Saturday, April 21, 2012

ခရမ္းခ်ဥ္သီးပဲငံျပာရည္ခ်က္

ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပဲငံျပာရည္ခ်က္


အိမ္မွာ ... ဒီေန႕ ခ်က္တဲ႕ ၾကက္ဆီထမင္းႏွင့္ တြဲစားဖုိ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပဲငံျပာရည္ခ်က္ ....


ၾကိတ္ထားတဲ႕ ... ( ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃မႊာ၊ ၾကက္သြန္နီ - အရြယ္ေတာ္ ၁ လံုး၊ ဂ်င္း - လက္တဆစ္ ) ကုိ
ဆီ - 1/2 cup ကုိ အပူေပးပီး 
ဆီက်က္ပီဆုိတာနဲ႕
ပါးပါးရိတ္ .. လွီးထားတဲ႕ နံနံပင္ အရုိးေလးေတြ ( နံနံပင္ အရြက္ မပါ ) ထည့္ေမႊ ...
တဆက္တည္းမွာ ...
ၾကိတ္ထားတဲ႕ ( ၾကက္သြန္နီ + ၾကက္သြန္ျဖဴ + ဂ်င္း ) တုိ႕ကုိ ထည့္ ဆီသတ္ ... 
ဆႏြင္းမႈန္႕ ... 1/4 tsp ...
ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕  = 1 tsp ထည့္ေမႊ ...
ၾကိတ္ထားတဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ... အရႊယ္ေတာ္ ၃ လံုး ထည့္ေမႊ ...
ပဲငံျပာရည္ - 1/3 cup  ထည့္ေမႊ
ထက္ျခမ္းခြဲ ... ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၅ ေတာင့္ေလာက္ ထည့္ ....
ေရ - 1 1/2 cup ထည့္
ပြက္ပြက္ဆူပီ ဆုိတာနဲ႕ ...
ဆား - 1/2 tsp ထည့္
ပါးပါးရိတ္ ... လွီးထားတဲ႕ နံနံပင္ အုပ္ ...
( ၾကိဳက္တတ္ရင္ .. ဟင္းခတ္မႈန္႕ ... 1/2 tsp ) ပါ ထည့္လုိက္ရင္ လွ်ာဖ်ားစြဲ ...

ပုိပီး အစပ္ၾကိဳက္ .... ရင္ .. ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႕ ေနရာမွာ ငရုတ္ပြေျခာက္ အနီကုိ ေရစိမ္ပီး ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ထားတဲ႕ ငရုတ္သီးဖတ္ေတြ ထည့္ပီး ခ်က္ရင္ စပ္လည္း စပ္တယ္ .. အေရာင္လည္း ပိုလွတယ္ ...


အဲဒီ ပဲငံျပာရည္ခ်က္ကုိ ၾကက္ဆီထမင္းႏွင့္ ႏွယ္စားရတာကုိ ၾကိဳက္တယ္ ...


အိမ္မွာ သံုးေနတဲ႕ ပဲငံျပာရည္ ( အၾကည္ ) တံဆိပ္

ၾကက္ဆီထမင္း


အေရခြံမ်ားကုိ ခြါပလုိက္ပီးေတာ့ အသားသပ္သပ္၊ အေရခြံသပ္သပ္မွာ ဆား ၊ သၾကား ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ နဲ႕ ႏွယ္ေပးထားလုိက္ပါ။
ၾကက္အေရခြံမ်ားကုိ ခ်န္ထားပီး ...
ၾကက္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ထည့္၊ ေရထည့္ပီး .... Pressure cooker နဲ႕ မီးေျမးေျမး အေနအထား - မိနစ္ ( ၂၀ ) ... ခ်က္ပါ။



ဇကာထဲကုိ ဆန္ ထည့္ပီး ရုိးရုိးေရ နဲ႕ ဆန္ေဆး ... ပီးတာနဲ႕ ဇကာထဲမွာပဲ ေရစစ္ထားလုိက္တယ္ ...

ဆီကုိ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းေလာက္ ထည့္ပီး မီးအပူေပး။ ဆီက်က္ပီ ဆုိတာနဲ႕ ၾကက္အေရခြံမ်ားကုိ ေၾကာ္ .. ပီး .... အေရခြံေၾကာ္မ်ားကုိ ဆယ္ထားလုိက္တယ္။ 
ဇကာထဲမွ ေရစစ္ထားတဲ႕ ဆန္မ်ားကုိ ထည့္ ...  ဆန္ေလွာ္လုိက္ပီး ...



ဆား - ၂ ဇြန္း၊ သၾကား - ၁ ဇြန္း၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - ၁ ဇြန္း ထည့္ႏွယ္ပီးမွ 


Pressure cooker နဲ႕ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္ေပါင္းရည္မ်ားကုိ အရည္ခ်ည္း သပ္သပ္ ယူပီး ထမင္းကုိ 
ပံုမွန္ ခ်က္ေနက် ေရပမာဏ ထက္ နည္းနည္းေလးပဲ ေလွ်ာ့ပီး ... Pressure cooker နဲ႕ မီးေျမးေျမး အေနအထား ပဲ မီးအပူေပးပီး - 12 မိနစ္ ခ်က္လုိက္ပါတယ္။
၁၂ မိနစ္ ျပည့္တာနဲ႕ မီးဖုိမီး ပိတ္ထားလုိက္ပီး Pressure cooker Lock က်မွပဲ အဖံုးဖြင့္ ... ေယာင္းမနဲ႕ ၾကက္ဆီထမင္းမ်ားကုိ ခပ္ ဖြဖြေလး ဖြေပးထားလုိက္တယ္ ...
 

Pressure cooker နဲ႕ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္ဆီထမင္း
 

Jasmine rice နဲ႕ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္ဆီထမင္း


ၾကက္သားမ်ားကုိ ကင္မယ့္ oven foil ထဲ ထည့္ပီး oven မွာ 350º F နဲ႕ နီေရာင္သန္းတဲ႕ အထိ ကင္ေပးပါတယ္။
 






ေနာက္တနည္း ...

မနက္က ခ်က္တဲ႕ ၾကက္ဆီထမင္း မေလာက္လုိ႕ ညစာ ထပ္ခ်က္တဲ႕ ၾကက္ဆီထမင္း ...


ဒီ တံဆိပ္ ၾကက္ေပါင္းရည္ သံဗူးက cup နဲ႕ ခ်ိန္ၾကည့္ရင္ 2 cups ရွိတယ္ ...



အိမ္မွာ ခ်က္စားတဲ႕ Jasmine Rice တံဆိပ္ ...
အိမ္မွာ Jasmine Rice ကုိ 1:1 ႏႈန္း ျဖင့္ ေရထည့္ခ်က္တယ္ ....


ဇကာထဲ Jasmine Rice - 2 cups ထည့္ ရုိးရုိးေရျဖင့္ ေဆးပီး ေရစစ္ထားလုိက္တယ္ ...


ဒီ cup နဲ႕ ခ်ိန္တာပါ ....


ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မႊာ .. ဂ်င္း အနည္းငယ္ကုိ 


ၾကိတ္စက္ျဖင့္ ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ပီး


ဆီ ကုိ 2 tbs ( ထမင္းစားဇြန္း - ၂ ဇြန္း ) ထည့္တယ္ .. 
( အေပၚက ၾကက္အေရခြံက ေၾကာ္လုိက္ရင္ ဆီ + ၾကက္ဆီ ပါ ထပ္ပြားထြက္တယ္ .. အခုက ၾကက္အေရခြံ ေၾကာ္တဲ႕ဆီ မပါဘူး .. ရုိးရုိး ဆီပဲ ) 
ဆီပူပီဆုိတာနဲ႕ ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ထားတဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ + ဂ်င္းထည့္ ....
ေရစစ္ထားတဲ႕ ဆန္ ထည့္
ဆား - 1/2 tsp + သၾကား - 1/2 tsp + ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - 1/4 tsp ထည့္ေမႊ ... 
ႏွံစပ္ေနေအာင္ ေမႊပီးမွ ၾကက္ေပါင္းရည္ဗူး တဗူးလံုး - 2 cups ထည့္ပီး rice cooker နဲ႕ ခ်က္ထားလုိက္တယ္ ...


ခလုပ္တက္လာတာနဲ႕ ထမင္းကုိ ေယာင္းမဇြန္းနဲ႕ ခပ္ဖြဖြေလး ဖြေပးလုိက္ပီး


 တေအာင့္ေလာက္ အဖံုးပိတ္ပီး ျပန္ႏွပ္ထားလုိက္တယ္ ...


ဒါ .. အိမ္မွာ ကုိယ့္ ခ်က္ထားတဲ႕ ၾကက္ေပါင္းရည္ သံဗူးနဲ႕ ခ်က္ထားတဲ႕ ၾကက္ဆီထမင္း ...
ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္ဖုိ႕ ready made ဗူးေတြလည္း ရွိပါတယ္ .... တခါမွေတာ့ မခ်က္စားျဖစ္ေသးဘူး ... ဒီတေခါက္ေတာ့ မနက္က ခ်က္ထားတဲ႕ ၾကက္ဆီထမင္း မေလာက္လုိ႕ ထပ္ခ်က္တဲ႕ ၾကက္ဆီထမင္း ...

အရင္ပုိစ္႕ ...




 


0 comments :