Saturday, January 19, 2013

ျမင္းခြါရြက္ေၾကာ္


ျမင္းခြါရြက္ေၾကာ္ ႏွင့္ အခ်ဥ္ရည္


Indian Pennywort ( ျမင္းခြါရြက္ )
Botanical name is Centella Asiatica


ျမင္းခြါရြက္


ျမင္းခြါရြက္  ၁၀ပင္ေလာက္ကုိ ျမင္းခြါရြက္ ၁ ပင္ႏွင့္ ၾကိဳးခ်ီသလုိမ်ဳိး ... ခ်ီထားလုိက္ပါ။


Chickpeas Flour ( Coarse ) ကုလားပဲမႈန္႕ အစိမ္းမႈန္႕
( Coarse = မညက္ေသာ၊ ၾကမ္းေထာ္ေသာ )


Rice Flour ( ဆန္မႈန္႕ )


Glutinous Flour ( ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ )


From - Indian Grocery
Rice Flour ( ဆန္မႈန္႕ )


Chickpeas Flour - 2 cups
Rice Flour - 1/2 cup
Glutinous Flour - 1/2 cup
Water - 2 cups +
Salt - 1 tbsp
Medium Heat
Deep Fried


ကုလားပဲမႈန္႕ ( အစိမ္းမႈန္႕ ) = ၂ ခြက္
ဆန္မႈန္႕ = ခြက္ တ၀က္
ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ = ခြက္ တ၀က္
ေရ = ၂ ခြက္ ေက်ာ္ေက်ာ္
ဆား = ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
မီးေျမးေျမး ( အလယ္မီး ) ျဖင့္
ဆီ ႏွစ္ပီး ေၾကာ္ပါ။


ေၾကာ္ေနရင္း မီး အရွိန္တက္လာပါက အလယ္မီးေနရာမွ မီး တထစ္ေလွ်ာ့ပီး ဆက္ေၾကာ္ပါ။
မုန္႕ႏွစ္ထဲသုိ႕ ျမင္းခြါရြက္ တစည္းစီကုိ မုန္႕ႏွစ္ထဲ ႏွစ္ထည့္ပီး .. မုန္႕ႏွစ္မ်ားကုိ ခါခ်ပါ။
ဒါမွ ျမင္းခြါရြက္မ်ားေပၚ မုန္႕ႏွစ္ တင္ရုံေလးမုိ႕ .. ေၾကာ္စားသည့္အခါ ျမင္းခြါရြက္ မုန္႕ႏွစ္ကပ္ေၾကာ္ထားတာမုိ႕ ျမင္းခြါရြက္ အရြက္ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး .. အေနအထားျဖင့္ ပုိမုိ စားေကာင္းပါသည္။
( ခါခ်တာ = အရြက္ေတြ ေရေဆးပီးရင္ ေရခါခ်သလုိမ်ဳိးပါပဲ )


ျမင္းခြါရြက္ေပၚ မုန္႕ႏွစ္ ကပ္ပီး တင္ေနရုံေၾကာ္စားမွ စားလုိ႕ ပုိေကာင္းပါသည္။
ဘူးသီးေၾကာ္ က်ေတာ့ မုန္႕ႏွစ္ထူထူ ကပ္ေနမွ ေၾကာ္စားသည့္အခါမွာ ပုိစားေကာင္းပါသည္။
အေၾကာ္စံုေတြကုိ ေၾကာ္စားသည့္အခါမွာ ...
ျမန္မာအေၾကာ္စံု မုန္႕ႏွစ္မ်ားက ဆန္မႈန္႕ႏွင့္ ေဖ်ာ္ပီး ေၾကာ္စားတတ္ၾကပါသည္။
ဘူးသီးေၾကာ္ ( ေနာက္တမ်ဳိး အေခၚအေ၀ၚ ) ဘူးသီး ငေပါင္းေၾကာ္ ဆုိလွ်င္
ဆန္မႈန္႕ - ၂ ဆ
ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ - ၁ ဆ
ဆား - အနည္းငယ္
စားေဆာ္ဒါမႈန္႕ - အနည္းငယ္ ထည့္၊  မုန္႕ႏွစ္ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ပီး ဘူးသီးေၾကာ္ ေၾကာ္စားတတ္ၾကပါသည္။
ဘူးသီးေၾကာ္ မုန္႕ႏွစ္စပ္သည့္ ေနရာမွာ - ဖီးၾကမ္း ဌက္ေပ်ာ္သီးမွည့္မွည့္ တစ္လံုးမွ ႏွစ္လံုး ေခ်ထည့္၍ မုန္႕ႏွစ္စပ္ပီးလည္း ဘူးသီးေၾကာ္ ... ေၾကာ္စားၾကပါသည္။
ေၾကာ္သည့္အခါ ဆီမ်ားမ်ားႏွင့္ ေၾကာ္မွ မုန္႕မ်ားက ပုိၾကြပ္ရြပါသည္။
အိမ္မွာ ေၾကာ္စားေသာ ဘူးသီးေၾကာ္ မုန္႕ႏွစ္ အခ်ဳိးက ...
ဆန္မႈန္႕ - ၂ ခြက္
ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ - ၁ ခြက္
ကုလားပဲမႈန္႕ - ၁ ခြက္
ေရ - ၂ ခြက္
ဆား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဟင္းခတ္မႈန္႕ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျဖင့္ မီး အလယ္မီး .. ( သုိ႕ ) မီးဖုိမီး နံပါတ္ ၄ ျဖင့္ ဆီ ႏွစ္ပီး ေၾကာ္စားပါတယ္။
မန္းတေလး ပဲေၾကာ္တုိ႕ .. ပဲေၾကာ္တုိ႕ကုိ ပဲေၾကာ္ လွလွ ၀ုိင္း၀ုိင္းေလး လုိခ်င္တယ္ဆုိရင္ ...
ေအရွန္ဆုိင္ေတြမွာ သံဇကာခြက္ ( သံေဂၚျပား ) အ၀ုိင္း ၾကီးၾကီးေလးေတြ ရွိပါတယ္။
သံဇကာကြက္ေတြက .. ေကာ္ဖီ ပန္းက်န္ျပား ဆုိဒ္နီးပါးေလာက္ ရွိပါတယ္။
သံဇကာကြက္ ( သံေဂၚျပား ) ကုိ ဆီပူထဲ အရင္ႏွစ္ထားပီး
အဲဒီ သံဇကာခြက္ထဲကုိ ကုလားပဲႏွင့္ မုန္႕ႏွစ္ ႏွယ္ထားတာ .. ခပ္ပါးပါး ထည့္ေၾကာ္လုိ႕ ရွိရင္ ... ပဲေၾကာ္ ၀ုိင္း၀ုိင္းေလးေတြ ရရွိႏုိင္ပါတယ္။
ေၾကာ္သည့္အခါမွာ .. ေယာင္းမ ျဖင့္ အေၾကာ္ကုိ ခပ္ဖြဖြ .. ဖိ .. ပုတ္ ေပးႏုိင္လွ်င္ အေၾကာ္မ်ား ပုိၾကြပ္ပီး ပုိရြပါသည္။


ျမင္းခြါရြက္ လုိမ်ဳိး အရြက္ကုိ .. အိမ္မွာ မုန္႕ႏွစ္စပ္ေတာ့ ..
ကုလားပဲမႈန္႕ကုိ ပုိသံုးလုိက္ပါတယ္။
ျမင္းခြါရြက္ အရသာ ႏွင့္ အတူ .. ပဲမႈန္႕ အရသာ ခပ္ပါးပါး လုိခ်င္တာမုိ႕ ကုလားပဲမႈန္႕ျဖင့္ မုန္႕ႏွစ္ စပ္ေၾကာ္ထားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
ကုလားပဲ ႏွင့္ ခ်က္သည့္အခါ ဟင္းခတ္မႈန္႕ထက္ ဆား အရသာ က ပုိစားေကာင္းတာမုိ႕ ဆားကုိပဲ အဓိက ထည့္သံုးထားပါသည္။
အေၾကာ္မ်ား နီေရာင္ သန္းလာသည္ အထိ ေၾကာ္ပါ။
ဒါမွ ျမင္းခြါရြက္ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးႏွင့္ ပုိစားေကာင္းပါသည္။
ေရႊျမန္မာ ( ျမန္မာတုိင္းရင္းသား အားလံုး ) .. ခ်က္တတ္ေစခ်င္တာမုိ႕ .. ေစတနာ အဓိက ထားပီး .. ျမင္ေအာင္ အရသာ ကုိ ပုိသိေအာင္ ရွင္းျပထားတာပါ။
ကုိယ့္အိမ္မွာ .. ကုိယ့္စိတ္တုိင္းက် မုန္႕ႏွစ္စပ္ပီး ေၾကာ္စားပါ။
ဒီ အမႈန္႕ကုိ သံုးရင္ ဒီလုိ အရသာမ်ဳိး ပုိပုိသာသာ ေပးတယ္ဆုိတာ သိေစခ်င္ရုံ သပ္သပ္ပါ။


ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊
ပါးပါးလွီးထားေသာ ... နံနံပင္
ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕
ငံျပာရည္
မန္းက်ည္းမွည့္ရည္
ဟင္းခတ္မႈန္႕


အခ်ဥ္ရည္ ႏွင့္ ငရုတ္ဆီ

0 comments :