Wednesday, May 2, 2012

ေခ်ာကလက္ ဒုိးနတ္



အိမ္မွ ကေလးမ်ား အၾကိဳက္ ေခ်ာကလက္ ဒုိးနတ္ ....


ရုိးရုိး ဒုိးနတ္၊ ေခ်ာကလက္ ဒုိးနတ္ ႏွင့္ အစိမ္းေရာင္ ဒုိးနတ္


All purpose flour - 2 cups
Bread flour ( Whole Wheat Flour ) - 1 cup
Yeast - 7 g
Milk - 1 cup
Sugar - 1/3 cup
Egg - 2
Butter - 1 stick ( 1/2 cup )
Vanilla accent - 1 tsp
Salt - 1 tsp


All purpose flour - 2 cups
Bread flour ( Whole Wheat Flour ) - 1 cup


( -  ) ေပါင္မုန္႕ ဖုတ္တဲ႕ ဂ်ဳံမႈန္႕ ( ဂ်ဳံမႈန္႕ အိတ္ အေနာက္ဖက္မွာ ေပါင္မုန္႕ ဖုတ္နည္း အညႊန္း )


ေထာပတ္
Butter - 1 stick ( 1/2 cup )


Yeast - 7 g
တထုပ္ကုိ 7 g ရွိတယ္ ...


( - ) ( yeast တံဆိပ္အိတ္ အေနာက္မွာ yeast ႏွင့္ ေပါင္မုန္႕ ဖုတ္နည္း အညြန္းပါတယ္ )


Yeast အမႈန္႕ကုိ ေဖာက္ထုပ္ပီး ခပ္ေႏြးေႏြးေလး အပူရွိတဲ႕ ႏြားႏုိ႕ ထမင္းစားဇြန္း ( ၅ ) ဇြန္း + သၾကား ၁ ဇြန္း နဲ႕ Yeast အမႈန္႕ ေပ်ာ္ေနေအာင္ အသင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ ...


ၾကက္ဥ ၂ လံုးကုိ ေခါက္ထားပါ
က်န္ေနေသာ ႏြားႏုိ႕
Yeast အမႈန္႕ ေဖ်ာ္ထားေသာ cup
vanilla accent
ဆား
က်န္ေနေသာ သၾကား


ဂ်ဳံမႈန္႕ ၂ မ်ဳိးကုိ ႏွံစပ္ေနေအာင္ အရင္ ေမႊထားပီးမွ ...
အသင့္ေဖ်ာ္ထားေသာ yeast ခြက္ကုိ ေလာင္းထည့္ ... ( လက္တဖက္က ႏွယ္ေနေပးပါ ) ( စက္နဲ႕ ႏွယ္လည္း ရတာပါပဲ )
ႏြားႏုိ႕ထည့္
သၾကားထည့္
ဆားထည့္
vanilla accent ထည့္
ၾကက္ဥထည့္


ေနာက္ပိတ္ဆံုးမွ ...
ေထာပတ္ 1 stick = 1/2 cup ကုိ မီးေျမးေျမး နဲ႕ ေထာပတ္ရည္ ေဖ်ာ္ထားတာ ေလာင္းထည့္ပီး လက္ဖေနာင့္နဲ႕ ဖိႏွယ္ေပးရင္ မုန္႕သား ညက္လာပါလိမ္႕မယ္ ....

( အဲဒီမွာ တခုေျပာျပခ်င္တာက ... ကုိယ့္ dough nut ကုိ ေပါင္မုန္႕ ဂ်ဳံသား အရသာမ်ဳိး ၾကိဳက္ႏွစ္သက္လုိ႕ ေပါင္မုန္႕ ဂ်ဳံ ေရာစပ္ထားတာပါ ။ ဂ်ဳံ ႏူးႏူးညံညံ ကုိ ပုိၾကိဳက္ႏွစ္သက္သူက ေပါင္မုန္႕ ဂ်ဳံ မထည့္ပဲ ... all purpose flour နဲ႕ မုန္႕သားႏွယ္လုိ႕ ရပါတယ္ ... ဒါဆုိရင္ အျဖဴေရာင္ မုန္႕သားကုိ ရရွိမွာပါ .. အခုကေတာ့ ေပါင္မုန္႕လုိမ်ဳိး အညိဳေရာင္ မုန္႕သား )


ပလပ္စတစ္နဲ႕ ေၾကြဇလံုကုိ ပိတ္ပီး ... ေႏြးေသာ ေနရာမွာ ၁ နာရီ ( သုိ႕မဟုတ္ ) ၂ နာရီ ထားေပးထားပါ ...

အိမ္မွာေတာ့ oven ထဲ ထည့္လုိက္တယ္ ... oven နံပါတ္က 200ºF ကေန စပါတယ္ ...
ပလပ္စတစ္ လံုေနေအာင္ ပိတ္ထားတဲ႕ ေၾကြဇလံုကုိ oven ထဲ ထည့္ .. oven ခလုပ္ စဖြင့္တဲ႕ ေနရာမွာပဲ ထားလုိက္တယ္ .. အဲဒါဆုိ 160 ºF ေလာက္ အပူရွိန္ ရွိမယ္လုိ႕ ထင္တာပဲ ...
oven နံပါတ္ 200ºF နား ထိ မေရာက္ပါဘူး ...
ရာသီဥတုက ပူတယ္ဆုိရင္ အျပင္မွာ ထားတာ ေကာင္းပါတယ္ ...
အခုက အေမရိကားမွာ spring season ပါ ... အိမ္ထဲမွာ ဆုိရင္ ... ျခင္လံုဇကာပိတ္ပီး ျပဴတင္းေပါက္ ဖြင့္ထားတာမုိ႕ အဲယားကြန္းဖြင့္ထားသလုိမ်ဳိး ေအးပါတယ္ ..
Spring Season က March - 20, 2012 ~ June - 19, 2012 ထိ ဆုိေတာ့ ... ဒီရက္ပုိင္း ရာသီဥတုက မပူေသးဘူး ... ေန႕ခင္းေန႕လည္ ပူရင္ အဲယားကြန္းဖြင့္တတ္တာမုိ႕ အိမ္ထဲမွာ Yeast နဲ႕ ႏွယ္ထား ေသာ ဂ်ဳံထည့္ထားတဲ႕ ေၾကြဇလံုကုိ ထားစရာ ေနရာမရွိလုိ႕ oven ထဲ ၁ နာရီေလာက္ ထည့္လုိက္တယ္ ...


Yeast ( ပြေဆး ) နဲ႕ ဂ်ဳံကုိ ႏွယ္ပီး
ေလလံု ပလတ္စတစ္ ျဖစ္ျဖစ္ .. အ၀တ္စုိနဲ႕ အုပ္ေပးထားပီး
၁ နာရီ ( သုိ႕) ၂ နာရီ ပတ္၀န္းက်င္ ...
 ပူေႏြးေသာ ေနရာမွာ ထားရင္ ...
Yeast တန္ခုိးနဲ႕ ဂ်ဳံေတြက ၂ ဆ ေလာက္ ပြတက္လာပါလိမ္႕မယ္ ...


စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံမႈန္႕ကုိ ျဖဴး ...
ေၾကြဇလံု ကုိ ေမာက္ခ် ...


ဂ်ဳံကုိ ၂ မိနစ္ မွ ၅ မိနစ္ေလာက္ ႏွယ္ပီးတာနဲ႕ အျပား ျဖစ္ေအာင္ ဒလိမ္႕တံုးနဲ႕ လိမ္႕ ...


ဂ်ဳံျပားကုိ လက္ တဆစ္ေလာက္ အထူ ဆုိ ပုိေကာင္းပါတယ္ ...


cookie cutter အ၀ုိင္းၾကီး ၁ ခု နဲ႕ အ၀ုိင္းေသး ၁ ခု ယူပီး ျဖတ္ ...

အိမ္မွာ အေသး cookie cutter ပဲ ရွိလုိ႕ ... အၾကီးအတြက္ ဖန္ခြက္ကုိ သံုးလုိက္တယ္ ...

ဖန္သားနဲ႕ ျဖတ္ရတာ ဆုိေတာ့ ျဖတ္ရင္းနဲ႕ ဖန္ခြက္ကုိ လွည့္ေပးမွ ဂ်ဳံ က ျပတ္တယ္ ...


ဒုိးနတ္ မုန္႕သား ျဖတ္ထားတာေတြ ...


က်န္ေနတဲ႕ ဂ်ဳံသားေတြကုိ စားပြဲေပၚ ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္ျဖဴးပီး ဂ်ဳံသားႏွယ္ ...


ဒလိမ္႕တံုးနဲ႕ အျပား လုပ္


cutter နဲ႕ ျဖတ္ ...
( E.T )


cookie ဖုတ္တဲ႕ ေနရာမွာ သံုးတဲ႕ paper ေပၚကုိ ျဖတ္ပီးသား ဂ်ဳံ ၀ုိင္းေတြ တင္ ...

oven ထဲ ထည့္ ... မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ .... oven ခလုပ္ ဖြင့္ကာစပဲ ( 160º F သာသာ ေလာက္ပဲ ထားပါ )

အိမ္က ေႏြးေႏြး ဆုိရင္ေတာ့ အျပင္မွာပဲ အ၀တ္ ျဖစ္ျဖစ္ အုပ္ပီး မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ ထားပီးမွ ဆီႏွစ္ပီး ေၾကာ္ပါ ....


ေနာက္ဆံုး လက္က်န္ ဂ်ဳံသားေတြကုိ ဂ်ဳံေခ်ာင္း တေခ်ာင္း လုပ္္လုိက္ပီး ... ဟုိဘက္ ဒီဘက္ တျပိဳင္တည္း လိမ္လုိက္တယ္ ..
( မ်က္စိမွာ ပံုေဖာ္ျမင္ေအာင္ဆုိရင္ ေစာင္တထည္ကုိ လူ ၂ေယာက္ ဟုိဘက္ ဒီဘက္ တျပိဳင္တည္း ေရညစ္ ေနသလုိမ်ဳိး )


morning buns ကုိ ဒီလုိပံုစံမ်ဳိး လုပ္ပီး အေပၚကေန ႏွမ္းျဖဴးပီး ေပါင္မုန္႕ ဖုတ္လုိ႕လည္း ရပါတယ္ ...


အလြယ္တကူ ဒီ ေခ်ာကလက္ရည္ပဲ သံုးလုိက္တယ္ ...


အစိမ္းေရာင္ အတြက္က ...
ေထာပတ္ အရည္ .. သၾကားေပါင္ဒါမႈန္႕ ... အစိမ္းေရာင္ ဆုိးေဆး
( အနီေရာင္ဆုိးေဆး၊ ခရမ္းေရာင္ဆုိးေဆး၊ ပန္းေရာင္ဆုိးေဆး )
 ( ခပ္ျပစ္ျပစ္ ) ေလးေဖ်ာ္ပီး
ေဖ်ာ္ထားတဲ႕ ပန္းကန္ထဲ ဒိုးနတ္ မုန္႕ အ၀ုိင္းကုိ ထည့္ပီး ျပန္ယူလုိက္တာနဲ႕ ေခ်ာကလက္ အရည္ သုပ္ပီးသြားပါပီ ..
အေပၚကေန ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အလွဆင္ ေခ်ာကလက္ဆန္ေလးေတြ ထပ္ထည့္ျဖည့္လုိက္ရုံပါပဲ ...


အိမ္မွာ မီးဖုိ ကြိဳင္ နံပါတ္ ၄ ( မီးဖုိမီးခလုတ္ - နံပါတ္ ၄ ) နဲ႕ ဆီႏွစ္ပီး ေၾကာ္တာပါ ...


ေပါင္မုန္႕ ဂ်ဳံသားမုိ႕ မုန္႕သားက ဆီထဲ ႏွစ္ပီး ေၾကာ္လုိက္တာနဲ႕ မုန္႕သား ခပ္ျမန္ျမန္ တက္ပါတယ္ ...


တုတ္ေခ်ာင္း အရွည္နဲ႕ ေၾကာ္တာ ပုိေကာင္းတယ္ ...


ေၾကာ္ပီးသား ဒုိးနတ္ မုန္႕မ်ား


ေပါင္မုန္႕ ဖုတ္တဲ႕ ဂ်ဳံ မႈန္႕ ေရာေၾကာ္ထားတာမုိ႕ ဒုိးနတ္မုန္႕ ညိဳ ညိဳေလးေတြ ...




အတြင္းပုိင္း အေနအထား


မုန္႕သား ပြလည္း ပြတယ္ ... ေပါင္မုန္႕ ဂ်ဳံမႈန္႕ ထည့္ပီး ... သၾကားလည္းပါတာမုိ႕ စားလုိ႕ေကာင္းပါတယ္ ...


ေခ်ာကလက္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ေသာ မိသားစုမုိ႕ ေခ်ာကလက္ရည္ စိမ္ထားတဲ႕ ဒုိးနတ္မုန္႕က ပုိစားေကာင္းပါတယ္ ...

ဒီဘက္က အစိမ္းေရာင္က အိမ္မွာ သၾကားအမႈန္႕ မ်ားသြားပီး ေဖ်ာ္တာ သၾကားမညက္တာမုိ႕ ခပ္ျပစ္ျပစ္ေလး ျဖစ္ေနတယ္ ...


မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ ထားလုိက္ရင္ ေခ်ာကလက္ အရည္ေတြက ခဲပီး ေျပာင္ ေျပာင္ လက္ လက္ ေလး ျဖစ္လာလိမ္႕မယ္ ...


ျမန္မာမုန္႕ - မုန္႕လက္ေကာက္ .. ထညက္ရည္ ျပစ္ျပစ္ ဆမ္းထားသလုိမ်ဳိးပဲ ...


ဒါက သၾကားအမႈန္႕ ကပ္ထားတာ ... 
သၾကားအမႈန္႕ ( sugar powder ) ပန္းကန္ထဲကုိ ဒုိးနတ္မုန္႕ က်ပီး မႈိတက္ေနေသာ မ်က္ႏွာနဲ႕ ျပန္ထြက္လာသလုိမ်ဳိး ...
 ေခ်ာကလက္မႈိတက္ ဒုိးနတ္မုန္႕ ...


S ပံုစံ ဒုိးနတ္မုန္႕

.... အရင္ပုိစ္႕ ....

မုန္႕လက္ေကာက္ေၾကာ္

ေခ်ာကလက္ရည္ဗူးျဖင့္ သမီးေလး ကိတ္မုန္႕ ဖုတ္ထားေသာ ေခ်ာကလက္ ေမြးေန႕ကိတ္မုန္႕

Chocolate chip cookie

Morning Buns


သားသား ၾကိဳက္တဲ႕ သီခ်င္း ႏွင့္ အက


This video can also be seen on the YouTube website : http://youtu.be/pYYNWODcCvY

2 comments :

Anonymous said...

I love your step by step photo instructions! Thank you so much for making it easier! Have a great day!

Kit Kit

Thet Nandar Family said...

@ Kit Kit - Thanks * lot :)