Friday, January 27, 2012

Chicken Soup


သမီးေလး ၾကိဳက္တဲ႕ Chicken Soup


  
မႈိ၊ ၾကက္သား စြပ္ျပဳပ္ထဲမွ မုန္လာဥနီ
 


ၾကက္သားစြပ္ျပဳပ္အုိး


သမီးေလး အၾကိဳက္ ေျပာင္းဖူးမ်ားမ်ား ထည့္ခ်က္ေပးထားေသာ ၾကက္သား၊ မႈိ စြပ္ျပဳပ္ ပန္းကန္


ေပါင္မုန္႕ႏွင့္ တြဲဖက္စားပါတယ္။


ၾကက္သား စြပ္ျပဳပ္ထဲမွ မုန္လာဥနီ၊ ေျပာင္းဖူး၊ ပဲစိမ္းလံုး၊ မႈိ


မႈိ

 

ေျပာင္းဖူး



ရန္ကုန္၊ စီးတီးမတ္မွာ ေရာင္းတဲ႕ စြပ္ျပဳပ္ကုိလည္း သတိရပါတယ္။ အဲဒီ စြပ္ျပဳပ္က တခြက္ကုိ ၄၀၀ က်ပ္လား မသိဘူး။ နည္းနည္းေမ႕သြားပီ၊ ေျပာင္းဖူးေတြလည္း အမ်ားၾကီးပါသလုိ၊ မႈိလည္း ပါတယ္။ ႏုိ႕လည္း ထည့္ခ်က္ထားသလုိပါပဲ။ အဲဒီ စြပ္ျပဳပ္ႏွင့္ အတူ စီးတီးမတ္က စြပ္ျပဳပ္အုိး ေဘးနားမွာ ထားတဲ႕ ေပါင္မုန္႕ၾကြပ္ အရွည္ တေခ်ာင္းပါ ၀ယ္လာပီး စြပ္ျပဳပ္ကုိ ေပါင္မုန္႕ႏွင့္ တုိ႕စားပါတယ္။

အေမရိကားက Big Y Super Market မွာလည္း အဲလုိ စြပ္ျပဳပ္အုိး ေတြ႕တယ္။ မ၀ယ္စားရေသးပါဘူး။ 


** ခ်က္၊ စားနည္း **



ၾကက္ရင္ဘံု ၈ တံုး
ဆား -လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၃ ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၃ ဇြန္း 
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မႊာ
ေရ - 2 Qrt

.......
ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း - ၂ ဇြန္း
ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၂ ဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၃ လံုး
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
မႈိ - ၂ ဗူး
ေျပာင္းဖူး - ၁ ဗူး
မုန္လာဥနီ၊ ပဲစိမ္းလံုး - အနည္းငယ္
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၄ ဇြန္း


မႈိ စြပ္ျပဳပ္ဗူး


ဒီ တံဆိပ္ႏွင့္လာေသာ ဗူးပါ


ခ်က္နည္း အညႊန္း .... ေခါက္ဆြဲႏွင့္ စြပ္ျပဳပ္ကုိ တြဲစားပီး cheese ျဖဴးစားတာထက္ ....
အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆြဲပံုစံလုိမ်ဳိး ... စားရရင္ ေကာင္းမလားလုိ႕ ....


ခ်က္နည္း အညႊန္း


ပါ၀င္ပစည္းမ်ား


မႈိ စြပ္ျပဳပ္


ၾကက္ရင္ဘံု ၈ တံုးကုိ တ၀က္စီ တံုးထားပါ။


ဆား - စားပြဲတင္ဇြန္း - ၃ ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - စားပြဲတင္ဇြန္း - ၃ ဇြန္း 
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မႊာ
ေရ - 2 Qrt


အရင္ဆံုး ... ၾကက္သားကုိ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ႏွင့္ ႏွယ္ပီး Pressure cooker ထဲမွာ ေရျဖင့္ တနာရီ အၾကာ မီးေျမးေျမးျဖင့္ ၾကက္သား စြပ္ျပဳပ္ ခ်က္ထားလုိက္ပါတယ္။


Pressure cooker - lock က်ဖုိ႕ အတြက္ ... ၾကက္သားစြပ္ျပဳပ္အုိးအဖံုးေပၚကုိ ေရေအးျဖင့္ ေဘစင္မွာ ဖြင့္ခ်ေလာင္းထားလုိက္ရင္ Lock ျမန္ျမန္က်ပါတယ္။ 

ပံုမွန္ဆုိရင္ေတာ့ Pressure cooker နဲ႕ ခ်က္ရင္ မီးပိတ္ပီး ၁၀ မိနစ္ သာသာေလာက္မွ Lock က်ပီး အဖံုး ဖြင့္လုိ႕ရပါတယ္။


တနာရီေလာက္ အၾကာ ၾကက္သား စြပ္ျပဳပ္ ခ်က္ထားတာမုိ႕ စြပ္ျပဳပ္ အရည္ကုိ ၾကည္ေနတာပါပဲ။

( ၀က္နံရုိး စြပ္ျပဳပ္တုိ႕ ၾကက္သား စြပ္ျပဳပ္တုိ႕က ၾကာ ၾကာ ခ်က္ေလ စြပ္ျပဳပ္ အရည္ ၾကည္ေလ ပါပဲ ) 


မႈိ စြပ္ျပဳပ္ အုိး ခ်က္ဖုိ႕ အတြက္ ... ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃ လံုးကုိ ၾကိတ္စက္ျဖင့္ ေၾကေနေအာင္ ၾကိတ္ထားပါ။ 

( စြပ္ျပဳပ္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရသာ ပါတာကုိ မၾကိဳက္တဲ႕သူ ဆုိရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ထည့္မခ်က္ပါႏွင့္ ... ကုိယ့္ကေတာ့ က်န္းမာေရး အရေကာ ... တျခား အက်ဳိးေက်းဇူး ... ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၾကက္သား စြပ္ျပဳပ္က အသားရည္ လွ လုိ႕ပါ .... ခရမ္းခ်ဥ္သီး အနံေပ်ာက္ဖုိ႕ အဖံုးဖြင့္ ... ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္ေတြ ေၾကပီး က်က္ေနေအာင္ ခ်က္ရင္ ရပါတယ္။ ပီးရင္ နံနံပင္ ႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ႏုိင္ႏုိင္ျဖဴးပီး ခ်က္လုိက္ရင္ စြပ္ျပဳပ္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါတာ ... မသိသာေတာ့ပါဘူး ) 


ခ်က္မယ့္ အုိးထဲမွာ အရင္ဆံုး 
ဆီ - ထမင္းစားဇြန္းႏွင့္ ၂ ဇြန္း ကုိ မီးေျမးေျမး အေနအထားႏွင့္ အပူေပးပီးတာနဲ႕
ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း - ၂ ဇြန္း ျဖင့္ ငရုတ္သီး ဆီခ်က္လုိက္ပါ။
ငရုတ္သီး ဆီခ်က္သတ္ပီးတာနဲ႕ .... 
ၾကိတ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃ လံုး အႏွစ္ မ်ားထည့္ ... ဇြန္းျဖင့္ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။
ေရ - 1/2 cup ထည့္ပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္မ်ား ႏြမ္းတဲ႕ အထိ ( High Heat ) မီးအားမ်ားမ်ားျဖင့္  ေမႊပါ။ 
ပါးပါး ရိပ္ရိပ္ လွီးျဖတ္ထားေသာ နံနံပင္ အနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ 

** ( ခရမ္းခ်ဥ္သီး မၾကိဳက္ရင္ မထည့္ပါႏွင့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မထည့္ရင္ နံနံပင္ မထည့္ပါႏွင့္ ) **

သံဗူးျဖင့္ လာေသာ မႈိ - ၂ ဗူး ေဖာက္ထည့္ပါ။
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - ၃ ဇြန္း ထည့္ပီး ... အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ။ 

( ဆားထည့္စရာ မလုိပါ။ သံဗူးနဲ႕ လာတဲ႕ မႈိ ဗူးက အရသာ ပါပီးသားမုိ႕လုိ႕ပါ )

စြပ္ျပဳပ္အုိး ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ...

ပဲစိမ္းလံုး၊ ေျပာင္းဖူး၊ မုန္လာဥနီ ထည့္ပါ။ 

ၾကက္သား စြပ္ျပဳပ္အုိးထဲမွ ၾကက္သားစြပ္ျပဳပ္ အရည္ သပ္သပ္ကုိပဲ ထည့္ပီး အဆက္မျပတ္ေမႊပါ။
လုိအပ္ရင္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - ၁ ဇြန္း ထည့္ပါ။




ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္


ေျပာင္းဖူး




ေပါင္မုန္႕ၾကမ္းႏွင့္ တြဲစားပါက စားလုိ႕ေကာင္းပါသည္။


** အရင္ပုိစ္႕ **




1 comments :

Kyaw said...

ဟာ....စားခ်င္စရာႀကီး........