Tuesday, August 7, 2012

ပဲငပိခ်က္ ( အစပ္ )


ပဲငပိခ်က္


ဆီ - 1/2 ခြက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မႊာ
ၾကက္သြန္နီ - ၁ ဥ
ဂ်င္း - လက္တဆစ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၃ လံုး
ပဲငပိ ( soy bean paste with chilli ) - ထမင္းစားဇြန္း ( ၅ ) ဇြန္း
နံနံပင္


ပဲငပိ ( အစပ္ )


ဆီ ... ခြက္တ၀က္ကုိ အပူေပးပီး .. ဆီက်က္ပီဆုိတာနဲ႕ ၾကိတ္ထားတဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းထည့္ ဆီသတ္ ...
အရည္ရႊမ္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္ အေနေတာ္ကုိ ရွစ္စိတ္ျခမ္း ( ၃ ) လံုးကုိ ထည့္ ေမႊ ...
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား လိပ္တက္လာေအာင္ အဖံုးခဏ အုပ္ေပးထားပီး
အပူေငြ႕ေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ႏူးသြားပီးမုိ႕ ဟင္းခ်က္တဲ႕ ဇြန္းနဲ႕ ဖိပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကုိေခ်ေပးပါ ....
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေၾကသြားပီးဆုိတာနဲ႕ ပဲငပိ ( အစပ္ ) ပုလင္းထဲက ထမင္းစားဇြန္းနဲ႕ ၅ ဇြန္း ထည့္ေမႊေပးပါ။
ေရေလး အနည္းငယ္ေလာက္ ခပ္စပ္စပ္ေလး ျဖန္းေပးပီး အဖံုး ခဏအုပ္ထားပါ။
ပြက္ပြက္ဆူပီဆုိတာနဲ႕ ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္ အုပ္ပီး ခ်က္ပါ။

..... ။။။ ..... ။။။ .....

  • ပဲငပိခ်က္ကုိ ဆီမ်ားမ်ားနဲ႕ ပဲငပိ ခ်က္ခ်င္တယ္။ ပဲငပိက ဆီမ်ားမ်ားနဲ႕ ခ်က္ရင္ ပဲငပိ အငန္ အရသာထဲမွာ ဆီမ်ား စိမ္႕၀င္ေနတာမုိ႕ ထမင္းနဲ႕ ႏွယ္စားတဲ႕ အခါမွာ ဆီ၀ ေနတဲ႕ ပဲငပိဟာ အရသာ စိမ္႕ေနတာပါပဲ .. ပဲငပိ အရသာ ေလးေလးပင္ပင္ နဲ႕ စိမ္႕စိမ္႕ေလး အရသာမ်ဳိး ... အဲလုိမ်ဳိး ၾကိဳက္တတ္ရင္ .. ဆီကုိ ခြက္ တ၀က္ေက်ာ္ ( ၂/၃ သံုးပံု ႏွစ္ပံု ခန္႕ ဆီသတ္ပီး ခ်က္ပါ )

  • အငန္ကုိ ပုိကဲေအာင္ .. ခံတြင္းရွင္းပီး ခံတြင္းလုိက္ခ်င္သပ ဆုိရင္ ... ပဲငပိအုိး က်က္ခါနီး နံနံပင္ မအုပ္ေသးခင္မွာ မန္းက်ည္းမွည့္ရည္ ျပစ္ျပစ္ - ထမင္းစားဇြန္း နဲ႕ ၂ ဇြန္းေလာက္ ထည့္ခ်က္ပီးမွ နံနံပင္ အုပ္ပါ ... ( အဲဒါဆုိ ပဲငပိခ်က္က ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ အရသာျဖစ္ပီး မန္းက်ည္းသီးမွည့္အရသာေၾကာင့္ ခံတြင္းလည္း လုိက္ပါတယ္ )

  • ပဲငပိခ်က္ကုိ အရည္ေသာက္လုိမ်ဳိး အရည္ က်ဲက်ဲေလးနဲ႕ ခ်က္ခ်င္သပ ဆုိရင္လည္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား လိပ္တက္ပီး ပဲငပိ ( ၅ ) ဇြန္း ထည့္ေမႊပီးတဲ႕ အခါမွာ အရည္စပ္စပ္ ျဖန္းရုံ မဟုတ္ပဲ .. ေရ တခြက္ေလာက္ ထည့္ခ်က္ပါ .. ပြက္ပြက္ဆူမွ နံနံပင္ အုပ္ေပါ႔ .. ဒါဆုိ ပဲငပိခ်က္က အရည္ေသာက္ မျပစ္မက်ဲ အေနနဲ႕လည္း စားလုိ႕ ေကာင္းပါတယ္။ ခပ္စပ္စပ္ေလး စားခ်င္ရင္လည္း ... ငရုတ္သီးစိမ္း ထက္ျခမ္းခြဲပါ ထည့္ခ်က္ ... လုိ႕ ရပါေသးတယ္။



ဒီေန႕ အိမ္မွာ ခ်က္တဲ႕ ပဲငပိခ်က္က ဆီ ႏွင့္ ေရလည္း အေနေတာ္ ပံုမွန္ပါပဲ ...
ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ ထပ္ကူစရာ မလုိပါဘူး။ ဗီယက္နမ္ ဆုိင္က ၀ယ္လာတဲ႕ ပဲငပိဗူးက အရသာ ျပင္ထားပီးသားမုိ႕ အဆင့္သင့္ ပဲငပိ ဆီျပန္ခ်က္ဟင္း ခ်က္လုိက္ရုံပါပဲ ....


ပဲငပိခ်က္



ပဲငပိ အဖတ္ေတြ ျမင္သာေအာင္ ဓာတ္ပံုရုိက္ခ်င္တာ သိပ္ မသိသာဘူးျဖစ္ေနတယ္။ အရသာကေတာ့ ေလးေလးပင္ပင္ စိမ္႕စိမ္႕ေလးနဲ႕ ထမင္းနဲ႕ ႏွယ္စားပီး ... တုိ႕စရာ သခြါးသီး အၾကြပ္သီး ( သခြါးသီး အလံုးေသးေသး ) နဲ႕ တုိ႕စားရင္ ေတာ္ေတာ္ အရသာ ရွိပါတယ္။



ဂ်ဴးျမစ္ ( ေရခဲေသတာ ထဲမွာ ရွာရွည္ အထားခံေအာင္ ဂ်ဴးျမစ္ တစည္းဆီကုိ တစ္သ်ဴးနဲ႕ လိပ္ပီး၊ ပလတ္စတစ္နဲ႕ ထုပ္သိမ္းရင္ ... တစ္သွ်ဴးက ေရစုပ္ သြားတာမုိ႕ အေအးလည္းရတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္လည္း မႏြမ္းလြယ္ဘူး။ ၾကာရွည္လည္း ခံတယ္ )



ဂ်ဴးျမစ္ ႏွင့္ ပဲငပိခ်က္

0 comments :