Monday, July 23, 2012

ျမီးရွည္၊ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ


* ရွမ္းေခါက္ဆြဲ *


ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ( သုပ္ပီး )


ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ( မသုပ္ခင္ )


ငရုတ္သီး ဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ ႏွင့္ အသားတုေၾကာ္


ၾကက္သြန္ျမိတ္ ခတ္ထားေသာ ဟင္းရည္


ရွမ္းေခါက္ဆြဲ မုန္႕ဖတ္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ၾကက္သားအႏွစ္၊  ဆီခ်က္၊ ေကာ္ရည္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ မုန္႕ညင္းခ်ဥ္၊ အခ်ဳိမႈန္႕ ( သုိ႕မဟုတ္ ) ဟင္းခတ္မႈန္႕



* ျမီးရွည္ *



ျမီးရွည္ အတြက္ -
၀က္သားျပဳပ္၊ ပဲငပိ ၊  ပဲငံျပာရည္ အၾကည္၊ ေကာ္ရည္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ေရေႏြးေဖ်ာ္ထားေသာ ပဲပင္ေပါက္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ငရုတ္သီး ဆီခ်က္၊ ႏွမ္းဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ နံနံပင္ အႏွစ္ရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ ( သုိ႕မဟုတ္ ) အခ်ဳိမႈန္႕



ဒီတခါ အိမ္မွာ ျမီးရွည္ သုပ္စားတာ ပဲငပိ ကုိ အစပ္ သံုးတယ္။ အရင္တေခါက္ ပဲငပိ က ရုိးရုိး ပဲငပိ






အသားတုေၾကာ္


၀က္ေခါက္ေၾကာ္ ( အခ်ဳိ ႏွင့္ အစပ္ )

* ခ်က္နည္း *


ျမီးရွည္ ႏွင့္ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ


ရွမ္းေခါက္ဆြဲ


ျမီးရွည္

* ရွမ္းေခါက္ဆြဲ - ခ်က္နည္း *


အိမ္မွာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ခ်က္စားေသာ မုန္႕ဖတ္ တံဆိပ္


ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲကုိ မုန္႕ဖတ္ ၁၀ စကန္႕ပဲ ထည့္ျပဳပ္၊ ဆယ္ပီးတာနဲ႕ တျပိဳက္နက္ ေရေအးေလာင္းခ်ပီး မုန္႕ဖတ္ကုိ ဇကာျဖင့္ ေရစစ္ထားပါ။


မုန္႕ဖတ္ ခ်က္နည္း အညႊန္း


မုန္႕ဖတ္



ျပဳပ္အပီး


၀က္သားကုိ အတံုးေသးေသးေလးေတြ တံုးပီး ဆား၊ ဆႏြင္းမႈန္႕ တုိ႕ နဲ႕ နယ္ပီး ခဏ ႏွပ္ထားတဲ႕ အခ်ိန္မွာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ ေထာင္း၊ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕ပါ ေရာေထာင္းထားပီးေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မ်ားကုိ ပါးပါးေလးလွီးထားပါ။ ခ်က္မယ့္ အုိးထဲ ဆီထည့္ပီး ဆီပူလာပီ ဆုိတာနဲ႕ ေထာင္းထားေသာ အစာမ်ားထည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား လိပ္တက္လာပီ ဆုိရင္ ဇြန္းနဲ႕ ေျခပီး ႏွပ္ထားေသာ ၀က္သားတံုးေသးေသးေလးမ်ားထည့္ပါ။ ေရ အနည္းငယ္မွ် ထည့္ပီး ဆီျပန္လာတဲ႕ အထိ ခ်က္လုိက္ပါ။


ေျမပဲကုိ ၾကိတ္စက္ျဖင့္ ၾကိတ္ထားေသာ ေျမပဲ ... ( ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ႏွင့္ ျမီးရွည္ - ၂ မ်ဳိး စလံုးအတြက္ )


 ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ၾကိတ္စက္ျဖင့္ ၾကိတ္။ ဆီအုိးတည္။ ဆီပူလာပီ ဆုိတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ နာနတ္ပြင့္ ႏွင့္ ေစာေကာ္သီး ထည့္ပီး ေၾကာ္ပါ။


ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္


ပန္းကန္လံုးထဲ ေကာ္မႈန္႕ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း ေလာက္ထည့္ပီး ေရေအးေအးနဲ႕ ေဖ်ာ္လုိက္ပါ။ ပီးရင္ မီးဖုိေပၚ တင္ပီး မီးေအးေအး နဲ႕ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးလုိက္တဲ႕ အခါ ေကာ္မႈန္႕ အေရာင္ အျဖဴ ေရာင္ ျပစ္ျပစ္ကေန အေရာင္ေလး ၾကည္လာပီး နည္းနည္းလည္း က်ဲသြားပါလိမ္႕မယ္။

( ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ႏွင့္ ျမီးရွည္ - ၂ မ်ဳိး စလံုးအတြက္ )


မုန္႕ညင္းခ်ဥ္  ( ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ႏွင့္ ျမီးရွည္ - ၂ မ်ဳိး စလံုးအတြက္ ) 


ငရုတ္သီး ဆီခ်က္ ( ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ႏွင့္ ျမီးရွည္ - ၂ မ်ဳိး စလံုးအတြက္ )


ငရုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ ( ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ႏွင့္ ျမီးရွည္ - ၂ မ်ဳိး စလံုးအတြက္ )


အျမစ္ ရွင္းပီးသား - ပဲပင္ေပါက္


ပဲပင္ေပါက္ကုိ ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူ အုိးထဲ ၃ စကန္႕ေလာက္ထည့္ပီး ေရေႏြးေဖ်ာ္ပီးတာနဲ႕ ခ်က္ခ်င္းဆယ္ပါ။

( ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ႏွင့္ ျမီးရွည္ - ၂ မ်ဳိး စလံုးအတြက္ )


ရန္ကုန္ စူပါ၀မ္းမွာ ေရာင္းေသာ ၂၀၀ က်ပ္တန္ ဂ်ဳးျမစ္ ၂ ပင္


ဂ်ဴးျမစ္ ( ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ႏွင့္ ျမီးရွည္ - ၂ မ်ဳိး စလံုးအတြက္ )



ၾကက္သြန္ျမိတ္မ်ားကုိ ပါးပါး လွီးထားလုိက္တယ္။ ( ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ႏွင့္ ျမီးရွည္ - ၂ မ်ဳိး စလံုးအတြက္ )


၀က္ေခါက္ေၾကာ္ ( အခ်ဳိ ႏွင့္ အစပ္ ) 
( ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ႏွင့္ ျမီးရွည္ - ၂ မ်ဳိး စလံုးအတြက္ )

* ျမီးရွည္ - ခ်က္နည္း *


ျမီးရွည္ မုန္႕ဖတ္


ဆန္ေခါက္ဆြဲ အလံုး


ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ႕ ေရေႏြးအုိးထဲ စကန္႕ အနည္းငယ္ပဲ ထည့္ျပဳပ္ပီး ေရေအးႏွင့္ စိမ္၊ ဇကာ ႏွင့္ ေရစစ္ထားပါ။


ၾကိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ၀က္သားတုိ႕ကုိ ဟင္းခတ္မႈန္႕ျဖင့္ အသား ႏူးတဲ႕ အထိ ျပဳပ္ထားေသာ ၀က္သား၊ အရည္ကုိ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ျဖဴး။ အသုပ္ျဖင့္ တြဲေသာက္လုိ႕ရေသာ  ဟင္းရည္


ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ နံနံပင္ကုိ ၾကိတ္ပီး အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ အႏွစ္ရည္


ႏွမ္းကုိ ဆီပူထဲ မီးေျမးေျမး ျဖင့္ ခဏေလးပဲ ဆီသတ္ ေၾကာ္ထားေသာ ႏွမ္းဆီခ်က္


ပဲငပိ


ဒီတေခါက္ ... ပဲငပိ အစပ္ဗူးျဖင့္ ခ်က္စားတာမုိ႕ ဒီဘက္က Soy Bean Paste with Chili ကုိ သံုးပါတယ္။

အရင္ပုိစ္႕

ရွမ္းေခါက္ဆြဲ
ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ( အရည္ ႏွင့္ အသုပ္ )
ျမီးရွည္

0 comments :