Saturday, January 28, 2012

ၾကက္သား၊ မႈိ၊ ေျပာင္းဖူး ခရုဆီေၾကာ္

** 2010 ** 
Yangon, Myanmar 


Stewed Chicken, corn, mushroom, black mushroom with oyster sauce

မေန႕က သမီးၾကိဳက္တဲ႕ မႈိဗူးေလး city mart super market မွာ ၀ယ္ပီး သမီး နဲ႕ သား ၂ေယာက္စလံုး ၾကိဳက္တဲ႕ အသီးအရြက္ (ေျပာင္းဖူး၊ ၾကြက္နားရြက္မႈိ၊ မႈိ) ကုိ အဓိကထားပီး ၾကက္သား နဲ႕ ေရာခ်က္ ။ ပီးေတာ့ ခရုဆီေလးနဲ႕ ရုိးရုိးေလး ေၾကာ္ေပးထားတဲ႕ ဟင္း။ မာမီတုိ႕ ေန႕စဥ္ စားေသာက္တဲ႕ ဟင္းအမယ္ေတြက ရုိးရုိးဟင္းေတြပါ။ ခ်က္ေလ႕ ခ်က္ထ ရွိတဲ႕ ဟင္းအမ်ဳိး အမည္ေတြခ်ည္းပါပဲ။ တခါတေလ ခပ္ဆန္းဆန္းေလး ခ်က္ခ်င္တာေပါ႔ေနာ္။ အဲလုိ ခ်က္ဖုိ႕က ဟုိအမယ္လုိ ဒီ အမယ္လုိ နဲ႕ အဲဒီ အခါ လုိတဲ႕ ပစၥည္းေတြ ပုလင္းေတြ အထုပ္ေတြကုိ၀ယ္။ ရွိတာမွ သားအမိက ၃ ေယာက္တည္းရယ္။ တခါ ခ်က္စားပီးရင္ အဲဒီ အထုပ္ေတြ ပုလင္းေတြက မီးဖုိေခ်ာင္ထဲမွာ ေသာင္တင္ေနေရာ။ အဲဒါ နဲ႕ပဲ ေန႕စဥ္ စားေလ႕ စားထ ရွိတဲ႕ ဟင္းမ်ဳိးေတြကုိ ပဲ။ ခ်က္စားျဖစ္ေနတယ္။ ေနာက္ပုိင္းက်ရင္ေတာ့ ခ်က္ၾကည့္အံုးမယ္။


ႏြားႏုိ႕ခဲဟင္း

ႏြားႏုိ႕ခဲဟင္းကေတာ့ မာမီ အၾကိဳက္။ ဒီတခါ ႏြားႏုိ႕ခဲ ေတြကုိ သိပ္ အကၽြပ္ၾကီး မေၾကာ္ဘူး။ ေရႊေရာင္သန္းတဲ႕ အထိ မေၾကာ္တာကုိ ေျပာတာပါ။ ေရႊေရာင္သန္းေနပီ ဆုိရင္ ေၾကာ္ရင္း တန္းလန္းနဲ႕ မာမီ ပါးစပ္ထဲကုိ ၄ ၊ ငါ း ၊ ေျခာက္တံုးေလာက္က ၀င္သြားေတာ့ ႏြားႏုိ႕ခဲ ဆီျပန္ဟင္းက ဟင္းနည္းသြားေရာေလ။ အဲဒါေၾကာင့္မုိ႕လုိ႕ ဒီတခါ ႏြားႏုိ႕ခဲ ကုိ အရင္ေၾကာ္တဲ႕အခါ သိပ္ အကၽြပ္ၾကီး မဟုတ္ဘူး။ ပီးေတာ့မွ အဆာပလာစာ (ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးႏွစ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး) ဆီသပ္၊ ဆႏြင္းမႈန္႕ေလး နည္းနည္းထည့္၊ ေစာပုိင္းက ေၾကာ္ထားတဲ႕ ႏြားႏုိ႕ခဲေလးထည့္ပီး ခပ္ဖြဖြေလး ေမႊလုိက္တယ္။  အဆာေတြ နဲ႕ ႏြားႏုိ႕ခဲေလး ေရာသြားပီ ဆုိရင္  ေရေလး နည္းနည္းထည့္လုိက္တယ္။ ႏြားႏုိ႕ခဲထဲကုိ အစာေတြ နစ္သြားတဲ႕ အရသာကုိ ပုိပီး သိသာေစဖုိ႕ ပန္းငရုတ္ပြ နဲ႕ အုပ္ခ်င္တာကုိ ေရႊက လမ္းေဘး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆုိင္က ေစ်းၾကီးလုိ႕တဲ႕ သူ႕ဆုိင္မွာ ပန္းငရုတ္ပြကုိ တင္ပီး မေရာင္းဘူး။ ဒါနဲ႕ သူ႕ဆုိင္မွာ ရွိတဲ႕ ငရုတ္သီးေတာင့္ ရွည္ကုိပဲ ငရုတ္နံ သင္းသင္းေလး ျဖစ္ေအာင္လုိ႕ ငရုတ္သီး အေတာင့္လုိက္ကုိ အုပ္ခ်ပလုိက္တယ္။ မာမီကေတာ့ ပန္းငရုတ္ပြ ပုတုိတုိေလးကုိ ပုိၾကိဳက္တယ္။ ႏြားႏုိ႕ခဲဟင္းဆုိ အဲဒီ ပန္းငရုတ္ပြ နဲ႕ ခ်က္ရမွ၊ အမဲသား ဆီျပန္ ကုိ ဆိတ္သားေျခာက္ဟင္း ပံုစံမ်ဳိး အရသာမ်ဳိး ထြက္ေအာင္လည္း အဲဒီ ပန္းငရုတ္ပြနဲ႕ ခ်က္ရမွ ၾကိဳက္တာ။ ငယ္ငယ္တုန္းက ဆိတ္သားေျခာက္ကုိ မီးဖုတ္ပီးသား ဆိတ္သားေျခာက္ကုိ ဆီေလးနဲ႕ စိမ္ထားတာ ေၾကာင္အိမ္မွာ ေတြ႕လုိ႕ကေတာ့ ခဏ ခဏ သြားႏႈိက္စားတာေလ။ ေနာက္တမ်ဳိး ဆိတ္သားေျခာက္ကုိ ခ်က္ပံုခ်က္နည္းၾကိဳက္တာက။ ဆိတ္သားေျခာက္ဆီျပန္ဟင္း၊ ပန္းငရုတ္ပြ အုပ္ထားတဲ႕ ဆိတ္သားေျခာက္ဆီျပန္ဟင္းေပါ႔။ တခါတေလ အဲဒီ အရသာမ်ဳိး လုိခ်င္လုိ႕။ အမဲသားကုိ အတံုး ေသးေသးေလးေတြတံုး၊ အဆာပလာစာေတြ နဲ႕ နယ္ပီးတဲ႕ အခါမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏုိင္ႏုိင္နဲ႕ တစ္ေရေလာက္ပဲ ခ်က္အပီး ပန္းငရုတ္ကုိ အ၀ုိင္းေလးေတြ လွီးျဖတ္ထားတာထည့္ ေရေလး ခပ္စပ္စပ္ေလး ပဲ ထည့္လုိက္ပီး ၂ ေရေလာက္ နဲ႕ ခ်က္ပီးတဲ႕ အခါမွာ အမဲသားက အမဲႏွပ္လုိမ်ဳိး လုံး၀ ႏူးအိေနတာမ်ဳိး မဟုတ္ေပမယ့္လုိ႕ စားလုိ႕ ေကာင္းတယ္။ ဆိတ္သားေျခာက္ ဆီျပန္ခ်က္ထားတဲ႕ ဟင္း အရသာေလာက္ကုိ ေကာင္းတာေလ။


ပန္းငရုတ္ပြ အမဲသားဟင္း


0 comments :