Thursday, February 21, 2013

ၾကက္ႏွလံုး၊ အျမစ္မဆလာခ်က္


ၾကက္ ႏွလံုး အျမစ္ မဆလာခ်က္


ၾကက္အျမစ္ ေစ်းႏႈန္း
Chicken Gizzards - 1 lb - $ 1.69, 1.81 lb - $ 3.06


ၾကက္ႏွလံုး ေစ်းႏႈန္း
Chicken Heart - 1 lb - $ 1.69, 1.53 lb - $ 2.59


ၾကက္ ႏွလံုး ႏွင့္ အျမစ္မ်ားကုိ ေရေသခ်ာေဆးပါ။
ၾကက္ ႏွလံုး ႏွင့္ အျမစ္ - ၃ ေပါင္ခြဲ နီးပါးကုိ
ဆား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ
ဆႏြင္းမႈန္႕ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
ထည့္ႏွယ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီ ( ဥၾကီး ) - ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မႊာ 
ဂ်င္း - လက္တဆစ္ ေလာက္ကုိ ၾကိတ္စက္ျဖင့္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ငရုတ္ဆံုျဖင့္ ၾကိတ္ထားပါ။

ဟင္းခ်က္မယ့္ အုိးထဲကုိ ဆီ ေလးပံု ၁ ပံု ခြက္ေလာက္ ထည့္ ပီး ဆီပူပီ ဆုိတာႏွင့္ 
သစ္ၾကားပုိးေခါက္ - ၁ ေခ်ာင္း
ကရေ၀းရြက္ - ၅ ရြက္ေလာက္ ထည့္ပီး ဆီသတ္ပါ။

( သစ္ၾကားပုိးေခါက္၊ ကရေ၀းရြက္တုိ႕ကုိ ေရေဆးပါ။ ၀ယ္ထား၊ သိမ္းထားတာ ၾကာလွ်င္ အမႈန္တက္ေနတတ္ေသာေၾကာင့္ ေရေသခ်ာေဆးပီး ေရစင္ေအာင္ထားပါ။

ေရစုိေနေသာ သစ္ၾကားပုိးေခါက္၊ ကရေ၀းရြက္တုိ႕ကုိ ဆီပူထဲ ထည့္ မေၾကာ္ခ်င္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းတုိ႕ကုိ ဆီသတ္ေၾကာ္ပီးသည့္ အခ်ိန္မွ ထည့္လည္း ရပါသည္။ )

ဘာအရသာ ကြာလည္း ဆုိလွ်င္ သိပ္ေတာ့ မကြာပါဘူး။

ဆီပူထဲမွာ သစ္ၾကားပုိးေခါက္၊ ကရေ၀းရြက္ အရင္ဆံုး ဆီသတ္ေၾကာ္ပီး .. သစ္ၾကားပုိးေခါက္ အနံ႕ အရသာပါေနေသာ ဆီမွာ ခ်က္တယ္ဆုိတဲ႕ သေဘာပါပဲ။ ဆီက နဂုိ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ အနံ႕အရသာ မဟုတ္ေတာ့ဘူး။ ဖာလာေစ႕၊ ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္ရြက္တုိ႕ကုိ ဟင္းခ်က္ အႏွစ္မ်ား ထည့္ပီး ဆီမသတ္ခင္မွာ ထည့္ေၾကာ္ရင္လည္း ဟင္းခ်က္ဆီေမႊးမုိ႕ ဟင္းေတြက ပုိပီး အနံ႕အရသာျဖင့္ ျပည့္စံုပါတယ္။ 

ႏွမ္းဆီ၊ ပဲပိစပ္ဆီ၊ သံလြင္ဆီ၊ ေျပာင္းဖူးဆီ

အခုဆီက မဆလာဆီ 

ကရေ၀းရြက္၊ သစ္ၾကားပုိးေခါက္တုိ႕ကုိ ဆီပူမွာ ေမႊေၾကာ္ပီးသည့္အခါမွာ ၾကိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းတုိ႕ကုိ ထည့္ပီး ဆီသတ္ေၾကာ္ပါ။

ၾကက္ အသဲ၊ အျမစ္ မဆလာဟင္းေတြက ခပ္စပ္စပ္ေလး ခ်က္စားရင္ ပုိစားေကာင္းပါတယ္။ 

အစပ္ စားႏုိင္ရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္း ဆီသတ္ေနသည့္အခ်ိန္မွာ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ေလာက္ ထည့္ပီး ဆီသတ္ ေမႊေၾကာ္ပါ။

ပီးမွ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္ ႏွလံုး ႏွင့္ အျမစ္ကုိ ထည့္ေမႊပါ။

အညွာေျခြထားေသာ ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္ပါ ထည့္ေမႊပါ။

အသားမ်ားႏွင့္ ဟင္းခ်က္ အႏွစ္မ်ား ႏွံစပ္ေနေအာင္ ေမႊပီးမွ ေရကုိ ထည့္ပါ။

အိမ္မွာ ၾကက္ႏွလံုး၊ အျမစ္ကုိ ၆ ကြာတာ ( 6 Quart ) ဟင္းခ်က္အုိးျဖင့္ ခ်က္တာ ေရကုိ အသားျမဳပ္ရုံေလာက္ ထည့္ပီး ..
မီးဖုိမီးကုိ အလယ္မီးေျမးေျမး ( အလယ္နံပါတ္ ကိြဳင္ ) ျဖင့္ ခပ္ၾကာၾကာေလး အဖံုးပိတ္ပီး ခ်က္ထားပါတယ္။ 
ေနာက္ပုိင္း မီးဖုိေခ်ာင္သံုး ဟင္းအုိးအဖံုးေတြက အဖံုးမွာ အေငြ႕ထြက္ဖုိ႕ အေပါက္ေသး ၁ေပါက္ ပါပီးသားပါ။ 

ဆီျပန္လာခါနီးမွာ မဆလာအမႈန္႕ လက္ဘက္ရည္ တဇြန္းေလာက္ ထည့္ပီး အသားမ်ားကုိ ေမႊပါ။ 
နံနံပင္ ကုိ ပါးပါး ရိပ္ရိပ္လွီးပီး နံနံပင္ အုပ္ေပးထားပါ။

မီးဖုိနားမွာ ရွိႏုိင္တယ္ဆုိလွ်င္ အလယ္မီးျဖင့္ ဟင္းအုိး ဆီျပန္လာသည့္အထိ ေမႊပီး ခ်က္ထားလုိ႕ ရပါသည္။

ကုိယ္က တခါတေလ .. မီးဖုိနားမွာ မရွိသည့္အခ်ိန္ဆုိလွ်င္ .. ဟင္းခ်က္သည့္ ဆီက နည္းတာ တေၾကာင္း ..
ဟင္းကုိ ဆီျပန္သည္အထိ ခ်က္ခ်င္တာ တေၾကာင္းမုိ႕ ဟင္းအုိး ေရခမ္းေတာ့မည္ဆုိလွ်င္ ဆားေလး ႏွမ္းပက္သေလာက္ ျဖဴး .. မဆလာေလးအုပ္ .. အသား သိပ္မေၾကတဲ႕ အသားဆုိလွ်င္ ေယာင္းမျဖင့္ ဟင္းအုိးကုိ ေမႊ ... အသား ႏူးေျမ႕ပီး ေၾကလြယ္ေသာ အသားဆုိလွ်င္ အုိး လက္ကုိင္ ဂုိင္း ၂ ဖက္ကုိ ကုိင္ပီး အုိးလႈပ္ေပး ... နံနံပင္ေလး အုပ္ပီး .. မီးကုိ Low Heat ( မီးဖုိကိြဳင္ နံပါတ္ ၂ အထိ ေလွ်ာ့ခ်ပီး ဆီျပန္ .. ေရခမ္း .. အသားႏူးေျမ႕သည့္ အထိ ခ်က္တတ္ပါတယ္ ) ..
ဒီဘက္က လူေတြက ကုိယ္ထက္ ပုိပီး မီတာ ပုိသံုးတတ္ၾကပါေသးတယ္။
Slow cooker ျဖင့္ ၈ နာရီေလာက္ ၾကာေအာင္ ခ်က္တတ္ၾကပါေသးတယ္။
Slow cooker က rice cooker ထက္ပုိပီး မီး အရွိန္ ပုိေႏွးပါတယ္။


ပုိက္ဆံ စုခ်င္လုိ႕ ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ..
အကုန္အက် သက္သာခ်င္လုိ႕ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ...
ခ်က္စားတတ္ၾကေသာ ၾကက္ ႏွလံုး၊ အျမစ္ မဆလာဟင္း


အသားေတြကုိ ခပ္ၾကာၾကာေလး ခ်က္ရင္ ပုိးေသပါတယ္။
ျမန္မာ ဟင္းခ်က္ပံု ခ်က္နည္းေတြက က်န္းမာေရးျဖင့္ ညီညႊတ္ပါတယ္။
ေရွးက ျမန္မာဟင္းေတြ ဆီမ်ားမ်ား ထည့္ခ်က္တတ္တာက ...
ဆီ၀ေနေအာင္ ခ်က္ထားေသာဟင္း .. ဆီ စိမ္႕ေနေအာင္ ၀င္ေနေသာ လက္ဘက္သုပ္၊ ဆိတ္သားေျခာက္ဖုတ္၊ ၀က္သားဟင္းတုိ႕ကုိ အရသာသိေအာင္ စားဖူးတဲ႕ သူေတြက ဆီမ်ားမ်ားျဖင့္ ခ်က္ေသာ ဟင္း အရသာကုိ သိၾကပါတယ္။
ေခတ္က ေျပာင္းလဲသြားေတာ့ ဘုိးေဘးေတြ သံုးသည့္ ဆီက က်န္းမာေရး အတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေသာ ပဲ .. ေျမပဲ .. ႏွမ္း ... စစ္စစ္ေတြ
အခုေခတ္ ဆီေတြက ဓါတုေဗဒ နည္းပညာေတြမုိ႕ ...
အမ်ားၾကီး ကြာျခားေနပါျပီ .. 
ဆီကုိ အတတ္ႏုိင္ဆံုး ေလွ်ာ့စားၾကပါလုိ႕ တုိက္တြန္းခ်င္ပါတယ္။



2 comments :

Candy said...

ေနာက္တစ္ေခါက္ ခ်က္ျဖစ္ရင္ တီတီ့နည္းအတိုင္း ခ်က္မယ္ :D

သီရိရတနာ said...

@ တီတီလည္း တခါတေလ .. သမီးလုိပဲ သူမ်ားအိမ္က ခ်က္နည္းေလးေတြ အတုိင္း ခ်က္စားၾကည့္ပါတယ္။ အေျပာင္းအလဲအေနႏွင့္ေပါ႔ေနာ္။

သူမ်ားခ်က္တဲ႕ဟင္းဆုိလည္း ဘာစားေကာင္းသလဲး မေမးနဲ႕။ ၾကိဳက္တယ္။ လက္ဆိတ္ခ်င္းက တေယာက္နဲ႕ တေယာက္ မတူတတ္ၾကေတာ့ လက္ရာ သိသာတယ္။

ဥပမာ စုေပါင္း ဆြမ္းေကၽြးပြဲတုိ႕မွာဆုိ အိမ္ ၅၀ ေလာက္က ဟင္းခြက္ေတြကုိ သံဃာေတာ္မ်ား ဆြမ္းဘုန္းေပးပီး တကာၾကီး၊ တကာမမ်ား အလွည့္ စားတဲ႕ အခါက်ရင္ အရမ္းသိသာတယ္ေနာ္။

ဟင္း သာ တူမယ္။ အရသာက မတူဘူးေလ။ တမ်ဳိးစီ စားေကာင္းလုိ႕ သေဘာက်ပါတယ္။