Thursday, May 10, 2012

ထမႏွဲ


ထမႏွဲ



အုန္းဆံေၾကာ္၊ ႏွမ္း ႏွင့္ ေျမပဲေၾကာ္


ထမနဲ .. ေနာက္တၾကိမ္ ထပ္ခ်က္စားျဖစ္လုိ႕ ..


ဂ်င္း - အနည္းငယ္

( ဂ်င္းက ေနရာ ေဒသ အလုိက္ / ဂ်င္းေဟာင္း၊ ဂ်င္းအသစ္ အလုိက္ / ဂ်င္း အစပ္ - စပ္ ပံု စပ္နည္း၊ ဂ်င္း အနံ ေမႊးပံု ေမႊးနည္း .. ကြာပါလိမ္႕မယ္ ) 
ဂ်င္းကုိ နည္းနည္း ထပ္ ထည့္လုိ႕ ရေသးတယ္ ..


ဂ်င္းကုိ အခြံခြါ .. ပါးပါးလွီးပီး ၾကိတ္


ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္တယ္ ... ေကာက္ညွင္း နဲ႕ အတူ တြဲစားမွာမုိ႕ ဂ်င္းအဖတ္ေတြ ေပၚေနတာကုိ မၾကိဳက္တတ္လုိ႕ ...


ဆီ - 1/2 cup


ေကာက္ညွင္းဆန္ ( Sweet Rice ) - 4 cups


အဲဒီမွာ ကုိယ့္ တခုေျပာခ်င္တယ္ ...

ကုိယ့္ ဒီမွာ ခ်က္ေလ႕ရွိတဲ႕ ေကာက္ညွင္းဆန္က Sweet Rice ( မခ်က္ခင္ ...  ေရစိမ္စရာမလုိဘူး။ 1 မခ်ဳပ္ဘူး )
ျမန္မာမွာ ခ်က္စားေလ႔ရွိတဲ႕ ေကာက္ညွင္းဆန္က Glutinous rice ( မခ်က္ခင္ တညေလာက္ ေရစိမ္ထားပီးမွ ခ်က္ပါတယ္ )


ေကာက္ညွင္းဆန္ ၁ အခ်ဳိး း ေရ ၁ ခ်ဳိး ( ၁ း ၁ ) ႏႈန္းနဲ႕ အိမ္မွာ ခ်က္ပါတယ္ ...

မီးဖုိေပၚမွာ ဆီ - ခြက္တ၀က္ကုိ အပူေပးပီးတာနဲ႕ ၾကိတ္ထားတဲ႕ ဂ်င္း ဆီသတ္ ...
ၾကိဳတင္ပီး .... ေကာက္ညင္းဆန္ကုိ ဇကာ ထဲ ထည့္ ေရေဆးပီး ဇကာ နဲ႕ ေရစစ္ထားတဲ႕ ေကာက္ညင္းဆန္မ်ားထည့္ ေမႊ ...
ဆား - ထမင္းစားဇြန္း - ၁ ဇြန္းေမာက္ေမာက္
 ထည့္ ေမႊ ပီးတာနဲ႕ Rice cooker မွာပဲ 
ေကာက္ညွင္းဆန္ ၄ ခြက္ း ေရ ၄ ခြက္
ထည့္ပီး ခ်က္ထားလုိက္တယ္ ...


ေျမပဲ - 1 cup
ႏွမ္း - 1 cup


အုန္းဆံ - 1 cup
ေၾကာ္ဖုိ႕ ဆီ - 1 cup


ဆီ ၁ ခြက္ကုိ မီးဖုိေပၚမွာ မီးေျမးေျမး ( Medium Heat ) အပူေပးပီး 
ဆီ ပူပီ ဆုိတာနဲ႕ အုန္းဆံ ထည့္ေၾကာ္တယ္ ( အဆက္မျပတ္ေမႊေပးတယ္ ) 
အုန္းဆံ အညိဳေရာင္ သန္းခ်င္လာတာနဲ႕ ဇကာထဲ ထည့္ပီး ျဖန္႕ထားလုိက္တယ္ ... 
( အပူရွိန္နဲ႕ အုန္းဆံ ထပ္ညိဳခ်င္ေသးတတ္တာမုိ႕ ... အညိဳေရာင္သန္းပီ ဆုိတာနဲ႕ ဆယ္ထားလုိက္ပါ )
ေျမပဲ ကုိေၾကာ္ .. ေျမပဲေၾကာ္ပီးတာနဲ႕ မီးဖုိမီးပိတ္ပီး ႏွမ္းထည့္ေမႊေပးထားတယ္ ..

ေနာက္တနည္း .. ေျမပဲ ႏွင့္ ႏွမ္းကုိ မေၾကာ္ပဲ ေလွာ္ပီး ထမႏွဲ ထုိးတာလည္း စားေကာင္းပါတယ္ ...


ေၾကာ္ပီးရင္ .. ဆီစစ္ထားလုိက္ရင္ ... ( ထမနဲ ထုိးတဲ႕ အခါ ႏွယ္တဲ႕ လူ သက္သာတယ္ )


ဆီသပ္သပ္၊ အေၾကာ္ဆံ သပ္သပ္


rice cooker ခလုတ္တက္လာတာနဲ႕ ေကာက္ညွင္းေတြကုိ ဇြန္းနဲ႕ ႏွယ္ေပးပီး ေကာက္ညွင္းမ်ား ႏွပ္တဲ႕ အထိ Rice cooker နဲ႕ cook ခလုတ္ ကုိ ျပန္ ျပန္ ႏွိပ္ပီး ခ်က္ထားေပးလုိက္တယ္ ...


ေစးေသာ ေကာက္ညွင္း ျဖစ္တာ တေၾကာင္း


ဆီျဖင့္ ခ်က္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းမုိ႕ Rice cooker နဲ႕ cook ခလုတ္ ၃ ၾကိမ္ ေလာက္ တက္လာတဲ႕ အထိ ..ေကာက္ညင္းမ်ားကုိ ဇြန္းျဖင့္ ႏွယ္ .. ပီး ခလုတ္ ျပန္ႏွိပ္ ... ေကာက္ညွင္း ႏွပ္တဲ႕ အထိ ခ်က္ထားပီးမွ ...


ေမႊမယ့္ အုိးထဲ ထည့္ ... ေကာက္ညင္း ဇြန္းနဲ႕ တခ်က္ေမႊ .. အေၾကာ္ဆံမ်ား တဇြန္းခ်င္းစီ ထည့္ ... ေၾကာ္ထားတဲ႕ ဆီ ထည့္ .. ႏွယ္သြားလုိ႕ ရွိရင္ ... ေကာက္ညွင္းအားလံုးနဲ႕ အေၾကာ္ဆံမ်ား အားလံုး သမ ေရာစပ္ သြားသလုိ ... ထမႏွဲ ထုိးတဲ႕လူလည္း သက္သာတယ္ ... 


ထမႏွဲ က ထုိးရင္း ထုိးရင္း နဲ႕ ေကာက္ညွင္း အျဖဴေရာင္ကေန ... ထမႏွဲ အေရာင္ တက္လာပါလိမ္႕မယ္ ...


ႏွမ္းမ်ားလည္း ေကာက္ညွင္းထဲကုိ စိမ္႕၀င္ သြားသလုိ .. ဆီမ်ားလည္း စိမ္႕၀င္ေနပါပီ ...


ကုိယ္ .. ထမႏွဲ ထုိးတုိင္း .. အဲဒီ ခ်က္နည္းကုိ စပ္ခဲ႕ေသာ ေရွးဘုိးဘြားေတြ ကုိ ခ်ီးက်ဴးမိပါတယ္ ...

ေကာက္ညွင္းကုိ ဂ်င္းနဲ႕ ဆီသတ္လုိက္တဲ႕ အခါမွာ ေကာက္ညွင္းေစးေစး အရသာဟာ ေတာ္ေတာ္ စားေကာင္းပါတယ္ ...
ေကာက္ညွင္းေပါင္း အရသာမ်ဳိး၊ ဆီထမင္း အရသာမ်ဳိးနဲ႕ မတူပါဘူး ...
အဲဒီ ေကာက္ညွင္း ဂ်င္းဆီသတ္ ႏွင့္ လုိက္ဖက္ေအာင္ ေျမပဲ ႏွင့္ ႏွမ္းကို ေၾကာ္ပီး ထည့္ပံု ...
အုန္းသီးဖတ္ ျဖဴးစားတာ မဟုတ္ပဲ အုန္းဆံကုိ ေၾကာ္ပီး အားလံုး သမ ေနေအာင္ ထုိးထားတဲ႕ ထမႏွဲ ကုိ ထမႏွဲ ထုိးတုိင္း သတိထားမိေနတတ္ပါတယ္ ...

အာရွ အစားအေသာက္ေတြမွာ ေကာက္ညွင္းကုိ အုန္းႏုိ႕ ႏွင့္ ခ်က္စားတတ္ၾကတာ မ်ားပါတယ္ ...
ဂ်င္းျဖင့္ ဆီသတ္ ခ်က္ေသာ ေကာက္ညွင္း ခ်က္နည္း ရွိခ်င္ ရွိႏုိင္ေပမယ့္ .. ဒီေန႕ ထက္ထိ ကုိယ့္ သတိမထားမိေသးပါဘူး
အဲလုိ ေကာက္ညွင္းမ်ဳိးကုိ လုိက္ဖက္ဖုိ႕ ႏွမ္းႏွင့္ ေျမပဲဆန္ေၾကာ္ထားတာလည္း ပညာသား ပါ ပါတယ္ ...
ေကာက္ညွင္း မႈန္႕ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက အုန္းသီးဖတ္ ျဖဴးစားတာပါ ...
ဒါေၾကာင့္မုိ႕လုိ႕ ကုိယ့္ ထမႏွဲ ထုိးတုိင္း ... အဲဒီ ခ်က္နည္းကုိ တီထြင္ခဲ႕တဲ႕ ဘုိးဘြားေတြကုိ ခ်ီးက်ဴးမိတာပါ ...


အုန္းဆံ၊ ေျမပဲ၊ ႏွမ္းေၾကာ္မ်ား အေပၚမွာ ထပ္မျဖဴးေတာ့ဘူးေနာ္ .. 
ဒီတေခါက္ အကုန္လံုး ... ထည့္ပီး ထမႏွဲ ထုိးထားတာမုိ႕လုိ႕ ...


ရပ္ကြက္ထဲက ထမႏွဲ ထုိးတဲ႕ ဓာတ္ပံု ၾကည့္ခ်င္ရင္ fb မွာ ၾကည့္ ၾကည့္ပါ း http://www.facebook.com/media/set/?set=a.163515977107156.32723.100003462636986&type=3

မအားတာနဲ႕ ဘေလာ့ UPDATE မလုပ္ႏုိင္ဘူး ျဖစ္ေနတယ္ .. 
အမ်ားၾကီးပဲ ... 
ပုိစ္႕ေတြ တင္စရာ က်န္ေနေသးတယ္ ...


broccoli 


ၾကက္သား၊ မႈိ၊ သံလြင္သီး အခ်ဳိခ်က္


ၾကိတ္စက္ျဖင့္ ၾကိတ္ထားေသာ ေျပာင္းဖူး


ေျပာင္းဖူးေထာင္းေၾကာ္


စိမ္႕စိမ္႕


ခ်ဳိခ်ဳိေလး


 ပဲငံျပာရည္ အျပစ္နဲ႕ႏွယ္ပီး ကင္ထားေသာ ၀က္နံရုိးကုိ


ၾကက္သြန္နီ၊ သခြါးသီး၊ နံနံပင္၊ သံပုရာသီး ႏွင့္ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ သုပ္ထားေသာ ၀က္နံရုိးကင္သုပ္


ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ ခပ္ညက္ညက္ေလး ၾကိတ္ပီး


ငပိဖုတ္ ႏွင့္ အတူ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပီး ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ထားတဲ႕ 


ငပိေထာင္းစပ္စပ္ထဲကုိ 


သံပုရာသီး တစ္လံုးနီးပါးေလာက္ ညစ္ထားေသာ ငပိေထာင္း


ငပိေထာင္းကုိ ပုစြန္ေျခာက္အပါ ေရာေထာင္းပီး ႏွမ္းဆီ စိမ္း ဆမ္းထားတဲ႕ ငပိေထာင္းကုိလည္း ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါတယ္ ...


၀က္သား ငပိႏွပ္


၀က္သားကုိ လံုးခ်က္ပီးတဲ႕ အခါမွာ ပုစြန္ငပိ အနည္းငယ္ကုိ ေရေဖ်ာ္ထည့္ပီးေမႊ ...
ပီးမွ အသားတံုး ျမဳပ္ရုံ ေရထည့္ပီး မီးေျမးေျမးနဲ႕ ခ်က္ .. ေနာက္ဆံုးတေရ ခမ္းခါနီးမွ မန္က်ည္းမွည့္ရည္ကုိထည့္ .... ပီး ခ်က္ထားေသာ ၀က္သား ... ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္


၀က္သားႏွပ္ကုိ ၾကိဳက္တယ္ ...


၀က္သားႏွပ္ ႏွင့္ ငပိေထာင္း တြဲစားရတာ ထမင္းျမိန္တယ္ ...


၀က္သားႏွပ္ ( အႏွစ္မ်ားႏွင့္ )

ညစာက်ရင္ ဟင္းအုိးထဲက က်န္ေနတဲ႕ အႏွစ္ဖတ္ နဲ႕ ဆားေလးနည္းနည္းထည့္ ... ထမင္းကုိ အုိးလူးပီး စားရတာကုိ ၾကိဳက္တယ္ ...

3 comments :

Qt said...

တီတီသက္ အရမ္းေတာ္တယ္ ဗ်ာ
ပညာက အရမ္းျမင္႔ေနျပီ
ေဒါက္တာဘြဲေတာင္ မျဖစ္နိုင္ေတာ႔ဖူး
ပါရဂူဘြဲ ရသင္႔ေနပီ :D :D
ထမနဲ႔ပိုစ္႔က ေနာက္ဆံုး ကမ္ႏြန္ ကင္မရာၾကီးလိုခ်င္တယ္ :D :D
ဒီမွာ ဂ်ပန္က ၁၁ ႏွစ္ေျမာက္အထိမ္းအမွတ္ဆိုျပီး လာ ေရာင္းတာ လန္းေရွာ႔ ၃ ခု ပရင္႔တာ ၁ ခု နဲ႔ ဟမ္းဘတ္အိတ္တလံုး( ဂ်ပန္မိတ္ အဆက္လိုက္)......ေဒၚလာ ၁၁၀၀ နဲ႔ ေရာင္းတာ ဗ်ာ.... ဒစ္စေကာင္႔ ေဒၚလာ ၄၅၀ ခ်တာ ဗ် .....
:(

Qt said...

တီတီသက္ အရမ္းေတာ္တယ္ ဗ်ာ
ပညာက အရမ္းျမင္႔ေနျပီ
ေဒါက္တာဘြဲေတာင္ မျဖစ္နိုင္ေတာ႔ဖူး
ပါရဂူဘြဲ ရသင္႔ေနပီ :D :D
ထမနဲ႔ပိုစ္႔က ေနာက္ဆံုး ကမ္ႏြန္ ကင္မရာၾကီးလိုခ်င္တယ္ :D :D
ဒီမွာ ဂ်ပန္က ၁၁ ႏွစ္ေျမာက္အထိမ္းအမွတ္ဆိုျပီး လာ ေရာင္းတာ လန္းေရွာ႔ ၃ ခု ပရင္႔တာ ၁ ခု နဲ႔ ဟမ္းဘတ္အိတ္တလံုး( ဂ်ပန္မိတ္ အဆက္လိုက္)......ေဒၚလာ ၁၁၀၀ နဲ႔ ေရာင္းတာ ဗ်ာ.... ဒစ္စေကာင္႔ ေဒၚလာ ၄၅၀ ခ်တာ ဗ် .....
:(

Thet Nandar Family said...

@ QT ... Hak .. Hak ... Hak

ကုိယ့္ သတိထားမိေနသေလာက္ေလးပါ ...

အဲဒီဘက္မွာ အျမင္၊ အာရုံရေနရုံေလး ... ဟက္ .. ဟက္ ...:P

အဲဒီ ကင္မရာ ေၾကာ္ျငာေတြက blog က ေၾကာ္ျငာေတြပါ ...

အဲဒါေတြ အားလံုးေပါင္းမွ ေဒၚလာ ၄၅၀ ဆုိရင္ ေတာ္ေတာ္ကုိ တန္ေနပါပီ ..

ကုိယ္ေတာင္ ၾကား .. ၾကားခ်င္း သေရက်သြားတယ္ ..