Saturday, February 4, 2012

ၾကက္သား၊ ပင္စိမ္း အုန္းႏုိ႕ခ်က္


ၾကက္သား၊ မႈိ၊ အုန္းႏုိ႕ ပင္စိမ္းရြက္အုပ္ထားေသာ ဟင္း 



 

Chicken basil
 


ခရုဆီ ႏွင့္ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားပင္စိမ္းခ်က္ ...
 


Basil - ပင္စိမ္းရြက္


မႈိ၊ အုန္းႏုိ႕ ႏွင့္ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သား ပင္စိမ္းခ်က္
 




** ခ်က္၊ စားနည္း **





ဒယ္ဒီ ၀ယ္လာတာ အေရခြံ မပါ ... အရုိးမပါ ၾကက္ရင္ဘံုသားမုိ႕ ပင္စိမ္းရြက္ ႏွင့္ ၾကက္သားကုိ အခ်ဳိခ်က္ပဲ ခ်က္လုိက္ပါတယ္။ ဒီ ၾကက္ရင္ဘံု အသားက ၄ ေပါင္ နီးပါးေလာက္ ရွိပါတယ္။

၃ ေပါင္ကုိ ပင္စိမ္းရြက္ ႏွင့္ ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္ေလး ခ်က္ပီး ....
၁ ေပါင္ကုိေတာ့ ကေလးမ်ားအတြက္ ၾကက္သား ပင္စိမ္းရြက္ အုပ္ခ်က္ထားတာကုိ မႈိ ႏွင့္ အုန္းႏုိ႕ ေပါင္းထည့္ပီး အခ်ဳိေလး ခ်က္ေပးလုိက္ပါတယ္။




ဒီမွာ ေရာင္းတဲ႕ Basil - ပံုစံေလး ...




 ၃ ေပါင္ ၾကက္သားဟင္းဆုိရင္ေတာ့ Basil leaf - ၃ ခက္ေလာက္ အရြက္ေျခြပီး ထည့္ရင္ အေတာ္ပါပဲ ... 
၁ ေပါင္ေလာက္နဲ႕ ခ်က္တဲ႕ ၾကက္သားဟင္းဆုိရင္ေတာ့ ပင္စိမ္းရြက္ - ၁ ခက္ ၊ ၂ ခက္ေလာက္ေပါ႔ ....
 


ေဆာ့စ္ကုိ ခြက္ တခြက္တည္း ေရာေပါင္း စပ္လုိ႕ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ... 
တခါတည္း အသားနဲ႕ ထည့္ပီး ႏွယ္လုိ႕ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ...
ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ ... ကုိယ့္ပံုစံ သာ ခ်က္ပါ .... 


As !_! like ....

အိမ္မွာေတာ့ .... ေဆာ့စ္အတြက္ ....

ၾကက္သား ( ၃ ) ေပါင္ ႏွင့္ ခ်က္ဖုိ႕ ေဆာ့စ္ အတြက္ ....

ခရုဆီ = လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ( ၆ ) ဇြန္း
ငါးငံျပာရည္ = လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ( ၃ ) ဇြန္း
သၾကား = လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ( ၃ ) ဇြန္း
သံပုရာရည္ = လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ( ၅ ) ဇြန္း




ပန္းကန္တလံုးထဲ ထည့္ပီး သၾကားအပါ ေဖ်ာ္ထားလုိက္ပါတယ္။
 


ၾကက္ရင္ဘံုသားကုိ အသားတံုး  ေသးေသး လွီးျဖတ္ထားလုိက္ပီး ....

ဆား = လက္ဘက္ရည္ဇြန္း  ( ၁ ) ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ = လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ႏွင့္ ႏွယ္ထားပီး ...




အသင့္ေဖ်ာ္ထားေသာ ေဆာ့စ္ ... ပန္းကန္ထဲက ၃ ဇြန္းေလာက္နဲ႕ပါ ထပ္ႏွယ္ထားပါတယ္။




ငရုတ္သီးအပြေျခာက္ ၄ ခု 

( အစပ္စားႏုိင္ရင္ ဒီထက္ ပုိထည့္ပါ။ 
အဲဒီ ငရုတ္သီးေျခာက္က ေၾကာ္ ...
ၾကက္သားနဲ႕ ေရထည့္ပီး ခ်က္ေနတဲ႕အခါ ႏူး ...
ၾကက္သား အရသာမွာ အစပ္ ပါ သြားမွာမုိ႕ ကုိယ့္ အစပ္ စားႏုိင္သေလာက္ ငရုတ္သီးအပြေျခာက္ကုိ ေရေဆးပီး ေရကုိ ေျခာက္ေအာင္သုပ္ပီးမွ ဆီပူမွာ မီးေျမးေျမး နဲ႕ ေၾကာ္ပါ ) 

ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅  မႊာ
ဂ်င္း - လက္ တဆစ္
ၾကက္သြန္နီ - တျခမ္း




ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မႊာ ႏွင့္ ဂ်င္း လက္တဆစ္ကုိ ဓါးျပားရုိက္ ....
ၾကက္သြန္နီ တျခမ္းကုိ ေလး စိတ္ စိတ္ 

( ရွလြတ္ ၾကက္သြန္နီ တလံုး ဆုိရင္ ... ၾကက္သြန္နီ တလံုး လံုး ေလး စိတ္ စိတ္ ) 




အိမ္မွာ ... ၾကက္သား ၃ ေပါင္ကုိ ဆီ - 1/2 cup ထည့္ခ်က္ပါတယ္။
ခ်က္မယ့္ အုိးမွာ - ဆီ - 1/2 cup ကုိ ( medium heat ) အပူေပး
ဆီပူပီဆုိတာနဲ႕ ငရုတ္သီး အပြေျခာက္ကုိ အရင္ေၾကာ္ပါ။
ၾကြပ္လာပီ ဆုိတာနဲ႕ တဆက္တည္း ...
ဓါးျပားရုိက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း ၊ ၾကက္သြန္နီ စိတ္ ထည့္ေမႊ ပီးမွ 
ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားကုိ ထည့္ေမႊ ... 
( ၃ ) မိနစ္၊ ၄ မိနစ္ေလာက္ ေမႊပီးမွ ေရ ကုိ 1 cup ထည့္၊ အဖံုးအုပ္ခ်က္ထားပါ။
ဟင္းအုိး ဆူလာပီး ေရခမ္းခါနီးမွ က်န္ေနေသာ ေဆာစ္႕မ်ား ေလာင္းထည့္ပီး ေမႊြပါ။
ပီးရင္ မီးဖုိမီးပိတ္လုိက္ပီး ပင္စိမ္းရြက္မ်ား၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၄ ခုေလာက္ ထည့္အုပ္ ေမႊပီး အဖံုးခဏအုပ္ထားလုိက္ပါ။ 





ပင္စိမ္း အနံသင္းသင္းေလး ႏွင့္ ၾကက္သား အရသာက ခ်ဳိလည္း ခ်ဳိတယ္။ နည္းနည္းေလးလည္း အခ်ဥ္ဘက္ကုိ လုိက္တယ္။ ငရုတ္ပြေျခာက္က ႏူးသြားေတာ့ သူရဲ႕ အစပ္ က ၾကက္သားထဲ ေရာက္သြားတာမုိ႕ အရမ္း ရႈးရွဲၾကီး အစပ္ မဟုပ္ေပမယ့္ စပ္တယ္။ 

ကေလးမ်ား အၾကိဳက္ ... ၾကက္သား၊ မႈိ၊ အုန္းႏုိ႕ ....  ပင္စိမ္းရြက္အုပ္ခ်က္ထားတဲ႕ ဟင္း

ညစာ အတြက္ ... ကေလးမ်ား ႏွင့္ ဒယ္ဒီအတြက္ ... ၾကက္သား ၁ ေပါင္ မျပည့္တျပည့္ကုိ ... မႈိ၊ အုန္းႏုိ႕ ႏွင့္ ခ်က္ပီး ပင္စိမ္းရြက္ အုပ္ထားေသာ ဟင္း 

ၾကက္သားက တေပါင္ေလာက္
မႈိ - တဗူး
ၾကက္သြန္နီ - တစိတ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မႊာ
ဂ်င္း -  လက္မ၀က္
ငရုတ္သီးပြေျခာက္ - ၂ ေတာင့္
အုန္းႏုိ႕ရည္ - ခြက္ တ၀က္
ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၂ ဇြန္း
ရွာလကာရည္ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၁ ဇြန္း 
သၾကား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၂ ဇြန္း
ငါးငံျပာရည္ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၁ ဇြန္း

အရင္ဆံုး ... ေဆာ့စ္အတြက္ ...

ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၂ ဇြန္း
ရွာလကာရည္ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၁ ဇြန္း 
သၾကား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၂ ဇြန္း
ငါးငံျပာရည္ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၁ ဇြန္း
ေဖ်ာ္ထားပါ။
အရုိးမပါ ... အေရခြံမပါ ... ၾကက္ရင္ဘံုသားကုိ ေသးေသး လွီးထားပီး 
ဆား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း 1/2 
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - 1/4 tsp ႏွယ္ထားပါ။

အသင့္ေဖ်ာ္ထားေသာ ေဆာ့စ္ ပန္းကန္လံုးထဲမွ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၃ ဇြန္းေလာက္ ယူပီး ၾကက္သား ႏွင့္ ေရာႏွယ္ထားပါ။

ဆီကုိ ထမင္းစားဇြန္း ႏွင့္ ၃ ဇြန္းေလာက္ ထည့္ပီး မီးေျမးေျမး အေနအထားနဲ႕ ဆီပူပီ ဆုိတာနဲ႕ 
ငရုတ္ပြေျခာက္ ၂ ေတာင့္ေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ 
ငရုတ္ပြေျခာက္ ၾကြပ္လာပီ ဆုိတာနဲ႕ တဆက္တည္း ...
ဓါးျပားရုိက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မႊာ၊ ဂ်င္း - လက္မ၀က္ ထည့္၊ စိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီ တစိတ္ေလာက္ ထည့္ေမႊပီးမွ 
 ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားထည့္ေမႊ ...
၂ မိနစ္ေလာက္ ေမႊပီးမွ ...
အုန္းႏုိ႕ ခြက္ တ၀က္ ထည့္ေမႊ ... အုန္းႏုိ႕ ႏွင့္ ၾကက္သား ႏွံစပ္ေအာင္ေမႊပီးမွ 
ေရကုိ ခြက္ တ၀က္ေလာက္ပဲ ထည့္ပါ။ အဖံုးအုပ္ ခ်က္ထားလုိက္ပီး 
ေရဆူတက္လာခါနီး မွ က်န္ေနေသာ ေဆာ့စ္မ်ားေလာင္းထည့္ ... ေမႊ ...
ပါးပါးလွီးထားေသာ မႈိ တဗူး  ႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ - ၄ ေတာင့္ေလာက္ ထည့္ေမႊပါ။ 

( မႈိက ပါးပါးလွီးထားပီး ထည့္ခ်က္လုိက္ရင္ ၅ မိနစ္ သာသာေလာက္ဆုိ ႏူးပါပီ ။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ကေတာ့ မႈိ ကုိ အဆိပ္တက္မွာစုိးလုိ႕ ေျဖေပးတာပါ )

အုန္းႏုိ႕က်န္ ... ေရက်န္ အေနအထားေလာက္ ေရာက္ပီဆုိမွ ပင္စိမ္းရြက္ ၂ ခက္ေလာက္ဆီက ေျခြယူထားေသာ ပင္စိမ္းရြက္မ်ားႏွင့္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၃ ခုေလာက္ ထည့္အုပ္ပီး မီးဖုိမီးပိတ္၊ အဖံုးအုပ္ထားလုိက္ပါ။ 

ဟင္းခ်က္ထားေသာ အပူေငြ႕ ႏွင့္ ပင္စိမ္းအရြက္မ်ား စိမ္း စိမ္း ႏူးႏူး အေနအထားႏွင့္ ၾကက္သား၊ အုန္းႏုိ႕ဟင္းလည္း ပင္စိမ္း အနံသင္းေနပါလိမ္႕မယ္။


အုန္းႏုိ႕ ႏွင့္ တည့္ေသာ သူဆုိလွ်င္ ... အုန္းႏုိ႕ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ႏွင့္ တခြက္ေလာက္ ထည့္ခ်က္လုိ႕ ရပါတယ္။ 
ကုိယ့္တုိ႕ေတာ့ အုန္းႏုိ႕ ျပစ္ျပစ္ေလး စားခ်င္လုိ႕ အုန္းႏုိ႕ တခြက္ ထည့္ခ်က္ထားပါတယ္။ 
ပံုမွန္ဆုိလွ်င္ေတာ့ အုန္းႏုိ႕ ခြက္ တ၀က္စာေလာက္ပဲ ထည့္ခ်က္ပါ။ 






မႈိ 




အုန္းႏုိ႕ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တ၀က္



3 comments :

Aung Htut said...

ဗုိက္ဆာေနတုန္း လာၾကည့္မိျပန္ဘီ... ဂလု ဂလု... :(

san htun said...

လာစားတယ္ဗ်ိဳ ့..အဝတီးသြားတယ္..

Thet Nandar Family said...

Aung Htut ... San Htun .....

အိမ္လာလည္သြားတာ ေက်းဇူးပါ။

အ၀ သာ တီးသြားပါ ....