Sunday, January 8, 2012

မုန္႕ဟင္းခါး၊ ေရႊခ်ီဆႏြင္းမကင္း


မုန္႕ဟင္းခါး၊ ပဲေၾကာ္၊ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္ နဲ႕ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ မုန္႕တစ္ပြဲ


ငါးအသားမ်ားမ်ား ႏွင့္ ခ်က္ထားေသာ မုန္႕ဟင္းခါးဟင္းရည္ စမ္းပီး ( ဓာတ္ပံုရုိက္မွာမုိ႕ မုန္႕ဖတ္ ႏွင့္ အစာမ်ား ေပၚေအာင္ ဟင္းရည္ နည္းနည္းပဲ ထည့္ထားပါတယ္။ ပုိစားလုိ႕ေကာင္းေအာင္ ဟင္းရည္မ်ားမ်ား ထပ္ထည့္ ေပးပါအံုးမည္ )





အစပ္ မစားေသာ သူအတြက္ မုန္႕ဟင္းခါး၊ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္ ႏွင့္ တပြဲ
 


ၾကက္ဥဖတ္ေလး ပါ ထပ္ထည့္ေပးထားပါတယ္။
 


မုန္႕ဟင္းခါး မုန္႕ဖတ္
 

  
မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္အုိး



ငါးအသားလံုးေၾကာ္ ( ငါးဖယ္ေၾကာ္လုိမ်ဳိး )
 


ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္
 


နံနံပင္၊ သံပုရာသီး၊ ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕
 

ဘူးသီးေၾကာ္
 


ပဲေၾကာ္၊ ဘူးသီးေၾကာ္
 





ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း
 


မုန္႕ဟင္းခါး ႏွင့္ ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း
 


ဘိန္းေစ႕ ျဖဴးထားေသာ ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း
 


ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း
 


Almond  ပါ ျဖဴးထားေသာ ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း

** ခ်က္၊ စားနည္း **




ငါးအသားလႊာ တစ္ေပါင္ခြဲေက်ာ္ ေစ်းႏႈန္း
 



 
စပါးလင္အျမစ္ကုိ ရွင္းပီး ဓါးဖေနာင့္ႏွင့္ ထု၊ အရင္းကုိ က်စ္ေနေအာင္ ထံုးလုိ႕ပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ ကတ္ေၾကးနဲ႕လည္း  ျဖတ္ပီး ခ်က္တတ္ပါတယ္။



ငါးျပဳပ္မယ့္ အုိးထဲမွာ စပါးလင္ကုိ ေအာက္မွာ ထားပီး အေပၚမွာ ငါးအသားလႊာ ( ၅) လႊာကုိ တင္၊ ငံျပာရည္ ( ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ႏွင့္ ၂ ခြက္ခြဲ ) ထည့္ပါတယ္။ ေရကုိ ( ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ႏွင့္ တ၀က္ ) ေလာက္ပဲ ထည့္ပီး ငါးကုိ ငံျပာရည္ ႏွင့္ မီးေျမးေျမး အေနအထား ( Medium Heat ) ေရခမ္းျပဳပ္ထားလုိက္ပါတယ္။

*** အငံ႔ သိပ္မစားတဲ႕ သူမ်ဳိးဆုိရင္ ... ငံျပာရည္ကုိ ( ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ( ထမင္းခ်က္သည့္ အခါ သံုးေသာ rice cooker cup ) ႏွင့္ တခြက္ပဲ ထည့္ပါ။




ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ႏွင့္ အိမ္မွာ သံုးေသာ ငံျပာရည္ ပုလင္း




ငါးမ်ား အုိးမကပ္ေအာင္ ေမႊပီး ေရခမ္းျပဳပ္ထားေသာ ငါးျပဳပ္အုိး




ဆန္မႈန္႕




ကုလားပဲမႈန္႕ ( အစိမ္း )




ဆန္မႈန္႕ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တခြက္
ကုလားပဲမႈန္႕ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တခြက္ကုိ မီးေျမးေျမး နဲ႕ မီးဖုိေပၚမွာ ေလွာ္ထားလုိက္ပါတယ္။




ေလွာ္ပီး ဆန္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕ကုိ ေရထည့္ပီး 




ညက္ေနေအာင္ ေဖ်ာ္ထားလုိက္ပါတယ္။




ငံျပာရည္ ႏွင့္ ေရခမ္းျပဳပ္ထားေသာ ငါးကုိ ဆီသပ္ခ်က္မွာမုိ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းတုိ႕ကုိ 




က်ိတ္စက္ျဖင့္ က်ိတ္ထားလုိက္တယ္။




ေအရွန္ဆုိင္မွာ ဌက္ေပ်ာ္အူက တခါတေလ ပင္စည္ပုိင္း ရတတ္သလုိ၊ ဒီတေခါက္ ၀ယ္ေတာ့ အရင္းပုိင္း ( ထိပ္ဖ်ားပုိင္း) ျဖစ္ေနပါတယ္။ 




ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားလုိက္တယ္။




ဌက္ေပ်ာ္အူ

( ဌက္ေပ်ာ္အူမ်ားကုိ မုန္႕ဟင္းရည္အုိး ဆူမွ ထည့္ေပးပါ။ ႏူးလြယ္ပါတယ္ )




ငါးအသားလံုးေၾကာ္






စိတ္ထားေသာ ၾကက္ဥျပဳပ္၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ငါးအသားလံုးေၾကာ္၊ Shallot ( ရွလြတ္ ) ၾကက္သြန္နီ 




ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ တဇြန္းေလာက္ကုိ မီးေျမးေျမးနဲ႕ မီးသင္းထားလုိက္ပါတယ္။




ခ်က္မယ့္ 8 Quart အုိးထဲမွာ ဆီ ( ဆန္ခ်ိန္ခြက္ - တ၀က္ေက်ာ္ေလာက္ ထည့္ပီး ) ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းကုိ ထည့္ ဆီသတ္၊ တေအာင့္ၾကာမွ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ထည့္ ဆီသတ္။ ငံျပာရည္ ႏွင့္ ျပဳပ္ထားေသာ ငါးျပဳပ္မ်ားထည့္ေမႊ။ 

အသင့္ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕ ေဖ်ာ္ထားတာေလာင္းထည့္ပီး ဆက္တုိက္ေမႊေနတုန္း။

ေရကုိ 8 Quart အုိး အျပည့္ထည့္ပီး အဆက္မျပတ္ေမႊေပးထားလုိက္ပါတယ္။

ပြက္ပြက္ဆူေတာ့မွ ၾကက္ဥျပဳတ္၊ ၾကက္သြန္နီဥ၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္မ်ားထည့္၊ ဆား လိုသေလာက္ထည့္၊

ေနာက္ဆံုးမွ မီးသင္းထားေသာ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ျဖဴးပီး ေမႊ ...




ခ်က္ထားေသာ မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္အုိး


( ဟင္းရည္အုိးမွာ ထပ္ပီး ငရုတ္ဆီ အေရာင္ နီနီ ထပ္လုိခ်င္ေသးရင္ ဆီကုိ က်က္ေနေအာင္ အပူေပးပီး ဆီက်က္ပီဆုိတာနဲ႕ မီးအရွိန္ကုိ ေလွ်ာ့ .... ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕ထည့္၊ ဆားနည္းနည္းထည့္ပီး ခ်က္ထားတဲ႕ ငရုတ္သီး ဆီက်က္ကုိ တစ္ဇြန္း၊ ၂ ဇြန္းေလာက္ ထည့္ေမႊေပးရင္ မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္အုိးမွာ ငရုတ္သီး ဆီ နီနီ ေ၀႕ေနပါလိမ္႕မယ္ ) 

အိမ္မွာ ကေလးမ်ားလည္း စားမွာမုိ႕ ဟင္းရည္အုိးအတြက္ အစပ္က ဒီေလာက္ပဲ ထည့္ခ်က္ပါတယ္။







ဒီတေခါက္ ေအရွန္ဆုိင္က ၀ယ္လုိ႕ရလာေသာ Rice stick 




ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြးအုိးထဲမွာ rice stick မ်ားထည့္ ... ၁၀ မိနစ္ေလာက္ဆုိ ႏူးလာပီမုိ႕ ဆယ္ပီး ေရေအးစိမ္၊ ဇကာႏွင့္ စစ္ထားေသာ မုန္႕ဟင္းခါး မုန္႕ဖတ္




ငါးဖယ္ေၾကာ္ လုိမ်ဳိး




ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္၊ သံပုရာသီး၊ ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕ 

( ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕ကုိ ကုိယ္ဘာသာ ကိုယ္ အိမ္မွာ ေလွာ္ခ်င္ရင္ ငရုတ္သီးအပြေျခာက္ေတာင့္ေတြကုိ ေလွာ္ပီး ၾကိတ္စက္ ႏွင့္ ၾကိတ္လုိ႕ရပါတယ္)




ဆီကုိ က်က္ေအာင္ တည္ပီး ဆီက်က္ပီ ဆုိတာနဲ႕ မီးအရွိန္ကုိေလွ်ာ့ ႏႈတ္ႏႈတ္စင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊ ဆႏြင္းမႈန္႕ထည့္ပီး ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္




ဘူးသီးေၾကာ္နည္း ေရးခဲ႕ပီးေသာ ပုိစ္႕ ( ဒီေနရာမွာ ကလစ္ႏွိပ္ပါ )




ပဲေၾကာ္နည္း ေရးခဲ႕ပီးေသာ ပုိစ္႕ ( ဒီေနရာမွာ ကလစ္ႏွိပ္ပါ )




မုန္႕ဟင္းခါး ႏွင့္ ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း




ေရႊခ်ီ ( Sooji ) - 2 ခြက္
သၾကား ( Sugar ) - 3 ခြက္
ေထာပတ္ ( Butter ) - ၆ ေအာင္စ (3/4 cups)
အုန္းႏုိ႕ရည္ ( Coconut Cream ) - 2 ဗူး
ဆား ( Salt ) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ဘိန္းေစ႕ ( Poppy Seeds )
** ခြက္ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ပါ။






Almonds ကုိ ပါးပါးလွီးထားတယ္။ ကုိယ့္ အေဒၚ အပ်ဳိၾကီး ကေတာ့ ေျမပဲဆန္ကုိ ပါးပါးလွီးပီး ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း ဖုတ္ပါတယ္။ 

Stop and shop ဆုိင္ေတြမွာေတာ့ ပါးပါးလွီးထားပီးသား Almonds မ်ားကုိ အလြယ္တကူ ၀ယ္လုိ႕ရပါတယ္။




ေရႊခ်ီ - ၂ ခြက္ကုိ အနီေရာင္ သန္းတဲ႕ အထိ ေလွာ္လုိက္ပီး ၊ ဆက္တုိက္ဆုိသလုိ
သၾကား - ၃ ခြက္၊ ဆား နည္းနည္းထည့္၊
အုန္းႏုိ႕ရည္ ( အုန္းႏုိ႕ ၂ ဗူးထဲက ၃ ၊ ၄ ဇြန္းေလာက္ ခ်န္ထားပီး က်န္တာ အကုန္ထည့္)
ေထာပတ္ (ေလးပံု ၃ ပံု ထဲက ၃၊ ၄ ဇြန္းေလာက္ ခ်န္ထားပီး က်န္တာ အကုန္ထည့္)
အဆက္မျပတ္ေမႊေပးထားလုိက္တယ္။ 
မုန္႕သား အရည္ ေနရာကေန အဆက္မျပတ္ ေရႊခ်ီ ထုိးပီးတာနဲ႕ အေပၚမွာ ေတြ႕ရေသာ ေရႊခ်ီ မုန္႕သားလုိမ်ဳိး ... အုိးမကပ္ေတာ့တဲ႕ အခ်ိန္ ... မုန္႕က်က္ပီဆုိရင္ ....
 


ရွစ္လက္မ ပတ္လည္ oven foil




oven foil မွာ ေထာပတ္ဆီ အရင္သုတ္ပီး ေရႊခ်ီေတြ ေလာင္းထည့္။



မုန္႕မ်က္ႏွာျပင္ကုိ ညီေအာင္ညိွပီး
 



အုန္းႏုိ႕ရည္ဖ်န္း


ပါးပါးလွီးထားေသာ Almond မ်ား ျဖဴး
( မထည့္လည္းရပါတယ္ )



ဘိန္းေစ႕ျဖဴး



oven မွာ 350 ºF - ၄၅ မိနစ္ သာသာ ေလာက္ ဒီတေခါက္ မုန္႕ဖုတ္ပါတယ္။ 

( နာရီ၀က္ ေလာက္ ေရႊခ်ီ ဖုတ္ေနစဥ္ oven မွာ တခ်က္ေလာက္ မုန္႕ အေနအထားကုိ ဖြင့္ၾကည့္ပါ။ 
၄၅ မိနစ္ေလာက္ ဆုိ ေကာင္းေကာင္း က်က္ပါပီ။ oven ထဲက ထုပ္ပီး အျပင္မွာ ၁၅ မိနစ္ ( သုိ႕မဟုတ္ ) နာရီ၀က္ေလာက္ အေအးခံပီးမွ ေရႊခ်ီ တံုးေလးမ်ားကုိ ေလးေထာင့္ပံုစံ ( သုိ႕မဟုတ္ ) ဒုိင္းမြန္းပံုစံ လွီးပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါပီ .... )

မုန္႕ဟင္းခါး ႏွင့္ ေရႊခ်ီဆႏြင္းမကင္းက ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ခ်က္တတ္ၾကပါတယ္။ အိမ္မွာဆုိရင္ ဒယ္ဒီ ခ်က္ေသာ မုန္႕ဟင္းခါး ႏွင့္ မာမီ ( Thet Nandar ) ခ်က္ေသာ မုန္႕ဟင္းခါး အရသာ မတူပါဘူး။ တေယာက္တမ်ဳိးစီ စားေကာင္းပါတယ္။ အေမရိကားလုိ ေနရာမ်ဳိးမွာ တေယာက္တလွည့္စီ ခ်က္ပါမွ အရသာ အေျပာင္းအလဲနဲ႕ မရုိးမွာပါ။ မုန္႕ဟင္းခါးကေတာ့ အိမ္မွာ မိသားစု ေလးေယာက္ အားလံုး ၾကိဳက္တာမုိ႕ ေန႕တုိင္းစားရမယ္ဆုိရင္လည္း မရုိးပါဘူး။ 

လာလည္သူ ေရႊဧည့္သည္မ်ားလည္း .... မုန္႕ဟင္းခါး ခ်က္ဖုိ႕ မအားတဲ႕ အခါပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ခ်က္ဖုိ႕ ကုန္ၾကမ္း မစံုတာပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ ဒီအိမ္က မုန္႕ဟင္းခါး ခ်က္တဲ႕ ဓာတ္ပံုေလးေတြ ၾကည့္ပီး အမ်ားၾကီး သံုးေဆာင္ပါ ... အားရ ... ပါးရ စားသြားၾကပါအံုးေနာ္။ 



** အရင္ပုိစ္႕ ** ....


 





2 comments :

Anonymous said...

Thanks so much for shwe chi baking recipe. I will try it coming weekend.

Aye Mya Nyunt

Thet Nandar Family said...

Aye Mya Nyunt .....

Thanks for visit ..... ... .... း)
&
Enjoy your cooking ... ... ... း)