Wednesday, October 5, 2011

မေလး ဒန္ေပါက္


မေလး - ၾကက္အသဲအျမစ္ ဒန္ေပါက္
 


ဒီ တံဆိပ္ နဲ႕ ခ်က္ထားတာပါ။
 

  
ဒီ ခ်က္နည္း အညြန္း အတုိင္းပဲ ခ်က္ထားတယ္။





၁။ ၾကက္ေပါင္ ၂ တံုး ၊ ၾကက္အသဲအျမစ္ ၄ တြဲ နီးပါးေလာက္ကုိ ႏႈတ္ႏႈတ္စင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း တုိ႕ ႏွင့္ အတူ မေလး ဒန္ေပါက္ မဆာလာ ၂ ဇြန္း ထည့္ႏွယ္ ပီး ( ၁ ) နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားလုိက္ပါတယ္။


(၂) ဟင္းခ်က္အုိးထဲမွာ ေရကုိ ခြက္ တ၀က္ေလာက္ ထည့္ပီး ႏွပ္ထားတဲ႕ ၾကက္သားေတြကုိ မီးေျမးေျမး နဲ႕ ပဲ ေရခန္းတဲ႕ အထိ ျပဳတ္လုိက္တယ္။


(၃) ေၾကာ္မယ့္အုိးထဲမွာ Ghee ၃ ဇြန္းေလာက္ ထည့္ပီး ျပဳတ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကုိ မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ ပဲ ေၾကာ္ထားလုိက္တယ္။



Ghee ပုလင္း အေသးကုိ ဒီမွာ ၄ က်ပ္နီးပါး


(၄) ဒယ္အုိးထဲမွာ Ghee ၅ ဇြန္းေလာက္ ထည့္ပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီမ်ားကုိ အရင္ေၾကာ္ပီးမွ ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္ရြက္ (Curry leave) ကုိ ထည့္ေၾကာ္၊ ငရုတ္သီးေတာင့္ကုိ ထည့္၊ မေလး မဆာလာ ( ၁ ) ဇြန္း ေလာက္ ထပ္ထည့္ ပီးမွ စိမ္ထားေသာ မန္းက်ည္းမွည့္ရည္မ်ား ခြက္တခြက္စာ ေလာင္းထည့္။  မိနစ္ အနည္းငယ္ေလာက္ ေမႊေပး ထားလုိက္တယ္။



Ghee ျဖင့္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ႏွင့္ ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္ရြက္ (curry leave) ေၾကာ္
 

  
Ghee ေထာပတ္ အႏွစ္ ႏွင့္ မန္းက်ည္းမွည့္ အႏွစ္ ။ မဆာလာ ဟင္း အႏွစ္

(၅) ဟင္းအႏွစ္ ရတာနဲ႕ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကုိ ထည့္တယ္။ ေရ ၁ခြက္ေလာက္ ထည့္ပီး မိနစ္ အနည္းငယ္ေလာက္ ခ်က္ထားလုိက္တယ္။

သခြားသီး ေသးေသးကုိ ထက္ျခမ္း ( D ) ပံုစံ လွီးထားတာပါ ခ်က္နည္း အညြန္းမွာ ထည့္တယ္။  
(အိမ္မွာေတာ့ သခြါးသီး မထည့္ေတာ့ပါဘူး။ အခ်ဥ္က်မွ သခြါးသီး ထည့္ေတာ့မယ္)


(၆) ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူ ထဲမွာ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ နဲ႕ Jasmine rice ( ဒန္ေပါက္ဆန္ - basmati rice မ၀ယ္ရေသး) ဆန္ ၃ ခြက္ ေရေဆးပီးထည့္၊ ဆား ၂ ဇြန္း၊ ဖာလာေစ႕ ၄ ေစ႕၊ ထည့္ပီး ၁၂ မိနစ္ ေက်ာ္ေလာက္ အေပၚက ဓာတ္ပံု အေနအထားေလာက္ ခ်က္ထားလုိက္ပါတယ္။


ဇကာ ႏွင့္ ထမင္းရည္ စစ္ထားလုိက္ပါတယ္။
 


oven foil ထဲမွာ ပထမ တလႊာ ထမင္းမ်ားကုိ ျဖန္႕ လုိက္ပါတယ္။


ဒုတိယ တလႊာ ၾကက္သား ဟင္း ႏွင့္ ဟင္း အႏွစ္မ်ားကုိ ျဖန္႕လုိက္ပါတယ္။


တတိယ တလႊာ ထမင္းမ်ားကုိ ထပ္ ဖံုး လုိက္ပီး
 


oven foil roll ျဖင့္ လံုေနေအာင္ ပိတ္


oven ထဲ ထည့္


မႏွပ္ တႏွပ္ ထမင္း ႏွင့္ ၾကက္သားဟင္းမ်ားကုိ oven ျဖင့္ အေပၚမီး ေအာက္မီး 350 ºF အပူေပးထားပီး


နာရီ၀က္ေလာက္ ဆုိရင္ ပူပူေႏြးေႏြး မေလး ဒန္ေပါက္ ကုိ ရရွိပါပီ။


ပူစီနံ၊ သခြါးသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ သံပုရာသီး၊ ဆား


သူ႕ အရသာက ဂီးေထာပတ္ အနံ အရသာ ဒန္ေပါက္ကုိ မန္းက်ည္းသီး ဟင္းအႏွစ္ က အအီ ထိန္းေပးသြားပီး ငရုတ္သီးေတာင့္မ်ား ပါေသာေၾကာင့္ မအီေအာင္ အစပ္ေလး နည္းနည္း နဲ႕ ထိန္းေပးသြားတာမုိ႕ မေလး ဒန္ေပါက္ အရသာလည္း စားလုိ႕ ေကာင္းပါတယ္။

 
ဒန္ေပါက္ ထဲ ခ်က္နည္း အညႊန္း ဖတ္ၾကည့္ရင္း မန္းက်ည္းမွည့္ရည္ ထည့္ခ်က္တယ္ ဆုိလုိ႕ စပ်စ္သီးေျခာက္မ်ား၊ သီဟုိေစ႕မ်ား ၊ မုန္လာဥနီမ်ား မထည့္လုိက္မိဘူး။


သီဟုိေစ႕ ေလာက္ ထည့္ခ်က္ လည္း စားေကာင္းပါတယ္။



ကရေ၀းရြက္ကုိ ထည့္မခ်က္ပဲ curry leave ကုိ ထည့္ခ်က္တာလည္း တမ်ဳိး အရသာပဲ။

ဆန္ကုိ ဖာလာေစ႕ နဲ႕ မႏွပ္တနပ္ ခ်က္ထားမွ ထမင္းရဲ႕ အရသာမွာ ဒန္ေပါက္ အရသာ၀င္ေနမွာပါ။
 

ဒန္ေပါက္ မအီေအာင္ ၊ ခံတြင္းလုိက္ေအာင္ ခ်က္ေသာ အစပ္ကုိ ငရုတ္ေကာင္းေစ႕ ႏွင့္ မဟုတ္ပဲ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ နဲ႕ ခ်က္ေတာ့လည္း စားေကာင္းပါတယ္။


 
ငရုတ္ေကာင္းက ည အိပ္ခါနီး စားရင္ ရင္ပူတယ္။


ငရုတ္သီးစိမ္းက ဒီေလာက္ ပမာဏ ဆုိရင္ ဘာမွ မျဖစ္ပါဘူး။

မွတ္ခ်က္ အေနနဲ႕ မေလး ဒန္ေပါက္ကုိ ကုိယ့္ဘာသာ ကုိယ္ ခ်က္ပီး အရမ္း စားေကာင္းပါေၾကာင္း ေျပာၾကားလုိပါတယ္ရွင္။ :D



 ၾကက္အသဲအျမစ္ မေလး ဒန္ေပါက္

  
ၾကက္အသဲအျမစ္ မေလး ဒန္ေပါက္၊ လက္ေဆာင္ရေသာ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္၊ အခ်ဥ္


သရက္သီးသနပ္


အရင္ပုိစ္႕ ....


ၾကက္သား ဒန္ေပါက္
ပုစြန္ ဒန္ေပါက္
နယူးေယာက္မွ ၀ယ္စားေသာ ဒန္ေပါက္

3 comments :

san htun said...

မေလးဒံေပါက္ လာတီးသြားတယ္...

AH said...

အရမ္းစားလို႕ ေကာင္းမယ့္ ဒန္ေပါက္ေလးပါလား အစ္မေရ... အားေပးသြားပါတယ္။

Thet Nandar Family said...

San Htun ...

AH ...

Thank You ေနာ္။

$$$$$$_______________________________$$$$$
__$$$$$$$$*_____________________,,$...$$$$$$$*
___$$$$$$$$$$,,_______________,,$$$$$$$$$$*
____$$$$$$$$$$$$___ ________$$$$$$$$$$$$
____$$$$$$$$$$$$$,_’.____.’_,,$$$$$$$$$$$$$
____$$$$$$$$$$$$$$,, ‘.__,’_$$$$$$$$$$$$$$$
____$$$$$$$$$$$$$$$$.@:.$$$$$$$$$$$$$$$$
______***$$$$$$$$$$$@@$$$$$$$$$$$****
__________,,,__*$$$$$$@.$$$$$$,,,,,,
_____,,$$$$$$$$$$$$$* @ *$$$$$$$$$$$$,,,
____*$$$$$$$$$$$$$*_@@_*$$$$$$$$$$$$$
___,,*$$$$$$$$$$$$$__.@.__*$$$$$$$$$$$$$,,
_,,*___*$$$$$$$$$$$___*___*$$$$$$$$$$*__ *’,,
*____,,*$$$$$$$$$$_________$$$$$$$$$$*,,____*
______,;$*$,$$**’____________**’$$***,,
____,;’*___’_.*__________________*___ ‘*,,
,,,,.;*____________—____________ _ ____ ‘**,,,,