Sunday, December 23, 2012

ၾကက္သားစပါးလင္ခ်က္


ၾကက္သားစပါးလင္ခ်က္


ၾကက္သား - ၄ေပါင္ခြဲ
ဆား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ( ၁ ) ဇြန္း
ဟင္းခတ္မႈန္႕ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ဆႏြင္းမႈန္႕ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ေလးပံု၁ပံု
ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ( ၁ ) ဇြန္း
ႏွယ္ပီး ႏွပ္ထားပါ။


စပါးလင္ကုိ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းမယ္ဆုိရင္ စပါးလင္ - ၂ ပင္
မေထာင္းဘူးဆုိရင္ .. စပါးလင္ - ၃ ပင္ကုိ ငရုတ္က်ည္ေပြ႔ျဖင့္ ျပားေနေအာင္ ထုပီး ထိပ္ပုိင္းကုိ ထံုးထားပါ။


Lemon Grass ( စပါးလင္ )


ဂ်င္းေစ်းႏႈန္း


Ginger root ( ဂ်င္း )


ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မႊာ
ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး - ၁ဥ
ဂ်င္း - လက္တဆစ္
ကုိ ေထာင္းပါ။


ဆီ - 1/4 ခြက္ကုိ အပူေပးပီး
ဆီပူပီ ဆုိတာႏွင့္ စပါးလင္ကုိ ထည့္ ဆီသတ္ေၾကာ္ပါ။
စပါးလင္ အနံေမႊးတက္လာတာႏွင့္ ေထာင္းထားေသာ ( ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္း ) ကုိ ထည့္ ဆီသတ္ေၾကာ္ပါ။
ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားထည့္ပါ။
ၾကက္သား အသားက်စ္လာမွ အဖံုးအုပ္ပီး မီးေျမးေျမးျဖင့္ ၾကက္သားထဲမွ ထြက္လာေသာ အရည္ျဖင့္ ခ်က္ပါ။
( မီးေျမးေျမးျဖင့္ အဖံုးအုပ္ပီး ခ်က္လုိက္ပါက ၾကက္သားထဲမွ အရည္မ်ားထြက္လာပါလိမ္႕မည္ )
 အသားလည္း ႏူးပီး ဆုိမွ ဆား လက္ဘက္ရည္ ဇြန္း ( ၁ ) ဇြန္း ထည့္ျဖဴးပီး ေမႊပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ေတာင့္ ထည့္ပီး အဖံုးအုပ္ ..
မီးကုိ Low Heat အထိ ေလွ်ာ့ခ်ပီး ဆီက်န္ ေရက်န္တဲ႕ အထိ တည္ထားပါ။
အရသာက စပါးလင္ႏွင့္ ေၾကာ္ခ်က္ထားတာမုိ႕ အနံလည္း ေမႊးသလုိ ငရုတ္သီးစိမ္း ကုိ ဟင္းဆီျပန္ခါနီးမွ ထည့္အုပ္တာမုိ႕ ငရုတ္သီးစိမ္း ... အနံလည္းေမႊးတာမုိ႕ စားခ်င္စဖြယ္ဟင္းလွ်ာျဖစ္ပါတယ္။
ဟင္းအႏွစ္ဖတ္ေတြမွာ စပါးလင္ ကုိ မၾကိဳက္ရင္ စပါးလင္ အေခ်ာင္းကုိ ထုပီး ခ်က္ပါ။


အုန္းႏုိ႕ဟင္းမွာ အုန္းႏုိ႕ ( ခုိ ) ခ်င္တယ္ဆုိရင္ ဟင္းအုိး ဆီျပန္လာခါနီးမွာ အုန္းႏုိ႕ျပစ္ျပစ္ကုိ ထည့္ပီး ေမႊပါ။
မဆလာ အမႈန္႕ ( ခုိ ) ခ်င္တယ္ဆုိရင္ ဟင္းအုိး ဆီျပန္လာခါနီးမွာ မဆလာအမႈန္႕ကုိ ထည့္ပီး ေမႊပါ။
ဆား ( ခုိ ) ခ်င္တယ္ဆုိရင္ ဟင္းအုိး ဆီျပန္လာခါနီးမွာ ဆားကုိ ထည့္ပီး ေမႊပါ။
ဆိတ္သားဒန္ေပါက္ ပုိစ္႕ မွာ မဆလာအမႈန္႕ ကုိ ( ခုိ ) ပီး ခ်က္ထားပါတယ္။

5 comments :

Candy said...

ကန္ဒီက မ်ားေသာအားျဖင့္ ၾကက္သားပဲစားတာဆိုေတာ့ ဒီဟင္းေလးက ကြက္တိပဲ။ ခ်က္စားၾကည့္ဦးမယ္။ စပါးလင္နဲ႔တစ္ခါမွ မခ်က္ဖူးဘူး။ မီးအတိုးအေလ်ာ့ေတြပါ ေျပာျပထားတာ သေဘာက်တယ္ တီတီ။ အေမေျပာဖူးတယ္။ ဟင္းခ်က္ရင္ မီးကအဓိကပဲတဲ့။ ကန္ဒီက မီးကို မခ်ိန္တတ္ဘူး။ အဲ့ဒါေၾကာင့္လည္း ဟင္းေတြ စားမေကာင္းတာေနမွာ >.<

Mon Petit Avatar said...

I will try this recipe later this week, thank YOU for sharing in details!

Anonymous said...

မမ

Anonymous said...

မမေက်းဇးူပါ မ်ွေ၀ေပးတဲ ့အတြက္။

သီရိရတနာ said...

@ Candy - စပါးလင္ကုိ ဆီသတ္ ေၾကာ္ပီး ခ်က္ရင္ စပါးလင္ အနံေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ ပုိစားေကာင္းတယ္။ ကေလးေတြက်ေတာ့ ဟင္းအႏွစ္ဖတ္မွာ စပါးလင္ အႏွစ္ဖတ္ေတြနဲ႕ ထမင္းႏွယ္စားရတာ မၾကိဳက္ေတာ့ သူတုိ႕အတြက္ဆုိ စပါးလင္ကုိ ဓါးျပားနဲ႕ ထု .. စပါးလင္ထံုးပီး ခ်က္တာ ပုိအဆင္ေျပပါတယ္။

ဒီက ၾကက္သားကေလ အေရခြံထူတယ္။ ပီးေတာ့ အဖံုးအုပ္ပီး ခ်က္လုိက္ရင္ေလ .. ၾကက္သားထဲက ၾကက္ဆီေကာ .. ၾကက္သားရည္ေကာ ထြက္လာတာမုိ႕ အခုခ်က္တဲ႕ဟင္းမွာ ေရေတာင္ ထည့္မခ်က္ထားပါဘူး။ တႏုိင္ငံႏွင့္ တႏုိင္ငံ ၾကက္သား အေနအထားေတာ့ ကြာမွာေပါ႔ေနာ္ ...

မီးကေလ ... အခု ေနာက္ပုိင္း ဟင္းခ်က္ရင္ ဆီကုိ ေလွ်ာ့ထည့္ေနေတာ့ ...

ဟင္းအုိးကုိ အႏွစ္ဖတ္ ဆီသတ္ေနတဲ႕အခ်ိန္ ( High Heat ) ...
အသားထည့္လံုးပီး အသားက်စ္လာတဲ႕အခ်ိန္မွာ ေရထည့္ရင္ ( Medium Heat )
ေရခန္းခါနီးရင္ ( Low Heat ) ေျပာင္းခ်က္လုိက္ေတာ့ ဟင္းအုိးလည္း မတူးတဲ႕အျပင္ .. ဆီလည္း ျပန္တယ္ .. အသားလည္း ပုိႏူးတယ္။ ( မီတာေတာ့ ကုန္တယ္ :P )

အန္တီတုိ႕ အေမေခတ္တုန္းက မီးေသြးနဲ႕ ခ်က္တာ ဆုိေတာ့ ဒီလုိမ်ဳိး မီးကုိ ဂီယာထုိးပီး ကားေမာင္းသလုိ မီးကစား စရာမလုိဘူးေပါ႔ေနာ္ ..

မီးေသြးမီးဖုိက်ေတာ့ ...

စ စ တည္ခ်င္း ဟင္းခ်က္ရင္ မီးအားေကာင္းေတာ့ ( High Heat )
ေနာက္ တျဖည္းျဖည္း .. မီးေသြး စားသြားေတာ့ ( Medium Heat )
မီးေသြးကုန္ခါနီးေတာ့ ( Low Heat ) ေပါ႔ ...

မီတာခ မကုန္ဘူး .. အရမ္းသက္သာတယ္ ... :P

@Mon Petit Avatar ...

Thanks for visit, My dear.
Merry Christmas and Happy New Year!

@Anonymous ...

ကုိယ္က အရမ္း ... အရမ္းကုိ မွ်ေ၀ေပးခ်င္တာေလ ...
မိသားစု အိမ္ကုိလာလည္တာ ေက်းဇူးေနာ္ ....:)

❊..(
✿.(,)
❊|::::|.☆¸.¤ª“˜¨
✿|::::|)/¸.¤ª“˜¨˜“¨
❊|::¸.¤ª“˜¨¨˜“¨
✿%¤ª“˜¨¨ᴳᴼᴼᴰ
❊#ª“˜¨ ᴺᴵᴳᴴᵀ﹗
Merry Christmas and Happy New Year 2013!