Tuesday, July 31, 2012

နံရုိး ၀က္သားနီခ်က္

၀က္သားနီခ်က္၊ ၾကက္သားနီခ်က္ ခ်က္နည္းအတုိင္း ၀က္နံရုိးျဖင့္ ခ်က္စားေသာ နံရုိး ၀က္သားနီခ်က္ ...


နံရုိး ၀က္သားနီခ်က္


မွ်စ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္


ငပိေထာင္း


နံရုိး ၀က္သားနီခ်က္

၀က္နံရုိး နဲ႕ ခ်က္ထားေသာ နံရုိး ၀က္သားနီခ်က္ .... ၀က္နံရုိးမ်ားကုိ ေရေသခ်ာေဆး၊ အေနေတာ္ အသားတံုးမ်ား တံုးပီးတာနဲ႕ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ဆႏြင္းမႈန္႕၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕၊ ရွာလကာရည္၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္တုိ႕ႏွင့္ ႏွယ္ပီး ႏွပ္ထားပါ။

ဟင္းအႏွစ္ဖတ္အတြက္ ... ၾကက္သြန္နီ ၃ ဥ ကုိ ပါးပါးလွီးပီး ေၾကာ္ထားပါ။ အေနေတာ္ေလာက္ ဆုိရင္ ရပါပီ။ ၾကက္သြန္ေၾကာ္လုိမ်ဳိး နီညိဳေရာင္ သန္းတဲ႕ အထိ ေၾကာ္စရာ မလုိပါ။ ေၾကာ္ပီးရင္ ဆယ္ထားလုိက္ပါ။

ခ်က္မယ့္ အုိးထဲမွာ ဆီ ထည့္။ ဆီပူပီ ဆုိတာနဲ႔ သၾကား ၂ ဇြန္းထည့္ .. ခ်က္တဲ႕ ဟင္းခ်က္ဇြန္းျဖင့္ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးထားပါ။

ဆီပူအုိးထဲမွာ သၾကားမ်ား အရည္ေပ်ာ္တာနဲ႕ တျပိဳင္နက္ ၾကိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီထည့္ .. ႏွပ္ထားေသာ ၀က္နံရုိးတံုးမ်ား ထည့္ပါ။ သၾကားဆီပူရည္ ႏွင့္ အတူ ၾကက္သြန္အႏွစ္ဖတ္မ်ား ၀က္နံရုိးႏွင့္ သမ ေရာစပ္သြားေအာင္ ေမႊေပးပီးမွ ပါးပါးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေနေတာ္ ၃ လံုး ထည့္ေမႊပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္မ်ား ေၾကပီး လိပ္တက္လာပါလိမ္႕မည္။ အဲဒီ အခါက်မွ ၀က္နံရုိးမ်ားကုိ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ရည္မ်ားျဖင့္ မီးေျမးေျမး အေနအထားႏွင့္ တေရ ေလာက္ အဖံုးအုပ္ပီး ခ်က္ထားလုိက္ပါ။

ပီးမွ ေရ ကုိ အသားတံုး အေနအထားေပၚ မူတည္ပီး ေရ ကုိ ခ်ိန္ထည့္ေပးပါ။ အိမ္မွာ ဒီေန႕ ခ်က္ေသာ ၀က္နံရုိး အသားတံုးမ်ားသည္ အရုိးႏု အသားတံုးမ်ား ျဖစ္တာေၾကာင့္ ေရ စပ္စပ္ေလး ထည့္ပီး ခ်က္လုိက္ရုံႏွင့္ ႏူးအိေနပါပီ။

ေနာက္ဆံုး .. ၀က္နံရုိး ဆီျပန္လာခါနီးမွာ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္မ်ားကုိ ထည့္ေမႊေပးပီး အဖံုးအုပ္ .. မီး အရွိန္ကုိ နံပါတ္ ၂ ေလာက္အထိ ေလွ်ာ့ပါ။ ( Low Heat ) 

မီးအရွိန္ ေႏွးေႏွးျဖင့္ ခ်က္ပါက ဟင္းအုိးလည္း မတူးတဲ႕ အျပင္ ေရခမ္းပီး ဆီျပန္ ေနပါလိမ္႕မည္။


ထမင္းပြဲ


နံရုိး ၀က္သားနီခ်က္၊ ငပိေထာင္း၊ မွ်စ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္


မွ်စ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္


နံရုိး ၀က္သားနီခ်က္၊

အႏွစ္ဖတ္မ်ားႏွင့္ နံရုိး ၀က္သားနီခ်က္ဟင္းပါ။ သူ႕အရသာက ခ်ဳိတယ္။ မအီဘူး .. အအီကုိ ထိန္းေပးဖုိ႕ အခ်ဥ္ အေနႏွင့္ေရာ .. ဟင္းအေရာင္အဆင္း အေနႏွင့္ပါ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ဖတ္မ်ားျဖင့္ ထည့္ခ်က္ထားတာမုိ႕ မအီပါဘူး။


ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ႏွင့္ ငပိေထာင္း

၀က္သားနီခ်က္ဟင္း၊ ၀က္သားမွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းတုိ႕ႏွင့္ အလိုက္ဖက္ဆံုးက ငပိေထာင္းပါ။

အိမ္မွာ ငပိေထာင္းကုိ ပုစြန္ေျခာက္အပါ ထည့္ေထာင္းပီး ဆီစိမ္းဆမ္းတဲ႕ အခါ ရွိသလုိ .. ဒီလုိမ်ဳိး ငပိဖုတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္း ( သုိ႕ ) ၾကိတ္ပီး သံပုရာသီးညစ္ထားတဲ႕ ငပိေထာင္းကုိ ပုိပီး ခံတြင္းလုိက္တာမုိ႕ ဒီငပိေထာင္းကုိပဲ မၾကာခဏ ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။

ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္က ေရႊျမန္မာက ... ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ကုိ မီးဖုိေပၚမွာ ခ်က္မယ့္အုိးထဲ အရင္လွိမ္႕ ... ပီးတာနဲ႕ ေထာင္းထားတဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ထည့္ေမႊ၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး  ထည့္လံုး .. ဆူးျဖင့္ ထုိးျခစ္ထားတဲ႕ မွ်စ္ အမွ်င္မ်ားႏွင့္ ထိပ္ဖ်ား အထူ ေနရာကုိက်ေတာ့ ဓါးျဖင့္ အ၀ုိင္းလွီးထားေသာ မွ်စ္ အ၀ုိင္းေတြပါ ထည့္ေမႊ ... ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္မ်ား ႏြမ္းသြားပီ ဆုိမွ ပုစြန္ငပိ အနည္းငယ္ကုိ ေရေဖ်ာ္ထည့္ပီး ထည့္လံုး .. ပီးမွ ေရထည့္ ... ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္မ်ား အညွာေျခြထည့္၊ ဆား နည္းနည္းထည့္၊ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းအုိး က်တဲ႕ အထိ တည္ပီးမွ နံနံပင္ အုပ္ထားေသာ ခ်ဥ္ေပါင္၊ မွ်စ္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ....


မွ်စ္

ဗီယက္နမ္ဆုိင္မွာ ျခစ္ပီးသား မွ်စ္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္မ်ား ေရာင္းပါတယ္။ ကုိယ္က ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္မွာ မွ်စ္ အမွ်င္ အျပင္ မွ်စ္ အတံုး အဖတ္ ၾကီးၾကီးနဲ႕ စားခ်င္တာမုိ႕ ကုိယ့္ဘာသာကုိယ္ မွ်စ္ကုိ ဆူးျဖင့္ ျခစ္ပီး ခ်က္ထားတာပါ။

ဒီပုိစ္႕မွာ ဗီယက္နမ္ဆုိင္က ၀ယ္လာေသာ မွ်စ္ ဓာတ္ပံု ရွိပါတယ္။ မွ်စ္ျဖင့္ ေၾကာ္ထားေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္


ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ ( ေရႊျမန္မာက လက္ေဆာင္ရထားတာပါ )


ထမင္း ႏွင့္ ႏွယ္ထားေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္

အရင္ပုိစ္႕

ၾကက္သားနီခ်က္၊ ငပိေထာင္း၊ ခ်ဥ္ေပါင္ မွ်စ္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း
၀က္သားနီခ်က္၊ ပဲၾကီး ဆူးပုပ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ မွ်စ္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း
၀က္သားနီခ်က္၊ ငပိေထာင္း

0 comments :