Thursday, February 2, 2012

ပူရီ ( Puri )



ပူရီ
 


အားလူး - ပူရီ
 


ဒီ .. ပူရီက All purpose flour နဲ႕ ေၾကာ္ထားေသာ ပူရီ
 


ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္ရြက္ ႏွင့္ ခ်က္ထားေသာ အားလူးဟင္း
 

  
လိေမာ္ရည္ ႏွင့္ ဆိတ္သား ပဲကုလားဟင္းရည္ ႏွင့္ ပူရီ


ပူရီ .. ဘဲ သီးသန္႕ စားရင္လည္း အရသာ ရွိပါတယ္။ ဂ်ဳံမႈန္႕ထဲမွာ ဆား ထည့္ ေၾကာ္ထားတာမုိ႕ ပူရီ ပဲ သီးသန္႕ စားလုိ႕ရတယ္။
 

  
ဆိတ္သား ပဲကုလားဟင္းက ပဲဟင္းရည္ က်ဲက်ဲ အေနအထားနဲ႕ ခ်က္ထားပါတယ္။

  
ဆိတ္သားပဲကုလားဟင္း


ဒီ ... ပူရီက whole weat flour နဲ႕ ေၾကာ္ထားေသာ ပူရီ ...
 


သူ႕အရသာက ရန္ကုန္က ပူရီ ေၾကာ္ထားတဲ႕ အရသာ နဲ႕တူပါတယ္။
 


ပူရီ ႏွင့္ ဆိတ္သား ပဲကုလားဟင္း
 


အခ်ဥ္ အတြက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ မန္းက်ည္းမွည့္ရည္ က်ဲက်ဲ ... ဆုိ လုိက္တယ္။
 



** ခ်က္၊ စားနည္း **



Credit ** Manjula ** : http://youtu.be/o3xLk13j5r0 

အိမ္မွာ ဆိတ္သား ကုလားပဲဟင္း ခ်က္ေတာ့ ပူရီနဲ႕ တြဲစားခ်င္တာနဲ႕ .... ထံုးစံအတုိင္း  YouTube မွာ .... How to make puri ဆုိပီး search လုပ္လုိက္တာနဲ႕ ဒီ ဗီဒီယုိ ကုိ ေတြ႕ပါတယ္။ 
Manjula နည္းအတုိင္း ပူရီ ေၾကာ္ၾကည့္တာ ပထမဦးဆံုး အၾကိမ္ ပူရီ ေၾကာ္စားတာေပမယ့္ အဆင္ေျပပါတယ္။ 

Thanks for share, Manjula.


သူ႕ ဗီဒီယုိမွာ ေသခ်ာ နားေထာင္ၾကည့္ပါ။ 
1 cup - Whole Wheat Flour
1/2 cup - water
1/3 tsp - salt
1 spoon - oil



ဒါ ... Whole wheat flour အမႈန္႕ 
ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ႏွင့္ Whole wheat flour - တခြက္ ထည့္
ဆား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း သံုးပံု တပံု ထည့္
ေရကုိ ခြက္ တ၀က္ထည့္ ပီး ႏွယ္ေနတုန္း
ဆီကုိ ထမင္းစားဇြန္း နဲ႕ တဇြန္း ထည့္ပါတယ္။



ဂ်ဳံမ်ားကုိ ညက္ေနေအာင္ ႏွယ္ပီးတာနဲ႕ ပလပ္စတစ္ နဲ႕ ထုပ္ထားလုိက္ပါတယ္။
၁၅ မိႏွစ္ ( သုိ႕ )
မိနစ္ - ၃၀ ( သုိ႕ )
တနာရီ .... ကုိယ္ အဆင္ေျပသလုိ ႏွပ္ထားပါ။



နာရီ၀က္ အၾကာမွာ ပလပ္စတစ္ကေန ထုပ္ပီး ခဏေလာက္ ႏွယ္၊ 

ပီးတာနဲ႕ အလံုးေလး ေသးေသးေလး လံုးတာ ၉ လံုးေလာက္ ရတယ္။ 

ပီးရင္ ဂ်ဳံ လံုး ေတြကုိ ဆီေလး တတုိ႕ေလာက္ တုိ႕ပီး 

ဒလိမ္႕တံုးနဲ႕ ခပ္ပါးပါး၊ ျပားျပားေလး လိမ္႔ပီး 

မီးဖုိ နံပါတ္ ၇ နဲ႕ ဆီႏွစ္ပီး ေၾကာ္ထားေသာ 



ပူရီ



အိမ္မွာ ေနာက္ထပ္ ဂ်ဳံမႈန္႕ All purpose flour လည္းရွိတာမုိ႕ အဲဒီ အမႈန္႕နဲ႕ ထပ္ပီး ပူရီ ခ်က္ၾကည့္ပါေသးတယ္။



All purpose flour - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁ ခြက္ တိတိ



All purpose flour - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁ ခြက္ တိတိ
ေရ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တ၀က္
ဆား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း သံုးပံု တပံု
ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နဲ႕ ႏွယ္ပီး ...
ႏွယ္ပီးသား ...  ဂ်ဳံေတြကုိ ပလတ္စတစ္ နဲ႕ ထုပ္ပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားလုိက္ပါတယ္။

နာရီ၀က္ အၾကာမွာ ပလတ္စတစ္ထဲထုတ္ ...

ဂ်ဳံေတြကုိ လက္နဲ႕ ခဏေလာက္  ႏွယ္ ...

ပီး အလံုးေသးေသးေလး ၉ လုံး ေလာက္ ...

ဂ်ဳံလံုးကုိ ဆီ တတုိ႕ေလာက္ တုိ႕ပီး....
ဒလိမ္႕တံုးနဲ႕ ခပ္ျပားျပား ... ပါးပါး အေနအထားေလာက္ လိမ္႕ထားပီးမွ ...

မီးဖုိမီး နံပါတ္ ၇ နဲ႕ ဆီႏွစ္ပီး ေၾကာ္ထားေသာ ပူရီ ...




ကုိယ္က ႏူး ညံတာ ၾကိဳက္တတ္ေတာ့ ဂ်ဳံကုိ ပူရီ လုပ္တဲ႕ ေနရာမွာ All purpose flour နဲ႕ လုပ္ထားတာ ပုိၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါတယ္။



ပူရီေတြကုိ ဖြပီး ေသးေသးျခင္းစီ ဖဲ႕ ... ကုလားပဲ ႏွင့္ အားလူးဟင္းရည္ စမ္းပီး စားရင္ အရသာ ရွိပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီ နဲ႕ မန္းက်ည္းမွည့္ ခ်ဥ္ရည္ အစပ္ကုိ ထည့္စားရင္ ဟင္းရည္ ပူပူေလး၊ ဟင္းရည္ က်ဲက်ဲေလးနဲ႕ တကယ့္ကုိ စားလုိ႕ေကာင္းပါတယ္။

** အိမ္သန္႕ရွင္းေရး **


ဒီေန႕ ဂ်ဳံမႈန္႕ ၂ ခြက္ေလာက္ ပူရီ ေၾကာ္ထားလုိက္ေတာ့ အနံစုပ္တဲ႕ Fitter ကုိ ေဆး ... ျဖစ္သြားပါတယ္။ 
ဒါ Stove က stove fitter ပါ။ မီးဖုိ မ်က္ႏွာက်က္ အနံစုပ္တဲ႕ စက္မွာ တပ္ထားတာကုိ ဓါးနဲ႕ ကလန္႕လုိက္ပီး ျဖဳတ္ ( သုိ႕မဟုတ္ ) ပလတ္စတစ္ၾကိဳးစေလးကုိ ဆြဲပီး ျဖဳတ္လုိက္ပါ။ ပီးရင္ ဇကာကုိ ေရေႏြး နဲ႕ ေလာင္းခ်၊ ဆပ္ျပာရည္ နဲ႕ Brush နဲ႕ တုိက္ခ်ပီး ေဆးထားတာပါ။
သူ႕ကုိ တလ တၾကိမ္ေလာက္ ေဆးတယ္။ သူ႕ကုိ ဆီေခ်းေတြနဲ႕ ပိတ္မေနေအာင္ ထားတယ္။ ဒါမွ သူ႕က ခ်က္သမွ် အနံေတြကုိ ေကာင္းေကာင္းစုပ္ထုတ္ပစ္ေတာ့ အိမ္မနံေတာ့ဘူးေပါ႔ ....
အိမ္ထဲမွာေတာ့ Automatic အေမႊးျဖန္းစက္က ၁၅ မိနစ္ တခါေလာက္ အေမႊးနံ႕ျဖန္းေပးပါတယ္။ 
ခန္းလံုးျပည့္ ေကာ္ေဇာေတြကုိ အနံစုပ္တဲ႕ ေကာ္ေဇာ သန္႕စင္တဲ႕ ေပါင္ဒါမုန္႕ အေမႊး ျဖဴး .. နာရီ၀က္၊ တနာရီေလာက္မွ ဖုန္စုပ္စက္ျဖင့္ ဖုန္စုပ္ပါတယ္။ အဲဒါဆုိရင္ ေကာ္ေဇာ္လည္း ဟင္းအနံမစြဲသလုိ .. အိမ္လည္း ဟင္း အနံမစြဲေစပါဘူး။

အက်ီ ထားတဲ႕ Dressing room က အိပ္ခန္းထဲမွာမုိ႕ အဲဒီ အခန္းက အလံုပိတ္ အိပ္ခန္း၊ မီးဖုိေခ်ာင္က အိမ္ေရွ႕ ဧည့္ခန္းနားမုိ႕ အိပ္ခန္းတံခါး ပိတ္ပီး ခ်က္တတ္ပါတယ္။

ေန႕စဥ္ ခ်က္ျပဳပ္ေနေပမယ့္လုိ႕ အိမ္မွာ အနံ႕စြဲပီး နံေနတာမ်ဳိးတုိ႕ .... အက်ီ ဟင္းအနံစြဲသြားတာမ်ဳိးတုိ႕ မရွိပါဘူး။



** အရင္ပုိစ္႕ **

အေမရိကားမွာ ဟင္းခ်က္ရင္ အက်ီေတြ အနံမစြဲေအာင္ ႏွင့္ အိမ္မွာ အဲယားကြန္းဖြင့္ထားသလုိမ်ဳိး ေအးေအးေလး ႏွင့္ ေရေမႊး အနံေမႊးေမႊးေလး .. 2011 - ခရစ္စမတ္သစ္ပင္ ပုိစ္႕ ....

Automatic spray ျဖန္းစက္ ေစ်းႏႈန္းႏွင့္ spray ဗူး ေစ်းႏႈန္း

Lucky seven က အားလူးပူရီ



5 comments :

Anonymous said...

ပူရီလည္း..ၾကိဳက္တာပါပဲ း))
ဟိႏၵဴသူငယ္ခ်င္းေတြက
ေက်ာင္းကိုထည့္ထည့္လာေတာ့
မၾကာခဏစားရတယ္အစ္မ
သူတို႔ေျပာတာေတာ့.ဂ်ဳံလုံးရတာ
ပင္ပန္းတယ္တဲ့.အမ်ားစာမို႔လို႔နဲ႔တူပါတယ္။
ပင္ပန္းတယ္ဆိုေတာ့.
ကိုယ္တိုင္လုပ္မစားျဖစ္ေတာ့ဘူးေပါ့ း))
ဆိတ္ပဲလည္းၾကိဳက္တယ္
ၾကက္ပဲလည္းစားတယ္အစ္မ း)

အိုးသူၾကီးက.အစုံခ်က္တတ္ေနေတာ့..
အိမ္သားေတြလည္း.၀ိတ္တတ္ေလာက္ေရာေပါ့ း))

ခ်စ္ခင္လွ်က္
မိစံ

Thet Nandar Family said...

သမီးစံ ....

ကုိယ္လည္း ပူရီ အရမ္းၾကိဳက္တယ္။

ပူရီက ဂ်ဳံသားညက္ေနမွ ေၾကာ္လုိက္ရင္ ပုိစားေကာင္းတယ္။

အခု အိမ္မွာ သံုးတဲ႕ ဂ်ဳံက ေရ နဲ႕ ဆီ နဲ႕ အပါ လက္ဖေနာင့္နဲ႕ ဖိ ႏွိပ္ပီး ႏွယ္လုိက္ရင္ကုိ ဂ်ဳံသားက ညက္ေနပါပီ၊

တနာရီ ေၾကာ္ေလာက္ ႏွပ္ထားရင္လည္း ပူရီ ဒလိမ္႕တံုး လိမ္႕လုိ႕ ေကာင္းေနပီေလ ...
မိသားစု ၄ေယာက္စာမုိ႕ နည္းနည္းပဲ ခ်က္တာ။

ရန္ကုန္မွာဆုိရင္ေတာ့ သမီးစံ ေရ .... ခ်က္ျဖစ္မွာ မဟုတ္ဘူး။

အျပင္ထြက္လုိက္တာနဲ႕ အလြယ္တကူ ၀ယ္စားလုိ႕ ရေနေတာ့ မခ်က္ျဖစ္ဘူး။

လက္ဘက္ရည္ဆုိင္ကေန ဖုန္းဆက္ပီး စားပြဲထုိးကုိ လာပုိ႕ခုိင္းမလား ရေသးတယ္။
ရန္ကုန္ ... အိမ္ေရွ႕က လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ဆုိ ဖုန္းဆက္လုိက္တာနဲ႕ မနက္စာ ... ျမီးရွည္၊ ပူရီ၊ အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆြဲ၊ မုန္႕ဟင္းခါး အကုန္လာပုိ႕တယ္။

အရင္ ဘေလာ့အေဟာင္းတုန္းက အဲလုိမ်ဳိး ၀ယ္စားသမွ်ကုိ ဓာတ္ပံုရုိက္ ဘေလာ့ေပၚတင္လုိက္ရင္ တေန႕ကုိ Hit 300 ေလာက္ ရတယ္။

ပုိစ္႕ တပုဒ္မွာ စာလံုးေရ ဆုိလုိ႕ မုန္႕ဟင္းခါး - တပြဲ ၃၀၀ က်ပ္ ဆုိပီး စာလံုးေရ ... အလံုး ၁၀ ေလာက္ပဲ ရွိတယ္။

ဟီး ... ဟီး ... အားလံုးကုိ လြမ္းတယ္။

အခု ... အေမရိကားေရာက္ေတာ့ .... ျမန္မာစာကုိ လြမ္းတယ္။

ျမင္ျမင္သမွ် အဂၤလိပ္လုိ ေတြပဲ ဖတ္ေနရေတာ့ ျမန္မာလုိ ေရးခ်င္တယ္။

ျမန္မာလုိ ေျပာခ်င္တယ္။

ျမန္မာ အစားအေသာက္ေတြ ပုိစားခ်င္တယ္။

အားနည္းခ်က္က ငယ္ငယ္ကတည္းက လူေတြကုိ သိပ္ေရာေရာ ေႏွာေႏွာ မေနတတ္ေတာ့ ... အေပါင္းအသင္း ... နည္းတယ္။

အစံု ခ်က္တတ္တယ္ရယ္လုိ႕ေတာ့ မဟုတ္ဘူး ....

ဒီအတုိင္းပဲ ... ခ်က္လုိက္ ... စားလုိက္ ....

တေန႕ကုိ ၃ ႏွပ္ေလာက္ စားေနရတဲ႕ သဘာ၀ body ၾကီးေၾကာင့္ ...

ေန႕စဥ္ စားေသာက္ေနရတဲ႕ အစားအေသာက္မွာ မရုိးသြားေအာင္ ...

ေရျခား ... ေျမျခားမွာ မညီးေငြ႕သြားပဲ ... စား ေသာက္ ေနရေအာင္ ... ခ်က္ ပီး စားေနတာပါပဲ ....

စား သာ စား သာ .... ဒယ္ဒီ က်ေတာ့ အလုပ္ အရမ္း လုပ္ပီး စားေတာ့ အ၀ လြန္ၾကီးလည္း မဟုတ္ဘူး။ body fit ပဲ။

ကုိယ့္က်ေတာ့လည္း စားပီး အိမ္အလုပ္ေတြလုပ္ရ ... ခေလး ထိန္းရ ... ေက်ာင္းၾကိဳ၊ ေစ်း၀ယ္၊ ထုိင္ေနတာ နည္းတယ္။ ကြန္ျပဴတာေရွ႕မွာ ထုိင္လည္း အၾကာဆံုး ၁ နာရီ ေလာက္ထုိင္လုိက္ ... အိမ္ အလုပ္ လုပ္လုိက္ .. ကေလး ေက်ာင္းၾကိဳလုိက္မုိ႕ ... မ ၀ ႏုိင္ဘူး။ body က ...

ကေလးေတြ က်ေတာ့လည္း စားေတာ့ စားတယ္။ မုန္႕လည္း စားေတာ့ သူတုိ႕လည္း ပံုမွန္ပဲ။

ျမန္မာလုိ စကားေျပာရတာ အာသြက္ ... ကီးဘုတ္ လက္သြက္တာနဲ႕ပဲ ကြန္မန္႕ စာျပန္တာ ရွည္သြားပီ ...

ကြန္မန္႕ေရးရင္ gmail နဲ႕ ေရးပီး Email follow-up comments to gmail ကုိ အမွတ္ျခစ္ထားလုိက္ရင္ ကြန္မန္႕ကုိ စာျပန္တာ အီးေမလ္း ပို႕ေပးတာမုိ႕ ...

ဘေလာ့ကုိ ေနာက္တေခါက္ လာျပန္ဖတ္ေနစရာ မလုိေတာ့ အခ်ိန္ကုန္ သက္သာတာေပါ႔ ...

san htun said...

ပူရီလာစားတယ္ မမေရ..

Thandar Lwin said...

အမသက္နႏၵာ ေရ ဘာေလး ဘဲ စားခ်င္ ခ်က္ခ်င္ အမ ထဲ ကိုလာၾကည့္ေတာ့ အေသးစိတ္ေရးထားတာ အမ က လဲ စုံစုံလင္လင္ ခ်က္တာ ဆိုေတာ့ က်မ အတြက္ ဟန္ ကို က်ေနတာပါဘဲ ။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ရွင္ ။ သားတေယာက္ သမီးတေယာက္ နဲ႕ အပူအပင္မရွိ စားလို ရာ ခ်က္စားႏိုင္ တဲ့ အမ ဘ၀ ကို အရမ္းအားက်မိပါတယ္ ။

Thet Nandar Family said...

San Htun & Thandar Lwin ....

အိမ္လာလည္တာ ေက်းဇူးေနာ္ ....

ဒီမွာ ၀ယ္စားစရာေတြက ေပါေတာ့ ေပါတာေပါ႔ေနာ္ ...

ခံတြင္းမေတြ႕ဘူးရယ္ ...

အိမ္မွာပဲ ရွိတဲ႕ ကုန္ၾကမ္းေလးနဲ႕ အဆင္ေျပသလုိ ခ်က္စားရင္းနဲ႕ ခ်က္ျဖစ္သြားပါ ....

အေသးစိတ္ ေျပာျပတာကေလ .... တျခား ဧည့္သည္ေတြေတာ့ မသိဘူး ....

ကုိယ့္ရဲ႕ အမာခံ ဧည့္သည္ေတြကေလ ...

အေမရိကားမွာ ဘာေတြ ၀ယ္လုိ႕ရလဲး ....
ဘာေတြ ခ်က္စားလဲး ...
ၾကက္သားက ဘယ္ေစ်းလဲး ...
လတ္ေကာ လတ္ရဲ႕လား ... အစံု သိခ်င္တာေလ ...

အဲဒါနဲ႕ပဲ သူတုိ႕ကုိ ဒီမွာ ဘယ္လုိ ၀ယ္လုိ႕ ရေၾကာင္း ... အသား အစိမ္းပါ ဓာတ္ပံု ရုိက္ျပပီး ... ျပလုိက္ေတာ့ ပုိသေဘာက်သြားတယ္။

တခ်ဳိ႕က်ေတာ့လည္း ဟင္းပဲ ၾကည့္ခ်င္တာေလ ... ၀က္ နားရြက္တုိ႕ ဘာတုိ႕ အသား အစိမ္းေတြ ျမင္ေတာ့ ေၾကာက္တဲ႕ လူေတြလည္း ရွိေသးတယ္ေလ။

အဲဒါေၾကာင့္မုိ႕လုိ႕ ဟင္းပံုေတြကုိ အေပၚမွာ တင္ထားပီး ... ခ်က္နည္းေတြကုိ ေအာက္မွာ ထားေပးထားတာ ....

မေန႕က ဂ်ီေတာ့မွာ အဂၤလန္မွာ ေက်ာင္းတက္ေနတဲ႕ တေယာက္က အမဲသားျပဳပ္ေၾကာ္ အဆင္မေျပလုိ႕ လာေမးေနေသးတယ္ ...

အဆင္မေျပပံုက ... အမဲသားကုိ ေရ ေသခ်ာေဆးပီး ဆား၊ ဆႏြင္းမႈန္႕ နဲ႕ႏွယ္ပီး ဆီ ပူထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း ဓါးျပားရုိက္နဲ႕ အသားက်စ္ေနေအာင္ ဆီပူလိမ္႕ပီးမွ ေရထည့္ရမွာေနာ္ ....

အဲဒါကုိ ဒီအတုိင္း ေရ ထည့္ပလုိက္တယ္။ အမဲသားကုိ အုိးပူ မတုိက္ပဲ ေရထည့္ျပဳပ္ေတာ့ အသားက စားလုိ႕ ေတာ့ သိပ္မေကာင္းဘူးေပါ႔ ....

ေရခမ္းပီး အသားႏူးလာရင္လည္း မီးကုိ ေလွ်ာ့ပီး အမဲသား မၾကြပ္ တၾကြပ္ အေနအထားထိ ေၾကာ္ရင္ စားေကာင္းေနပါပီ။

အဲလုိမ်ဳိးပဲ ... အသိေတြက နားပူ နားဆာ ... လုပ္တတ္လြန္းလုိ႕ ... ဘေလာ့မွာ အေသးစိတ္ေတာင္ မကေတာ့ဘူး ....

အဲဒါ ဘယ္ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ အုိးပူ တုိက္ရမလဲး ဆုိတာက ပါေသးတယ္။ အမဲသား အေရာင္ေျပာင္းတဲ႕ အထိ ဂ်င္း အနံေလး ေမႊးတက္လာတဲ႕အထိလုိ႕ ... အမဲသား အသားတံုး က်စ္လာပီဆုိမွ အသားတံုး ျမဳပ္ရုံေလး ေရထည့္ျပဳပ္ပါ .. ၃ ေရေလာက္ဆုိ အမဲသားႏူးပီလုိ႕ ...

အမွန္ေတာ့ ... ကုိယ့္ဘေလာ့မွာ စာနည္းတယ္။ ဓာတ္ပံုမ်ားတယ္။

ဘေလာ့က စာ မွာ step by step မေရးေပးရင္ တခ်ဳိ႕ အစိမ္းသပ္သပ္ ခ်က္တဲ႕လူေတြ ေတာ္ေတာ္ အဆင္မေျပတတ္ဘူးဆုိလုိ႕ ေျပာျပေပးရုံ သပ္သပ္ပါ ...

ဒီေန႕ ၾကက္သား ပင္စိမ္းရြက္ အုပ္ခ်က္ထားတာ မနက္မွပဲ တင္ပါေတာ့မယ္။

အခု မုိးခ်ဳပ္ေနလုိ႕ ... Good Night !