Saturday, December 31, 2011

ေၾကးအုိး


၀က္ေၾကးအုိး
 


ဒီမွာ ေရာင္းတဲ႕ ၀က္နံရုိး။ ၀က္နံရုိးကုိ ေရေသခ်ာေဆးပီး အတံုးေလးေတြ လွီးျဖတ္၊ ဆား၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕နဲ႕ ႏွယ္ပီး ဓါးျပားရုိက္ထားတဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းတုိ႕နဲ႕ Pressure cooker ထဲမွာ ထည့္ပီး အုိးပူတုိက္။ အသားေတြ က်စ္လာပီ ဆုိတာနဲ႕ ေရထည့္။ မီးေျမးေျမးနဲ႕ ၁ နာရီ နီးပါးေလာက္ တည္ထားလုိက္တယ္။
 


အိမ္မွာ ေၾကးအုိးခ်က္ဖုိ႕ ျမန္မာမွာတုန္းက Rice cooker နဲ႕ ၀က္နံရုိးျပဳတ္ဖူးသလုိ၊ အေမရိကားမွာ ရုိးရုိး ဟင္းခ်က္အုိးနဲ႕ ၀က္နံရုိးျပဳတ္ဖူးတယ္။ အၾကိဳက္ဆံုးက ဒီလုိမ်ဳိး pressure cooker နဲ႕ ျပဳတ္လုိက္တာကုိ ပုိၾကိဳက္တယ္။ ၀က္ရုိးျပဳတ္ရည္ကုိ ၾကည္ေနတာပဲ။


ႏႈတ္ႏႈတ္စင္းထားေသာ ၀က္သားကုိ ႏႈတ္ႏႈတ္စင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ ေကာ္မႈန္႕ နဲ႕ ႏွယ္။


၀က္သားလံုး လုံးပီး ခ်က္လည္း ရသလုိ ... ဇြန္းနဲ႕ တဇြန္းခ်င္းစီ ထည့္ ခ်က္လည္း ရတာပဲ။


၀က္လွ်ာ


၀က္သည္း


၀က္လွ်ာ နဲ႕ ၀က္သည္းကုိ ရွည္ရွည္ နဲ႕ ေသးေသး လွီးပီး၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ သၾကားတုိ႕နဲ႕ ႏွယ္ေပးထားလုိက္တယ္။


ငံုးဥကုိ အခြံခြါရလြယ္ေအာင္ ျပဳတ္မယ့္အုိးထဲ ဆားထည့္ပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ျပဳတ္ပီးမွ ေရေအးစိမ္ပီး အခြံခြါထားလုိက္တယ္။


ဆန္ၾကာဇံကုိ ေရေႏြးေႏြးနဲ႕ဆုိ ၁၀ မိနစ္ေလာက္စိမ္ပီး ေရစစ္ထား၊ ရုိးရုိးေရနဲ႕ဆုိ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ စိမ္ပီး
 


ဇကာနဲ႕ ေရစစ္ထားတယ္။


ပဲျပားကုိ လွီး
 


မုန္ညင္းကုိ လွီး


ေၾကးအုိး ခ်က္မယ့္ အုိးမွာ ၀က္နံရုိးျပဳတ္ရည္ကုိ အရင္ထည့္။ ဟင္းရည္ဆူပြက္လာပီဆုိတာနဲ႕ ၀က္သည္း၊ ၀က္လွ်ာ၊ ၀က္သားလံုးထည့္၊ ၀က္လွ်ာ ႏူးပီဆုိတာနဲ႕ ၾကာဇံထည့္၊ ပဲျပား၊ ငံုးဥ၊ မုန္ညင္းထည့္။ အိမ္မွာ ဒယ္ဒီက ၾကာဇံ အရမ္း အႏူးၾကီးဆုိ မစားပါဘူး။ ၀ါးစားလုိ႕ရတဲ႕ ဆန္ၾကာဇံျပဳတ္အေနအထားရပီဆုိတာနဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ျဖဴးလုိက္ရုံပါပဲ။


အစပ္စားခ်င္လုိ႕ ငရုတ္ဆီမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ တင္မကပဲ ငရုတ္သီးစိမ္းပါ ႏႈတ္ႏႈတ္စင္းပီး ထည့္ထားေသာ အခ်ဥ္


ရာသီဥတု ေအးေအးေလးမွာ ဒီေၾကးအုိးပန္းကန္ထဲ ငရုတ္ဆီ ထည့္ေမႊပီး စားခ်င္တယ္။ ဒါေပမယ့္ မစားျဖစ္ပါဘူး။


ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ မ်ားမ်ားထည့္၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ ၁စက္ေလာက္နဲ႕ ေမႊလုိက္တယ္။ အသားလံုးမ်ားကုိေတာ့ ငရုတ္ဆီ အစပ္နဲ႕ တြဲစားတယ္။
 

၀က္သားလံုးက ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ထည့္မွ ပုိစားေကာင္းတယ္။


အသားမ်ားမ်ား၊ ငံုးဥ မ်ားမ်ား


ေၾကးအုိး



အရင္ပုိစ္႕ ......


ျမန္မာမွာ ခ်က္စားခဲ႕ေသာ ေၾကးအုိး
အေမရိကားေရာက္ခါစက ခ်က္စားခဲ႕ေသာ ေၾကးအုိး





0 comments :