Sunday, March 17, 2013

ကုိယ့္ဘက္ကုိယ့္ယက္ေသာ လိပ္


Turtle buns


Ingredients :
  1. All purpose flour - 2 1/3 cup
  2. Yeast - 7g  ( 1/4 oz )
  3. Salt - 1/8 tsp
  4. butter -  1 Oz
  5. Sugar - 1/8 cup = 1 oz
  6. Milk - 275 ml ( 1 cup )
  7. 1 egg
  8. 50 g / 1.8 oz flour ( for dusting )
  9. 1 egg beaten with 2 tbsps milk
  10. 0.5 tbsp - rock salt
  11. 1 tbsp - sesame seeds
Seasame seeds on the top.
  • Mix the flour, sugar, salt, egg and instant yeast in a bowl.
  • Mix the milk, butter into the mix.
  • Knead 1-2 times, form into a ball.
  • Cover with a damp kitchen towel and let rise in a warm, draft-free place for 1 hour to 2 hours depending on how warm your room is. The dough should double in size.
  • You can shape your turtle's how ever you want.
  • Preheat oven to 375ºF .
  • Make egg yolk and the 2 teaspoon milk and brush the turtles, add a seasame seeds and decorate with the salt if desired.
  • Let rise in a warm palace. Bake at 375ºF - 12 minutes, or until turtles are golden brown and firm to the touch.
  • Let cool on a wire rack. Serve at room temperature, or reheated.

  1. ဂ်ဳံမႈန္႕ - 18 ေအာင္စ ( 2 1/3 cups )
  2. ဆား - အနည္းငယ္
  3. ေထာပတ္ - 1 ေအာင္စ .. သာသာေလာက္
  4. သၾကား - 1/8 cup
  5. Yeast - 1/4 oz
  6. ၾကက္ဥ အႏွစ္ - ၁ လံုး
  7. ႏြားႏုိ႕ - 275 ml ( 1 cup ေက်ာ္ေက်ာ္ )
  8. ဂ်ဳံ လံုး ႏွယ္ဖုိ႕ ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္
  9. ၾကက္ဥ တလံုးကုိ ႏြားႏုိ႕ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း ႏွင့္ အတူ ၾကက္ဥ ေခါက္ထားပါ ...
  10. ဆား အနည္းငယ္
  11. ႏွမ္း အနည္းငယ္



ေၾကြဇလံု ထဲမွာ ..
ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ဆား၊ ေထာပတ္၊ သၾကား၊ Yeast၊ ၾကက္ဥ အႏွစ္ ထည့္ပါ ...
ေနာက္ပိတ္ဆံုးမွ ႏြားႏုိ႕ ထည့္ပါ ...
 ေမႊစက္ ျဖင့္ ...
၅ မိနစ္ slow speed ေမႊေပးပါ ...
၅ မိနစ္ ျပည့္ရင္ ခဏေလာက္ ရပ္လုိက္ပီး ေမႊတဲ႕ အေခ်ာင္းမွာ ကပ္ေနတဲ႕ ဂ်ဳံေတြကုိ ခြါခ်ပီး ...
medium speed နဲ႕ ၃ မိနစ္ေလာက္ေမႊေပးပါ ...
ေမႊစက္ ျဖင့္ ေမႊပီးတဲ႕ ဂ်ဳံသားေတြကုိ ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္ေလးပဲ ျဖဴးထားတဲ႕ စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံသား ညက္ေအာင္ လက္ဖေနာင့္ျဖင့္ ဖိ .. ႏွယ္ေပးပီး ညက္ေနတဲ႕ ဂ်ဳံလုံးကုိ ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ ...
ေရစုိလက္ကုိင္ပု၀ါ ျဖင့္ ၁နာရီ မွ ၂ နာရီ ေလာက္ အုပ္ထားေပးပါ ...
လက္ကုိင္ပု၀ါ ျဖင့္ တစ္နာရီေလာက္ အုပ္ေပးထားလုိက္ရင္ ဂ်ဳံသားေတြက Yeast တန္ခုိး နဲ႕ ေဖာင္းၾကြေနပါလိမ္႕မယ္ ...
ဂ်ဳံသားထဲမွာ ခုိေနေသာ ေလမ်ား ထြက္သြားေအာင္ လက္သီးျဖင့္  ထုိးလုိက္ပီး ဂ်ဳံမ်ားကုိ ပန္းကန္လံုးထဲမွ ထုတ္လုိက္ပါ ...
ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္ေလးပဲ ျဖဴးထားေသာ စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံမ်ားကုိ အလံုးကေန ... အလ်ားရွည္ လုပ္လုိက္ပါ ...
တ၀က္ ၀က္ .. တ၀က္ကေန ၄ ျဖတ္ေလာက္ ျဖတ္လုိက္ပီး ...
 ဂ်ဳံ ၁၀ ပုိင္းေလာက္ ျဖတ္ထားပါ ...
ဂ်ဳံ ၁ တံုးကုိ ဂ်ဳံ အေခ်ာင္း ရွည္ ရွည္ လက္ ၂ ဖက္ျဖင့္ လိမ္႕ လိမ္႕ေပးပီး ေနာက္ ...
မိမိႏွစ္သက္ရာ လိပ္ပံုစံ ျပဳလုပ္ပါ။
မုန္႕ဖုတ္ဗန္းေပၚက  မုန္႕ဖုတ္စကူေပၚ တင္ ပီးလွ်င္ လက္ကုိင္ပု၀ါျဖင့္  မိနစ္ ၃၀  ေလာက္ အုပ္ထားပါ ...
( တနာရီေလာက္ လက္ကုိင္ပု၀ါ .. အုပ္ထားလည္း ရပါသည္ ...
၁ နာရီေလာက္ အုပ္ထားပီး လက္ကုိင္ပု၀ါ ဖယ္လုိက္လွ်င္ Yeast တန္ခုိးျဖင့္ မုန္႕မ်ား ၾကီးထြားေနတာကုိ ျမင္ရပါမည္ )
တဆက္တည္းမွာပဲ .. oven ကုိ  မုန္႕မဖုတ္ခင္ 375 ºF နံပါတ္ ထားပီး ၾကိဳဖြင့္ထားပါ ...
ၾကက္ဥ တလံုးကုိ .. ႏြားႏုိ႕ ထမင္းစားဇြန္း - 2 ဇြန္း နဲ႕ ေခါက္ထားတဲ႕ အရည္ကုိ စုတ္တံေလး နဲ႕ ေပါင္မုန္႕ ကုိ ေနရာ အႏွံ လုိက္သုတ္ေပးပီး ေနာက္ ...
 ဆားေလး အနည္းငယ္ေလာက္ ႏွမ္း ပက္သလုိ ပက္ေပးပါ ...
ႏွမ္းေလး အနည္းငယ္ေလာက္ ႏွမ္း ျဖဴးသလုိ ႏွမ္း ျဖဴး ေပးပါ ...

oven ရဲ႕ အလယ္ ေနရာမွာ မုန္႕ဗန္းကုိ ထားပီး ...
375 ºF - ၁၂ မိနစ္ေလာက္ ဖုတ္ေပးပါ ...









 





















You may also like -
  1. Morning buns 
  2. Bunny Buns

2 comments :

Rehana said...

You're truly talented!
So impressed with your cooking recipes.
I will definitely need to try this recipe on weekend.
Love the BUNS you made .... they look gorgeousssssss :-)

သီရိရတနာ said...

@Rehana - Thanks for coming around my small corner of the web. I appreciate your time here to perusal and comment. :)