အုပ္ထားလည္း ရပါသည္ ...
၁ နာရီေလာက္ အုပ္ထားပီး လက္ကုိင္ပု၀ါ ဖယ္လုိက္လွ်င္ Yeast တန္ခုိးျဖင့္ မုန္႕မ်ား ၾကီးထြားေနတာကုိ ျမင္ရပါမည္ )
တဆက္တည္းမွာပဲ .. oven ကုိ  မုန္႕မဖုတ္ခင္ 375 ºF နံပါတ္ ထားပီး ၾကိဳဖြင့္ထားပါ ...
ၾကက္ဥ တလံုးကုိ .. ႏြားႏုိ႕ ထမင္းစားဇြန္း - 2 ဇြန္း နဲ႕ ေခါက္ထားတဲ႕ အရည္ကုိ စုတ္တံေလး နဲ႕ ေပါင္မုန္႕ ကုိ ေနရာ အႏွံ လုိက္သုတ္ေပးပီး ေနာက္ ...
 ဆားေလး အနည္းငယ္ေလာက္ ႏွမ္း ပက္သလုိ ပက္ေပးပါ ...
ႏွမ္းေလး အနည္းငယ္ေလာက္ ႏွမ္း ျဖဴးသလုိ ႏွမ္း ျဖဴး ေပးပါ ...

oven ရဲ႕ အလယ္ ေနရာမွာ မုန္႕ဗန္းကုိ ထားပီး ...
375 ºF - ၁၂ မိနစ္ေလာက္ ဖုတ္ေပးပါ ...

 
ေပါင္မုန္႕ မဖုတ္ခင္ ... ၾကက္ဥအႏွစ္ႏွင့္ ႏြားႏုိ႕ ေရာစပ္ထားေသာ အရည္ သုပ္လိမ္းျပီး .. ႏွမ္းျဖဴး၊ ဆားျဖဴး 

( ဒီအခ်ိန္မွာ ႏွမ္းျဖဴးမယ့္သူ .. ဆားျဖဴးမယ့္သူ အတြက္ အေတာ္ပါပဲ )

 
ေပါင္မုန္႕ ဖုတ္အျပီး 



ယုန္ နားရြက္ကုိ သပ္သပ္ ဂ်ဳံ ထပ္မွပဲ နားရြက္ေထာင္ေနေသာ ယုန္ေလး ပံုစံ ပုိေပၚမယ္။ အခု ယုန္နား၇ြက္က ကတ္ေၾကးျဖင့္ ညွပ္ထားလုိ႕ နား၇ြက္က နည္းနည္းေသးေနပါတယ္။
 
ယုန္ကေလးက နားရြက္ေထာင္

 
ၾကက္ဥေခ်ာင္း အဆာသြပ္ ေပါင္မုန္႕
 
 ယုန္ေလး

 
ယုန္ေလး၏ မိတ္ေဆြ .. ၀က္၀ံေလး
ေၾသာ္ .. ၀က္၀ံေလးက အက်ီပါတယ္ေနာ္။ အက်ီ ၾကယ္သီးေလးေတြ တပ္ေပးထားတယ္။

 

 
 ႏွမ္းကုိ ျဖဴးတဲ႕ အခါ ႏွမ္းျဖဴး
မျဖဴးတဲ႕ အခါ မျဖဴးပဲ ထားျပီး စိတ္တုိင္းက် ျခယ္မႈန္းထားေသာ ေပါင္မုန္႕မ်ား

 
ေတာက္ပ ရႊန္းလဲ႕ေနေသာ ေပါင္မုန္႕ေလးမ်ား 

 
 တစ္ေကာင္တည္း ..

 
စိတ္မပူနဲ႕ ..

 
 ႏွစ္ေကာင္ အေဖာ္ရသြားျပီ ...

 
ဘေလာ့ေပၚ ပုိစ္႕တင္ေတာ့ ပံုေတြက မ်ားေနတယ္။ ေရႊးရခက္ေနတယ္။ အဲလုိပါပဲ.. ကုိယ့္စတုိင္ အတုိင္း ... ရွိသမွ် ဓာတ္ပံုေတြ တင္ပါေတာ့တယ္။ အဲဒါနဲ႕ပဲ ဘေလာ့လည္း ဆုိဒ္ေတြ တျဖည္းျဖည္း မ်ားလာပါေတာ့တယ္။

 

 
 မဖုတ္ခင္က ယုန္ပံုစံ ထြက္ျပီး .. ေပါင္မုန္႕ဖုတ္လုိက္ေတာ့ ယုန္ပံုစံ ေပ်ာက္ျပီး .. ဘာပံုစံ ေပါက္ေနမွန္း မသိေသာ ေပါင္မုန္႕

 

 

 

 

 
 ဒီပံုစံေလးက ခရုပံုစံေလးနဲ႕ ဆင္တယ္။


ေနာက္တေခါက္မွ ၀က္၀ံေလးကုိ မ်က္လံုးမွာ ႏွမ္းအမဲေလး ကပ္ေပးလုိက္ပီး ပံုစံ ေသခ်ာ လုပ္ေပးလုိက္မည္။


3 comments :

Anonymous said...

ခုမွေတြ့တယ္။ ဘေလာ့ပို့စ္ေတြကို ေကာ္ပီမကူးနဲ့တဲ့။ မကူးထားရင္ ေတာ္ေတာ္ၾကာ ဟိုဘေလာ့ဂါတေယာက္လို စာအုပ္ထုတ္၊ စာအုပ္၀ယ္တဲ့သူမွ ဘေလာ့ပါ့စ္၀ပ္ေပးမယ္ဆိုၿပီး လုပ္ခ်လိုက္ရင္ ဘယ္လိုလုပ္မလဲ။ ဟြန့္ .. . ဟီးဟီးစတာေနာ္။ ယံုရုပ္ေလးေတြကခ်စ္စရာ။ လုပ္စားၾကည့္ဦးမယ္။ မုန့္လုပ္နည္းေတြကို ေသခ်ာဓါတ္ပံုနဲ့ရိုက္တင္ေပးတာရွယ္၊ လုပ္ပံုလုပ္နည္းေတြကို တကူးတကမွ်ေ၀ေပးတဲ့ သီရိရတနာမိသားစုေလး က်န္းမာခ်မ္းသာပါေစလို့ ဆုေတာင္းေပးတယ္ေနာ္။ သမီးေလးေရာ သားေလးေရာ ပိုပိုေခ်ာလာၾကၿပီ။
PN

သီရိရတနာ said...

@ PN - ကုိယ္ အိပ္ခါနီး ကုိယ့္ဖုန္းထဲကုိ ကြန္႕မန္႕ေရာက္ေနတယ္ဆုိပီး ဖုန္းမက္ေဆ႕ခ်္ေပၚလာတယ္။ ဖတ္ၾကည့္ရင္း ... မအိပ္ေသးဘဲ ကြန္ျပဴတာ ျပန္ဖြင့္ျပီး ကြန္႕မန္႕စာ ျပန္လုိက္ပါတယ္။

ဒါက Favourite Memories Blog မွာ စက္တင္ဘာ ၁၈ ရက္ေန႕တုန္းက ေရးထားေသာ ပုိစ္႕ -

လႊဲေနေပမယ့္ ေက်နပ္ပါတယ္။

လႊဲေနေပမယ့္ ေက်နပ္ပါတယ္။

" အလကားရတဲ႕ ဒီဘေလာ့ေတြမွာ …

ဒီေန႕ေခတ္ …. လူ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ကုိယ့္သိ … ကုိယ္တတ္ထားတာေတြကုိ သူတပါးကုိ သိေစခ်င္တယ္။ တတ္ေစခ်င္တာမုိ႕ sharing လုပ္ေနၾကတဲ႕ ဒီေခတ္ၾကီးထဲမွာ … ကုိယ့္လည္း ကုိယ့္ရဲ႕ အေတြ႕အၾကံဳေတြကုိ အလကား မွ်ေ၀သြားမွာပါ။

တခုပဲ ျပန္ရခ်င္တာက ကုိယ့္ကုိ negative ေတာ့ မေပးပါႏွင့္။

အျပဳသေဘာႏွင့္ ေထာက္ျပခ်င္တယ္ဆုိရင္ ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ ေျပာဆုိေပးပါ။

ကုိယ့္ရဲ႕ အခ်ိန္ေတြကုိ ေလးစားေပးပါ။

ဘေလာ့ကုိ ၀ါသနာအရ – ေရးခ်င္ရုံ သပ္သပ္ ေရးေနတာမုိ႕ …

နာမည္ၾကီးဖုိ႕ အတြက္ ကုိယ့္ ဘေလာ့လိပ္စာကုိ လုိက္ပီး မေၾကညာျဖစ္ပါဘူး။ "

ဒါက ခင္မင္ရေသာ ဘေလာ့ဂါ တစ္ေယာက္ကုိ ကြန္႕မန္႕ျပန္ေပးထားေသာ စာ -

အင္းေလး

" အမက ဘေလာ့ေရးတာ ၀ါသနာ ပါတယ္ေလ။

sharing ေခတ္ၾကီးထဲမွာ … ကုိယ္လည္း သူမ်ားဆီက ပညာေတြ အလကားယူ … ကုိယ့္ဆီက အေတြ႕အၾကံဳေတြႏွင့္ အမွတ္တရေလးေတြကုိ အလကား ျပန္ေပးခ်င္တာပါ။ "

ဒါက Colourful Recipes blog မွာ ေရးထားေသာ -

စပါ႕ကတီ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငံျပာရည္ခ်က္

" ကုိယ့္၏ ကာလာစံု ဘေလာ့မွ ပုိစ္႕မ်ားကုိ လာပီး like လုပ္ေပးထားေသာ wordpress blogger မ်ားထဲတြင္ … တကယ့္ကုိ စိတ္ရင္း ေစတနာ အျပည့္ျဖင့္ … သူတုိ႕တတ္ထားေသာ ဟင္းခ်က္နည္း အမ်ဳိးစံုကုိ အလကား sharing လုပ္ထားေသာ wordpress blogger မ်ား အေျမာက္အမ်ား ရွိပါတယ္။ အဲဒီ wordpress blogger မ်ား အားလံုးမွာ တူညီတာေလး တခ်က္က ကုိယ့္ ဘေလာ့အိမ္ကုိ ဧည့္သည္ လာလုိ႕ ကြန္႕မန္႕ေလးမ်ား ေရးသြားရင္ မင္းရဲ႕ ကြန္႕မန္႕အတြက္ .. ကြန္႕မန္႕ေရးရင္း ကုန္လြန္သြားတဲ႕ မင္းရဲ႕ အခ်ိန္ေတြအတြက္ ငါ အရမ္းေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဆုိတဲ႕ စကားကုိ ေျပာတတ္ၾကပါတယ္။ ဘေလာ့ဂါတုိင္းပါပဲ …"

ဒီ ဘေလာ့ သီရိရတနာ - ဒီေန႕မနက္ ပုိစ္႕

ဒီေန႕မနက္

" ကုိယ့္ .. အင္တာနက္ကုိ ေက်းဇူးတင္တယ္ ..
ကုိယ့္ မသိေသးတဲ႕ အရာေတြကုိ အင္တာနက္ေပၚကေန အလြယ္တကူ ရွာေဖြ .. သိရွိႏုိင္သလုိ ...
လူ သာ ေသသြားတယ္ .. သူ ထားခဲ႕တဲ႕ Sharing ေခတ္ၾကီးထဲက သူ႕ရဲ႕ အေတြ႕အၾကံဳေတြ .. သူ႕ရဲ႕ နည္းပညာေတြ .. ဆရာစား မခ်န္ ထားခဲ႕တဲ႕ စိတ္ ေစတနာ ေကာင္းတဲ႕ လူေတြကုိလည္း အရမ္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ .."

စာအုပ္ထုတ္မယ္ဆုိ အဂၤလိပ္လုိ ပံုႏွိပ္ထုတ္ေ၀တာ ပုိေကာင္းပါတယ္။ ျမန္မာ စာအုပ္တန္ဘုိးက တစ္အုပ္မွ ငါးရာက်ပ္ သာသာေလာက္ အျမတ္ရရင္ ကံေကာင္းပါ။

စာစီပီးသား ကုိ ကာလာဖလင္ခြဲခ၊ ပံုႏွိပ္စက္ဘုိး၊ ဘုိင္းနင္း စာအုပ္ခ်ဳပ္ခ၊ ျဖန္႕ခ်ီခ၊ စာေပစစ္ေဆးေရးကုိ စာအုပ္ထုတ္ေ၀ခြင့္ လုိင္စင္ အမ်ားၾကီးပါပဲ။

ကုိယ္ .. စာအုပ္ထုတ္ဖုိ႕ အစီအစဥ္ မရွိပါဘူး။ ထုတ္ျဖစ္ရင္လည္း အင္တာေနရွင္နယ္ကုိ သြားႏုိင္တာ ပုိေကာင္းတယ္လုိ႕ ျမင္ပါတယ္။

ကုိယ္တုိ႕ မ်ဳိးရုိးက " သီရိ " ပါေသာ နာမည္ႏွင့္ ပံုႏွိပ္လုပ္ငန္း၊ စာအုပ္၊ ျဖန္႕ခ်ီတဲ႕ လုပ္ငန္းကုိ လုပ္ကုိင္ပါတယ္။

ဒါေပမယ့္ ကုိယ့္ စာအုပ္ေစ်းကြက္ကုိ ေကာင္းေကာင္းသိလုိ႕ မထုတ္ပါဘူး။

ထုတ္ရင္ အလကားေတာင္းမယ့္သူေတြခ်ည္းပါပဲ ... :P




သီရိရတနာ said...

@ PN - ပုိစ္႕ေတြကုိ ၀ပ္ဆုိဒ္လင့္ တခါတည္း ခ်ိတ္ေပးထားပါတယ္။ အိပ္ပီ။

Have a nice day!