Friday, December 28, 2012

အမဲသားေထာပတ္ေၾကာ္

အမဲသားေထာပတ္ေၾကာ္

အမဲသားေထာပတ္ေၾကာ္ကုိ ထမင္းႏွင့္ ႏွယ္စားလုိ႕ေကာင္းေအာင္ ဂီးလ္ေထာပတ္ႏွင့္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ပါ ထပ္ထည့္ေၾကာ္ထားပါတယ္။


မဆလာ အစာပလာမ်ားႏွင့္ ေၾကာ္ထားေသာ အမဲသား ေထာပတ္ေၾကာ္


အမဲသားက အဆီပါတဲ႕ အမဲသားကုိ ေၾကာ္ထားပါတယ္။

အမဲသား ေစ်းႏႈန္း

အရင္ဆံုး အဆီပါတဲ႕ အမဲသားတံုးကုိေရေသခ်ာေဆးပီး ... သန္႕ရွင္းတဲ႕ စဥ္႔နီတံုးေပၚမွာ အေနေတာ္ အသားတံုးမ်ားတံုးပါ။
ဆႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ တုိ႕ႏွင့္ ႏွယ္ပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ။

( အသားကုိ ဟင္းခတ္မႈန္႕ႏွင့္ ႏွယ္ပီး ႏွပ္ထားတယ္ဆုိတာက အသားထဲကုိ အရသာ၀င္ေအာင္ ႏွပ္ထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္ ။ အရသာ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ဆားမ်ားႏွင့္ မႏွယ္ - မႏွပ္ပဲ ခ်က္တဲ႕ဟင္းမ်ားဟာ ျမန္မာ ပါးစပ္ႏွင့္ ဆုိရင္ ၀ါးစားလုိက္တဲ႕ အခါမ်ဳိးမွာ အရသာ ေပါ႔ရြတ္ရြတ္ၾကီးပါ။ ဆားထည့္ခ်က္တယ္ဆုိေပမယ့္လည္း အသားထဲကုိ အရသာ မ၀င္ပဲ အသား အျပင္မွာပဲ အရသာေရာက္ေနတတ္တာမုိ႕ စားလုိက္တဲ႕အခါမွာ အရမ္း သိသာပါတယ္။ )

ေရခဲေသတာထဲမွာ တညေလာက္ ႏွပ္လည္း ရသလုိ .. အျပင္မွာ နာရီ၀က္၊ တနာရီေလာက္ ႏွပ္ထားလည္း ရပါတယ္။

ခ်က္တဲ႕ အခါမွာ ... အုိးထဲကုိ အရင္ဆံုး ေထာပတ္ ၄ ေအာင္စ ( သုိ႕မဟုတ္ ) ဂီးလ္ေထာပတ္ 1/2 cup ( သုိ႕မဟုတ္ ) ၄ေအာင္စ ေထာပတ္ တတံုးကုိ မီးေျမးေျမးႏွင့္ အရည္ေပ်ာ္သြားေအာင္ အပူေပးပါ။

ေထာပတ္ အရည္ေပ်ာ္ပီဆုိတာနဲ႕ သစ္ၾကားပုိးေခါက္ ႏွင့္ ကရေ၀းရြက္ကုိ ထည့္ ဆီသတ္၊ 
ပီးရင္ ငရုတ္ေကာင္းေစ႕၊ ဖာလာေစ႕မ်ားထည့္ ဆီသတ္ပီးမွ
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း ဓါးျပားရုိက္ထည့္ ( ဓါးျပားရုိက္တာက အႏွစ္အေနနဲ႕ မယူခ်င္ပဲ အရသာ အေနႏွင့္ ယူခ်င္တာမုိ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ဂ်င္းကုိ ဓါးျပားရုိက္ ထည့္ခ်က္ထားတာပါ )
ႏွပ္ထားတဲ႕ အမဲသား ထည့္ေမႊ ..
ေထာပတ္ဆီ ႏွင့္ အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားကုိ ဆီသတ္ ခ်က္ပီးမွ အမဲသား ထည့္ေမႊတာမုိ႕ အမဲသားက ပုိစားေကာင္းပါတယ္။

အမဲသားကုိ အသားက်စ္တဲ႕ အထိ အသား အေရာင္ေျပာင္းတဲ႕ အထိ ေမႊပီးမွ ခဏေလာက္ မီးဖုိေပၚ အဖံုးဖြင့္ ခ်က္ထားပါ။

ဆီဆူသံ ၾကားပီဆုိမွ ေရကုိ အနည္းငယ္ .. အသားတံုး မျမဳပ္ရုံေလးထည့္။ အဖံုးအုပ္ပီး အသားေကာင္းရင္ ( ႏူးညံတဲ႕ အသားဆုိရင္ ) ၂ ေရ ေလာက္ .. ပံုမွန္ဆုိ ၃ေရ ေလာက္ ခ်က္ရုံႏွင့္ အမဲသားေထာပတ္ေၾကာ္ ရပါပီ။

ဆီျပန္ေနပီး အမဲသားၾကြပ္တဲ႕ အထိ ေၾကာ္တာ ၾကိဳက္ရင္ ၾကြပ္ေအာင္ေၾကာ္ပါ။ အခုက ပံုမွန္ေၾကာ္ပါပဲ။

ေနာက္တေန႕ မနက္က်မွ ထပ္ေၾကာ္ပီး ပဲျပဳပ္ထမင္းေၾကာ္ႏွင့္ဆုိ အရမ္းလုိက္ဖက္ပါတယ္။

ပုိစားေကာင္းတာက အမဲသားတံုးက အဆီပါေနတဲ႕ အတြက္ေၾကာင့္ပါ။

3 comments :

စံပယ္ခ်ိဳ said...

အမဲသားကုူိေထာပတ္နဲ႔ေၾကာ္တာ မစားဖူးေသးလုိ႔ အားတဲ႔အခ်ိန္စမ္းျပီးေၾကာ္စားၾကည္႔အုန္းမယ္
ပုံေလးကုိျမင္လုိက္ရတာနဲ႔စားခ်င္ေနျပီ

မိုးေငြ႔........ said...

i like beef very much. will try to cook it. thks for the receipt sis..

သီရိရတနာ said...

@ စံပယ္ခ်ဳိ ...

အစ ပထမ ဘေလာ့ဂါ အသစ္ မွတ္လုိ႕ .. အဲဒီ နာမည္ မၾကားဖူးပါဘူးဆုိပီး ....
ဘေလာ့ သြားၾကည့္မွပဲ .. Jasmine Cho က ေန ျမန္မာဆန္ဆန္ စံပယ္ခ်ဳိ ေျပာင္းထားတာကုိး .. အဲဒီ နာမည္ေလး လွတယ္။
မွတ္မိပါတယ္။ မႏွစ္က အကယ္ဒမီေပးပြဲ ေန႕တုန္းကေတာင္ အမၾကီး ဘေလာ့က ပုစြန္ ငါးေျခာက္ ဆီျပန္ဟင္းမွာ ကြန္႕မန္႕ေလး လာေရးေပးသြားတာကုိ ..

တုိက္တုိက္ဆုိင္ဆုိင္ေနာ္ .. ဒီေန႕ညလည္း အကယ္ဒမီေပးပြဲ ည ပဲ သိလား။

ဒါေပမယ့္ အမၾကီးတုိ႕ဆီမွာ ည မုိးခ်ဳပ္ အိပ္ခ်ိန္ မနက္ ၃ နာရီခြဲ ထ ၾကည့္ရမွာ .. ၾကည့္ႏုိင္ပါ႔မလား မသိ ....

ေအာ္ .. ကြန္႕မန္႕ စာျပန္တာ ... ေနာက္က်တာ ေဆာရီးပါေနာ္ .. ဒီေန႕ အမၾကီးတုိ႕ဆီမွာ .. စႏုိးမုန္တုိင္း က်ေနလုိ႕ေလ .. လမ္းေတြလည္း ice slip ျဖစ္တယ္။ စႏုိးရွင္းတဲ႕ ကားေတြေတာ့ ရွိေပမယ့္ တခ်ိဳ႕ေနရာေတြက စႏုိး .. မရွင္းဘူး။ အခု ည ၇ နာရီေတာင္မွ အိမ္က ၀ါရန္တာ လက္တန္းမွာ စႏုိးထုက ၆ လက္မေလာက္ ရွိတယ္။ ေန႕လယ္ ၁ နာရီကတည္းက စႏုိးက်ေနတာ .. ဒီည တညလံုးပဲ .. မနက္က်ရင္ စႏုိးထု ဘယ္ေလာက္ထိ ျမင့္တက္ေနမလဲး မသိဘူး ...

@ မုိးေငြ႕ ....

မုိးေငြ႕ ႏွင့္ စံပယ္ခ်ဳိ ေရ ... အမဲသားကေလ .. ေထာပတ္နဲ႕ အဲလုိမ်ဳိးေလ ေၾကာ္စားတာ စားလုိ႕ ေကာင္းပါတယ္။ အမဲသားက အဆီပါေနေတာ့ ပုိပီးေတာ့လည္း စားေကာင္းတယ္။ ၀ိတ္ေတာ့ တက္တာေပါ႔ .. က်န္းမာေရးအတြက္ေတာ့ မေကာင္းဘူး။ ဟဲ .. ဟဲ

အဲဒီ ပုိစ္႕က ေရးဖူးတဲ႕ ခ်က္နည္းပုိစ္႕ေတြထဲမွာ ... အမွတ္တရပါပဲ ... ဘာလုိ႕လဲး ဆုိ ႏုိင္ငံျခားမွာ ေက်ာင္းတက္ေနေသာ ၂၀ ပတ္၀န္းက်င္ အသိ သူငယ္ခ်င္း .. ခင္ေနတာေတာ့ ေတာ္ေတာ္ၾကာပါျပီ .. အဲဒီ တစ္ေယာက္က အမဲသားကုိ ေၾကာ္တာ ... အမဲသား အသား မက်စ္ခင္ ... ေထာပတ္ဆီ နဲ႕ လွိမ္႕ပီး ခဏေလး ေၾကာ္ရုံ ရွိေသးတယ္။ ေရ ထည့္ပီး ခ်က္တာေလ .. ေရခမ္းေအာင္လည္း မေၾကာ္ထားဘူးေလ ... စားမေကာင္းဘူး .. လာပီး ေျပာေနလုိ႕ ..
ဘယ္လုိ အမဲသားေၾကာ္တာလည္း ျပန္ေမးမွ .. သူ႕က အဲလုိမ်ဳိးေၾကာ္တာတဲ႕ .. ရီလည္း ရီရတယ္။ အစားေသာက္ ပ်က္တာလည္း သနားပါတယ္။ မီးဖုိေခ်ာင္ မ၀င္တဲ႕ ေျခေမြးမီးမေလာင္ ကေလးကုိး ခ်က္တာ ဘယ္ ... အဆင္ေျပပါ႔မလဲး ...
ဘာမွ မခက္ေၾကာင္း .. အရမ္းပဲ လြယ္ေၾကာင္း ... အမဲသား ၀ယ္ရင္ .. ဘယ္အသားက ဘယ္အရသာ ထြက္ေၾကာင္း .. ဆီ နဲ႕ အမဲသားေၾကာ္ရင္ အမဲသားထဲက အမဲေသြးေတြ စုိ႕စုိ႕ေလးနဲ႕ တခါတေလ ထြက္လာတတ္တယ္။ အဲဒါ အမဲသားကုိ ဆီထဲမွာ လိမ္႕ပီး ေၾကာ္ ... အမဲသား .. အသားက်စ္လာမွ ေရထည့္လုိ႕ .. အသားက ဘယ္လုိ က်စ္တာလည္း ျပန္ေမးေနလုိ႕ ..
အမဲသား အသားတံုး က်ဳံသြားတာကုိ ေျပာတာ ..
အခုေတာ့ အဲဒီ တေယာက္ အမဲသား ေထာပတ္ေၾကာ္ကုိ ေၾကာ္တာ ဆရာၾကီး ျဖစ္ေနျပီ ...
သူ႕က တျခားလူေတြကုိေတာင္ ျပန္ပီး ဘယ္လုိ .. ဘယ္လုိေၾကာ္ဆုိတာေတာင္ ေျပာတတ္ေနပီ ...
ဒီပုိစ္႕က အမွတ္တရပါပဲ ....