Tuesday, October 25, 2011

ဆိတ္သား ေထာပတ္






ဆိတ္သားကုိ ဆႏြင္းမႈန္႕ ေလးပံု တစ္ပံု၊ ဆား ၂ဇြန္း၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ ၁ ဇြန္း နဲ႕ နယ္ထားပီး
ဒိန္ခ်ဥ္ ဇြန္းၾကီး ၂ ဇြန္း စာေလာက္ထည့္နယ္၊ ၁ နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားလုိက္ပါတယ္။



ဆီ အနည္းငယ္ထည့္ထားတဲ႕ ဆီပူအုိးထဲမွာ ဆီ ပူပီဆုိတာနဲ႕ Ghee ေထာပတ္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းထည့္ေမႊလုိက္တယ္။


ပီးတာနဲ႕ လက္တဆစ္သာသာေလာက္ အခြံခြါထားပီး ဓါးဖေနာင့္ထုထားတဲ႕ ဂ်င္းျပားမ်ား ထည့္ေမႊတယ္။


ပန္းကန္လံုးထဲက Garam Masala အစံု ထည့္ေမႊပီးမွ


ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႕ တနာရီေလာက္ ႏွပ္ထားတဲ႕ ဆိတ္သားကုိ ၅ မိနစ္ေက်ာ္ေလာက္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပီး


အနံေလး ေမႊးတက္လာမွပဲ ေရကုိ ဟင္းထည့္ ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ (အသားတုံး မျမဳပ္ ေရပမာဏ) ေလာက္ပဲ Pressure cooker ထဲ ထည့္ပီး မီးေျမးေျမး အေနအထား နဲ႕ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ ခ်က္ထားလုိက္ပါတယ္။


မိနစ္ ၂၀ ျပည့္ရင္ မီးခလုပ္ ပိတ္ပီး အုိးအဖံုး မဖြင့္ေသးဘဲ ဒီအတုိင္း ႏွပ္ထားလုိက္ပီး တေအာင့္ၾကာမွ ဆိတ္သား ေထာပတ္ဟင္းခပ္တယ္။


ဆိတ္ရုိးထဲက ရုိးတြင္းျခင္ဆီ ၾကိဳက္တတ္သူမ်ားအတြက္ ...


ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႕ တနာရီေလာက္ ႏွပ္ထားပီး ေထာပတ္ နဲ႕ ခ်က္တာမုိ႕ရယ္


မဆာလာ အစံုထည့္ပီး ခ်က္ထားတာမုိ႕ လံုး၀ကုိ ညီွနံ မရွိပဲ ေထာပတ္ အနံေလး ေမႊးေမႊး နဲ႕ ဆိတ္သား အသား အရသာ အျပည့္ စားလုိ႕လည္း ေကာင္းတယ္။

 
Pressure cooker နဲ႕ မိနစ္ ၂၀ (မီးေျမးေျမး) အေနအထား ေလာက္ပဲ ခ်က္ထားတာမုိ႕ ႏူးလည္း ႏူးတယ္။


ဆိတ္သား ေထာပတ္ဟင္း




ေျပာျပခ်င္တာက ... ဒီတေခါက္ ခ်က္တဲ႕ ဆိတ္သားဟင္းထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ မပါ ပါဘူး။ ေထာပတ္ နဲ႕ ခ်က္ထားတာပါ။


ဆိတ္သားဟင္း တခြက္စာ ဟင္းခပ္အပီး အုိးထဲမွာ ဆိတ္သား ေထာပတ္ ဆီ ႏွင့္ အတူ ဆိတ္အသားရဲ႕ ဟင္းအႏွစ္ေတြ ေမႊးေမႊးေလး ေတြ႕ေတာ့ ဆိတ္သား ဒန္ေပါက္ ခ်က္စားခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚသြားတာနဲ႕
ေနာက္ဆက္တြဲ ဆိတ္သားဒန္ေပါက္ ခ်က္ျဖစ္သြားပါတယ္။ နဂုိမူလ ဆိတ္သား ဒန္ေပါက္ ခ်က္စားဖုိ႕ အစီအစဥ္ လံုး၀ကုိ မရွိခဲ႕တာပါ။

ၾကာခ်ိန္ ....

ဒီဟင္းခ်က္တာေတာ့ ဆိတ္သားကုိ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႕ ႏွပ္တာ တစ္နာရီ နဲ႕
ဆိတ္သားကုိ Pressure cooker နဲ႕ ခ်က္တာ မိနစ္ ၂၀

2 comments :

Winner said...

ဆိတ္သားေထာပတ္ဆိုေတာ့ၾကက္သားေထာပတ္နဲ႔ဆင္တာေပါ့..........

Thet Nandar Family said...

Winner -

ဆိတ္သားကုိ ခ်က္တဲ႕ အခါမွာ မျငီေအာင္ သံပုရာသီး ၁ လံုး .. ညွစ္ထည့္ပီး ဆိတ္သားကုိ ေရေဆးေပးပါ။

သံပုရာသီး မရွိရင္ ရွာလကာရည္လည္း ရပါတယ္။

ေထာပတ္ရည္ထဲမွာ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားကုိ အရင္ဆံုး ဆီသတ္ပီးမွ ဆိတ္သားထည့္ေမႊ ... ဆိတ္သား အသားတံုး က်စ္လာတဲ႕ အထိ အဖံုးဖြင့္ပီး ခ်က္ထားပါ။

ဒါမွ ဆိတ္သား ေထာပတ္ အနံေမႊးေမႊးေလး ရေအာင္ အညီနံေတြ ထြက္သြားမွာ ..

ေပ်ာ္ရႊင္စြာ ဟင္းခ်က္ႏုိင္ပါေစရွင္ ~~~