Sunday, September 25, 2011

ၾကက္သား ဒန္ေပါက္


ၾကက္သား ဒန္ေပါက္
 


ၾကက္သား ဒန္ေပါက္ ခ်က္စားတုန္းက သံုးခဲ႕တဲ႕ ဒန္ေပါက္ မဆာလာ
 


ပါ၀င္ပစည္းမ်ား

  
ခ်က္ပံု ခ်က္နည္း အညႊန္း

ဘုံေဘ ဒန္ေပါက္ ခ်က္နည္း ျဖစ္ေနတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွင့္ အားလူးပါ ထည့္တယ္။ 
ကုိယ္ အခုမွ သေဘာေပါက္သြားပီ။ မူဆာဖာ မွာ ဟမ္းဖုန္း သြား၀ယ္ရင္းနဲ႕ အဲဒီတုန္းက မူဆာဖာ အေရွ႕ ဆုိင္မွာ ဒန္ေပါက္ စားတုန္းက အားလူးေတြ ထည့္ေပးလုိ႕ ဘယ္လုိ ၾကီးလဲး ဆုိပီး ထင္ေနတာ။ ဘုံေဘ ဒန္ေပါက္ဆုိရင္ အားလူးပါတာကုိး။ 

2007 တုန္းက တခါပဲ စားဖူးေပမယ့္ အခု အခ်ိန္အထိ စားေကာင္းခဲ႕တာကုိ သတိရေနတဲ႕ ဆုိင္က Pennisular - city hall မွတ္တုိင္ ေက်ာ္သြားပီးေတာ့ ဘံုေက်ာင္းနားက ဘက္စကားဂိတ္မွာ ဆင္းပီး စားခဲ႕ဖူးတဲ႕ ဒန္ေပါက္ဆုိင္။

အဲဒီ ဒန္ေပါက္ ဆုိင္ရွင္က ျမန္မာစကားလည္း ေကာင္းေကာင္းတတ္တယ္။ အဲဒီတုန္းက ဒန္ေပါက္ေတြ အမ်ားၾကီး ၀ယ္ခဲ႕သလုိ၊ ၾကက္ကင္ပါ ၀ယ္လာတယ္။ ၾကက္ကင္လည္း စားလုိ႕ ေကာင္းတယ္။ ဆုိင္နာမည္ေတာ့ ေမ႕သြားပီ။


မဆာလာ အထုပ္ထဲမွာ ပါတဲ႕ ဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္ နမူနာ
 


ၾကက္ ေပါင္ရင္းသားပါ .. ပါတဲ႕ ၾကက္ေပါင္ 5 တံုးကုိ ဓါး နဲ႕ မႊန္းပီး  Shan ဒန္ေပါက္ မဆာလာ တစ္ထုပ္လံုးနဲ႕ ႏွယ္လုိက္ပါတယ္။ 
ပီးတာနဲ႕ ဒိန္ခ်ဥ္ ေကာ္ဖီခြက္ ၂ ခြက္စာေလာက္ နဲ႕ ထပ္ႏွယ္ေပးပီး ႏွပ္ထားလုိက္ပါတယ္။



ေထာပတ္
 


ေထာပတ္ တတံုးကုိ မီးဖုိေပၚမွာ မီးေျမးေျမး နဲ႕ အရင္ ေပ်ာ္ေအာင္ ထားလုိက္ပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ အလံုးၾကီး ၂ လံုးေလာက္ ေရႊအုိေရာင္သန္းတဲ႕ အထိ ေၾကာ္တယ္။
ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားကုိ ထည့္ခ်က္တယ္။ ေရကုိေတာ့ အသားတံုး မျမဳပ္ တျမဳပ္ေလး ေရျဖည့္ပီး ၾကက္သား ႏူးတဲ႕အထိ ဆီျပန္ေနေအာင္ ခ်က္ထားလုိက္တယ္။
 


အိမ္မွာ Jasmine rice ပဲ ရွိတာမုိ႕ (ဒန္ေပါက္က Basmati rice နဲ႕ ခ်က္ရင္ ပုိေကာင္းတယ္)

ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲမွာ ဖာလာေစ႕ ၅ေစ႕ (အိမ္က ဖာလာေစ႕က ေသးေနလုိ႕ ဒီေန႕ခ်က္တာ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ နဲ႕ ၅ ခြက္စာ) 
ဆား - ထမင္းစားဇြန္း နဲ႕ ၃ ဇြန္း
ႏွင့္ ဆန္ ၅ ခြက္ထည့္ပီး ခ်က္လုိက္တယ္။
၁၂ မိနစ္ေက်ာ္ ခ်က္လုိက္ပီးတာနဲ႕ ဆယ္ထားလုိက္ပီး ထမင္းေတြကုိ ဇကာနဲ႕ ထမင္းရည္ စစ္ထားလုိက္တယ္။

ေဖေဖ ဆုိ ၃၄ လမ္း မင္းမင္းေက်ာ္ လက္ဘက္ရည္ဆုိင္က ထမင္းေၾကာ္ကုိ အျမဲတမ္း ခ်ီးမႊမ္းတယ္။

ဆန္ကုိ ငဲ႕ ခ်က္ပီးရင္ ၾကိမ္ဇကာ နဲ႕ ထမင္းရည္ ငဲ႕ လုိက္ပီးမွ ထမင္းေတြကုိ အဖံုး အုပ္ ႏွပ္လုိက္ေတာ့ ထမင္းက ၾကည့္လုိက္ရင္ ထမင္း တေစ႕ခ်င္း စီ နဲ႕ အရမ္း လွတယ္။ အခုေတာ့ ၃၄ လမ္းမွာ မင္းမင္းေက်ာ္ လက္ဘက္ရည္ဆုိင္လည္း မရွိေတာ့ပါဘူး။ သူ႕ေနရာမွာ မုိးမုိး ကင္မရာဆုိင္လား မသိဘူး။ 


 
(၁) မႏူး မနပ္ ထမင္းကုိ အရင္ဆံုး oven foil မွာ ျဖန္႕ခင္းလုိက္ပါတယ္။
 



(၂) ထမင္းအေပၚကေန စပ်စ္သီးေျခာက္၊ သီဟုိေစ႕၊ မုန္လာဥနီ၊ ပဲစိမ္းလံုး ျဖန္႕လုိက္ပါတယ္။
 


ၾကက္သား ႏွင့္ ဟင္းအႏွစ္မ်ား ထပ္ထည့္လုိက္ပါတယ္။
 

ႏုိ႕စိမ္းဗူး
 

ႏုိ႕စိမ္း
 


(၃)လႊာ ေျမာက္မွာ ထမင္း ျဖဴးလုိက္တယ္။
ႏုိ႕စိမ္းဗူးကုိ အေပါက္ ေသးေသးေလး ေဖာက္လုိက္ပီး ထမင္းအေပၚကေန စမ္းေပးလုိက္ပါတယ္။
 


oven foil ခြက္ကုိ oven foil roll နဲ႕ လံုေနေအာင္ ပိတ္ပီး oven မွာ  350 ºF နဲ႕ 30 မိနစ္ေလာက္ ခ်က္လုိက္ရင္ ၾကက္သား ဒန္ေပါက္ ရပါပီ။



ၾကက္သား ဒန္ေပါက္
 


မန္းက်ည္းရြက္ႏု ပုလင္း
 

ေစ်းႏႈန္း


ငပိေၾကာ္


ဒန္ေပါက္ မဆာလာ ၂ ဗူး ၀ယ္ထားတယ္။
 


ကေလးမ်ား အၾကိဳက္ ၾကက္သား ဒန္ေပါက္
 


ငပိေၾကာ္
 


သရက္သီးသနပ္
 


 ၾကက္သြန္နီ၊ သခြါးသီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ဆား၊ သံပုရာသီးညစ္ထားေသာ အခ်ဥ္



မန္းက်ည္းရြက္ႏု၊ မန္းက်ည္းရည္၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ ႏွင့္ ခ်က္ထားေသာ ခ်ဥ္ရည္


Orange mango juice
 

oven foil ထဲက ခ်က္ပီးကာစ ဒန္ေပါက္


ပထမဦးဆံုး အၾကိမ္ ခ်က္စားေသာ ၾကက္သား ဒန္ေပါက္ပါ။ ဒန္ေပါက္ မဆာလာထုပ္ ၀ယ္ပီးေတာ့ ထုံးစံ အတုိင္း YouTube မွာ Search လုပ္လုိက္တာ။ ဒီ ဗီဒီယုိ ကုိ ေတြ႕ပါတယ္။ ခ်က္ရတာလည္း လြယ္လုိ႕ သူ႕ ခ်က္ပံု ခ်က္နည္းအတုိင္း ဒီေန႕ ခ်က္စားထားေသာ ၾကက္သားဒန္ေပါက္ ျဖစ္ပါတယ္။


5 comments :

ဘရဏီ said...

အမ၇ဲ ႔ဒီနည္းေလးၾကည္ ႔ျပီးဒီေန ႔ဘဲဒံေပါက္ ခ်က္စားလိုက္တယ္ စားလို ႔ေကာင္းတယ္။

Thet Nandar Family said...

@ ဘရဏီ .... youtube ဗီဒီယုိထဲမွာကုိက ခ်က္နည္း ရွင္းေနတာေနာ္ ...

အမေတာင္ အဲဒီ ဗီဒီယုိ ၾကည့္ပီး ပထမဦး ဆံုး စမ္း ခ်က္ၾကည့္တာ ေတာ္ေတာ္ အရသာ ရွိတယ္ ...

အဓိက က ... ထမင္းကုိ ဖာလာေစ႕ နဲ႕ ခ်က္လုိက္တာနဲ႕တင္ ဒန္ေပါက္ ထမင္း အနံရေနပီး

မနပ္ တနပ္ ထမင္းကုိ ... ေရကုိ စင္ေနေအာင္ ဇကာ နဲ႕ စစ္ပီး ဒန္ေပါက္ မဆလာ နဲ႕ ခ်က္ထားတဲ႕ ၾကက္သား ၊ ဂီးလ္ ေထာပတ္ နဲ႕ ေၾကာ္ထားတဲ႕ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ျဖဴးပီး oven မွာ ခ်က္လုိက္တာနဲ႕တင္ ဒန္ေပါက္ အရသာ ရပါတယ္ ..

ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ပါေတာ့ ရန္ကုန္က ဒန္ေပါက္ ဟင္း အႏွစ္ဖတ္လုိမ်ဳိးပဲ ... ႏွယ္စားရတာကုိေျပာတာပါ .

Aung said...

ဒံေပါက္စားခ်င္လိုက္တာ

Aung said...

အိမ္ေရာက္ရင္ကိုယ္တိုင္ခ်က္စားၾကည့္လိုက္ဦးမယ္။

Kaung said...

ပံုေလးေတြၾကည့္တာနဲ႕တင္စားခ်င္လားၿပီ...........ရွလြတ္...........