Monday, November 21, 2011

ေကာက္ညွင္း ဆႏြင္းမကင္း




ေကာက္ညွင္းဆန္ ( sweet rice ) ၄ ခြက္ ...  ႏွင့္
 


ေရ ၄ ခြက္ ကုိ rice cooker နဲ႕ အရင္ ခ်က္ထားလုိက္ပါတယ္။
 
 

ေကာက္ညွင္းဆန္ ( sweet rice (or) sticky rice (or) Glutinous rice) - ၄ ခြက္
ေထာပတ္ - 2 ေအာင္စ
သၾကား - ၂ ခြက္
ဆား - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္ဥ - ၂ လံုး
အုန္းႏုိ႕ + အုန္းသီးျခစ္ - ၁ ခြက္
ေလးညင္းပြင့္ - အနည္းငယ္
သစ္ၾကားပုိးေခါက္ - အနည္းငယ္
ေျမပဲ -၁ ခြက္



အုန္းသီးျခစ္
 


ေလးညင္းပြင့္၊ သစ္ၾကားပုိးေခါက္
 


ၾကက္ဥ - ၂ လံုး၊ သၾကား - ၂ ခြက္၊ ဆား - လက္ဘက္ရည္ ၁ ဇြန္းကုိ အရင္ေမႊလုိက္တယ္။
ပီးတာနဲ႕ အုန္းႏုိ႕ရည္ နဲ႕ အုန္းသီးျခစ္ကုိ ထည့္ေမႊတယ္။
မီးဖုိေပၚမွာ မီးေျမးေျမးနဲ႕ ေထာပတ္ ၂ေအာင္စ ကုိ အရည္ေဖ်ာ္ပီး ေထာပတ္ဆီ ခပ္ထားလုိက္တယ္။ 
(ေထာပတ္က ၄ေအာင္စ (သုိ႕) ေရခ်ိန္ခြက္နဲ႕ ခ်ိန္ရင္ 1/2 ခြက္ေလာက္ ထည့္ပီး မုန္႕ဖုတ္လုိ႕ရတယ္)
အုိးထဲမွာက်န္တဲ႕ ေထာပတ္ဆီ နည္းနည္းေလးနဲ႕ သစ္ၾကားပုိးေခါက္၊ ေလးညင္းပြင့္ကုိ ဆီသတ္၊ 
ေျမပဲဆန္ကုိ ထည့္၊ 
မီးဖုိမီးပိတ္ပီး ....
ေမႊပီးေသာ ၾကက္ဥ၊ သၾကား၊ ဆားကုိ ထည့္၊
ေပါင္းထားေသာ ေကာက္ညွင္းမ်ားကုိ ထည့္ပီး သမေအာင္ ေမႊထားလုိက္တယ္။ 



ေမႊပီးေနာက္ ...
 

oven foil ထဲမွာ ေထာပတ္ဆီကုိ အရင္ထည့္ပီး
 

ေကာက္ညင္းမ်ားကုိ ထည့္ ... မ်က္ႏွာျပင္ ညီညီေလး ဖိေပးထားလုိက္ပါတယ္။



မုန္႕မ်က္ႏွာျပင္ေပၚမွာ ေထာပတ္ဆီမ်ားမ်ား ထပ္ျဖန္းလုိက္ပါတယ္။


oven ထဲ ထည့္ ...



ေအာက္မီး အရင္စေပးလုိက္တယ္။ ေအာက္မီး ... 350 °F - 15 minutes
 


အေပၚမီး ။ Broil - 15 minutes
 

မုန္႕ဖုတ္ပီး ခဏ အေအးခံထားလုိက္တယ္။
 

ေရခဲေသတာထဲ ထည့္ ... အေအးခံလည္း ရတာပဲ။
 


ေကာက္ညွင္းက်ေတာ့ ေအးေအးၾကီးဆုိ စားလုိ႕ မေကာင္းဘူး။
 


ေထာပတ္ဆီကုိ မုန္႕ မ်က္ႏွာျပင္ေပၚ မ်ားမ်ားသုပ္ထားရင္ ပုိပီးေတာ့ စားေကာင္းတယ္။
 


ေကာက္ညွင္း ဆႏြင္းမကင္း 
 


ေလးေထာင့္တံုးေလး
 


ေလးေထာင့္ oven foil နဲ႕ မုန္႕ဖုတ္ရင္ ပုိေကာင္းတယ္။ အခုက အ၀ုိင္း oven foil နဲ႕ မုန္႕လွီးထားတာ။
 


ေကာက္ညွင္းထဲ ေျမပဲ အနည္းငယ္ ေရာဖုတ္ထားတဲ႕ ေကာက္ညွင္း ဆႏြင္းမကင္း အတြင္းသားပုိင္း
 

ကုိယ့္ အေနနဲ႕ အခ်ဳိလည္း အေတာ္ပါပဲ။
 


သိပ္လည္း မအီဘူး။ အခုရက္ပုိင္း မနက္စာ ... တေန႕ ... တေန႕ ေပါင္မုန္႕၊ ကိတ္မုန္႕၊ ကြစ္ကီးျဖစ္ေနလုိ႕ အေျပာင္းအလဲေလး အေနနဲ႕ ျမန္မာမုန္႕ေလးေတြ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ 
 


ေရေႏြးၾကမ္း ခါးခါး၊ ေကာ္ဖီခါးခါး ပူပူေႏြးေႏြး နဲ႕ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္ ....

အရင္ပုိစ္႕ ...

>>>> ဌက္ေပ်ာ္သီး ဆႏြင္းမကင္း
>>>> ေရႊပုစြန္မွ ေကာက္ညွင္း ဆႏြင္းမကင္း





6 comments :

မဒမ္ကိုး said...

လုပ္စားၾကည္႕မယ္ အမေရ း)

Thet Nandar Family said...

မဒမ္ကုိး ....

Enjoy .....:)

san htun said...

ၿမင္တာနဲ ့ တင္ စားေကာင္းမွာ အေသအခ်ာပဲ...

Thet Nandar Family said...

San Htun :

Have a nice Thanksgiving Day to you ALL !!!!

Anonymous said...

ေကာက္ညွင္းဆႏြင္းမကင္း က အရမ္းၾကိဳက္တယ္အမေရ..အျမဲဝယ္စားတာ အဲ႕ဒါနဲ႕ ငွက္ေပ်ာသီးဆႏြင္းမကင္း (ေရႊပုစြန္)ကေလ..ခုေဝးေနတာနဲ႕ အေတာ္ပဲ..ကိုယ့္ဘာသာလုပ္စားလို႕ရျပီ..ေက်းဇူးပဲအစ္မ..
Hninn

Thet Nandar Family said...

Hninn ...

ႏွင္းေရ ... ဘယ္ႏုိင္ငံကလဲး မသိဘူးေနာ္ ....

ေရႊပုစြန္နဲ႕ ေ၀းေနတယ္ဆုိေတာ့ ျပည္ပ မွာနဲ႕တူပါတယ္ ....

ကုိယ္ တခု ေျပာျပေပးခ်င္တာကေလ ....

ကုိယ့္တုိ႕ဆီက ၀ယ္ေနက် Asian grocery ဆုိင္မွာ ေကာက္ညင္းဆန္ အတြက္ဆုိရင္ .. Sweet rice ပဲ ၀ယ္လုိ႕ ရပါတယ္။

google မွာ ၾကည့္တာ .... ေကာက္ညင္းဆန္ ကုိ .... glutinous rice/ sticky rice/ sweet rice လုိ႕ ေဖာ္ျပပါတယ္။

အဲဒီမွာ ထပ္ေျပာျပ ေပးခ်င္တာက ... sweet rice က ျမန္မာမွာ ခ်က္စားေနက် ေကာက္ညင္းဆန္လုိမ်ဳိး မမာ ပါဘူး။ ေကာက္ညင္းဆန္ ေသးေသးေလးနဲ႕ ရွည္ရွည္ေလးပါ ....

ကုိယ္ေတာင္ စစ ခ်င္း .... အဲဒီ sweet rice ကုိ ျမန္မာက ေကာက္ညင္းဆန္လုိမ်ဳိး မာမယ္ထင္လုိ႕ ေရစိမ္ပီး ဆီထမင္း ခ်က္ၾကည့္ပါေသးတယ္။ ေပ်ာ့ျပဲသြားတာပါပဲ ...

သူ႕က မမာ ဘူး ... ရွမ္းဆန္ လုိမ်ဳိး စီး စီးေလးလုိ႕ ေျပာရမလားပဲ ...

အဲဒီ sweet rice - ေကာက္ညင္းဆန္လုိ ဆန္လံုး ရွည္ရွည္ေလးကုိ ... အိမ္မွာ ... jasmine rice ခ်က္တဲ႕ ေရခ်ိန္ခြက္ ၁း၁ ႏႈန္း တူတူပဲ ခ်က္ပါတယ္။

ေရမစိမ္ပဲ ခ်က္လုိ႕ ရပါတယ္။ စားၾကည့္ရင္ ေကာက္ညင္း အရသာမ်ဳိးပါပဲ ....

ကုိယ့္ က သူ႕ကုိ ပုိၾကိဳက္တယ္။ သူ႕က ေကာက္ညင္း အရသာ လည္း ရွိသလုိ ... အစာလည္း ေၾကလြယ္တယ္။ 1 လည္း မခ်ဳပ္တာေၾကာင့္ ပုိၾကိဳက္ႏွစ္သက္တာပါ ....

Glutinous rice ဆုိရင္ တညေလာက္ ေရစိမ္ေပးမွ ခ်က္လုိ႕ ရပါမယ္ ....

Enjoy your cooking !!!