Sunday, March 25, 2012

Morning Buns


ပန္းပြင့္ပံု ေပါင္မုန္႕ေလးပါ ...


ကုိယ့္ရဲ႕ ပထမဦးဆံုး အၾကိမ္ ေပါင္မုန္႕ဖုတ္ထားတဲ႕ အုန္းသီးေပါင္မုန္႕ ....


YouTube ထဲက How to make morning buns ခ်က္နည္း အတုိင္း step by step ေသခ်ာ ၾကည့္ပီး ...  ေပါင္မုန္႕ ဖုတ္ထားတာပါ ...


ေနာက္တေခါက္က်မွ ... ရန္ကုန္ .. city mart က season and barkery မွာ ၀ယ္စားေနက် ေပါင္မုန္႕မ်ား မုန္႕ဖုတ္ၾကည့္ပါဦးမည္ ...


ပန္းပြင့္ပံု ေပါင္မုန္႕ထဲကမွ ေပါင္မုန္႕လံုး တလံုးကုိ ဖဲ႕ယူလုိက္တဲ႕ အတြင္းပုိင္း ေပါင္မုန္႕ .. မုန္႕က်က္ေနတဲ႕ အေနအထား ...


oven ကုိ မုန္႕မဖုတ္ခင္ မိနစ္ ၂၀  ၾကိဳဖြင့္ထားပီး .. 
ပူေနတဲ႕ oven ထဲကုိ ဖုတ္မယ့္ ေပါင္မုန္႕ဗန္းကုိ ထည့္ ..
 350ºF နဲ႕ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ ေပါင္မုန္႕ ဖုတ္ထားတာပါ ... 


ေပါင္မုန္႕လံုး ထဲမွာ .. ဘာမွ မထည့္ပဲ .. ေပါင္မုန္႕ဖုတ္လုိ႕ ရသလုိ ...
ေပါင္မုန္႕လံုးထဲမွာ .. ပဲ .. အုန္းသီး .. ပူတင္း .. ခရမ္ ...  ၾကက္အူေခ်ာင္း sausage မ်ား .. အမ်ဳိးစံု .. 
ကုိယ္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာမ်ား ထည့္သြင္းပီး ေပါင္မုန္႕ ဖုတ္လုိ႕ ရပါတယ္ ...


ခရုပံုစံ မနက္ခင္းစာ စားတဲ႕ ေပါင္မုန္႕မ်ား ျဖစ္ပါတယ္ ....
သူ ခ်ည္း သပ္သပ္ စားရင္လည္း အရသာ ရွိပါတယ္ .. 
ငါးေသတာ ႏွင့္ တြဲဖက္ .. စားေသာက္ရင္လည္း စားလုိ႕ ေကာင္းပါတယ္ ...


ခရုပံုစံ .. ေပါင္မုန္႕ အတြင္းပုိင္း အေနအထား ...


သူ႕ကုိ တခု ခ်င္းစီ မုန္႕ဖုတ္ တာမုိ႕ preheat oven ထဲမွာ 375ºF - ၁၅ မိနစ္ ေလာက္ မုန္႕ဖုတ္ထားလုိက္ရင္ ရပါပီ ... 

အတြင္းပုိင္း အေနအထားပါ မုန္႕ က်က္ပါတယ္ ....


... ခ်က္၊ စားနည္း ...

YouTube : http://youtu.be/kFFGgBVrlnI

YouTube ခ်က္နည္း ဗီဒီယုိ အတုိင္း ေပါင္မုန္႕ ဖုတ္ထားတာပါ ....

YouTube ဗီဒီယုိ ထဲမွာ step by step ေသခ်ာ .. ျမင္ေအာင္ ရွင္းျပထားတာမုိ႕ အရမ္းေကာင္းပါတယ္ ...

ကုိယ္လုိမ်ဳိး ပထမဦးဆံုး အၾကိမ္ ေပါင္မုန္႕ဖုတ္တဲ႕လူ အတြက္ အရမ္းကုိ အဆင္ေျပပါတယ္ ...

အခု .. အဲဒီ ဗီဒီယုိ ၾကည့္ပီး .. အိမ္မွာ ခ်က္ထားတဲ႕ ကုိယ့္ရဲ႕ ခ်က္နည္း အေတြ႕အၾကံဳေလးေတြကုိ Share ပါမယ္ ...


Morning buns ( ေပါင္မုန္႕ လံုး - ၁၀ လံုး ) စာ အတြက္ .. 
ပါ၀င္ေသာ ပစည္းမ်ား ...

( မူရင္း ) ....

500 g / 18 oz flour
pinch of salt
20 g / 0.7 oz butter
25 g / 1 oz sugar
12 g / 0.4 oz fresh yeast
1 egg yolk
275 ml / 10 fl oz milk
50 g / 1.8 oz flour ( for dusting ) 
1 egg beaten with 2 tbsps water
0.5 tbsp rock salt
1 tbsp sesame seeds

............ ... ... ............
ဂ်ဳံမႈန္႕ - 18 ေအာင္စ ( 2 1/3 cups ) 
ဆား - အနည္းငယ္
ေထာပတ္ - 1 ေအာင္စ .. သာသာေလာက္
သၾကား - 1/8 cup
Yeast - 1/4 oz
ၾကက္ဥ အႏွစ္ - ၁ လံုး
ႏြားႏုိ႕ - 275 ml ( 1 cup ေက်ာ္ေက်ာ္ )
ဂ်ဳံ လံုး ႏွယ္ဖုိ႕ ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ တလံုးကုိ ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း ႏွင့္ အတူ ၾကက္ဥ ေခါက္ထားပါ ...
ဆား အနည္းငယ္
ႏွမ္း အနည္းငယ္ 


ေပါင္မုန္႕ဖုတ္တဲ႕ Yeast ( တေစး ) 
7g  ( 1/4 oz )


Yeast အထုပ္ ေနာက္ေက်ာ မွာ ဂ်ဳံမႈန္႕ 500g ( 3 1/4 cups ) ကုိ အခု Yeast တထုပ္စာ ပါ ...

YouTube ဗီဒီယုိ အတုိင္း yeast ကုိ အိမ္မွာ 12g မထည့္ပဲ 7g ပဲ သံုးထားပါတယ္ ...


1 cup = 8oz
1/3 cup = 2 2/3 oz

အိမ္မွာ ဂ်ဳံမႈန္႕ကုိ 2 1/3 cups ထည့္ပါတယ္ ....


ဆား အနည္းငယ္ 


ေထာပတ္ကုိ အိမ္မွာ ၁ ေအာင္စ ေလာက္ ထည့္ပါတယ္ ... 

၄ ေအာင္စ ေထာပတ္တံုးရဲ႕ ၄ ပံု ၁ ပံု ထည့္ပါတယ္ ... 

( ဓာတ္ပံုမွာ ေထာပတ္ အေနအထား ျမင္ေစခ်င္လုိ႕ ၄ ေအာင္စ ေထာပတ္ ၂ တံုးကုိ ဓာတ္ပံု ရုိက္ထားတာပါ .. ) 


သၾကား - 1/8 cup = 1 oz


ႏြားႏုိ႕ - 275 ml 


ခ်ိန္ခြက္  .. ဒီဘက္ျခမ္းကေန ၾကည့္ရင္ 275 ml က ေအာင္စ နဲ႕ ဆုိရင္ 1 oz ေက်ာ္ေက်ာ္ေလး ရွိပါတယ္ ...


ေၾကြဇလံု ထဲမွာ .. 
ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ဆား၊ ေထာပတ္၊ သၾကား၊ Yeast၊ ၾကက္ဥ အႏွစ္ ထည့္ပီး ...
ေနာက္ပိတ္ဆံုးမွ ႏြားႏုိ႕ ထည့္ပီး ...
 ေမႊစက္ ျဖင့္ ...
၅ မိနစ္ slow speed ေမႊေပးပီး ...
၅ မိနစ္ ျပည့္ရင္ ခဏေလာက္ ရပ္လုိက္ပီး ေမႊတဲ႕ အေခ်ာင္းမွာ ကပ္ေနတဲ႕ ဂ်ဳံေတြကုိ ခြါခ်ပီး ...
medium speed နဲ႕ ၃ မိနစ္ေလာက္ေမႊေပးပါတယ္ ...

( ဂ်ိတ္ေကာက္ပံုစံ ေမႊစက္ ဆုိ ပုိေကာင္းပါတယ္ .. 
အိမ္မွာေတာ့ ဒီ ေမႊစက္ပဲ ရွိလုိ႕ ဒီ ေမႊစက္ ႏွင့္ ေမႊတာလည္း အဆင္ေျပပါတယ္ )


ေမႊစက္ ျဖင့္ ေမႊပီးတဲ႕ ဂ်ဳံသားေတြကုိ ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္ေလးပဲ ျဖဴးထားတဲ႕ စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံသား ညက္ေအာင္ လက္ဖေနာင့္ျဖင့္ ဖိ .. ႏွယ္ေပးပီး ညက္ေနတဲ႕ ဂ်ဳံလုံးကုိ ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ ...


လက္ကုိင္ပု၀ါ ျဖင့္ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ အုပ္ထားေပးပါ ... 

( တနာရီေလာက္ လက္ကုိင္ပု၀ါ ျဖင့္ အုပ္ထားလည္း ရပါသည္ ... ) 


လက္ကုိင္ပု၀ါ ျဖင့္ နာရီ၀က္ေလာက္ အုပ္ေပးထားလုိက္ရင္ ဂ်ဳံသားေတြက Yeast တန္ခုိး နဲ႕ ေဖာင္းၾကြေနပါလိမ္႕မယ္ ...


ဂ်ဳံသားထဲမွာ ခုိေနေသာ ေလမ်ား ထြက္သြားေအာင္ လက္သီးျဖင့္ ခပ္နာနာေလး ထုိးလုိက္ပီး ဂ်ဳံမ်ားကုိ ထုတ္လုိက္ပါ ...


ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္ေလးပဲ ျဖဴးထားေသာ စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံမ်ားကုိ အလံုးကေန ... အလ်ားရွည္ လုပ္လုိက္ပီး ... 


တ၀က္ ၀က္ .. တ၀က္ကေန ၄ ျဖတ္ေလာက္ ျဖတ္လုိက္ပီး ...
 ဂ်ဳံ ၁၀ ပုိင္းေလာက္ ျဖတ္ထားပါ ...


ဂ်ဳံ ၁ တံုးကုိ ဂ်ဳံ အေခ်ာင္း ရွည္ ရွည္ လက္ ၂ ဖက္ျဖင့္ လိမ္႕ လိမ္႕ေပးပီး ေနာက္ ...


ဂ်ဳံေခ်ာင္းကုိ တပတ္လွ်ဳိ ေလး ထံုးေပးလုိက္ပါ ... ( ဆံထံုး ထုံးသလုိ ) .. 

( ကုိယ္ ျမင္တာ တပတ္လွ်ဳိ ဆံထုံး ပံုစံ ပါ .. )
( အိမ္က သားသား ျမင္တာ .. အျမင္တမ်ဳိးပါ .. မေျပာေတာ့ပါဘူးေလ .. အစားအေသာက္မုိ႕လုိ႕ :P ) 


မုန္႕ဖုတ္ဗန္းေပၚက  မုန္႕ဖုတ္စကူေပၚ တင္ ပီးလွ်င္ လက္ကုိင္ပု၀ါျဖင့္  မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ အုပ္ထားပါ ...

oven ကုိ မုန္႕မဖုတ္ခင္ 375ºF ၾကိဳဖြင့္ထားပါ ...

( တနာရီေလာက္ လက္ကုိင္ပု၀ါ .. အုပ္ထားလည္း ရပါသည္ ...
၁ နာရီေလာက္ အုပ္ထားပီး လက္ကုိင္ပု၀ါ ဖယ္လုိက္လွ်င္ Yeast တန္ခုိးျဖင့္ မုန္႕မ်ား ၾကီးထြားေနတာကုိ ျမင္ရပါမည္ )


ၾကက္ဥ တလံုးကုိ .. ေရ ထမင္းစားဇြန္းနဲ႕ ေခါက္ထားတဲ႕ အရည္ကုိ စုတ္တံေလး နဲ႕ ေပါင္မုန္႕ ကုိ ေနရာ အႏွံ လုိက္သုတ္ေပးပီး ေနာက္ ... 
 ဆားေလး အနည္းငယ္ေလာက္ ႏွမ္း ပက္သလုိ ပက္ေပးပါ ...
ႏွမ္းေလး အနည္းငယ္ေလာက္ ႏွမ္း ျဖဴးသလုိ ျဖဴး ေပးပါ ...


၁၅ မိနစ္ မုန္႕ဖုတ္အပီး ခရုပံုစံ ေပါင္မုန္႕မ်ား ....

 ............ ... ... ............

 ကုိယ့္ ဒီေနရာေလးမွာ  .. အေတြ႕အၾကံဳေလး တခု နဲ႕ ေျပာျပေပးခ်င္တာက ...

ဂ်ဳံကုိ စက္ နဲ႕ ႏွယ္တာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ... လက္နဲ႕ ႏွယ္တာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ဂ်ဳံကုိ ႏွယ္ေနတုန္းမွာ ေရ ( သုိ႕ ) ႏြားႏုိ႕ ( သုိ႕ ) ေထာပတ္ အရည္ကုိ ထည့္ပီး ႏွယ္သြားပါ ...

ႏြားႏုိ႕ကုိ ေၾကြဇလံုထဲ အရင္ ထည့္ပီးမွ ဂ်ဳံမႈန္႕ ထည့္ပီး ႏွယ္ရင္ အဆင္မေျပတတ္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္ .. 

( အားလံုး ပါပဲ .. ဆန္မႈန္႕ ၊ ေကာက္ညင္းမႈန္႕၊ ဂ်ဳံမႈန္႕ ႏွယ္တာ အမႈန္႕ေတြကုိ ထည့္ပီးမွ ေရကုိ ျဖည္းညင္းစြာ ထည့္ပီး လက္ႏွင့္ ျဖစ္ျဖစ္ .. စက္ျဖင့္ ေမႊပါ ) 

မုန္႕ဖုတ္တဲ႕ အခါမွာ oven ကုိ ပူေနေအာင္ ၾကိဳပီး မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ ၾကိဳဖြင့္ထားေပးပါ ....

oven ထဲ ထည့္တဲ႕ အခါမွာလည္း oven အလယ္ ေနရာမွာပဲ မုန္႕ဖုတ္မယ့္ ဗန္းကုိ ထားပါ ...

............ ... ... ............


အိမ္မွာ အုန္းသီးဖတ္ေလးေတြ ရွိတာနဲ႕ ေပါင္မုန္႕လံုး ထဲ ဌာပနာ လုိက္ပါတယ္ ...


အုန္းသီး ဖတ္မ်ားျဖင့္ ျပဳလုပ္ႏုိင္ေသာ မုန္႕ .. ခ်က္နည္းမ်ား  


အုန္းသီး အိတ္ေပၚမွာ ပါေသာ မုန္႕ဖုတ္နည္း ေနာက္တမ်ဳိး ...


ဂ်ဳံလံုး လုံးေလး ဆုိရင္ေတာ့ စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံကုိ လက္ႏွင့္ ဖိပီး လိမ္႕ေပးလုိက္ရင္ ဂ်ဳံက လံုးသထက္ လံုးသြားပါလိမ္႕မယ္ ..

အဲဒီ ဂ်ဳံလံုးကုိ ျပားျပားေလး လုပ္လုိက္ပီး အုန္းသီးဖတ္ထည့္ ...


အနားစ ေလးေတြကုိ ျပန္စု လုိက္ပီး


အလယ္မွာ စုေနတဲ႕ ဂ်ဳံ ထုံးကုိ ခပ္ျပားျပား ျပန္ဖိလုိက္ပါ ..

( ေပါက္စီ ဆုိရင္ေတာ့ ဒီေနရာမွာ ကြတ္ကီး စကဴ ေသးေသးေလး ကပ္ပီး ေပါင္းလုိက္ပါတယ္ ... )

ပက္လက္လွန္လုိက္ရင္ တဖက္က ခပ္ျပားျပား ဂ်ဳံလံုး အေနအထား ျဖစ္ေနပါလိမ္႕မယ္ ...


oven foil ထဲမွာ ကြတ္ကီး စကူ ခင္းပီး ဂ်ဳံလုံးေတြကုိ စီထားလုိက္ပါ ...

လက္ကုိင္ပု၀ါျဖင့္ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ အုပ္ထားပါ ...


တဆက္တည္းမွာပဲ .. oven ကုိ 375 ºF နံပါတ္ ထားပီး ၾကိဳဖြင့္ထားပါ ...


မိနစ္ ၂၀ ျပည့္လုိ႕ လက္ကုိင္ပု၀ါကုိ ဖယ္လုိက္ရင္ Yeast တန္ခုိးျဖင့္ ဂ်ဳံလံုးမ်ား ေျဖာင္းၾကြေနတာကုိ ျမင္ရပါလိမ္႕မည္ ...

ၾကက္ဥ အရည္ကုိ စုတ္တံျဖင့္ ေနရာ အႏွံ သုပ္ေပးပီး ေနာက္ ....


ႏွမ္းေလး ျဖဴးေပးပါ ...


oven ရဲ႕ အလယ္ ေနရာမွာ မုန္႕ဗန္းကုိ ထားပီး ...
350 ºF - 30 မိနစ္ေလာက္ ဖုတ္ေပးပါ ...


ေပါင္မုန္႕ တလံုးျခင္းစီ ၾကက္ဥ အရည္သုပ္ပီး မုန္႕ဖုတ္လွ်င္ ...

preheat oven ျဖင့္ ... 

375 ºF - 15 မိနစ္

ပန္းပြင့္ပံု ေပါင္မုန္႕မ်ား ဂ်ဳံလုံး ဆက္ထားလွ်င္ ...

350 ºF - 30 မိနစ္

ေလာက္ မုန္႕ဖုတ္မွ ေပါင္မုန္႕ ဂ်ဳံသား မ်ား အလယ္မွာ ဆက္ေနေသာ ဂ်ဳံသား အတြင္းပုိင္း မ်ား က်က္ပါလိမ္႕မည္ ...

* Kitchen appliances

  
ေပါင္မုန္႕ ႏွင့္ cheese 










ရန္ကုန္က ေကာ္ဖီဆုိင္ေတြမွာ sandwich မွာစားလွ်င္ ဒီလုိမ်ဳိး ေပါင္မုန္႕ကင္ေပးပါတယ္ ...

ဒီ ေအာက္က waffle မုန္႕ လုပ္တဲ႕ စက္ေတြေလ ...

ရန္ကုန္က စားေသာက္ဆုိင္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား မွာ ရွိတယ္ .. ေရခဲမုန္႕နဲ႕ တြဲစားလုိ႕လည္း ရပါတယ္ ...





အရင္ပုိစ္႕ ....

ရန္ကုန္ .. East Point Shopping Mall မွ waffle မုန္႕ ေရာင္းတဲ႕ စားေသာက္ဆုိင္

6 comments :

စႏၵကူး said...

စားခ်င္စရာေလး...
မုန္႔ဖုတ္တိုင္းအဆင္မေျပဘူး...
မမသက္ လုပ္ထားတဲ့ပံုၾကည့္တာ အားရလိုက္တာ...
ပူပူေႏြးေႏြးေလးစားလိုက္ရရင္သိပ္အရသာရွိမွာ..

Thet Nandar Family said...

စႏၵကူး ...

အဲဒီ YouTube ဗီဒီယုိ ေပါင္မုန္႕ဖုတ္နည္း အတုိင္း မုန္႕ဖုတ္ထားတာပါ ...

အမလည္း You Tube ၾကည့္ပီး .... ပထမဦးဆံုး အၾကိမ္ ေပါင္မုန္႕ဖုတ္ထားတာပါ ...

လြယ္လြယ္ေလးပါပဲ ...

ပူတင္းေပါင္မုန္႕ .. ပဲေပါင္မုန္႕ .. အုန္းသီးေပါင္မုန္႕တုိ႕က ပူပူေလး စားမွ ပုိစားေကာင္းတာ အမွန္ပါပဲ ...

ပန္းပြင့္ပံု ေပါင္မုန္႕ကေတာ့ မုန္႕ဖုတ္ခ်ိန္ 350ºF မိနစ္ 30 ဆုိရင္ ေပါင္မုန္႕ က်က္ပါပီ ...

အဲဒီ မုန္႕ပဲ ဗီဒီယုိ ထဲကနဲ႕ မတူတာပါ ...

က်န္တာ အားလံုး တူတူပါပဲ ...

အိမ္လာလည္ ေက်းဇူးပါေနာ္ ....

မိသားစု အိမ္မွ ေပါင္မုန္႕ ပူပူေႏြးေႏြးေလး သံုးေဆာင္ပါဦးရွင္ ~~~~

သဥၨာ - Thinzar said...

ပန္းပြင့္ပုံ ေပါင္မုန့္ေလးက ေတာ္ေတာ္လွတယ္.. စားလုိ႔ေကာင္းမယ့္ပုံဘဲ.. စမ္းလုပ္ၾကည့္ရမယ္.. youtube link အတြက္ ေက်းဇူး :) sandwich maker နဲ့လုပ္တဲ့ sandwich ကို တစ္အားၾကိဳက္တယ္..

Thet Nandar Family said...

သဥၨာ - Thinzar ....

စားလုိ႕ေကာင္းတယ္ သဥၨာ - Thinzar ...

Morning buns ေပါင္မုန္႕အတြက္ေလ .. အဲဒီ YouTube လင့္က အရမ္းလည္း လြယ္သလုိ သူ႕ အညြန္းအတုိင္း ေပါင္မုန္႕ဖုတ္တာ အရမ္းလည္း အဆင္ေျပတယ္။

YouTube မွာ တျခား လင့္ေတြလည္း အမ်ားၾကီးပါပဲ ...

ျပင္သစ္ေပါင္မုန္႕လည္း ရွိသလုိ ..

ေပါင္မုန္႕အတြင္းသားထဲမွာ sausage ထည့္ပီး ေပါင္မုန္႕ဖုတ္ထားတာလည္း ရွိပါတယ္။

ကုိယ့္ လည္း သေဘာက်တယ္ .. အိမ္မွာ .. ကုိယ့္ဘာသာ ကုိယ္ မုန္႕ဖုတ္စားေတာ့ ေပ်ာ္ဖုိ႕လည္း ေကာင္းသလုိ .. အင္တာနက္ေပၚမွာ ကုိယ့္ရဲ႕ ခ်က္နည္း အေတြ႕အၾကံဳေလးေတြ share တာလည္း ၾကိဳက္တယ္ ...

sandwich maker ကေလ .. ဒီမွာ ၉ ေဒၚလာ ပဲ ေပးရပါတယ္။ သိပ္ ေစ်းမၾကီးဘူး ..

ရန္ကုန္က ေကာ္ဖီဆုိင္ေတြမွာ အဲလုိမ်ဳိးေလး ထားပီး sandwich ေရာင္းတာ စားဖူးလုိ႕ေလ ..

ကေလးေတြကလည္း သေဘာက်တယ္။ အထဲမွာ ၾကိဳက္တဲ႕ အစာ ပလာေတြ မ်ဳိးစံု ထည့္ပီး စားလုိ႕ရေတာ့ အဆင္ေျပတယ္ ....

Anonymous said...

Sis, i just did! Its really tasty n ez. Thx.

Thet Nandar Family said...

Anonymous ...

Yes, that's right.

YouTube .. how to make morning buns video is very easy .

Thanks for youtube and my guest.