Friday, October 14, 2011

သရက္သီးစိမ္း ငပိသုပ္


သရက္သီးစိမ္း ငပိသုပ္
 


ဒါက ၄လံုး ၅ေဒၚလာ နဲ႕ သရက္သီးမွည့္



ျခစ္ထားေသာ သရက္သီးစိမ္း


သရက္သီးစိမ္း အမွ်င္မ်ား


သရက္သီးစိမ္း၊ ငပိဖုတ္ ႏွင့္ အတူ သၾကား၊ ဆား၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ တုိ႕နဲ႕ သုပ္ထားေသာ သရက္သီးစိမ္း ငပိသုပ္


သရက္သီးစိမ္းကုိ စိတ္ပီး ဆား၊ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕၊ ႏြယ္ခ်ဳိ (US က India ဆုိင္မွာ ၀ယ္လုိ႕ ရသည္) တုိ႕နဲ႕ တုိ႕စားတာကုိ သေဘာက်ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲလုိမ်ဳိး သရက္သီးစိတ္ကုိ စားပီးရင္ သြားအရမ္းၾကိမ္းတယ္။

သြားအရမ္းၾကိမ္းတဲ႕ အခ်ိန္ လက္သည္းနဲ႕ နံရံကုိ ျခစ္တဲ႕ အသံၾကားရင္ ပုိေတာင္မွ ဆုိးပါေသးတယ္။ ဒါေၾကာင့္မုိ႕လုိ႕ သရက္သီးကုိ အမွ်င္ေလးေတြ ျခစ္ထားလုိက္ပီး ငပိဖုတ္ရယ္၊ သၾကား၊ ဆား၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ နဲ႕ ခ်ဳိ၊ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ သုပ္စားေတာ့ စားလုိ႕ ေကာင္းတယ္။

သၾကားပါေတာ့ စားလုိက္တဲ႕အခါ ခ်ဥ္တဲ႕ အရသာကုိ မမႈပဲ ငပိဖုတ္ အနံေလးေၾကာင့္ ေနာက္တဇြန္း ဆက္စားပီးရင္း စားခ်င္တဲ႕ သရက္သီးစိမ္း ငပိသုပ္။


၀က္သားကုိ ဆား၊ ဆႏြင္းမႈန္႕၊ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕ နဲ႕ ႏွယ္ပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းတုိ႕ နဲ႕ ဆီသတ္ပီး ၃ေရေလာက္ က်စ္ေနေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ၀က္သားႏွပ္။

တခါတေလ ၀က္သားကုိ တျခား အစာပလာေတြ မပါပဲ ခပ္ရုိးရုိးပဲ အသားက်စ္ေနေအာင္ ခ်က္စားတာကုိ သေဘာက်တယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတုိ႕ မန္းက်ည္းမွည့္တုိ႕လုိ အခ်ဥ္မ်ဳိးေတြ မထည့္ပဲ ၀က္သားအရသာ တမ်ဳိးတည္းကုိပဲ ႏူးေျမ႕ေနေအာင္ ခ်က္ထားတဲ႕ အရသာမ်ဳိး။



အမဲသား ကုိ ဆႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား (စားပြဲတင္ဆား)၊ အသားမႈန္႕ (ၾကက္သားမႈန္႕ ခေႏွာတံဆိပ္) ထည့္ပီး အသားထဲကုိ အမႈန္႕မ်ား နံစပ္သြားေအာင္ ႏွယ္ထားလုိက္တယ္။


အခ်ိန္ရ ရင္ ခဏေလာက္ ႏွပ္ထားလုိက္တယ္။

ဓါးျပားရုိက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း ၊ စပါးလင္ နဲ႕ ျပဳတ္ထားလုိက္ပါတယ္။ ဆီမထည့္ပါဘူး။


အမဲသား အသားစိမ္း အေရာင္ ေျပာင္းပီး အနွံေလးေတြလည္း ေမြးတက္လာမွ အမဲသား အခ်ဳိရည္ေတြ ထြက္မသြားေအာင္ ေရကုိ ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး ၂ လံုးစာေလာက္ ထည့္ပီး မီးေျမးေျမးနဲ႕ ေရခန္းျပဳတ္ပါတယ္။
 
အသားလည္း က်က္သြားပီ ဆုိရင္ အမဲသားျပဳတ္ေတြကုိ ခဏေလာက္ ဆယ္ထားပီး အေအးခံထားလုိက္တယ္။


ပီးရင္ အမဲသားမွ်င္မ်ားကုိ ႏႊင္ေပးလုိက္တယ္။ အသားမ်ား အားလံုး ႏႊင္ပီးတဲ႕အခါမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴဥ ၾကီးၾကီးေလး ၅မႊာေလာက္ကုိ ေသးေသးေလး စိတ္လုိက္တယ္။ ၾကက္သြန္နီကုိ ပါးပါးေလး လွီးေပးထားတယ္။
 
ဆီကုိ ထည့္။ non stick pan နဲ႕ ေၾကာ္တာ ပုိေကာင္းပါတယ္။ ဆီပူလာပီဆုိရင္ မီးဖုိ မီးခလုတ္ကုိ အလယ္ကြိဳင္နဲ႕ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ကုိ ထည့္။ ဆႏြင္းမႈန္႕ (လက္ဘက္ရည္ ဇြန္းတ၀က္) ေလာက္ ထည့္ပီး ၾကက္သြန္နီမ်ားကုိ ဆီပူထဲမွာ ေမႊပီး ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ အ၀ါေရာင္ သန္းလာတဲ႕ အထိ ေၾကာ္ထားလုိက္တယ္။ ပီးရင္ ဆယ္ထားလုိက္ပီး ....


ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္၊   ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ေၾကာ္ပီးတဲ႕အခါမွာ အမဲသားမွ်င္ေလးမ်ားကုိ ထည့္ပီး ေမႊ။

အမဲသားမွ်င္မ်ား အနက္ေရာင္ ေျပာင္းပီး ေၾကာ္တာ ရေလာက္ပီ ဆုိရင္ စားပြဲတင္ဆား လက္ဘက္ရည္ဇြန္းနဲ႕ တ၀က္ေလာက္ ထည့္။
 
ဟင္းခ်က္ရင္ အသားေတြကုိ ျမည္းတဲ႕အခါ အေပါ႔၊ အငန္ အေနေတာ္နဲ႕ အရသာရွိဖုိ႕ အတြက္ အသား အစိမ္းမွာကတည္းက ဟင္းခတ္မႈန္႕ ( ဥပမာ - ဆား နဲ႕ အျခားေသာ အမႈန္႕မ်ား ) ကုိ ႏွံစပ္ေအာင္ ႏွယ္ေပးပီး ခဏႏွပ္ထားတာ အေကာင္းဆံုးပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တည သိပ္ပီး ႏွပ္ထားလည္း ရပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္ နဲ႕ ႏွပ္တဲ႕အခါမွသာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တည သိပ္ပီး ႏွပ္တာပါ။ မ်ားေသာအားျဖင့္ကေတာ့ ဆားနွယ္ပီးသား အသားမ်ားကုိ မိနစ္အနည္းငယ္ေလာက္ပဲ ႏွပ္ထားတာမ်ားတယ္။
 
စားတဲ႕အခါ အရင္ဆံုး လွ်ာေပၚမွာ စြဲသြားေစဖုိ႕က ဟင္းေတြ က်က္ခါနီးမွာ ဆား (သုိ႔မဟုတ္) အခ်ဳိမႈန္႕ ကုိ ႏွမ္းျဖဴး သလုိ ျဖဴး ေပးေစတာ အေကာင္းဆံုးပါ။ ဒါမွ ဟင္းကုိ ျမည္းလုိက္တဲ႕အခါ လွ်ာေပၚတင္လုိက္တာနဲ႕ အရသာ ရွိသြားပီး အသားေတြကုိ ၀ါးလုိက္တဲ႕ အခါမွာလည္း အရသာ ရွိတဲ႕ အသားဟင္းကုိ ရမွာပါ။
 
မဆလာ ကုိ ဟင္းက်က္ခါနီးမွ အုပ္မယ္ ဆုိရင္ မဆလာကုိ ဆီပူ တစ္ဇြန္း နဲ႕ ဇြန္းထဲမွာ အရည္ေဖ်ာ္ပီးမွ ထည့္ခ်က္တာ ပုိေကာင္းပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ မဆလာ အုပ္ပီး ခ်က္တဲ႕ ဆိတ္သားေၾကာ္တုိ႕ အမဲသားေၾကာ္တုိ႕ ဆုိ အသားေတြ က်က္ခါနီးပီ ဆုိရင္ ခ်က္ေနတဲ႕ ဆီပူ နဲ႕ မဆလာမႈန္႕ကုိ ဇြန္းထဲမွာ ထည့္ေမြပီးမွပဲ မဆလာအုပ္တာပါ။ မဆလာ အမႈန္႕ကုိ ဟင္းေတြ ထဲ ျဖဴး ပီး ထည့္ခ်က္လည္း ရတာပါပဲ။


သီးစံု ကုလားပဲဟင္း ႏွင့္ အမဲသား မႊေၾကာ္



ငါးေျခာက္ နည္းနည္း

ကုလားပဲကုိ အရင္ျပဳတ္ထားလုိက္ပါတယ္။ 
ပီးမွ ႏႈတ္ႏႈတ္စင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊  ကုလားပဲျပဳပ္၊ အားလူး၊ ခရမ္းသီး၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္ရြက္ တုိ႕ကုိ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕ ႏွင့္ မီးအပူေပးပီး ဒယ္အုိးထဲမွာ လုံးခ်က္လုိက္တယ္။

 
ခုဏက ျပဳတ္ထားေသာ ကုလားပဲ ျပဳတ္ရည္မ်ား ထည့္တယ္။ ေရထည့္၊ ငါးေျခာက္ထည့္ပါတယ္။ 


 ငံျပာရည္ ကုိပဲ လုိသေလာက္ ထပ္ျဖည့္တယ္။
ဆား မထည့္ပါဘူး။ 



ကုလားပဲ ႏွင့္ အတူ ဟင္းသီးဟင္းရြက္က ရလာတဲ႕ အခ်ဳိ ၊ ငါးေျခာက္ရဲ႕ ေလးေလးပင္ပင္ အခ်ဳိအရသာ၊ ကုိ ေသာက္ခ်င္တာမုိ႕ ငံျပာရည္ လုိ ငံတဲ႕ အခ်ဳိပဲ ထည့္ခ်က္ထားလုိက္တာပါ။ 


ခရမ္းသီး ႏွင့္ ပဲေတာင့္ရွည္မ်ား ႏူးလာခါနီးမွာ ႏူးလြယ္တဲ႕ ရုံပေတသီးစိတ္မ်ားကုိ ထည့္ပီး အဖံုး အုပ္ထားလုိက္ပါတယ္။

ရုံပေတသီး ႏူးစ ပူလာပီ ဆုိတာနဲ႕ မန္းက်ည္းမွည့္ရည္ေလး နည္းနည္းေလာက္ ထည့္တယ္။ 


အရင္ပုိစ္႕ ....






အိပ္ခန္းေရွ႕ အပင္က အရြက္ေတြ စိမ္းေနရာကေန ....


၀ါ ...


နီလာက်ပီး ....


မုိးရြာ၊ ေလတုိက္ေတာ့ ေျမမွာ ေၾကြက်သြားၾကျပီ။




 

4 comments :

Anonymous said...

သရက္သီးစိမ္းသုတ္ ၾကည့္ရင္း
လွ်ာရည္လည္လာျပီ..။
အပင္ကိုၾကည့္ျပီး ဘာကိုလြမ္းမွန္းမသိ
လြမ္းသလိုလို..
ဟီးးဟီး


ေပါက္

ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

သရက္သီးစိမ္းကေတာ႕ ျမင္တာနဲ႔ တံေတြျမိဳမိပါတယ္။
အယ္ ဒီမွာေတာ႔ သရက္သီးစိမ္းမရွိေတာ႔ဘူး မွည္႕ကုန္ျပီ။
ေမပယ္ရြက္ေလးေတြက ခ်စ္ဖို႔ေကာင္းတယ္ေနာ္
ပံုစံေလးလည္း လွသလို အေရာင္ေလးက စိမ္းဝါနီ ဆိုျပီး အခ်ိန္ခါလိုက္ ေျပာင္းတတ္တာမို႔ထင္တယ္
လူတိုင္းက သေဘာက်ၾကတယ္ေနာ္

Thet Nandar Family said...

ေပါက္ ....

အပင္ရဲ႕ ျမန္ဆန္လြန္းလွတဲ႕ ေျပာင္းလဲမႈ႕ကုိ
ၾကည့္ပီး ဘာလုိၾကီးမွန္းကုိ မသိ
ခံစားရတယ္။

Happy Weekend!

.───)\PEACE
.──(,,")─────)\LOVE
──╫╫─────(,,")─────)\HOPE
[▒▒▒▒▒▒]──╫╫─────(,,")───── .)\ HARMONY
[▒▒█▒▒▒][▓▓▓▓▓▓]──╫╫─────(,,")
[▒▒█▄▒▒][▓█▀█▓▓][░░░░░░].▄▄██▄▄
[▒▒▒▒▒▒][▓█▄█▓▓][░█░█░░][█─▄███]
[▒▒▒▒▒▒][▓▓▓▓▓▓][░▀▄▀░░][█─▄███]
[▒▒▒▒▒▒][▓▓▓▓▓▓][░░░░░░][█▄▄███]♥PAUK♥

Thet Nandar Family said...

ေခ်ာ (အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) ....

...........((.Ʒ .Ѽ.Ƹ....
.......Ѽ.Ʒ .Ƹ)☆)ѼƸ)...
...Ѽ.Ʒ .Ƹ))ѼƸ)Ѽ(Ʒ.Ƹ)Ѽ...
..ѼƸ))ѼƸ)☆(Ʒ. Ƹ)Ʒ .Ƹ))Ƹ).
.Ƹ))ѼƸ)Ѽ(Ʒ☆Ƹ)ѼƷ .Ƹ))ѼƸ..
(ƷѼƸ) ...░ ../ ./ / ./(Ʒ☆Ƹ))ѼƸ..
...... . . ...░ ././...Ƹ)...
...Ƹ)... . .|░ . | ..... Ƹ)...
....... Ƹ)..|░ ..| . . . . . .
. ...... .. /░ .. ..... (Ʒ. .Ѽ....Ѽ...
သရက္သီး အစိမ္း၊ အမွည့္ တမ်ဳိးခ်င္းစီ စေရာက္ကတည္းက ၆ လအတြင္း ေရာင္းေနတာ ေတြ႕တယ္။
ရာသီေပၚအသီးရယ္လုိ႕ မဟုတ္ဘူးလုိ႕ ထင္တာပဲ။
စိမ္း၊ ၀ါ၊ နီ ဆုိေတာ့ traffic light အေရာင္ၾကီးနဲ႕ တူတယ္ေနာ္။

──────▄▌__ ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀ ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀ ▀▀▀▀▀▀▀▀▌
───▄▄██▌__ █ ▌ALWAYS REMEMBER
▄▄▄▌▐██▌__ ▌
███████▌__ █▄▄▄▄▄▄▄▄▄ ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ ▄▄▄▄▄▄▄▄▌
▀(@)▀▀▀▀▀▀ ▀▀▀(@)(@)▀ ▀▀▀▀▀------- ▀▀ (@)