" Fall in Leaves "

I love fall season. Fall season like colorful pictures. It's the most colorful time of the year. The leaves are beginning to turn, with trees taking on golden, amber and scarlet hues.

Shwe Kyi Sa Nywin Makin

( "Shwe Kyi Sa Nywin Makin" include Cashew Nuts, Raisins, Walnut, Almond, Coconut Cream, Butter and ..... I can only eat a little, because after I took about 5 bites, I feel full already.) My son like "Shwe Kyi Sa Nywin Makin" because there are mix nuts .... My son also likes poppy seeds that are on the "Shwe Kyi Sa Nywin Makin" very much, that's why I have to give my son extra poppy seeds about 1 small cup.

မုန္႕ဟင္းခါး ....

blog မွာ ပုိစ္႕ မတင္ျဖစ္တာ ၾကာေနျပီမုိ႕ ... ဘေလာ့လည္း အသက္သြင္းရင္း ... ဘာေရးရမွန္းလည္း မသိျဖစ္ရင္း ... ထံုးစံ အတုိင္း ဓာတ္ပံုပဲ တင္လုိက္ပါတယ္။ ... ဓါတ္ပံုကေတာ့ ...

Have a lucky and wonderful 2014!

Happy new year everyone! Wishing you all a healthy, prosperous, and love filled new year. May the New Year bring to you warmth of love, and illuminates your path of life towards a positive direction.

ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ အတြက္ ၾကက္သား အုန္းႏုိ႕ခ်က္

ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ေသာ . . . အန္တီစု စကားလံုး - ကၽြန္မအခက္အခဲေတြ ၾကံဳေတြ႕ခဲ႕ရတဲ႕ အခါမွာ တာ၀န္ထဲမွာ စိတ္ႏွစ္ထားတာထက္ ဘ၀မွာ အေရးၾကီးတာ မရွိဘူးဆုိတဲ႕ ခံယူခ်က္နဲ႕ အားတင္းခဲ႕ပါတယ္။ အဲဒီစိတ္ေၾကာင့္ ကၽြန္မ ေရွ႕ဆက္ႏုိင္ခဲ႕တာပါ။

Friday, September 30, 2011

ဘဲေပါင္း ဆီခ်က္၊ စြန္ထန္ဟင္းရည္


ဘဲသား ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ ႏွင့္ စြန္ထန္ဟင္းရည္ 
 


ဘဲ တေကာင္ကုိ ေရေသခ်ာေဆးပီး
 


ဆား - ၂ ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ - ၁ ၊ သၾကား - ၂၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - ၂ ၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ - ၂၊ ရွာလကာရည္ - ၂ တုိ႕ ႏွင့္ ႏွယ္ေပးထားလုိက္ပါတယ္။



အိမ္မွာ ပဲငပိေလး ရွိေနတာနဲ႕ ပဲငပိ - ၂ ဇြန္း ပါ ထည့္ႏွယ္ေပးလုိက္ပါတယ္။
 

ခဏေလး ႏွပ္ထားတုန္းမွာ
 

ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓါးျပားထု၊ ဂ်င္း ဓါးျပားထု ႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ ၄ စိတ္ျခမ္း၊ နာနတ္ပြင့္တုိ႕ႏွင့္ပါ ထပ္ႏွယ္ေပးပီး 

Pressure cooker ထဲမွာ အရင္ဆံုး ဘဲသားမ်ားကုိ အုိးပူတုိက္ပီးမွ အဖံုးအုပ္ပီး ေပါင္းလုိက္ပါတယ္။

ေရ ႏွင့္ ဆီေတာ့ မထည့္ေတာ့ပါဘူး။ ဘဲ ကေန ေရ မ်ား ၊ ဆီမ်ား ထြက္တာမုိ႕ သူ႕ ဆီ သူ႕ ေရ နဲ႕ပဲ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ မီးေျမးေျမး နဲ႕ပဲ  ေပါင္းထားလုိက္ပါတယ္။


၁၅မိနစ္ျပည့္မွ မီးခလုတ္ပိတ္လုိက္ပီး အုိးကုိ ဒီအတုိင္းပဲ ခဏ အေအးခံပီးမွ .....


ေရေဆးထားေသာ မႈိမ်ားကုိ ထည့္ပါတယ္။

ဘဲသား ႏွင့္ အလုိက္ဖက္ဆံုးက ၾကြက္နားရြက္မႈိပါ။ အိမ္မွာ ၾကြက္နားရြက္ မႈိ မရွိလုိ႕ ရွိသည့္ မႈိကုိပဲ ထည့္ခ်က္လုိက္ပါတယ္။ 
ဒီမွာ ၾကြက္နားရြက္ မႈိေျခာက္မ်ား ၀ယ္လုိ႕ ရတယ္။ တထုပ္ကုိ ၅ က်ပ္ကေန ၇ က်ပ္ေလာက္ အစားစားပါပဲ။
မႈိ ႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္း ထည့္ပီး ၅ မိနစ္ေလာက္ ေပါင္း လုိက္ပါတယ္။
အိမ္က မႈိက ႏုေတာ့ ၅ မိနစ္၊ မႈိေျခာက္ဆုိရင္ေတာ့ ၁၀ မိနစ္ေလာက္။
၅ မိနစ္ေက်ာ္ အၾကာမွာ မီးခလုတ္ပိတ္လုိက္ပီး ဒီအတုိင္းပဲ ထား ထားလုိက္တယ္။


အိမ္မွာ က်န္ေနေသးေသာ စြန္ထန္ေျခာက္မ်ား


ျမန္မာမွာ ဒီလုိ မ်ဳိး ႏွစ္ေခြမွ 120 က်ပ္ပါ။


စြန္ထန္ ဟင္းရည္ကုိ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ အအီေျပ ေသာက္မွာမုိ႕ စြန္ထန္ တစ္ခု၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ တုိ႕ ႏွင့္ စြန္ထန္ အခ်ဥ္ရည္က် တဲ႕ အထိ၊ ၾကက္သြန္နီဖတ္မ်ား ႏူးအိတဲ႕ အထိ ခ်က္ထားေသာ စြန္ထန္ ဟင္းရည္ပါ။
 


ဘဲေပါင္း မွ ဘဲျမစ္ ႏွင့္ ဘဲႏွလံုး၊ မႈိ
 

ဘဲေပါင္း ၏ ေပါင္းသား


ဘဲေခါင္း 

မီးဖြင့္ပီးတည္တာ မိနစ္ ၂၀ ေက်ာ္ ေပမယ့္ မီးပိတ္ပီး pressure cooker အဖံုး မဖြင့္၊  ႏွပ္ ၊ ေပါင္း ထားတာ ေတာ္ေတာ္ၾကာေတာ့ ဘဲေခါင္းက အရုိးမ်ားေကာ ဘဲေျခေထာက္မ်ားပါ ေတာ္ေတာ္ေလးကုိ ႏူးေျမ႕သြားပါတယ္။


 ဘဲေပါင္း၊ မႈိ ခ်က္


~~~~ သံုးေဆာင္ပါဦးရွင္ ~~~~


wonton ေခါက္ဆြဲ ပါ


ခ်က္နည္းအညြန္း - ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူ ထဲ ၂ မိနစ္ေလာက္ျပဳတ္ပီး ေရစစ္ပီးတာနဲ႕ စားလုိ႕ရပါပီ။


ဂ်ဳံမႈန္႕ ကပ္ထားေသာ ၀မ္တန္ ေခါက္ဆြဲ


တစ္ရွဴး စကူ ေပၚမွာ ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ားကုိ လက္ႏွင့္ ဖြပီး ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူ ထဲ ၂ မိနစ္ေလာက္ ျပဳတ္ပီးတာနဲ႕ ဆယ္လုိက္ပီး ... ေရစင္ေအာင္ ဇကာ နဲ႕ ေရ စစ္ထားလုိက္ပါတယ္။


 ခုဏ ခ်က္ထားေသာ ဘဲေပါင္း ဟင္းအုိးထဲမွ ဘဲဆီမ်ားကုိ ေကာ္ဖီပန္းကန္လံုး တခြက္စာေလာက္ ယူပီး မီးအပူေပးပါတယ္။ 

ပီးတာနဲ႕ ႏႈတ္ႏႈတ္စင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ျဖင့္ ဆီသတ္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္။
 


ေခါက္ဆြဲဖတ္၊ ဘဲဆီျဖင့္ ေၾကာ္ထားေသာ ဆီခ်က္၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ ၂ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ အနည္းငယ္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္တုိ႕ ႏွင့္ ေရာသုပ္ထားေသာ ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲကုိ ဘဲေပါင္း ႏွင့္ တြဲစားပါ။


အခ်ဥ္ အတြက္က ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ႏွင့္ သခြါးသီး ကုိ ငရုတ္ဆီ စမ္းေပးထားေသာ အခ်ဥ္။


ဘဲေပါင္း ဆီခ်က္ စားပီးရင္ အအီေျပ ခ်ဥ္၊ စပ္ ေနမယ့္ စြန္ထန္ ဟင္းရည္ပူပူေလး ေသာက္ပါ။


အေပါ႔ အငံ ထပ္လုိေသးရင္ ဆားဗူး ႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ဗူးမ်ား အဆင့္သင့္ ထားရွိေပးထားပါတယ္။


ေဘဘီ ႏွင့္ မြန္ကုိ ခ်က္ေကၽြးမည္ဟု ပံုေျပာထားတာ။ အခု တကယ္ ခ်က္ေကၽြးလုိက္ပါပီေနာ္။ 

Enjoy your visit to my Favourite Book.

အရင္ပုိစ္႕ ....





Thursday, September 29, 2011

ၾကက္သားဗူးသီးဟင္း၊ ဗူးသီးေၾကာ္


ၾကက္သား ဗူးသီးဟင္း


ဒီက ၾကက္သား တစ္ေကာင္လံုးေစ်းပါ။ ေအရွန္ဆုိင္မွာ ၀ယ္တဲ႕ ၾကက္က ျမန္မာက အိမ္ၾကက္ နဲ႕ တူတယ္။ ဒီမွာ ၾကက္သားက ေစ်းသက္သာတယ္။ တစ္ေကာင္လံုးမွ ၆က်ပ္ပဲ။

 
ၾကက္သားကုိ ဆား၊ ဆႏြင္းမႈန္႕၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ ၊ ငံျပာရည္နဲ႕ ႏွယ္ပီး ႏွပ္ထားလုိက္ပါတယ္။


ဆီအနည္းငယ္ထည့္ထားေသာ ဆီပူအုိးထဲမွာ ႏႈတ္ႏႈတ္စင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီထည့္ ဆီသတ္ပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ႏွပ္ထားတဲ႕ ၾကက္သားထည့္ မိနစ္ အနည္းငယ္ေလာက္ ၾကက္သားကုိ ေမႊြထားလုိက္ပါတယ္။


ပီးမွ ငရုတ္သီးစိမ္း နဲ႕ ႏႈတ္ႏႈတ္စင္းထားေသာ နံနံပင္ အရုိးကုိ ထည့္ပါတယ္။ ေရေလး အသားျမဳပ္ရုံ ထည့္ေပးလုိက္ပီး တည္ထားလုိက္တယ္။


ၾကက္သား ႏူးခါးနီးမွ အခြံသင္ စိတ္ထားတဲ႕ ဗူးသီး ထည့္ေမႊေပးပီး နံနံပင္ေလး အုပ္၊ ဆီက်န္၊ ေရက်န္ေလး ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သား ဗူးသီးဟင္း ခ်ဳိခ်ဳိေလး။



ၾကက္သား ဗူးသီးဟင္း


Pressure cooker ထဲမွာ ၾကက္ေျခေထာက္ ၂ေခ်ာင္း၊ ေတာင္ပံ ၂ေခ်ာင္း နဲ႕ ေခါင္းကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႕၊ ဆား၊ ဆႏြင္းမႈန္႕၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဗူးသီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ အားလံုး ထည့္ေမႊ ပီး ေရကုိ ဟင္းခ်ဳိေသာက္ ပန္းကန္ ၂လံုးစာေလာက္ပဲ ထည့္ပီး ၁နာရီေလာက္ တည္ထားေပးလုိက္ပါတယ္။ 
ၾကက္ရုိးမ်ားပါ ႏူးေျမ႕သြားပီး ေသာက္လုိ႕ေကာင္းပါတယ္။ 


အိမ္မွာ ၀ယ္ထားေသာ တန္ပူရာမႈန္႕


ဆန္မႈန္႕ ႏွင့္ ဂ်ဳံမႈန္႔ပဲ ပါ၀င္တာမုိ႕


ခ်က္နည္းအညြန္း


ေနာက္ထပ္ အမႈန္႕ထုပ္ေလးမ်ား


အိမ္က တန္ပူရာမႈန္႕မွာ ဆန္မႈန္႕ နဲ႕ ဂ်ဳံမႈန္႕ပဲ ပါ၀င္တာမုိ႕ ကုလားပဲမႈန္႕ ထပ္ထည့္လုိက္ပါတယ္။
၂း၁ ႏႈန္း 
တန္ပူရာမႈန္႕ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁ ခြက္
ပဲမႈန္႕ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တ၀က္
ဆား အနည္းငယ္၊
ေရ - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁ ခြက္
ဗူးသီးေသးေသး - တျခမ္းစာ


ဗူးသီးႏုႏု


အခ်ဥ္က ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕၊ နံနံပင္၊ မန္းက်ည္းမွည့္ရည္၊ ငရုတ္ဆီ၊ ငံျပာရည္




တုိ႕စားဖုိ႕ အခ်ဥ္


မီးေျမးေျမး၊ အုိးေသးေသး နဲ႕ပဲ ဆီႏွစ္ပီး ေၾကာ္ထားတာပါ။


ဗူးသီးေၾကာ္


ေကာက္ညင္းမႈန္႕ မပါေတာ့ ေၾကာ္ပီးပီးခ်င္းစားမွ စားေကာင္းပါတယ္။ အေၾကာ္ပူပူေလးေၾကာင့္ အထဲက ဗူးသီးကလည္း ပူေတာ့ ပုိခ်ဳိပါတယ္။


ရန္ကုန္မွာေတာ့ ဆန္မႈန္႕ - ၂၊ ေကာက္ညင္းမႈန္႕ - ၁၊ ပဲမႈန္႕ - ၁၊ ေရ - ၂၊ ဆား အနည္းငယ္ မုန္႕ႏွစ္ စပ္ပီး ေၾကာ္ပါတယ္။


ဒီေန႕ စတိတ္မွာ မုိးက တေနကုန္ရႊာပီး ေအးေနတယ္။ မုိးေလး ေအးေအးမွာ ေန႕လည္စာ ဗူးသီးေၾကာ္ကုိ အခ်ဥ္ေလး တုိ႕စားပီး ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္ပါ။


ဗူးသီးေၾကာ္ စားပြဲ

သမီးက ဒီေန႕ တစ္ရက္ ေက်ာင္းပိတ္ပါတယ္။ ဂ်ဴးလူမ်ဳိးေတြ ၀ါ၀င္တာလား၊ ၀ါထြက္တာလား မသိဘူး။ ေသခ်ာတာေတာ့ ဂ်ဴးေတြရဲ႕ ႏွစ္သက္ကူးေန႕မုိ႕ ေက်ာင္းပိတ္တာပါ။


ထမင္းနည္းနည္း၊ အခ်ဥ္ရည္ဆမ္းပီး ဗူးသီးေၾကာ္ေလး နဲ႕ တြဲစားပါတယ္။ တစ္ရက္ေလာက္ ကုလားဆုိင္က ေကာက္ညင္းဆန္ ၀ယ္ပီး ေကာက္ညင္းေပါင္း နဲ႕ ဗူးသီးေၾကာ္ကုိ တြဲစားပါအံုးမည္။


ငယ္ငယ္တုန္းက အေဖ ဇာတိ ေမြးရပ္ေျမ မိတ္ထီလာျမိဳ႕ကုိ သြားလည္တုန္း ရက္ေတြမွာ မနက္စာ ေကာက္ညင္းေပါင္း နဲ႕ အေၾကာ္စံု စားရသလုိ၊ ထမင္းဆီဆမ္း ႏွင့္ အေၾကာ္စံုကုိလည္း ေကၽြးေမြးၾကပါသည္။ 


အရင္ပုိစ္႕ ...