Saturday, February 23, 2013

ၾကက္ဆီထမင္း၊ ၾကက္အေရခြံေၾကာ္သုပ္


ၾကက္ဆီထမင္း


" ၾကက္ေပါင္းရည္ျဖင့္ ခ်က္ေသာ ၾကက္ဆီထမင္း " 

 ၃ ေပါင္ခြဲ ၾကက္ တေကာင္၊
  ဆား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ( ၂ ) ဇြန္း
  ဂ်င္း - လက္တဆစ္ ( ၁ လက္မ သာသာ ) 
  ႏွမ္းဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ( ၂ ) ဇြန္း
  ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄မႊာ 
 ဆန္ - ၃ ခြက္
  ထမင္းခ်က္ခ်ိန္ - ၁၂ မိနစ္ 
 သၾကား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း 
 ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
  ၾကက္သြန္ျမိတ္ - အနည္းငယ္
✪ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္
  သခြားသီး အနည္းငယ္

ၾကက္တေကာင္လံုးကုိ ေရ ေသခ်ာေဆးပီးတာႏွင့္ ၾကက္ကုိ ဆားမ်ားျဖင့္ ပြတ္တုိက္ေပးပါ။ ပီးလွ်င္ ၾကက္အတြင္းပုိင္းထဲသုိ႕ ဂ်င္း လက္တဆစ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ထည့္သြင္းပီး ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္ျဖဴးေပးပါ။

Pressure Cooker ျဖင့္ ၾကက္တေကာင္လံုး ျမဳပ္သည့္အထိ ေရျဖည့္ပီး မီးေျမးေျမးျဖင့္ နာရီ၀က္ .. ၄၅ မိနစ္ေလာက္ ျပဳပ္ေပးပါ .. ၾကက္သားျပဳပ္ခ်ိန္ ၾကာေလ .. ၾကက္ျပဳပ္ရည္ ၾကည္ၾကည္ ရႏုိင္ပါသည္။

ႏွမ္းဆီ ထမင္းစားဇြန္း - ၂ ဇြန္း မီးအပူေပးပီးပါက ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ မႊာ ဆီသတ္ေၾကာ္ပါ။
ဆန္ ၃ ခြက္ေလာက္ ထည့္ပီး ဆီ လူး ေၾကာ္ေပးပါ။
သၾကား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း ပါ ထည့္ပီး ဆီ လူး ေၾကာ္ေပးပါ။ တေအာင့္ၾကာမွ -
ၾကက္ျပဳပ္ရည္ ထည့္ပါ။
Pressure cooker ျဖင့္ဆုိလွ်င္ ၁၂ မိနစ္ေလာက္ မီးေျမးေျမးျဖင့္ ခ်က္စားႏုိင္ပါသည္။
Rice cooker ျဖင့္လည္း ခ်က္ႏုိင္ပါသည္။


ပဲငပိ အစပ္


ပဲငပိ အစပ္ ပုလင္း 



ၾကက္ဆီထမင္း


" ၾကက္အေရခြံေၾကာ္ ဆီ ႏွင့္ အတူ ၾကက္ေပါင္းရည္ျဖင့္ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္ဆီထမင္း " 

✦  ၾကက္သား - ၄ေပါင္ခြဲ ( ရင္ဘံု ၈တံုး ) အေရခြံမ်ားကုိ ခြါပလုိက္ပါ။
✦  အသားသပ္သပ္၊ အေရခြံသပ္သပ္မွာ 
✦ ဆား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း  (၂)ဇြန္း၊ 
✦ သၾကား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း (၁)ဇြန္း၊ 
✦ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း (၂)ဇြန္း၊ 
✦ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း (၂)ဇြန္းနဲ႕ ႏွယ္ေပးထားလုိက္ပါ။

✦ ၾကက္သားကုိ  ေရျဖည့္ပီး .. ၾကက္သြန္ျဖဴ ( ၄ ) မႊာ
✦  ဂ်င္း လက္တဆစ္တုိ႕ႏွင့္ အတူ 
✦ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕- လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ( ၁ ) ဇြန္း ထည့္ပီး ျပဳတ္ထားလုိက္ပါ။

✦ (ၾကက္သားျပဳပ္သည့္အခါ ၾကက္သားထဲက ေရလည္း ထြက္တတ္တာမုိ႕ၾကက္သားတံုးျမဳပ္တဲ႕အထိပဲ ေရကုိ ထည့္ျပဳတ္ေပးထားပါ။)

✦ ဆီကုိ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း မီးအပူေပးပီး ၾကက္အေရခြံမ်ားကုိေၾကာ္ပါ။ ပီးလွ်င္ ၾကက္အေရခြံေၾကာ္မ်ားကုိ ဆယ္ထားပါ။
✦ ၾကက္အေရခြံေၾကာ္တဲ႕ဆီထဲကုိ ၾကိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂မႊာေလာက္ ထည့္ ဆီသတ္ပါ။
✦  ဆန္ ထည့္ပါ။ ဆီျဖင့္ ဆန္မ်ား လူးပီး ေၾကာ္ပီးပါက ..
✦  ေစာပုိင္းက ၾကက္သားျပဳတ္ထားတဲ႕ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ရယ္ေပါင္းပီး 
✦ ထမင္းအုိးထဲမွာ rice cooker cup နဲ႕ ဆန္က ၅ ခြက္ခြဲဆုိ ၾကက္ျပဳတ္ရည္က ၅ ခြက္ေလာက္ပဲ ခ်ိန္ပီး ထည့္ေပးလုိက္ပါ။
✦ ဆီျဖင့္ ခ်က္ေသာ ထမင္းျဖစ္တာမုိ႕ ေရကုိ နည္းနည္း ေလွ်ာ့ထည့္ခ်က္ပါ။ 
ကုလားပဲ ထမင္းဆုိလွ်င္ ပံုမွန္ ထမင္းခ်က္သည့္ ေရပမာဏေလာက္ပါပဲ။ ဆီျဖင့္ ခ်က္ေသာ ေထာပတ္ထမင္း၊ ၾကက္ဆီထမင္းမွာ ေရကုိ အနည္းငယ္ေလာက္ ေလွ်ာ့ထည့္ခ်က္ပါက ထမင္းဆန္ေစ႕ လွပ ေကာ့စင္းပါသည္။ ထမင္း မာသြားတာ မဟုတ္ပါဘူး။ အခု ဆန္က ယုိးဒယားဆန္ Jasmine rice ပါ။

✦ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ အုိးထဲက ဆယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကုိ oven ထဲမွာ ကင္လုိက္ပါ။

✦ oven 350°F နဲ႕ 15 minutes သာသာေလာက္ မိမိ ႏွစ္သက္သလုိ ေရႊအုိေရာင္ သန္းလာသည့္အထိ ကင္ေပးပါ။ ပ်ားရည္ ၾကိဳက္တတ္ရင္ အေပၚကေန ပ်ားရည္ သုပ္ပီး ကင္လည္း ရသလုိ ဆီ အနည္းငယ္ သုပ္ပီး ကင္ႏုိင္ပါသည္။


အိမ္ခ်က္ .. ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပဲငပိခ်က္


ၾကက္အေရခြံေၾကာ္သုပ္၊ ၾကက္ဆီထမင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပဲငပိခ်က္


ၾကက္ဆီထမင္းအုိး


ၾကက္အေရခြံေၾကာ္


ၾကက္အေရခြံေၾကာ္သုပ္


✪ ၾကက္အေရခြံေၾကာ္
✪ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ
✪ ငံျပာရည္
✪ ငရုတ္ဆီ
✪ ဆား အနည္းငယ္
နာနတ္ပြင့္၊ ေစာ္ကားသီး ဆီသတ္ပီး ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ အပါအ၀င္
✪ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းမွ်ျဖင့္ သုပ္ထားေသာ ၾကက္အေရခြံေၾကာ္သုပ္

  • အရင္ပုိစ္႕မ်ား



2 comments :

ခရစၥတလ္ said...

ထိုင္းက မျပန္ခင္ ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္တတ္ေအာင္ေတာ့ ၾကိဳးစားရအံုးမယ္ :)

သီရိရတနာ said...

@ ခရစၥတလ္ -
ျပည္ေတာ္ျပန္မွာလား .. ေပ်ာ္စရာၾကီး ...
အစစ အဆင္ေျပပါေစေနာ္ ...

ကုိယ္လည္း ျပည္ေတာ္ျပန္ခ်င္တယ္။